Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese Commissie wil 'reddingsmissie' voor bootvluchtelingen

  •  
08-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Frontex_RockCohen_300
Grensbewaker Frontex moet meer middelen krijgen om Middellandse Zee af te speuren, stelt Eurocommissaris Malmström voor
De Europese Commissie wil boten met migranten voortaan zoeken en onderscheppen, zodat rampen zoals die bij het Italiaanse eiland Lampedusa zich niet meer voordoen. Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström zal dinsdagmiddag een voorstel hiertoe presenteren, meldt NRC Handelsblad.
Malmström wil dat Frontex de missie leidt. Dit Europese agentschap is immers speciaal opgericht om de buitengrenzen van de Unie te bewaken. Frontex zou een gebied “van Cyprus tot Spanje” moeten gaan afspeuren, zegt een woordvoerder van Malmström tegen de BBC. Het doel van de missie is “het beter opsporen, identificeren en redden van boten, in het bijzonder migrantenboten”.
Frontex helpt Italië op dit moment al bij het onderscheppen van migrantenboten, maar met beperkte middelen. Italië, Spanje en Griekenland vroegen de EU al om meer hulp van andere EU-lidstaten bij de grensbewaking. Rome wil herziening van de Europese asielafspraken, schrijft NRC.
Bij pogingen om de Europese kusten te bereiken komen ieder jaar tientallen migranten om het leven. Afgelopen donderdag verging een schip voor de kust van Lampedusa. Daarbij zijn zeker 232 mensen om het leven gekomen.
Foto-cc: RockCohen

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Sodapop1
Sodapop18 okt. 2013 - 12:14

Dat had allang moeten gebeuren. We weten al meerdere jaren dat (oorlogs) vluchtelingen in gammele bootjes proberen om Europa te bereiken, en dat velen het niet halen. Dat het een lastig fenomeen is blijft een feit, maar ze hoeven niet dood!

JAWEH
JAWEH8 okt. 2013 - 12:14

Zodat we meer mensen kunnen onderscheppen eh... oh nee...redden. HYPOCRIET !!!

.3
.38 okt. 2013 - 12:14

Wat een waanzin. Eerst mensen de zee op laten varen en dan gaan patrouilleren of je ze kunt onderscheppen. Vaar dan gewoon een haven binnen, laad je schip vol en vaar naar Stockholm.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai8 okt. 2013 - 12:14

Dat lijkt me heel verstandig, de boten op zee opvangen de vluchtelingen aan boord van veilige schepen medisch verzorgen en dan terug vervoeren naar land van herkomst, en de schepen direct laten afzinken. Dat zal de mensensmokkelaars wel een beetje afschrikken.

JoopSchouten
JoopSchouten8 okt. 2013 - 12:14

Vluchtelingen dienen op meerdere manieren geholpen te worden zoals effectieve humanitaire hulp en door een andere economie op te zetten dan deze die roofkapitalisten steunt. Zonder dit laatste zouden er niet zoveel mensen op de vlucht zijn.