Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese leiders maken zich grote zorgen om Joe Biden

  •  
01-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1860 keer bekeken
  •  
bideng7

Het debat tussen Joe Biden en Donald Trump vorige week heeft tot grote zorgen geleid bij Europese leiders, meldt de Financial Times. Het optreden van de Democraat bevestigde wat menigeen al vreesde: de jaren beginnen nu echt te tellen bij de Amerikaanse president.

De zakenkrant verhaalt van een bezoek dat Biden eerder dit jaar bracht aan een niet bij naam genoemde Europese regeringsleider. De Europese delegatie was onder de indruk van de Amerikaanse president die scherp en overtuigend uit de hoek kwam. Pas op het laatste moment begonnen de twijfels: toen vertelde Biden dezelfde anekdote die hij ook al aan het begin van de ontmoeting had verteld.

Verreweg de meeste Europese leiders verkiezen Biden boven Trump. Zij beschouwen de Democraat als een baken van betrouwbaarheid op het gebied van handelsrelaties en de steun aan Oekraïne, terwijl het wantrouwen jegens de Republikeinse kandidaat groot is. Zo bestaat er de vrees dat Trump niet bereid zal zijn om NAVO-bondgenoten te hulp te schieten bij Russische agressie.

Menigeen denkt echter dat een andere Democraat een grotere kans maakt om Trump te verslaan dan Biden. “Het is belangrijk om op tijd te stoppen”, aldus de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski.

De zorgen bij de Europeanen valt vooralsnog in het niet bij de paniek bij de Democraten. Afgevaardigden in districten waar het er in november om zal spannen, praten inmiddels met geldschieters over wat ze het beste kunnen doen als Biden in de race blijft.

Een Trump-overwinning maakt een Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden nog belangrijker, verklaart een anonieme Democraat tegenover Politico. Alleen zo kunnen de plannen van de Republikeinse president tegengehouden worden.

Andere Democraten ergeren zich aan de omgeving van Biden, die onvoldoende op de president zou inpraten om het stokje over te geven aan een jongere opvolger.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.