Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Europese regeringen voeden de Libische handel in menselijk leed

  •  
07-09-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
34149572921_abd7e4d565_k

© cc-foto: European Council President. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, ontmoet Fayez al-Sarraj, premier van de internationaal erkende regering van Libië.

Het dalende aantal mensen dat de Libische kust verlaat wordt door sommigen als een succes bestempeld. De wetenschap wat er écht gaande is in Libië werpt hier een ander licht op
Schokkend. Dat is de behandeling van migranten en vluchtelingen in Libië in één woord. Schokkend is wat in het collectieve bewustzijn van Europa’s burgers en democratisch verkozen leiders zou moeten resoneren. Met oogkleppen op richt Europa haar pijlen op één simpel doel: mensen buitenhouden. En zet zij Europees geld in om boten vanuit Libië tegen te houden. Ditzelfde beleid voedt tegelijk een crimineel systeem van opsluiting en grove mishandeling.
Deze detentie van migranten en vluchtelingen is verrot tot op het bot. We noemen het beest bij de naam: een bloeiende onderneming in ontvoering, marteling en afpersing. Europese regeringen kiezen er vooral voor te zorgen dat mensen Libië niet uitkomen. Onze mening is dat mensen niet terug naar Libië moeten worden gestuurd, of daar vastgehouden moeten worden.
Artsen zonder Grenzen biedt sinds ruim een jaar hulp aan mensen in Libische detentiecentra in Tripoli. Met eigen ogen zien wij het smerige systeem waarin mannen, vrouwen en kinderen lukraak worden opgesloten, uitgebuit, mishandeld en hoe hen eerste levensbehoeften worden ontzegd. Afgelopen week bezocht ik een aantal van deze officiële detentiecentra; en dat is nog maar het topje van de ijsberg.
Mensen worden simpelweg als handelswaar behandeld. Ze worden in donkere, smerige ruimtes gegooid zonder enige lucht van buiten, op elkaar gepropt. Mannen vertelden ons dat ze in groepen gedwongen worden naakt in de buitenplaats rond te rennen tot ze van uitputting instorten. Vrouwen worden verkracht en daarna gedwongen hun familie thuis te bellen om geld te vragen om vrijgelaten te worden. Íedereen die ik heb gezien had tranen in hun ogen, en vroeg keer op keer om eruit te mogen. Hun wanhoop overspoelde mij.
Het dalende aantal mensen dat de Libische kust verlaat wordt door sommigen als een succes bestempeld. De wetenschap wat er écht gaande is in Libië werpt hier een ander licht op: dan zie je op zijn best pure hypocrisie, en op zijn slechtst een cynische medeplichtigheid aan georganiseerde misdaad die mensen tot koopwaar reduceert in de handen van mensensmokkelaars. Deze praktijken zijn vastgelegd dus niet onbekend.
De mensen die in deze Libische horrorsituatie verkeren hebben een uitweg nodig: toegang tot bescherming, asiel en vrijwillige repatriëringsprocedures. Ze hebben een escape nodig naar veiligheid in de vorm van een veilige en legale doorgang. Tot op de dag van vandaag heeft maar een nietige handvol van hen die mogelijkheid gehad.
Dit gruwelijke geweld moet stoppen. Er moet een basaal respect komen voor hun mensenrechten, inclusief toegang tot genoeg voedsel, water en medische zorg. Een aantal regeringen verklaarde dat de omstandigheden van de mensen verbeterd moet worden. Die verbetering is absoluut nog niet in zicht.
In plaats van de ogen te openen voor de vicieuze cirkel waartoe hun eigen beleid leidt verschuilen politici zich achter niet-gestaafde beschuldigingen naar hulporganisaties en personen die mensen in penibele omstandigheden proberen te helpen. Artsen zonder Grenzen werd tijdens haar zoek- en reddingsoperatie op zee beschoten door de Libische kustwacht en wordt herhaaldelijk ervan beschuldigd onder één hoedje met de smokkelaars te spelen. Maar wíe zitten er nu precies met criminelen in het complot? Zij die mensen willen redden of zij die faciliteren dat mensen als een supermarktartikel worden verpakt en verkocht?
En dan is Libië nog maar het recentste en meest extreme voorbeeld van Europees migratiebeleid dat jaren teruggaat met als voornaamste doel mensen uit het zicht te duwen. Ik noem de EU-Turkije deal van 2016, praktijken in Griekenland, Frankrijk, de Balkan en verder, allen onderdeel van de groeiende trend van grensafsluitingen en terugduwen. Zo worden opties voor mensen die veilige en legale wegen om naar Europa te komen afgesloten en worden zij steeds dieper het zwarte woud van smokkelaarsnetwerken ingeduwd. Dezelfde netwerken waarvan Europese leiders keer op keer zeggen dat zij die juist willen ontmantelen.
Wat is volgens ons dan de enige manier om de rechten van de mens te respecteren? Veilige en legale wegen om grenzen over te steken, een einde maken aan de perverse financiële stimulansen waardoor smokkelaars kunnen floreren en tegelijkertijd handhaving van grensbewaking handhaven.
Zeggen dat je niet wist dat dit gebeurt, kan niet. Het bewust uitbuiten van ellende en het afschuwelijke lijden van mensen die in de val zitten voor gewin, moet nú ophouden. Of is criminelen ervoor betalen dat mensen worden verkracht, gemarteld en als slaaf worden verkocht een aanvaardbaar prijskaartje voor Europese regeringen om de stroom een halt toe te roepen?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (58)

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 sep. 2017 - 16:57

Het gezicht van het nieuwe Europese fascisme, het fascisme zonder gezicht en ideologie: het ondenkbare is normaal geworden. Zeggen dat je niet wist dat dit gebeurt, kan niet.

2 Reacties
punt2
punt29 sep. 2017 - 14:57

Alles wat jij persoonlijk niet leuk vindt is in jouw ogen fascisme. Dat is in mijn ogen een ietwat bekrompen beeld van de werkelijkheid

Klaas Vaak2
Klaas Vaak210 sep. 2017 - 3:12

Alles wat jij persoonlijk leuk vindt is in jouw ogen geen fascisme. Dat is in mijn ogen een ietwat bekrompen beeld van de werkelijkheid

Buzzer
Buzzer8 sep. 2017 - 13:44

Mensen kiezen bewust voor de smokkelroute naar Europa en nemen daar bewust risico's voor. Dit is een van de risico's, het valt nog in het niet bij het in een gammel bootje stappen dat na een klein beetje slecht weer direct zinkt.

punt2
punt28 sep. 2017 - 10:57

Quote: 'De mensen die in deze Libische horrorsituatie verkeren hebben een uitweg nodig: toegang tot bescherming, asiel en vrijwillige repatriëringsprocedures. Ze hebben een escape nodig naar veiligheid in de vorm van een veilige en legale doorgang." Dit klinkt natuurlijk goed, maar er kleven wat haken en ogen aan, iets wat de schrijver zichzelf ook wel bewust zal zijn. 1- Toegang tot asiel en vrijwillige repatriëring, asiel zullen deze migranten niet krijgen wegens het niet voldoen aan de minimale eisen voor asiel, vrijwillige repatriëring zullen ze niet aan meewerken zodat een plek in de illegaliteit bij voorbaat vaststaat. 2- Een veilige en legale doorgang, ook deze is er al men kan een aanvraag indienen bij de consulaten/ambassades in de thuislanden daar het verzoek afwachten en bij toestemming op het vliegtuig naar Europa stappen. Waarom zou Europa deze migranten die op eigen houtje naar Libië zijn gekomen, moeten helpen? Is dat niet iets wat hun eigen regering zou moeten doen? Heeft de schrijver enig besef wat er gebeurt met de geredde drenkelingen die door de NGO's naar Italië zijn gebracht? zijn hun huidige leefomstandigheden en toekomstperspectieven beter dan in hun thuisland? Het staat buiten kijf dat de omstandigheden bijzonder slecht zijn in de detentiecentra maar is Europa daar verantwoordelijk voor enkel omdat deze migranten daar illegaal heen wilden?

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt8 sep. 2017 - 15:55

Europa is niet verantwoordelijk, zelfs die EuroUnie niet (europa is groter dan die Unie). Maar alle ellende nabij onze grenzen zou je natuurlijk met die kreet van je af kunnen schuiven maar....voor veel mensen gaat het knagen. Een zo rijk en machtig geheel als de EU waarvan de bestuurders met hun kop in het zand zitte, een buitenlandcommissaris die niets anders doet dan Amerikaanse communiques doorgeven en deal te sluiten met niet-EU landen. Ik vind dat er meer zou kunnen gebeuren en sta daar goddank niet alleen in. Ik weet wel dat dit niet het juiste medium is, er zijn zoveel onderwerpen belangrijker voor de meesten hier dan het lot van de verworpenen der aarde maar je ik ben erfelijk belast ( en heb een wereldoorlog meegemaakt).

Klaas Vaak2
Klaas Vaak28 sep. 2017 - 16:59

"Waarom zou Europa deze migranten die op eigen houtje naar Libië zijn gekomen, moeten helpen? Is dat niet iets wat hun eigen regering zou moeten doen?" Dit klinkt natuurlijk goed, maar er kleven wat haken en ogen aan, iets wat de schrijver zichzelf ook wel bewust zal zijn.

GreatPretender
GreatPretender7 sep. 2017 - 21:27

Oh wat is het toch eenvoudig. De problemen van verderop in oorlogsgebieden, daar waar dictators mensen onderdrukken, zijn geheel voor de verantwoording van de EU en zijn werkende burgers. Die moeten het maar oplossen. Hoe dan ook en wat het dan ook is. Het blinde Jezus syndroom in optima forma.

3 Reacties
Pater
Pater8 sep. 2017 - 2:06

De wereldproblemen kunnen we niet oplossen. Het is gewenst dat we terughoudend omgaan met de vluchtelingenstroom naar Europa, beter: W-Europa. Maar we zijn via directe afspraken wel degelijk mede verantwoordelijk voor de verschrikkingen die vluchtelingen in Libië ondergaan.

Walter White
Walter White8 sep. 2017 - 13:30

"Maar we zijn via directe afspraken wel degelijk mede verantwoordelijk voor de verschrikkingen die vluchtelingen in Libië ondergaan" Onzin. Hier wordt mee gechanteerd teneinde toch maar de grens weer open te gooien.

Pater
Pater13 sep. 2017 - 3:36

@Walter Wat een opluchting, dat jij zo beargumenteerd zegt dat het onzin is.

Appie Mohamud
Appie Mohamud7 sep. 2017 - 19:31

Hierbij wil ik mijn excuses bieden aan Lucia Broms-Thie van artsen zonder grenzen. Heb mijn twijvel aan uw oprechtheid te snel geventileerd, een beetje googelen bracht tot de conslusie dat u oprecht bent en ook hebt gestreden tegen de ebola uitbraak in west Africa. Mijn excuses Lucia Broms-Thie.

1 Reactie
Buzzer
Buzzer8 sep. 2017 - 15:01

welke mening?

DaanOuwens
DaanOuwens7 sep. 2017 - 18:14

Ik ben enigszins allergisch voor dit soort betogen, het valt voor mij in de categorie "zeuren zonder oplossing". Volgens mij laat Nelke Manders zien dat zij geheel ongeschikt is voor haar functie. Ik weet dat organisaties zoals artsen zonder grenzen gezien hun doelen en mogelijkheden wijzen naar regeringsleiders en zeggen dat die het moeten oplossen. Maar als je goed bent in het werk dat je doet, dan zie je toch ook dat de politieke leiders er niet uitkomen binnen de mogelijkheden die zij hebben. Er is geen draagvlak voor het hier halen van deze mensen en er is ook geen draagvlak voor het afschieten van deze mensen aan de Europese grenzen. En voor andere oplossingen is ook nog niet zo veel steun. Volgens mij moet artsen zonder grenzen met voorstellen komen inplaats van dit soort gezeik. Safehavens op verschillende plekken in Afrika. Europese militairen onder internationaal toezicht die beveiligen, een Europese organisatie die mensen meldt dat ze niet welkom zijn in Europa en zorgt dat ze terug keren naar het land van herkomst. Zoiets. Maar als organisaties zoals Artsen zonder grenzen niet een aanzet geven tot oplossingen, komen die er ook niet. Dus als Nelke Manders nu haar verantwoordelijkheid zou nemen dan zou een eind gemaakt kunnen worden aan de concentratiekampen in Libië.

6 Reacties
Pater
Pater8 sep. 2017 - 2:12

@Daan Bespottelijk. Artsen zonder grenzen kan het niet oplossen maar kan het wel signaleren, en dat is ook hun rol en taak. Klagen en zeuren mag, soms moet het zelfs. "Er is geen draagvlak voor het hier halen van deze mensen en er is ook geen draagvlak voor het afschieten van deze mensen aan de Europese grenzen. En voor andere oplossingen is ook nog niet zo veel steun." We moeten, o.a. wegens het draagvlak, zeker terughoudend zijn bij de opvang hier. Je tweede punt zal ik maar opvatten als cynisme. De derde oplossing is natuurlijk veel meer geld en moeite steken in de opvang en de voorzieningen dáár. En daar is wel degelijk draagvlak voor. Ik weiger een humanistische benadering op te geven omdat het allemaal niet zo makkelijk is.

DaanOuwens
DaanOuwens8 sep. 2017 - 6:12

@ Pater Bespottelijke reactie van je. Ik schrijf nergens dat Artsen zonder Grenzen het probleem moet oplossen. Maar een beetje schreeuwen langs de kantlijn en naar anderen wijzen zoals deze vrouw en zoals jij blijkbaar ook wil, is zinloos. Als je denkt dat het neerschieten van vluchtelingen cynisch is moet je eens wat lezen over de manier waarop Turkije dat doet, die schieten gewoon. En ook over de instemming van de rechtse mede burger daarvoor. Dat je het vervolgens hebt over de opvang daar is idioot. Dat is namelijk exact wat ik schrijf. Opvang daar en bescherming van Europese militairen. En mensen snel retour naar hun woonplaatsen. Of er draagvlak is voor het zoeken van een oplossing daar is maar de vraag. Een paar miljoen over maken naar de bankrekening van Artsen zonder grenzen gaat niets oplossen. Militaire inzet en kampen met goede faciliteiten zijn noodzakelijk. En ik denk dat daar geen draagvlak voor is.

Buzzer
Buzzer8 sep. 2017 - 15:03

@DaanOuwens "En ook over de instemming van de rechtse mede burger daarvoor." Erdogan vraagt om toestemming van de "rechtse burger". Ik ben me van geen volksraadpleging door Erdogan bewust, maar misschien heb ik wat gemist, zou kunnen.

Pater
Pater9 sep. 2017 - 2:55

Je veroordeling van AzG vond, en vind, ik bespottelijk. Zij hebben er zicht op en zij moeten signaleren. Als je alleen voorstellen voor oplossingen mag doen heb je een verkeerde visie op de rol van AzG. Ik denk dat er wel degelijk draagvlakte vinden is voor inspanningen in de regio. Dan moet je daar wel hard aan trekken. AzG draagt met dit soort kritiek juist bij aan dat draagvlak. Iemand als N.M. betitelen als ongeschikt voor haar vak vind ik zelfs schandalig. Verkondigen dat er geen draagvlak voor is (gelukkig verzacht je dat in je reactie) helpt niet echt. Militaire inzet leidt trouwens vaak juist tot grotere problemen, Ik ben blij dat N.M. dat niet voorstelt ... Dat maandelijkse tientje voor AzG is natuurlijk minder dan de bekende druppel op de gloeiende plaat, maar ik ga er toch maar mee door ...

DaanOuwens
DaanOuwens9 sep. 2017 - 20:04

@ Pater Artsen zonder grenzen is net zo schuldig aan het voortbestaan van deze situatie als regeringsleiders zowel in de landen van herkomst als in Europa. Dat jij met 10 euro per maand je geweten reinigt moet je zelf weten. Ik nuanceer niets in mijn tweede reactie. Daar staat hetzelfde als in mijn eerste. En natuurlijk is militair ingrijpen noodzakelijk. Het is de enige manier om een plek te creëren waar mensen veiligheid vinden zonder vermoord of misbruikt te worden. Een organisatie als Artsen zonder Grenzen weet dat en zou met constructieve voorstellen moeten komen. Ieder tientje dat wordt besteed aan het salaris van Nelke Manders is een tientje te veel. Mensen die dit soort teksten afleveren zijn niets waard.

Pater
Pater10 sep. 2017 - 3:48

@Ouwens Ondanks je absurde hardvochtigheid t.o.v. AzG bemerk ik toch echt een lichte verzachting van je standpunt: "Of er draagvlak is voor het zoeken van een oplossing daar is maar de vraag." Dat klinkt minder negatief dan je eerste tekst. Ik wil de discussie niet herhalen, maar AzG heeft helemaal geen pretentie dat ze maatschappelijke problemen op kunnen lossen. Vanuit hun beroepseer doen ze waar ze goed in zijn. En omdat dat op de plek zelf gebeurt zijn hun signalen over de situatie goud waard. Ik ben boos over je verwijt dat N.M. een einde kan maken aan de (afschuwelijke) concentratiekampen in Libië als ze haar verantwoordelijkheid zou nemen. Dat is echte onzin.

Reinaert
Reinaert7 sep. 2017 - 17:01

Dit is een pleidooi blijkbaar om ook honderden miljoenen Indiërs, Pakistanen, Iraniërs, Bangladeshi, Zimbabwanen etc. naar Europa te halen. Ik begrijp de wanhoop van hulporganisaties en het is erg populair om Europese landen de schuld te geven van de Libische praktijken maar dat is de wereld op zijn kop. Het is een eenrichtingsweg naar het definitief opdoeken van de mensenrechten. Je ziet al dat er in veel landen aan geknabbeld wordt om de vluchtelingen te keren. Dit soort verwijten zal het draagvlak bepaald niet vergroten.

Klaas Punt
Klaas Punt7 sep. 2017 - 16:58

Als er 1 ding duidelijk is voor mij uit dit stukje is het dat die verrekte EU niets betekent voor het oplossen van de ellende. Zo te lezen doen ze niks. En dat kan niet in 2017 met informatiebronnen zonder weerga. Het moet bekend zijn in Brussel hoe de situatie is. Die Timmerman, houdt die zich alleen maar bezig met de Russen? Was AzG al niet mijn favoriet, dan werd ze het onmiddellijk. Bedankt Nelke, nu kan ik in elk geval mijn partij vragen hier aandacht aan te besteden. Onlangs werd hier gepraat ( gewchreven) over onterende behandeling van dieren. dit gaat om mensen.

2 Reacties
GreatPretender
GreatPretender7 sep. 2017 - 21:22

Maak ook nog even duidelijk waarom die 'verrekte EU' verantwoordelijk is voor alle problemen van de wereld van verderop en die ook nog even moet oplossen.

Klaas Punt
Klaas Punt8 sep. 2017 - 10:26

@greatpretender - OK, ik ben natuurlijk gewaarschuwd met zo'n synoniem. Maar in ijn bijdrage staat nergens dat de EU verantwoordelijk is voor "alle problemen van de wereld". Ik vind dat dit probleem van vluchtelingen in Libie niet de wereld van "verderop" is. En ik vind ook niet dat ze alle problemen van de wereld moet oplossen, maar wel de zaken waar ze voor aangenomen zijn. Verder, heb ik het gevoel dat ik je niets duidelijk kan maken gezien de toon van andere bijdragen van je.

weggepest-op-joop.nl
weggepest-op-joop.nl7 sep. 2017 - 14:27

[Wat is volgens ons dan de enige manier om de rechten van de mens te respecteren? Veilige en legale wegen om grenzen over te steken.....] Hoe goed ik je gedachte ook begrijp is dat niet de oplossing. Opnieuw ga je dan enkel de mensen helpen die tot in Libië gekomen zijn Iedereen (wij, vluchtelingen, lokale regeringen) moeten beseffen dat we lokaal een oplossing moeten vinden.

Appie Mohamud
Appie Mohamud7 sep. 2017 - 13:11

Vies gewoon de gedachtegoed wat laast hier op joop geventileerd worden. Laten we oorlog voeren burgers doden en dictatuurs ophangen, maar laten we vooral niet naar onze eigen gedrag maar niet kijken, het zou wel erger kunnen zijn dan dat van de ander. Hoezo hand in eigen boezem, als dit onderdeel is van vetlichting dan ben ik blij dat de meerendeel vannde wereld het wel anders ziet.

8 Reacties
slagindebloemkoolendanmaarsmullen
slagindebloemkoolendanmaarsmullen7 sep. 2017 - 13:40

Ik kan hier echt niets van maken. Wie beschuldigt u en waarom? En vergeet niet de autocorrectie in te schakelen, dan wordt het wellicht wat meer leesbaar...

punt2
punt27 sep. 2017 - 14:19

Ik kan je in het geheel niet volgen..

Appie Mohamud
Appie Mohamud7 sep. 2017 - 16:36

Nou de comments van Rob stratenmaker en Michelse im maar een klein greep te doen, mischien ziet u het niet maar ze praten mensenrechte schendingen goed. En nee ik kan autocorrect niet aan zetten, ik communiceer namelijk dagelijks im 3 tot 4 verschillende talen en autocorrect maakt het alleen maar onleesbaar der door. Het zou handig zijn als je je comments kon aanpassen hier op joop, maar zie ook wel de fraude wat dat oplevert.

Machiels**1993
Machiels**19937 sep. 2017 - 20:41

Het overgrote deel van de migranten via deze route komt uit veilige landen. Daarnaast komen er in mindere maten mensen uit conflictgebieden. Dan moet je me toch vertellen in welke landen Europese landen oorlog voeren en dictators ophangen. Eritrea, Somalië, Zuid-Soedan, Soedan en Nigeria zijn grootste conflicten in Afrika. Ze hebben allemaal in gemeen dat Europese landen er niets tot praktisch niets mee te maken hebben. Eritrea is een dictatoriaal regime dat naar niemand luistert, de Somaliërs hebben hun land nog steeds niet op orde gekregen nadat het in 1991 door Barre implodeerde, Zuid-Soedan is een conflict ontstaan door corruptie, cliëntelisme en stammenstrijd, Sudan is een conflict gebaseerd op racisme; arabieren vs zwarte Soedanezen. Tot slot is er Nigeria waar het conflict gestart is door religieuze zeloten die een religieuze opleiding genoten hebben in Saudi Arabië. Je beschuldigingen raken kant nog wal. Als we het over Irak zouden hebben dan zou ik je 300% gelijk geven. Zo eerlijk ben ik. Bush en Blair zijn gewoon oorlogscriminelen. Alleen gaat het nu over Afrika en Europese landen voeren helemaal geen oorlog in Afrika, nog halen ze regimes omver (Ja Libië, maar die haalden zichzelf omver en tenslotte vluchten / migreren de Libiërs zelf helemaal niet.)

GreatPretender
GreatPretender7 sep. 2017 - 21:30

Beste Appie, Rechtvaardigt u dan even de mensenrechten van die mensen. Los het op ipv continue de beschuldigende vinger te wijzen naar landen waar u zelf onderdak is geboden.

Appie Mohamud
Appie Mohamud8 sep. 2017 - 13:48

Michelse. We kunnen onze handen in ontschuld wassen maar een feit blijft dat zowel in Irak wat u erkend als Libië wat een vliegverbod werd opgesteld, nederland deel uitmaakte van de coalitie. Mischien ongewild maar onze staat heeft nooit officieel protest ondertekend. Maar Italie heeft wel degelijk vliegtuigen ter beschikking gezet voor dat vliegverbod in Libië. Italie, dat zelfde land dat nu criminelen en terroristen betaald om andre mensen hun rechten te ontzeggen in een land waar ze zelf hand in hebben gehad om de destabiliseren. En dat is waar u een begrijpend toon inslaat en Rob gewoonweg goedpraat. Greatpretender. Hebt u niks beters toe te voegen dan *ga terug naar je eigen land* gehalte van u?

Machiels**1993
Machiels**19939 sep. 2017 - 10:06

Over Irak hebben we het nu niet en over Libië hebben we het ook niet. Libiërs zelf vluchten/migreren namelijk helemaal niet.Kijk als het westen niet ingrijpt dan is het ook de schuld de schuld van het westen. Dat zie je de afgelopen jaren met Assad. Je zegt zelf dat ik de hand in eigen boezem moet stoppen maar misschien moet je dat zelf ook eens doen. Jij geeft altijd de schuld aan het westen maar vertel mij maar wat de schuld van het westen in deze landen is: Nigeria, Eritrea, Guinea, Ivoorkust, Gambia, Mali, Senegal, Soedan, Bangladesh, Somalië en een enkele verdwaalde Syriër. Het westen heeft er niks mee te doen. Het zijn allemaal grotendeels islamitische landen die extreem slecht geregeerd worden. Ze hebben soms etnische / religieuze problemen maar het grootste probleem is het idioot hoge geboortecijfer. Ze hebben daar een een 'youth bulge' en dat geeft veel problemen.

Appie Mohamud
Appie Mohamud9 sep. 2017 - 12:51

Michelse. Waar zie je mij het westen de schuld geven van de situatie binnen die landen? We hebben hier over europa en voornamelijk over Italie en Libië, dat die migranten en vluchtelingen uit die andre landen komen kan ik wel beamen. Houd dat in dat wij niet vranwoordelijk zijn wat hun overkomt zodra we criminele op hum gaan afsturen? Kijk er is oorlog gaande in Nogeria dat maakt ze oorlog vluchtelingen, het zelfde geld voor zuid Soedan en CAR. Dat zijn gren gelukzoekers maar gewoon vluchtelingen. Daarnaast hebben we Eritrea waar poletieke vluchtelingen vandaan stromen, dat zou je gelukzoekers kunnen noemen maar ik zie ze aan als mensen die voor hun leven op vlucht slaan. Wat betreft Somalië ben ik met u eens. Die hebben niks terug te betalen aan hun colonisators en toch weten ze niet in goede en eerlijkheid hun land op te bouwen. Maar van al deze landen en de mensen wat in wonen of aanwezig zijn hebben ten alle tijd het RECHT om te mogen rijzen en niet opgesloten te worden zonder iets misdaan te hebben. Dat is een universeel recht wat zelf voor dieren geld. Italie is geld aan het betalen om die recht te ontnemen.

spagaat
spagaat7 sep. 2017 - 12:58

Je kunt wel steeds naar Europa wijzen, maar ik heb eerlijk gezegd geen idee welke strijdende partijen er in Syrië en omringende landen allemaal zijn, waar ze voor staan, en welke kant dat wij zouden moeten steunen, en op welke manier. Gevoelsmatig denk ik dat we het beste onze vingers helemaal niet aan Syrië moeten branden en ze daar het zelf maar moeten laten uitzoeken. Hoe dan ook: die mensen daar maken er zelf een bende van, en daar zijn ze zelf verantwoordelijk voor. Iedereen heeft keuzes in het leven en draagt de verantwoordelijkheid voor zijn eigen keuzes. Mensen daar ook. Dus vind ik dat het geen oplossing kan zijn iedereen maar naar Europa te laten komen. Dat is niet goed voor Syrië, niet goed voor de regio, en ook niet goed voor ons. In uitzonderlijke situaties moeten we mensen opvangen, maar nu komt de gegoede middenklasse hier wel en de mensen aan de onderkant die het het hardst nodig zouden hebben, komen niet (want te duur). Daarom is mensen weren ook niet zielig.

slagindebloemkoolendanmaarsmullen
slagindebloemkoolendanmaarsmullen7 sep. 2017 - 12:53

Er stroomt al jaren lang drie keer zoveel kapitaal uit Afrika als er als ontwikkelingssamenwerking in wordt gepompt. Schuldigen daaraan zijn corrupte leiders die miljarden in Zwitersland hebben gestald, ik noem alleen even onze "vriend" Mugabe cs. Afrika zou zo onmetelijk rijk kunnen worden vanwege de delfstoffen maar die worden door de machthebbers in de diverse landen voor een veel te lage prijs verkocht aan Chinezen. Daarvoor in de plaats leggen de Chinezen infrastructuur aan, de delfstoffen moeten natuurlijk het continent ook nog uit. Uiteraard worden de Zwitserse bankrekeningen ook niet vergeten. Tegelijkertijd moet het volk zichzelf maar zien te redden. Er nog meer geld inpompen heeft dus geen enkele zin als de sluizen wagenwijd open blijven staan, er moet een diametrale omslag plaatsvinden in dat continent. Maar zolang de corrupte regeringsleiders blijven zitten is dit slechts utopie. En dat is jammer. Voor de toekomst van de mensen daar.

Marc2406
Marc24067 sep. 2017 - 12:05

Nogmaals, dit is een beleid wat op de lange termijn simpelweg onhoudbaar is, naast een grof schandaal waarvoor mensen eigenlijk strafrechtelijk vervolgd zouden moeten worden. Dit is niets meer dan een misdaad tegen de menselijkheid. We moeten leren deze vluchtelingen/migranten te zien als een potentieel positief iets in plaats van het blijven benaderen als een probleem. Het zijn gvd mensen die net zo veel recht hebben op een fatsoenlijk bestaan, en die de potentie hebben om onze samenleving te verrijken. Bovendien laten zij zich duidelijk niet tegenhouden door gesloten grenzen, dus uiteindelijk zullen we dit moeten faciliteren in plaats van (bij gebrek aan betere ideeen) mensen keihard te onderdrukken. Dat de EU in naam van zichzelf verlaagt tot het niveau van criminelen is bijzonder, bijzonder triest. Het geeft maar weer eens aan hoe failliet de huidige europese "leiders" werkelijk zijn.

2 Reacties
Gijs Blijd
Gijs Blijd7 sep. 2017 - 12:41

Of immigranten positief bijdragen hangt er in de eerste plaats sterk van af met welke intenties ze komen. Veiligheid is maar één overweging. In tegenstelling tot Amerika en tot ons land in de zeventiende eeuw hebben wij in het hier en nu een verzorgingsstaat waarin ook zonder werk een bestaan is gegarandeerd. Dat trekt relatief meer immigranten zonder kansen en zonder de wil om te werken. Daarmee is het onzeker of immigratie ons per saldo verrijkt.

punt2
punt27 sep. 2017 - 12:57

quote: "We moeten leren deze vluchtelingen/migranten te zien als een potentieel positief iets in plaats van het blijven benaderen als een probleem. Het zijn gvd mensen die net zo veel recht hebben op een fatsoenlijk bestaan, en die de potentie hebben om onze samenleving te verrijken. " naast het gebrek aan ruimte en werk (wat natuurlijk wel echte redenen zijn) is het leeglopen van Afrika het grootste probleem. Alle ontwikkelingswerk is erop gericht dat de afrikanen zelf hun landen opbouwen en tot voorspoed brengen. Alle onderwijs acties zijn daarop gericht. Geef een man een vis en hij heeft eten voor een dag, leer hem vissen met een net en het hele dorp kan eten. De kortzichtigheid van : 'haal maar binnen het past wel " is bijzonder naïef en doet de Afrikaanse landen gewoon tekort.

Mauricio2
Mauricio27 sep. 2017 - 11:26

"De mensen die in deze Libische horrorsituatie verkeren hebben een uitweg nodig: toegang tot bescherming, asiel en vrijwillige repatriëringsprocedures. Ze hebben een escape nodig naar veiligheid in de vorm van een veilige en legale doorgang. Tot op de dag van vandaag heeft maar een nietige handvol van hen die mogelijkheid gehad." Nee deze mensen moeten in eigen land blijven en daar proberen een bestaan op te bouwen in plaats van duizenden euro's te betalen aan mensensmokkelaars om 1200km door een woestijn te rijden en vervolgens in een gammele boot te stappen. Het 'voordeel' van het feit dat de doorgang naar Europa via Libie nu dicht is, is dat de achterblijvers thuis nu snel genoeg te horen krijgen dat ze de tocht niet moeten wagen. Dus de rest van de economische vluchtelingenstroom zal op deze manier snel genoeg opdrogen. Uiteindelijk dus een betere (alhoewel minder humane) oplossing voor Europa dan die van NGO's zoals Artsen zonder Grenzen.

Machiels**1993
Machiels**19937 sep. 2017 - 11:16

Mensen kiezen er zelf voor om vanaf veilige landen naar het onveilige Libië te gaan. Europese landen zijn daar niet voor verantwoordelijk.

johannn2
johannn27 sep. 2017 - 10:42

Marktwerking. .

Stratemakeropzee
Stratemakeropzee7 sep. 2017 - 10:32

Het is heel erg triest voor de mensen die daar nu zitten, maar de berichten over de situatie naar het thuisfront zullen snel tot een einde van de stroom leiden, dit in tegenstelling tot het onbekommerde meewerken aan de smokkel door ngo’s zoals azg. Zachte heelmeesters…

Paul250371
Paul2503717 sep. 2017 - 10:11

Ach Ja. Zo kennen we onze Joods Christelijke Cultuurdragers weer. Benieuwd wat Buma Haatsma van dit stuk vindt. aacchh laat ook maar.

punt2
punt27 sep. 2017 - 9:13

Wat mij zo enorm verbaasd in deze discussie is het volgende: "Europa is de schuld van alles !" Europa is de grote schuldige want deze migranten hebben geen enkele kans op een succesvolle asiel-aanvraag. Europa is de grote schuldige want deze migranten moeten volgepropt in onveilige laadbakken van auto's door de onveilige woestijn. Europa is de schuldige want deze migranten moeten veel geld betalen aan mensensmokkelaars die ze in in volgepakte onveilige bootjes de zee opduwen. Europa is de schuldige want deze migranten worden niet tegengehouden door de eigen regering die daarmee een leegloop van kennis voor het eigen land tegengaat. Europa is de schuldige want deze migranten gaan een lijdensweg tegemoet in de kustgebieden waar ze niet verder komen. Ik mis het leggen van de verantwoordelijkheid bij de migranten zelf, ik mis het leggen van de verantwoordelijkheid bij de regeringen van de thuislanden. Ik mis de inzet van de NGO's in de thuislanden met informatieprogramma's over de werkelijkheid over de reis en het eindstation. Je mag Europa niet de schuld geven dat de migranten zelf de verkeerde en vooral gevaarlijke beslissing hebben genomen.

3 Reacties
Yoda2
Yoda27 sep. 2017 - 12:01

Hear, hear!

Artsen zonder Grenzen
Artsen zonder Grenzen7 sep. 2017 - 12:11

Beste Rob, we doen een oproep op de Libische autoriteiten om de willekeurige opsluiting te stoppen. Het afgelopen jaar hebben we Libische autoriteiten gevraagd de omstandigheden van de mensen in detentiecentra te verbeteren. Het wordt nu tijd om de Europese landen er, publiekelijk vastgelegd, erop te wijzen dat hun steun aan Libië betekent dat zij de Libische handel in leed voeden. De afgelopen weken is het duidelijk geworden dat Europese regeringen alles doen wat ze kunnen om de route over de Centraal-Middellandse Zee af te sluiten, mensen terug te sturen naar Libië of ervoor te zorgen dat ze er niet uit komen. We hebben ervoor gekozen ons publiekelijk uit te spreken, en ons te richten tot Europese leiders omdat er geen verbetering is in de situatie. En omdat gevoerd beleid steeds meer en meer ten koste gaat van deze mensen: zij zijn het kind van deze gruwelijke rekening. Wij zijn ontzet door het cynisme van Europese landen. Wij hebben hen hierop gewezen, briefings gegeven, informatie gedeeld. Maar we zijn tot de realisatie gekomen dat zij zich er volledig van bewust zijn hoe slecht de situatie is, maar het hen niets kan schelen. Daarom hebben we er nu voor gekozen te laten zien hoe duur de vis betaald wordt.

rbakels
rbakels7 sep. 2017 - 16:42

Ik wacht op de onthulling van een onderzoeksjournalist dat achter de mensensmokkelaars een bekende Europese reisgigant zit. Bestaat Neckerman nog? Of TUI?

Beate Ahlmann
Beate Ahlmann7 sep. 2017 - 8:41

Gelukkig maakt Artsen zonder Grenzen wél altijd de beste beleidsbeslissingen t.b.v. het redden van mensenlevens: Artsen zonder Grenzen: we maakten verkeerde keuzes https://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3043418/2011/11/21/Artsen-zonder-Grenzen-we-maakten-verkeerde-keuzes.dhtml Oftewel makkelijker gezegd, en met de vinger gewezen, dan gedaan, en kun je betwijfelen of Artsen zonder Grenzen voor de meest constructieve lange termijn oplossing kiest. Verder snap ik het pleidooi niet: Moeten de grenzen nu dicht zodat perverse financiële stimulansen voor smokkelaars eindigen, of de grenzen open zodat migranten niet meer in detentiecentra komen? Meer veiligelegale wegen, dus meer deals met landen als Mali en Turkije, of geen deals met Mali en Turkije meer, strenge grensbewaking én de groeiende trend van grensafsluitingen en terugduwen stoppen? Het is mij niet duidelijk hoe Artsen zonder Grenzen denkt te kunnen bereiken wat ze willen.

1 Reactie
Artsen zonder Grenzen
Artsen zonder Grenzen7 sep. 2017 - 12:10

Beste Beate, wij zijn niet tegen handhaving van grenzen. Maar we zeggen wel dat landen voor meer veilige en legale kanalen moeten zorgen. We willen dat mensen niet meer volstrekt willekeurig worden opgepakt en vastgehouden. Op korte termijn gesproken moet er zo snel mogelijk verbetering komen in hun vreselijke situatie. Mensen die bescherming behoeven tegen mishandeling en geweld moeten dit kunnen ontvangen. We begrijpen dat oplossingen tijd zullen vergen, en tot die tijd moet er drastische verbetering komen in de situatie in de detentiecentra. Wij vrezen dat de EU simpelweg liever de omstandigheden menselijker wil maken zonder op alternatieven aan te dringen.

Inspector Gadget
Inspector Gadget7 sep. 2017 - 8:26

Wat was volgens de regerende partijen de reden dat de bevolking het vertrouwen in zijn leiders verloren heeft? De echte reden is volgens mij heel iets anders.

Meta Foor3
Meta Foor37 sep. 2017 - 8:16

een afschuwelijk verhaal, dat niet gehoord zal worden bij de EU commissies. Wat ik me wel afvraag: Lybie is zo'n 1200 x 1200 km groot; om aan de kust te komen moet er eerst door de sahara geploeterd worden en vervolgens nog eens 1200 km door het vijandige Lybie.... onwaarschijnlijk als je t mij vraagt. Heeft AzG ook onderzoek gedaan naar nationaliteit van deze mensen ? want pas dan kan er gerichte hulp geboden worden (oorzaak aanpakken en niet gevolg)

3 Reacties
slagindebloemkoolendanmaarsmullen
slagindebloemkoolendanmaarsmullen7 sep. 2017 - 10:23

U heeft duidelijk niet de hemeltergende reportage gezien die vorig jaar op de NPO te zien was. Ergens in Mali kunnen de migranten na betaling van enige pecunia op een vrachtwagen opstappen. Daar waar een man of 30 in passen wordt zeker 100 man (ook vrouw en LGHBT etc.) ingeladen en ook kinderen! Er wordt van te voren gezegd dat wie van de truck valt aan zijn lot overgelaten wordt want de truck moet blijven rijden. Want bij stilstand in de woestijn is het niet zeker dat ze weer snelheid maken kan vanwege het mulle zand. Dat betekent dus een gewisse dood. Iedere dag rijden er tientallen van die vrachtwagens op en neer. Vrachtwagens stoppen is migranten tegenhouden maar de woestijn is groot...

Artsen zonder Grenzen
Artsen zonder Grenzen7 sep. 2017 - 12:08

Beste Meta Foor, onderzoek naar nationaliteiten en oorzaken behoort niet tot het werkveld van Artsen zonder Grenzen. Wij zijn een medische hulporganisatie die vooral medische hulp biedt aan mensen die in nood verkeren en ons geroepen voelen ons uit te spreken over het onrecht dat wij tegenkomen tijdens ons werk. Onderzoek wordt er zeker wel gedaan door diverse, en ook wetenschappelijke partijen. Onwaarschijnlijk denk je. Bijna alle mensen die onze teams op de Middellandse Zee hebben gezien die vanuit Libië de zee zijn opgegaan, vertellen ons over dat ze ontvoerd werden voor losgeld, gedwongen arbeid moesten verrichten, verkracht werden, gedwongen zich te prostitueren, gevangen werden gehouden.Wij hebben vrouwen verzorgd die zwanger zijn geworden door verkrachting, en verwondingen door geweld: gebroken botten, ontstoken wonden en oude littekens van harde klappen en andere mishandeling. Naast de ‘officiële detentiecentra’ worden migranten en vluchtelingen die Libië doorreizen ook gevangen gehouden op andere locaties gerund door gewapende groepen of transitplaatsen waar smokkelaars mensen opsluiten voordat ze hen van A naar B overbrengen. Daartoe horen ook boerderijen, pakhuizen, huizen en appartementen. Artsen zonder Grenzen heeft geen toegang tot deze plekken, maar we hebben overlevenden in Libië en op de Middellandse Zee gesproken die hierover vertellen.

Appie Mohamud
Appie Mohamud7 sep. 2017 - 13:21

Artsen zonder grenzen. Alvast mijn excuses van te vooren, metval die anonieme namen hier heb ik een moeite werkelijk te geloven dat u oprecht bent met uw naam. Maar heb ook weinig reden te twijvelen. Mocht u een van de organisatie zijn doet u beter een eigen draad hier te plaatsen onder deze column, Meta is een berucht Troller hier op joop en krijgt u nooit antwoord en herhaalt morgen precies weer het zelfde tekst. Maar aub begin een eigen draad, ben werkelijk benieuwd naar verhalen van ooggetuigen dan van uit het nieuws en van horen zeggen. U hoort het al, stiekem hoop ik dat u oprecht bent

rbakels
rbakels7 sep. 2017 - 8:01

VVD-juristen hebben vastgesteld dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens niet geldt on Libië en de mensonterende behandeling dus volkomen rechtmatig is. Misschien is het besef toch langzamerhand aan het kantelen, al zal het nog wel een jaar of tien duren alvorens Rutte wordt aangeklaagd wegens misdrijven tegen de mensheid. Maar wat doen we NU? Die mensen toch allemaal maar laten komen? Soms worden ze gedwongen door de smokkelaars want de migranten bedenken zich als ze de gammele overvolle boten zien. Nee, er moet in Libië zelf wat gebeuren. Liefst iets wat *niet* door politici bedacht is, maar slim inspeelt op de lokale situatie.

2 Reacties
Josef K
Josef K7 sep. 2017 - 11:46

Denk dat niemand het er mee oneens zal zijn er *iets* moet worden bedacht, maar zonder ook maar *iets* aan te dragen is het een totaal gratuite opmerking.

rbakels
rbakels7 sep. 2017 - 16:38

@ Josef K: het zou onsterfelijk arrogant zijn als ik hier zou claimen DE oplossing te hebben. Ik doe trouwens wel concrete voorstellen: 1) Politici zijn de laatsten van wie ik een oplossing verwacht. 2) Cruciaal is volgens mij een goed beeld van de huidige situatie. Heeft Libië sinds de verdrijving van Gadaffi niet een stuk of drie regeringen die allemaal claimen de baas te zijn? Een bekwaam diplomaat kan daar wat mee,