Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese Commissie wil gratis PCR-tests, Nederland ligt dwars

  •  
14-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-428462211

© UTRECHT - Een bezoeker laat zich testen op het coronavirus voorafgaand aan de voorstelling van cabaratier Guido Weijers. Het event valt onder een reeks van proefevenementen waarbij Fieldlab o

Wie deze zomer ongevaccineerd op reis wil, moet waarschijnlijk eerst een negatieve coronatestuitslag kunnen overleggen. Kosten: zo’n 130 euro per persoon, zowel bij vertrek als bij terugkomst. De Europese Commissie wil de PCR-tests verplicht gratis maken, maar Nederland wil daar niet in mee gaan en lijkt het voorstel te zullen torpederen.
De sneltests worden nu veelal uitgevoerd door particuliere bedrijven. Nederland vreest dat het verdienmodel van die commerciële aanbieders wegvalt als de test gratis wordt. Dat meldt BNR na een rondgang langs Nederlandse Europarlementariërs:
"De Europese Commissie is niet meer in de lead, zegt GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik tegen BNR, zelf voorstander van gratis tests. ‘Het gaat over de onderhandelingen tussen parlement en de raad. Nederland is niet enthousiast en wil het wel mogelijk houden om de kosten van PCR-tests in rekening brengen. Op de markt is een test al gauw 100 euro, dus het kan echt een drempel vormen, zeker als je met een gezin moet reizen en vaker een test moet laten doen.’"
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (93)

Starter2
Starter215 mei 2021 - 11:59

Als het om het ondersteunen van de KLM gaat schreeuwt bijna iedereen hier moord en brand, want reizen is een luxe. Dat mag volgens menigeen best een stuk duurder. Als het gaat om voor testen voor diezelfde reizen te laten betalen is weer niet goed.

Björn Borg
Björn Borg15 mei 2021 - 10:34

Lag de bevolking maar eens dwars. Maar straks gaat iedereen braaf testjes doen of een vaccin halen omdat de regering het van je vraagt. Of ze het nu zelf moeten betalen of niet. Dat we daar mee apartheid creëren zal iedereen een worst wezen. Dat het wetenschappelijk gezien volledige lariekoek is boeit niemand. We lopen gewoon braaf in de rij en als later blijkt dat we toch echt bij de neus zijn genomen dan roepen we dat we het niet hebben zien aankomen. Hoe leuk zou het zijn als iedereen gewoon nog een paar maandjes thuis bleef om te tonen dat we er niet intrappen met ons allen. Hoe lang zou de testverplichting dan blijven bestaan?

MG1968
MG196815 mei 2021 - 6:12

Bij gratis vaccins is het de overheid die de vaccins moet betalen. Waarbij het bestuur nu indirect aangeeft de gehanteerde commercieele prijs te hoog te vinden en nimmer van plan is te betalen. Want als het de belangen van de commerciele partijen centraal zouden staan dan staat het de overheid natuurlijk ook vrij de gevraagde hoofdprijs te betalen. Eigenlijk zegt de overheid: we beperken de toegang tot deelame die met testen openstaat tot degene die meer als de reele prijs kunnen betalen, want als we iedereen gratis laten testen zou dat voor deze groep nog meer zijn(wamt dat is de groep die de belasting opbrengt).

P Haan
P Haan15 mei 2021 - 5:28

Ik vind het een vreemd voorstel. Waarom zou je dat gratis maken? Doen we dan meteen ook zwangerschapstesten en controles op geslachtsziekten na je vakantie gratis? Gewoon zelf betalen. Hoort bij de kosten van vakantie, niet echt een eerste levensbehoefte. Als we dat soort geld weg gaan geven, schenk dan iedereen die niet twee keer per jaar op vakantie kan vier keer dat bedrag, dan doe je nog wat nuttigs. Vier keer 130 euro, geen kattenpis. Het land of de plek van bestemming kan er voor kiezen om het je terug te betalen. Ik denk niet dat je als Hollander erg welkom bent in de meeste landen, we hebben een paar hele rare fratsen uitgehaald het afgelopen jaar. Maar als de Franse camping je toch graag wil hebben, geven ze de testkosten maar als korting.

Dehnus
Dehnus15 mei 2021 - 0:31

Zei het al langer, in NL zijn ze niet gratis. In andere alnden wel. Maar goed ook hier Rutte word het weer verdedigt. Het zit namelijk in het calvinistische beestje dat NL is. Hier in Noorwegen kan IEDEREEN een afspraak maken, op dezelfde dag nog, heen gaan en BINNEN EEN UUR heb je de uitslag online. Als het positief is krijg je het binnen een uur op je telefoon. Maar goed, de zorg is een markt in NL.

3 Reacties
Starter2
Starter215 mei 2021 - 11:56

Maar goed de zorg is dan ook beter dan in Noorwegen.

vdbemt
vdbemt15 mei 2021 - 12:57

@Starter. "de zorg is dan ook beter dan in Noorwegen." Dat waag ik te betwijfelen. Kun je dat staven? Waar Nederland vooral erg goed in is, is in zichzelf overal de beste in vinden.

Starter2
Starter216 mei 2021 - 20:42

https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2020/zorgstelsel-nederland-op-plek-2-europa

johannn2
johannn214 mei 2021 - 21:44

Kennelijk is het geld verdienen aan een algemeen nutsfunctie belangrijker dan het algemene nut van die functie. Nederland, het asociaalste jongetje van de klas. .

Greendutch
Greendutch14 mei 2021 - 21:43

EU neemt het natuurlijk ook. op voor toeristen-, landen en organisaties om e.e.a. economisch op gang te brengen. zaak is natuurlijk ook om goedkopere en meer duurzame tests te produceren. maar blijft dat het voor niet-gevaccineerden is en dus als men besluit niet te laten inenten daar ook consequenties aan vast zitten, + voorkom je onnodige reisbewegingen

The Apple
The Apple14 mei 2021 - 21:39

Het is nog niet zo lang geleden dat ik ervoor waarschuwde dat het neo-liberalisme van de pandemie een verdienmodel zou maken en dat dit tot gevolg kan hebben dat die zich daardoor langer zal voortslepen, of covid-19 daardoor misschien wel blijvend zal zijn. "Containment" -met of zonder vaccin- is de enig juiste weg, zoals in het geval van alle besmettelijke infectieziektes met -mogelijk- dodelijke afloop. Overigens is het gevaar levensgroot dat in het geval van het klimaat zich hetzelfde zal afspelen en dan zullen de gevolgen nog dodelijker zijn.

Joop den Uil
Joop den Uil14 mei 2021 - 16:32

WAAROM kost de EU ons toch altijd geld en krijgen we NOOIT iets terug ? antw: 1. omdat de elite in Brussel alleen voor hun eigen dat baantje heeft 2. omdat onze kabinetten te bang zijn om op te treden 3. omdat het volk monddood is gemaakt. en het is ..... antwoord nummer ....

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer14 mei 2021 - 20:19

Dat Nederland nooit iets 'terug krijgt' van de EU is een fabeltje.

vdbemt
vdbemt16 mei 2021 - 12:34

"WAAROM kost de EU ons toch altijd geld en krijgen we NOOIT iets terug ? Dit verkeerd framen door jou van de EU is met een minuutje googlen onderuit te halen. Zo kwam ik heel snel al eumonitor.nl tegen. En daar is ondermeer dit te lezen: "De Europese Unie i biedt vele subsidiemogelijkheden i aan haar lidstaten i. In 2018 werd zo'n 37 procent van het budget van de Unie besteed aan landbouwsubsidies en zo'n 34,7 procent ging naar structurele acties voor het verbeteren van economie en sociale samenhang in het kader van het regionaal beleid i. Ook de grootste bijdragen van de Europese Unie aan Nederland waren landbouwsubsidies en subsidies uit fondsen voor regionale ontwikkeling." "NOOIT iets terug" , daar klopt dus geen fluit van.

DenFlexwerker
DenFlexwerker14 mei 2021 - 16:05

Wat in de EU gratis heet, is dat Nederland mag opdraaien (jij dus ook) voor een boven proportioneel deel van de kosten.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus15 mei 2021 - 0:33

Houdt toch eens op man. Die testen DIENEN GRATIS TE ZIJN! Ook om spreiding te voorkomen. Dat zijn ze hier in Noorwegen al een hele tijd. Je wilt minder spreiding dan zul je ook iedereen de schouders er onder moeten zetten. Maar nee hoor het is weer "EU DAAN! Buitenlandie eng!" met jou.

DenFlexwerker
DenFlexwerker15 mei 2021 - 11:28

@Dehus: het nut van die test duurt totdat je de volgende winkel in loopt. Daarna kan je weer een nieuwe halen. Vaccineren helpt wel. Dat doe je prima zonder EU: zie het VK. Laten we dus eens een keer niet de EU deze crisis gebruiken om meer macht naar zichzelf toe te harken. Want als het brandje geblust is, dan blijven die slangen gewoon uitgerold.

Martinel
Martinel14 mei 2021 - 15:51

Het 'verdienmodel voor de commerciëlen'...Ik kan mijn walging voor dit demissionaire kwakzalverige kabinet bijna niet meer binnenhouden. Overal geld aan willen verdienen, zelfs over de hoofden van burgers en zieken. Van angstigen en geburnouten, iedereen moet er aan geloven. Al bijna elf jaar heeft Rutte elk individu in zijn tang, worden groepen tegen elkaar opgezet, zijn minima de klos. Iedereen is tegen iedereen opgezet. En nu....verdienmodel van de commerciële teststraten, die uiteraard volgens Rutte en de Jonge en zo winsten moeten kunnen maken. Laat ik voorop stellen dat ik, sinds 20 jaar al niet meer 'vakantie' heb kunnen 'vieren' vanwege geldgebrek absoluut niet voor het belastingfinancieren ben van welke test dan ook (behalve voor het gratis testen via de GGD). Als mensen deze zomer zonodig weg willen midden in een pandemie moeten ze dat zelf weten, maar ik ben bang, dat de nodige mutaties worden binnengedreven. Net als afgelopen zomer toen ons aller Hugo de boel had vrijgegeven. En hij totaal blijkbaar onbereikbaar was toen de cijfers weer opliepen. Verdienmodel hahahahahahah, werkelijk te gek voor woorden. Laat het eens tot u doordringen, verdienmodel.. Zoals de zorgverzekeraars hun eigen verdienmodel hebben met miljarden op de plank die niet in de zorg worden geïnvesteerd, zoals ieder geprivatiseerde publieke voorziening die verdienmodellen met wantrouwen naar haar burgers (lees cliënten tegenwoordig) hebben geoptimaliseerd. Zoals Rutte en co hun eigen verdienmodellen ten koste van haar burgers hebben weggesluisd naar lage lonenlanden waar mensen de vernieling in zijn geholpen. Zoals ieder verdienmodel ten koste gaat van mensen zo is de Ruttedoctrine weer compleet. Iedereen in dit land heeft haar eigen probleem, maar niemand van de regering of tweede kamer heeft welke weet dan ook van de dagelijkse shit waarin men geduwd is. "Nieuwe bestuurscultuur", het woord alleen al. Er gaat nooit nimmer iets, wat dan ook veranderen voor de mens in dit land. Overgeleverd aan de verdienmodellen van welk bedrijf dan ook en de BV Nederland voorop. Rutte is de vereenzelviging van dat alles. En blijkbaar staat zijn kop, met zijn lachsalvo's, voor het analfabetisme en de onderwijsachteruitgang, met stip op één. Het individu mag en zal het zelf moeten oplossen. De pleur-ops, het tuig, allemaal ingegeven en doorgevoerd na gedoogconstrucie PVV in Rutte 1 en vervolmaakt met Rutte 2 en 3. Rutte 4 komt eraan. Dit land is in chaos gebracht en zal nooit meer hetzelfde zijn.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer14 mei 2021 - 20:21

Dat je niet met vacantie kon gaan is niet uniek hoor. Wij zijn vrijwel nooit met vakantie geweest.

Piet Helmons
Piet Helmons14 mei 2021 - 15:43

Deze test heb je alleen nodig wanneer je niet gevaccineerd bent. Doelstelling is dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren dus waarom zou je dan deze PCR testen gratis maken?

3 Reacties
Dehnus
Dehnus15 mei 2021 - 0:34

Die had al veel eerder gratis gemoeten!

Poeha
Poeha15 mei 2021 - 6:34

Denk jij echt dat iedereen die op vakantie gaat op dat moment al volledig is ingeënt?

Hendrik5
Hendrik515 mei 2021 - 7:46

Doelstelling zonder indirecte dwang. Uit protest ga ik mijzelf dit jaar niet vaccineren. De avondklok was voor mij de druppel. De overheid zet grondrechten bij het grofvuil zonder wetenschappelijke onderbouwing. Het is geen februari 2020 meer. We hebben veel kennis van het virus. Er is altijd gezegd dat dit tijdelijk is. Ik geloof dat nu niet meer. En wat doet de overheid die ontneemt mij nu ook mijn recht om te twijfelen weg. Credo is vaccineert u of u gaat betalen. Er moet nog heel wat gebeuren voordat ik dit vertrouwen terug krijg. Bijvoorbeeld door direct alle scholen en universiteiten te openen. Door gratis testen. Door te praten over ventilatie (RIVM blijft international in dit verhaal niet mee gaan). Door kinderen niet te vaccineren - omdat ze de bescherming niet nodig zijn. We waren altijd zeer terughoudend om kinderen te vaccineren en nu spreken we over vaccinatie om ouderen te beschermen... Die groep ouders bescherm je door die groep ouders ZELF te prikken. Het is mij

Break on through
Break on through14 mei 2021 - 14:31

"De Europese Commissie wil de PCR-tests verplicht gratis maken, maar Nederland wil daar niet in mee gaan en lijkt het voorstel te zullen torpederen." Tjonge jonge. De afgelopen tijd zijn er miljarden in bedrijven gepompt met soms twijfelachtige levensvatbaarheid, soms al voor de corona crisis. En nu zijn testjes van 100 euro te duur? Kom op nou zeg. Meten is weten. Dus testen, testen, testen. Trouwens, wie zegt dat op die schaal de kostprijs van al die testjes niet met 80% lager kan?

5 Reacties
LaBou
LaBou 14 mei 2021 - 16:36

Gratis testen betekent twee dingen: de verdiensten van de commerciele testbedrijven vallen weg én er wordt meer getest. En dat laatste kon wel eens een heel ander beeld van Nederland opleveren.

JasDon
JasDon14 mei 2021 - 17:31

Ja, vreemd verhaal. Lijkt me qua gelijktrekken van vakantiekansen van ouderen en jongeren m.b.t. vaccinatieschema eerder normaal.

Poeha
Poeha14 mei 2021 - 18:44

Labou: jij denk dat een betaalde per-test ertoe leidt dat mensen zich minder laten testen? Dan gaan gezinnen zeker massaal de douane op Schiphol omzeilen om in het vliegtuig te komen. Wat een onzin. Vakantiegangers moeten zich laten testen met een pcr test, of het nou gratis is of niet. En wat bedoel je met dat Nederland er dan heel anders voor zal staan. Nederland staat al laatste.

Jozias2
Jozias214 mei 2021 - 22:32

@poeha Dat laatste is maar net waar je naar kijkt. Het aantal sterfgevallen tov het aantal testen is in Nederland relatief laag. Dat betekent dus dat er of goed getest wordt of te weinig doden geteld worden. Dat laatste is niet meer het geval door te kijken naar oversterfte. Het cumulatieve aantal doden in nederland is over de hele Corona crisis gezien in aantal doden per 100.000 inwoners precies gelijk met Duitsland. Een land wat het volgens de meesten het heel goed doet.

LaBou
LaBou 15 mei 2021 - 6:37

Kan kouwe drukte ook nog inhoudelijk reageren of wil hij bij elke reactie afreageren dat zijn pikkie te lang is? Als hij er niet tegen kan dat ik er op ga staan kan hij beter hier wegblijven.

Ivan61
Ivan6114 mei 2021 - 13:38

EU wil landen iets verplichten. Met alle respect maar vakantie in het buitenland zijn nu niet zo belangrijk voor veel mensen. Als je even nadenkt dan worden wij steeds meer onder duim gehouden door Brussel. Zij konden daar dat allang regelen en zorgen dat toerisme gered wordt en dat Zuid Europa op deze manier geholpen wordt. Zoals altijd zijn zij te laat. 31 % procent van onze landgenoten willen geen vaccin en ik vraag mij af of zij deze test willen doen. Hoe kan je deze mensen verplichten en waarom? Zij beroepen zich op zelfbeschikking en hier in Nederland is dat gelukkig mogelijk, maar in veel andere land ligt dat anders. Lijkt mij heel ingewikkelde klus om dat op EU niveau dat te regelen.

3 Reacties
Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf14 mei 2021 - 15:00

Helemaal eens. Toch ben ik bang dat wij in Nederland hetzelfde controlesysteem ingerommeld worden. Zeker met Rutte en Kaag gaat het die kant op.

Ivan61
Ivan6114 mei 2021 - 15:21

Ik heb gisteren eerste prik gekregen en ben nu al behoorlijk opgelucht. Maar als ik lees hoeveel mensen dat niet willen moeten wij toch andere oplossing vinden dan dwang. Of die van EU of Den Haag komt of beide maakt niks uit. En zo een test is momentopname en zeker geen garantie voor zorgeloze vakantie helaas. Meer vertrouwen in de burger zou niet verkeerd zijn. Waarom moet je laten testen als je geen klachten heb? Dat heb ik ook niet gedaan toen mijn dochter corona kreeg.

Frans Kwakman
Frans Kwakman14 mei 2021 - 16:35

Sarajlija - het is natuurlijk lekker populair om zo'n test gratis te doen zijn maar de Nederlandse regering is hier nog steeds de baas en ik ben het er volledig mee eens dat dit niet kan. Er zijn zoveel andere zaken die gratis zouden kunnen zijn.

korheiden2
korheiden214 mei 2021 - 13:29

Ongelooflijk toch van ons land. Het bedwingen van de pandemie moet toch het doel zijn. En de vakantielanden in Zuid-Europa zouden zeer geholpen zijn met vakantiegangers.

2 Reacties
Jozias2
Jozias214 mei 2021 - 15:33

Dat kan toch met een gratis vaccin?

DenFlexwerker
DenFlexwerker14 mei 2021 - 16:02

Precies daarom niet. Zo'n testje actueel totdat je een winkel in loopt. Een dure schijnoplossing. Als er iets helpt, dan is het vaccineren.

Xia Dani
Xia Dani14 mei 2021 - 13:27

Bananenrepubliek Nederland, berucht om haar cliëntelisme. De ondernemersvriendjes van de zittende regering willen graag het maximum aan centjes verdienen met deze crisis. En zijn het niet de vriendjes, dan gaat de zittende regering graag door de knietjes voor de belangen van 's werelds multinationals. Linksom of rechtsom, betalen doen we toch wel. En als gaandeweg blijkt dat de testsamenleving voor amper 0.01% minder besmettingen heeft gezorgd, dan gaan ze er gewoon mee door of maken ze er van dat dat het waard was. Wat denken we er tegen te kunnen beginnen? Kritiek uiten? Stemmen? Vertrouwen op de oppositie?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 mei 2021 - 12:25

ik snap dat de EU het reizen tussen lidstaten weer makkelijker wil maken. Dat is tenslotte in ons aller belang. Hoe meer toeristen hoe meer geld er te verdienen valt. Ook voor ons. Degenen die klagen over belastingen moet niet zeuren. Toerisme levert meer op dan zo'n prik ons kost. Wat ik niet begrijp van het Nederlandse standpunt, waarom is het PCR testen überhaupt een commerciele aangelegenheid? Ik meende toch dat we af wilden van te veel markt in de zorg. Wat is de toegevoegde waarde van een commerciele instelling?

8 Reacties
rvb2
rvb214 mei 2021 - 13:17

een commerciele instelling is nooit een toegevoegde waarde, het zorgt alleen voor toegevoegde kosten.

JoostdeV
JoostdeV14 mei 2021 - 13:51

"Hoe meer toeristen hoe meer geld er te verdienen valt." Een beetje kort door de bocht. We hadden afgelopen jaar veel bespaard als de grote instroom van besmette personen in augustus en september was voorkomen. De EU wil deze fout niet nogmaals maken. Het kabinet blijft de ideologische oogkleppen ophouden.

vdbemt
vdbemt14 mei 2021 - 14:16

"Ik meende toch dat we af wilden van te veel markt in de zorg. Wat is de toegevoegde waarde van een commerciele instelling?" Dat 'we' is toch vooral links. En dat is ons kabinet niet. Dat is (en blijft) vooral rechts. En die zijn gek op de markt. Niet omdat dat zo goed is . Maar omdat het verdient.

Jozias2
Jozias214 mei 2021 - 14:38

@Martin, Dit heeft toch niets met 'de zorg' te maken? Als u klachten heeft en u laat u testen of als u in contact bent geweest. Dat is zorg en dat is gratis. Het testen voorafgaand aan vakantie heeft niet zoveel met de zorg te maken. Vanuit veiligheid zijn er in bepaalde landen ook gele hesjes verplicht in de auto. Die moet u ook zelf betalen.

vdbemt
vdbemt14 mei 2021 - 16:21

@Jozias "Het testen voorafgaand aan vakantie heeft niet zoveel met de zorg te maken" Ben jij al een jaar aan het slaapwandelen? Vanaf het begin van de pandemie wordt geroepen: heb je klachten? Testen, testen, testen. En waarom? Om de zorg niet overspannen te krijgen. En jij zegt: het testen heeft niet zoveel met de zorg te maken.

Jozias2
Jozias214 mei 2021 - 17:39

@vd bemt Lees mijn bijdrage nog eens terug zou ik zeggen. Testen bij klachten heeft te maken met de zorg. Testen zonder klachten om op vakantie te kunnen is enkel preventief om naar een evenement of vakantie te kunnen en heeft niet zoveel met de zorg te maken.

vdbemt
vdbemt15 mei 2021 - 8:46

@Jozias. Testen bij klachten heeft te maken met zorg en preventief testen heeft niét te maken met zorg????? Hoe verzin je het. Bij testen gaat het er ALTIJD om te weten of de persoon besmet is. Het gaat er ALTIJD om te weten of de persoon niet anderen kan besmetten. Het gaat ALTIJD om de zorg.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde15 mei 2021 - 10:00

Joost, welke besmetting? Het gaat om mensen die getest zijn of inmiddels gevaccineerd. Jozias, Ik snap wat je bedoelt. Maar uiteindelijk is het testen onderdeel van het zorgsysteem.

Le Chat Botté
Le Chat Botté14 mei 2021 - 12:20

Winst onttrekken aan een nutsfunctie is en blijft pervers. De vvd ziet dat niet, want die heeft permanent een olifant met de bedrieglijke naam 'Visie' voor het venster oo de werkelijkheid geplaatst.

LHTJ
LHTJ14 mei 2021 - 11:37

[Nederland vreest dat het verdienmodel van die commerciële aanbieders wegvalt als de test gratis wordt] Dus wel zorgen maken over deze tijdelijke pop-up bedrijfjes die financieel gewin willen halen uit een pandemie maar alle Nederlandse reisbedrijven met tienduizenden medewerkers waar gezinnen achter zitten hoeven niet op sectorspecifieke steun (in tegenstelling tot andere sectoren) of op medewerking te rekenen. Bijzondere keuze wederom. disclaimer: KLM is geen reisbedrijf maar een luchtvaartbedrijf.

1 Reactie
LHTJ
LHTJ18 mei 2021 - 8:18

Alle meningen over nut en noodzaak m.b.t. reizen zijn te respecteren. Echter de mening van de overheid slaat nergens op. [De sneltests worden nu veelal uitgevoerd door particuliere bedrijven. Nederland vreest dat het verdienmodel van die commerciële aanbieders wegvalt als de test gratis wordt] Aldus de overheid. Dat is natuurlijk ridicuul, het betreft pop up bedrijven die op de lange termijn geen bestaansrecht hebben. Door dure PCR tests te verplichten gaat een deel van de consument niet reizen en dat brengt de continuïteit van reisbedrijven die al 14 maanden stilstaan in gevaar. Bedrijven die al decennia bestaan worden op deze manier achtergesteld op pop-up bedrijfjes die geld verdienen aan corona. Deze overheid trekt een miljard uit voor zogenaamde fieldlabs en testevents, waarom zou de reissector hier niet in mee genomen mogen worden? Dit zijn ook Nederlandse bedrijven met Nederlandse ondernemers en werknemers. En laten we eerlijk zijn, als deze zomer het toerisme in Zuid-Europa niet op gang komt dan staan Portugal, Griekenland, Spanje en Italië in September op de deur te kloppen in Brussel voor een zak geld. Links of rechtsom, het kost ons als land dus sowieso geld. En ja vaccineren is een alternatief, maar voordat iedereen 2 prikjes gehad heeft en de EU het internationale vaccinatiebewijs op orde heeft zijn we halverwege de zomervakantie, zeker jonge gezinnen zijn tot die tijd dus op dure testen aangewezen.

JJP2
JJP214 mei 2021 - 10:40

Zoals reeds geschreven: gratis bestaat niet, ergens zal de rekening betaalt moeten worden. En als je inderdaad zo graag wil/moet reizen, dat zit daar vooralsnog een extra prijskaartje aan. En ja, sommige mensen hebben nu eenmaal meer de besteden dan anderen.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt14 mei 2021 - 11:52

Dat laatste is natuurlijk onmiskenbaar. Dat zal ook altijd zo blijven. Maar we (jij nog niet) waren er toch achter dat die vermogens-/inkomensongelijkheid steeds groter wordt EN ook leidt tot een steeds grotere sociale ongelijkheid. De maatschappij schreeuwt steeds harder 'terug naar het oude (of nieuwe) normaal'. We willen allemaal meer onze vrijheid terug. Maar wat jou betreft, geldt dat alleen voor de welgestelden.

Le Chat Botté
Le Chat Botté14 mei 2021 - 12:22

Gratis is niet het tegenovergestelde van iemands rijkdom financieren. Wat dacht je van kostprijs als alternatief?

west012
west01214 mei 2021 - 14:27

Ik ben van mening dat vakantiegangers de test zelf moeten betalen. Er zijn veel vakantiebestemmingen waarvoor vaccinatie aan te raden of noodzakelijk is. Als men geen test kan betalen kan men zich gratis laten vaccineren. Ik zie het probleem niet. Voor mij is een buitenlandse vakantie geen essentiële levensbehoefte.

beetlejuice150
beetlejuice15014 mei 2021 - 10:30

Ik blijf dit jaar maar in de buurt van mijn huis. Maar ik mag via de belastingen meebetalen aan de testen van reizigers? Dank je wel, liever niet. Wie reist, betaalt.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt14 mei 2021 - 12:42

Dat 'via de belastingen meebetalen aan gratis elders', en daar geen zin in hebben, is een behoorlijk flauw excuus. Dan moeten we ook stoppen met gratis onderwijs voor ieder kind. Stoppen met de gratis bezoeken aan de huisarts (gaat niet van je eigen risico af). Hoewel ik er zelf ook enig profijt van heb, vind ik stoppen met de hypotheekrente-aftrek wél een goed voorbeeld. Meebetalen aan belastingen om het gewenste doel voor de hele samenleving eerder te bereiken (hier: bestrjden virus) en IEDEREEN er profijt aan te laten hebben, tja, dat is waar belastingen toe dienen. Die belastingen die alleen de toch al goedbetaalden helpen, zou je moeten afschaffen.

Gerygrr
Gerygrr14 mei 2021 - 15:32

Vdbemt, Uw vergelijking met het meebetalen aan gratis onderwijs gaat voor mij niet op. Goed onderwijs is essentieel voor de toekomst. De kinderen hebben goed onderwijs nodig om onze toekomstige verzorging, pensioenen te kunnen verdienen. Een investering dus. Helaas is er teveel bezuinigd en vernieuwd in het onderwijssysteem, dat ik vrees voor de toekomst. Vroeger gebruikten wij liever het argument van principieel niet willen meebetalen aan defensie als pacifist. Gratis bezoeken aan de huisarts? Die krijgt gewoon per verzekerde een vast jaarlijks bedrag uitgekeerd door uw zorgverzekeraar of u nu gaat of niet……

vdbemt
vdbemt14 mei 2021 - 18:01

@Grijsje "Uw vergelijking met het meebetalen aan gratis onderwijs gaat voor mij niet op. Goed onderwijs is essentieel voor de toekomst." Mensen weer in vrijheid zodanig op vakantie laten gaan, zoals ze dat voorheen konden,, zonder opnieuw besmettingen over de wereld te verspreiden, is niet essentieel voor de toekomst? Of blijvende vrijheidsbeperking, of blijvend risico op internationaal besmetten is niet essentieel voor de toekomst? Mensen weer in vrijheid de wereld over laten gaan (en dus ook ontvangen) is geen goede investering voor uiteindelijk al die middenstanders en bedrijven in de toerisme-industrie? "Helaas is er teveel bezuinigd en vernieuwd in het onderwijssysteem" Ja. 10 jaar Rutte. En daarvoor CDA. "Gratis bezoeken aan de huisarts? Die krijgt gewoon per verzekerde een vast jaarlijks bedrag uitgekeerd door uw zorgverzekeraar of u nu gaat of niet……" Precies. Zoals dat met belastinggeld ook gaat. Gezamenlijk betaal je voor een maatschappelijk goed.

Gerygrr
Gerygrr15 mei 2021 - 14:27

vdbemt, Nee, een tijdelijke beperking geldt voor reizen. De vergelijking met het onderwijs gaat niet op. Zonder onderwijs worden wij derdewereldland. Het probleem met uw idee van solidariteit is al met VVD en CDA inderdaad uitgevoerd beleid. Alle lasten worden gelijkelijk uitgesmeerd over alle werkenden van arm tot rijk gelijke bijdragen. Wie geld overhoudt na betaling van de vaste lasten kan toezien hoe de rijkeren mogen profiteren van wat iedereen heeft opgebracht. Overigens heb ik vanaf Lubbers ondervonden hoe de scheefgroei ontstond. Van ambtenaren werd solidariteit gevraagd om de nullijn te accepteren in ruil voor de vrije hand voor het bedrijfsleven. Zij zouden via hun groei en trickle down zorgen voor economisch herstel. Bij gelijke nettoinkomsten groeiden echter de lasten en tarieven. De voordelen die ooit bestonden in de vorm van de prima secundaire arbeidsvoorwaarden zijn inmiddels afgebouwd en de lage salarissen zijn gebleven. Nu vragen de ondernemers o.a. om solidariteit na een jaar financieel lijden. Echt ik voel mee, maar de vraag om op reis te mogen is toch een luxevraag. De pandemie bedwingen doet men het beste door het virus niet op reis te laten gaan. Door vrijwillig jezelf te laten testen bij twijfel en je strikt aan de quarantaine te houden.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -14 mei 2021 - 10:21

Waarom zou ik via belastingen moeten meebetalen aan vacantiegangers aan middellandse zee kusten ? Ik doneer liever x maal 130 euro aan zorginstellingen zodat de IC's een upgrade kunnen krijgen voor de 4e golf na de zomer. Als ik het niet doe, doet niemand het heb ik de indruk.

2 Reacties
Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf14 mei 2021 - 11:31

Omdat we in een democratische maatschappij leven waarin kosten gedeeld worden. Ik betaal ook aan voetbalclubs waar ik niks om geef. Maat dat hoort er nu eenmaal bij. Die voetballers zullen ook wel iets voor mij betalen waar zij dan weer niks om geven.

Poeha
Poeha14 mei 2021 - 15:42

Franciscus: “ Omdat we in een democratische maatschappij leven” Dan bent u het er vast mee eens dat de dat democratisch gekozen bewindslieden de testen niet gratis maken. We leven nou eenmaal in een democratie.

Bouwman2
Bouwman214 mei 2021 - 10:08

Ik las dat 31 procent van de Nederlanders zich niet eens gratis wil laten vaccineren. Dat solidariteit hen helemaal niets zegt. Nou ik heb daar wel een oplossing voor, hoor. Geef een bonus bovenop op gratis. Gratis plus. Je zult zien dat de vraag het aanbod verre overtreft. Gewoon de Wet van Markt toepassen. .

2 Reacties
Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf14 mei 2021 - 11:32

U blijft maar bezig met vaccinatiedwang. Het schenden van mijn lichamelijke integriteit heeft niks met solidariteit te maken.

Uw Psychiator
Uw Psychiator14 mei 2021 - 12:08

...eh, € 1.000,00?

Jozias2
Jozias214 mei 2021 - 9:09

Gratis testen bestaan niet. De vraag is wie betaald de rekening. Is het echt een taak van de overheid om gratis testen ter beschikking te stellen zodat vaccin weigeraars op vakantie kunnen. Als de planning klopt heeft immers iedereen begin juli een vaccinatie kunnen krijgen. En 1 vaccinatie zou genoeg zijn om te kunnen reizen.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt14 mei 2021 - 10:15

"Is het echt een taak van de overheid om gratis testen ter beschikking te stellen zodat vaccin weigeraars op vakantie kunnen." Het is de taak van de overheid het virus onder controle te krijgen. Ervoor te zorgen dat haar burgers niet internationaal gaan lopen besmetten. Een goede manier om dat tegen te gaan, is ervoor te zorgen dat iedereen die op reis gaat, getest is. Als je die voor de gewone man onbetaalbaar maakt, zorg je daar NIET voor.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen14 mei 2021 - 10:43

"Een goede manier om dat tegen te gaan, is ervoor te zorgen dat iedereen die op reis gaat, getest is." Dat is een hele slechte manier. Een test is slechts een momentopname. De goede manier is om alleen reizen toe te staan voor mensen die gevaccineerd zijn en daar vaccinatie gratis is kan niemand daar bezwaar tegen maken, op wat aanhangers van van der Staay en Bodet na.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf14 mei 2021 - 11:35

@ Dick Roelofsen. Ik heb wel degelijk bezwaar tegen het verplicht meedoen aan een medisch experiment. U schendt met uw redenering mijn grondrecht van lichamelijke integriteit. Laat u gerust prikken maar laat mij met rust.

vdbemt
vdbemt14 mei 2021 - 11:57

@Dick Roelofsen. Natuurlijk. Gevaccineerd zijn is nog beter.

vdbemt
vdbemt14 mei 2021 - 11:58

@Dick. Maar vooralsnog is dat, alleen reizen als je gevaccineerd bent, nog niet afgesproken.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen14 mei 2021 - 12:41

@ vdbemt : Vaccinatie zou de norm moeten zijn. @ Franciscus Borghwerf : Wat feesboekgeleerden als U doen boeit me niet, gewoon thuisblijven dan heeft verder niemand last van U.

Hakkepuf
Hakkepuf14 mei 2021 - 8:59

Ik heb net in Varna, Bulgarije een PCR test laten doen. Deze was omgerekend E52,--. Die ik in Nederland heb laten doen was E120,--. Dat scheelt nogal. Ik begin steeds meer het gevoel te krijgen dat Nederland niet wil dat zijn burgers naar het buitenland vertrekken. Deze PCR test is in ieder geval een goede drempel. Een gezin met twee kinderen betaalt al snel E500,-- voor een test.

3 Reacties
JasDon
JasDon14 mei 2021 - 10:31

Ik ga over een maandje weg, ik zie wel of ik 250 euro heen en misschien terug moet betalen, maar liever niet natuurlijk.

GHS
GHS14 mei 2021 - 12:38

En hoe lang is zo'n test geldig? Testen is onzin, want is de uitslag nu negatief, na een half uur kan men besmet zijn. Vaccineren, dat is jezelf beschermen tegen het virus. Wie dat niet wil, neemt zelf de beslissing om besmet te worden ( en daarvan de gevolgen te ondervinden, die weer betaald moeten worden door de gevaccineerden, maar dat is dan weer solidariteit) En ieder land bepaalt zelf wie toegelaten wordt.

LaBou
LaBou 14 mei 2021 - 16:43

"Testen is onzin, want is de uitslag nu negatief, na een half uur kan men besmet zijn." APK is maar onzin, nu is die auto in orde maar een half uur later kan hij tegen een muur geparkeerd zijn.

Grozny
Grozny14 mei 2021 - 8:58

Ben al verbaasd dat mensen dit niet zien als subsidie voor de rijkere mensen. Aangezien zij vaker op vakantie gaan.

1 Reactie
GHS
GHS14 mei 2021 - 19:27

LaBou: Dit is een onzin vergelijking,

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman14 mei 2021 - 8:53

Dus een gezin van 4 mensen mag, 4 x €130,- x 2, extra ophoesten om te reizen. (€1040,- totaal) Ik verwacht geen files bij Schiphol, beter voor het milieu, ga zo door.

1 Reactie
Jozias2
Jozias214 mei 2021 - 14:35

Als je met de auto op vakantie gaat bijvoorbeeld zoals de meeste mensen naar Frankrijk, Italie of Spanje heb je bij terugkeer geen PCR test nodig.

vdbemt
vdbemt14 mei 2021 - 8:53

" Nederland vreest dat het verdienmodel van die commerciële aanbieders wegvalt als de test gratis wordt." Tja. En dat is voor een VVD-kabinet natuurlijk zo logisch als wat. Er moet wel aan verdiend worden. Kenmerkend. Het is in alle opzichten ihkv van pandemiebestrijding beter om het gratis aan te bieden. Maar nee. Zo gaan dus veel meer mensen ONgetest op reis. En het is weer zo'n ongelijkheidsbevorderende houding. Mensen met geld kunnen zich laten testen. Mensen die net een goedkope reis kunnen betalen, laten zich niet extra op kosten jagen en testen niet. Hoe liberaal.

2 Reacties
Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf14 mei 2021 - 9:25

Alleen als je geld hebt ieder vrijheid niet duur. Er komt olv deze coalitie een steeds grotere tweedeling in onze maatschappij. Schatrijk of straatarme en daartussen in zit niks meer. En het “leuke” is dat we ook nog zelf mogen betalen voor onze vrijheidsberoving.

Geen3
Geen314 mei 2021 - 9:43

“Nederland vreest dat het verdienmodel van die commerciële aanbieders wegvalt als de test gratis wordt”. Met andere woorden: Gratis is veel beter, in het kader van de pandemie bestrijding. Het mag wat kosten, de staat betaalt. Maar mensen met geld hebben zich altijd meer kunnen permitteren. Heeft iedereen recht op een goedkope buitenlandse vakantie? En dan bedoel ook IEDEREEN?

nikita72
nikita7214 mei 2021 - 8:42

Begrijp ik nou goed dat de EU wil dat de overheid vakantiegangers subsidiëert door de testen te betalen? Buitenlandse vakanties zijn geen eerste levensbehoefte.

3 Reacties
nikita72
nikita7214 mei 2021 - 8:43

Het lijkt mij wel redelijk als mensen een annuleringsverzekering af kunnen sluiten voor het geval ze niet door de PCR-test komen.

vdbemt
vdbemt14 mei 2021 - 9:55

"Begrijp ik nou goed dat de EU wil dat de overheid vakantiegangers subsidiëert door de testen te betalen?" Nee. Dat begrijp je niet goed. De EU wil bewegingen over de wereld van ONgeteste mensen voorkomen en zo de besmetting over de wereld zo goed mogelijk tegengaan. Dan helpt dat enorm als het testen gratis is.

Geen3
Geen314 mei 2021 - 10:07

Helemaal mee eens!

Freddy2
Freddy214 mei 2021 - 8:34

Als je MOET reizen, dan krijg je deze vergoed van diegene die je verplicht te reizen, als je wilt reizen.... dat is gewoonweg nog niet het juiste moment, al mag het wel. Als je het dan echt wilt, dan is een een betaalde test sociaal. Het is asociaal dat je ieder ander laat opdragen omwille dat jij met vakantie wilt en dat betekent een gratis test.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt14 mei 2021 - 10:06

Als Nederland haar zin krijgt, komt het erop neer dat alleen mensen met meer dan gemiddeld geld kunnen reizen. Die extra kosten voor de test is geen probleem. Nu is het niet zo, dat je ongetest niet mag reizen. Ook veel Jan Modalen gaan evengoed, ongetest, want te duur, op reis. Wat dus de kans op besmetting internationaal weer vergroot. Wél gratis aanbieden is EN ihkv virusbestrijding beter. EN sociaal, want iedereen, rijk en minder rijk, behoudt de mogelijkheid tot een veiliger, want getest, vakantiereis.

Freddy2
Freddy214 mei 2021 - 12:02

@Vdbemt, toch wel fijn dat ik, die geen buitenlandse vakantie kan betalen wel mee mag betalen voor de mensen die dat wel kunnen betalen. Heel sociaal. Maar wat maakt het uit, ik mag ook al betalen voor de elektrisch aangedreven auto's voor de rijkere onder ons, dus wat maakt het uit. en ik mag natuurlijk ook nog meebetalen aan de villa's van de rijkere onder ons. Heel sociaal. Zijn er nog meer dingen waar ik voor kan betalen voor andere rijke(re) mensen? Als we toch al zo sociaal bezig zijn....

vdbemt
vdbemt14 mei 2021 - 12:53

@Freddy. Besef je dat het meebetalen via belastingen vele malen goedkoper is dan wanneer je iets zelf normaal moet betalen? Stel nou een dat je een prijs(je) zou winnen, waardoor je wél een (bescheiden) buitenlandse reis zou kunnen maken. Met jouw instelling ben je dan ook de klos voor het persoonlijk betalen. Als Nederland het 'gratis' aanbiedt, kun je zo, zonder extra kosten, op stap. Ook jij. " Zijn er nog meer dingen waar ik voor kan betalen voor andere rijke(re) mensen? " Ja. Die zijn er. Bijv. de hypotheekrente-aftrek. Hoe meer je verdient, terwijl je een eigen huis hebt, hoe meer je terugkrijgt van de belastingen. De sociale partijen en bonden willen daar allang een einde aan maken. Dit werd en wordt uiteraard door rechts tegengehouden. Dit wordt in 30 jaar afgebouwd omdat ze anders zo zielig zijn. Belastingen die op iedereen gericht zijn, daar is weinig mis mee. Dit, ook al kun jij er geen gebruik van maken, is er zo een.

JasDon
JasDon14 mei 2021 - 8:30

Ze moeten sowieso iedereen met een enkele prik zonder problemen op vakantie laten gaan, die dubbele combo van prik en ziek zijn geweest is pervers en statistisch onzinnig, omdat je het risico grotendeels al hebt afgedekt.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt14 mei 2021 - 10:07

Maar niet zo grotendeels als zou kunnen en ook wenselijk is.

JasDon
JasDon14 mei 2021 - 10:29

vdbemt, dat kan ook worden gedaan na de vakantie.