Joop

Europese Commissie wil meer doses AstraZeneca afdwingen via rechter

  •  
26-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Panama starts vaccination with doses of AstraZeneca

© epa09153004 Medical personnel walk during a day of immunization against COVID-19 with the AstraZeneca vaccine (also known as Vaxzevria), at an express center in Panama City, Panama, 22 April

De Europese Commissie stapt naar de rechter in een zaak tegen AstraZeneca. De Commissie wil namens de 27 EU-landen dat de Brits-Zweedse vaccinmaker zich aan de gemaakte afspraken houdt en de overeengekomen doses coronavaccin levert. Al sinds de uitgifte van AstraZeneca-vaccins van start ging, levert de fabrikant vele male minder dan was afgesproken.
In het eerste kwartaal van dit jaar verzuurde de relatie tussen de EU en AstraZeneca, omdat die laatste met veel minder vaccins over de brug kwam dan de EU had ingekocht. Volgens AstraZeneca kwam dat onder andere omdat de productie in de Europese fabrieken stagneerde. Ook zei AstraZeneca dat de genoemde aantallen in het contract geen harde afspraak was, maar een streven. De EU ontkent dat en beschuldigde AstraZeneca er onder meer van de vaccins te verkopen aan de hoogste bieder.
In een verklaring schrijft de Commissie:
"We willen de garantie dat er snel voldoende doses worden geleverd. De Europese burgers hebben er recht op en zo is het contractueel vastgelegd."
Alle landen van de Europese Unie staan achter de gang naar de rechter. Eerder waren Duitsland en Frankrijk nog tegen, omdat ze de relatie met AstraZeneca niet wilden verzuren. Dat is inmiddels al zo het geval, dat ook voor deze landen een rechtszaak niet meer uitmaakt.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Rdetje
Rdetje27 apr. 2021 - 0:17

Dat is fijn, des te eerder is onze opslagruimte vol, en kunnen de partijen met verlopen houdsbaarheiddatum weggegooid worden.

JasDon
JasDon26 apr. 2021 - 16:58

Waarom, NL gaat ze dadelijk nog nauwelijks gebruiken? Canada neemt AZ vaccins over van de VS en gaat nu hard met vaccineren. En de EU en vele Nederlanders maar zielig doen vanwege een zeer kleine kans op bijwerkingen. Sukkels.

EenMening
EenMening26 apr. 2021 - 16:50

Beter laat dan nooit. Gelukkig levert Pfizer/BionTech sneller dan afgesproken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 apr. 2021 - 14:32

ik ben van mening dat de VN per direct een top moet beleggen waarbij alle landen afspreken dat in tijden van pandemie farmaceuten aan de lopende band vaccins voor iedereen produceren tegen produktiekosten op straffe van nationalisatie dit is allemaal te gek voor woorden

2 Reacties
EenMening
EenMening26 apr. 2021 - 18:19

@Griezel De wereld telt ongeveer 5,3 miljard mensen ouder dan 18 jaar. Om die in te enten zijn 10,6 miljard vaccins nodig. Afhankelijk van het aantal "single shot vaccins", zoals Janssen zal dit aantal navenant lager uitvallen.

badgast
badgast27 apr. 2021 - 10:52

@Mening: Fijn dat je wat feitjes noemt, maar je slaat geen brug naar wat griezel zegt: Big Pharma moet bij een pandemie volle bak vaccins produceren of genationaliseerd worden. Wat overigens een grappig idee is: de Verenigde Naties zouden bedrijven moeten nationaliseren... :-}