Joop

Europese Commissie verdubbelt budget tegen nepnieuws

  •    •  
05-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
belgium-3595351_640
Om desinformatie tegen te gaan in de aanloop naar de Europese verkiezingen van mei 2019, wil de Europese Commissie het huidige bedrag dat daar voor is gereserveerd verdubbelen. Naast deze financiële injectie moet er ook een systeem worden opgezet om afzonderlijke lidstaten snel te waarschuwen over lokaal nepnieuws. Andrus Ansip, vicevoorzitter van de Europese Commissie, wees bij de presentatie van de plannen op ‘eerdere pogingen tot inmenging in verkiezingen en referenda gezien, waarbij het bewijsmateriaal Rusland aanwijst als de voornaamste bron van deze campagnes.’
Een en ander betekent dat de afdeling binnen de Europese diplomatieke dienst (EEAS), die zich bezig houdt met de bestrijding van nepberichten, flink wordt uitgebreid. Sinds 2015 zijn er zo’n 4500 berichten van pro-Russische desinformatie onderzocht. Om het naar verwachting toenemende aantal van dit soort berichten aan te kunnen, komen er nu tientallen mensen bij die gaan helpen met het bestrijden van nepnieuws.
Naast menselijke kracht worden ook meer middelen ingezet voor data-analyse. Hierdoor gaat het totale bedrag dat gemoeid is met het tegengaan van nepberichten van bijna 2 miljoen naar 5 miljoen in 2019. Door deze verhoging moet het ook mogelijk worden dat de verschillende betrokken instituten in Brussel en in de lidstaten beter gaan samenwerken. Als definitie van nepnieuws wordt aangehouden ‘verifieerbaar foute of misleidende informatie die wordt verspreid om er economische winst uit te slaan of het publiek opzettelijk te misleiden.’
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Libertain
Libertain6 dec. 2018 - 11:49

Vind ik het bijzonder geruststellend dat ons van bovenop zal uitgelegd worden wat nepnieuws is en wat niet, dus zal goed uitgelegd worden waar wij in moeten geloven en waar niet, gelet op het feit dat wij gewoon het van onszelf het niet kunnen doen. Dit stel je helemaal gerust dan dat alles onder 100% controle van de regering en zijn diensten is. Kan ik echt niet op wachten dat ze ons vervolgens direct gaan vertellen op wie zouden we moeten dan gaan stemmen, omdat wij dat van onszelf nooit goed zouden kunnen opbrengen. Dit allemaal maakt mij erg gelukkig dat er op dergelijke zorgvuldige manier met ons wordt omgegaan. Er is ook een klein minpunt in deze situatie, dat de grote experts op dit gebied - Erich Mielke en Erich Honecker van de DDR niet meer leven omdat deze procedure van waarheid filteren was de draaispil van hun leven, konden ze als bewezen experts op onderscheiding van nepnieuws ons enorm onderweg helpen want dat deden ze hun leven lang binnen de DDR aanpakken en bestrijden, weliswaar met wat bescheidener budgetten. Hoeven wij dan niet op onze eigen houtje alles weer te gaan herontdekken in het waarheid uitfilteren. Maar goed, Kim Jong-un is levend en wel en zal ons nog altijd met groot plezier met zijn expertise op die cenzuurweg willen helpen. Mooie tijden zijn dat, zullen we in de toekomst enkel dit gaan lezen wat toegestaan is. Prachtig!

watsgebeurt
watsgebeurt6 dec. 2018 - 9:08

Niveau geeft het volk brood en spelen. Anders gezegd, wij bepalen het nieuws met ondersteuning van de landelijke media die betaald wordt uit de belastingopbrengsten. Kan niet wachten op de fantastische EU berichten. Fraude binnen EU fors afgenomen......Pensioengat EU ambtenaren kleiner dan verwacht.....Steun voor de EU toegenomen tot boven de 75%........

Ozon
Ozon6 dec. 2018 - 6:24

En gaan ze hun werk dan ook beter doen, of blijven ze onterecht partijen op de lijst zetten?

HM van der Meulen
HM van der Meulen5 dec. 2018 - 20:32

Het AD wist zelfs te vermelden dst ze zich ook gaan bezighouden met "factchecken". Ik zie met spanning de jaarlijkse toptien van grootste leugenaars tegemoet.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus6 dec. 2018 - 7:55

"Ik zie met spanning de jaarlijkse toptien van grootste leugenaars tegemoet." En lukt het je dit jaar niet, dan probeer je het volgend jaar toch met frisse moed opnieuw!

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 dec. 2018 - 14:14

Je schijnt te denken dat ik zo onbescheiden ben te denken dat ik me zou kunnen meten met een Trump, Rutte of Poetin. Zoals de waard is....

koffieleut2
koffieleut25 dec. 2018 - 20:01

Dus men gaat mij vertellen wat zij vinden wat nep nieuws is. Goeie zaak, zijn heel veel landen die dit soort controles hebben, en daar hebben ze veel minder problemen met vooruitstrevende beslissingen, denk aan Turkije, China, Iran, Ethiopië. Vroeger noemde men dit overigens gewoon censuur.

7 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt6 dec. 2018 - 8:28

Ja, ik heb dezelfde conclusie getrokken. Maar dan ben ik sowieso zonder vertrouwen tov die EU.

Xanadu
Xanadu6 dec. 2018 - 8:57

We hebben te maken met communicatiemiddelen die bliksemsnel miljoenen mensen kunnen bereiken, en ervoor kunnen zorgen dat er rampen gebeuren. We hebben al een paar keer een kleine ramp meegemaakt hierdoor. In Duitsland was het enkele maanden geleden nog toen geruchten kwamen dat er een Duitser was doodgestoken op een festival, door een vluchteling. Eerst kwam de AfD met zo'n 100 man om te demonstreren, en dat verliep allemaal nog redelijk ordentelijk. vervolgens kwamen er na een Facebook-oproep zo'n 800 voetbal-hooligans van Kaotic Chimnitz opdraven, waarna het beduidend minder gezellig werd. Onder hen begaven zich ook neo-nazi's en rechts-extremisten. Volgens politie-verklaringen weigerde de groep met de politie mee te werken, brak de groep door meerdere politie-versperringen heen en werd de politie met flessen bekogeld. Hierop werd versterking ingeroepen vanuit Dresden en Leipzig. Uiteindelijk sust het weer, maar de schade is enorm, en het gaat allemaal nergens over. Ook in Nederland hebben we dit meegemaakt, maar minder ernstig. Denk aan het verjaarsfeestje in Haren, het halve dorp werd gesloopt. Winkels geplunderd. Denk aan de bestormingen van de gemeenteraadszalen waar werd vergaderd over tijdelijke vluchtelingen opvang. Denk aan de massa-aanrandingen in Keulen. Denk aan het georganiseerde vandalisme rondom voetbalvelden of zwarte piet betogingen. Mensen die van een veilige maatschappij houden. Dat is 99% van de mensen, die zijn erbij gebaat dat de overheid op de hoogte is van geruchten die mogelijk tot gevaar kunnen leiden, en er op anticipeert. Censuur is het verbieden van bepaalde uitlatingen. Misschien zijn er geesten in de EU die dit van plan zijn uiteindelijk, maar het is niet het huidige plan. Het huidige plan is dat de overheden reageren op geruchten. Door politie gereed te hebben, en door geruchten te ontkrachten.

Klaas Punt
Klaas Punt6 dec. 2018 - 10:55

Xanadu - wat jij schetst is de invloed die een organisatie op onze samenleving kan hebben. En ja, ik ben een beetje bezorgd over die EU wat voorlichting betreft. Maar wellicht valt het allemaal wel mee, kan dat niet beoordelen als niet twitter etc klant.

Xanadu
Xanadu6 dec. 2018 - 11:39

Ik kan het ook niet beoordelen, Klaas Punt, maar ik ben wel een beetje bezorgd over al die non-informatie die bliksemsnel miljoenen mensen kan bereiken. We hebben dat nog nooit eerder meegemaakt. Vroeger ging het altijd eerst nog door de hand van redacteuren van kranten en media. Nu komt de grootst mogelijke onzin ongefilterd bij mensen die weinig andere informatie krijgen, en die geloven het vaak ook nog. De overheid moet hier iets mee, maar wat weet ik ook niet. Signaleren en anticiperen is in elk geval niet slecht. Het meeste gaat niet over Twitter, denk ik, maar over Facebook. Twitter vraagt nog enige behendigheid, en de weinige letters waaruit een berichtje bestaat maakt maar weinig demagogie mogelijk. Ik heb zelf ook geen Facebook, al zeker 7 jaar niet meer. Maar 7 jaar geleden was het al erg wat je er kon lezen. Ik las toen al over Joodse samenzweringen die al 3000 jaar bestonden. Nu is het allemaal nog veel erger geworden. Dus een oplossing heb ik niet, maar een EU die in elk geval tegenwicht gaat bieden, dat vind ik niet per definitie een slecht idee. Censuur zou ik op tegen zijn, ik denk ieder redelijk mens. Maar als we niets doen, dan zou er wel eens een tijdperk kunnen aanbreken waarin censuur vanzelfsprekend is.

Klaas Punt
Klaas Punt6 dec. 2018 - 14:24

Xanadu - maar misschien de door die EU goedgekeurde kieswijzer voor de aanstaande verkiezingen voor het parlement. Dat moet toch wel erg goed zijn. Maar ik zalmin ieder geval een probleem hebben want ik vind het maar niks. Niet stemmen?

koffieleut2
koffieleut26 dec. 2018 - 19:07

Xanadu, Je hebt best een punt, maar de mens is ook best in staat om zich af en toe te spiegelen. Deze groep van de EU heeft al verkeerde conclusies getrokken en daarmee laten zien dat ze totaal niet functioneren. Maar dan nog, ik heb liever veel informatie waarbij ik misschien op het verkeerde been wordt gezet, dan informatie die ik mag lezen van de overheid omdat zij voor mij hebben besloten dat het geen dis-informatie is. Wat denk je wat je voor info doorkomt van een overheid als deze nieuws ziet dat diezelfde overheid beschadigd of zelfs kan laten vallen. Nee, dan neem ik liever op de koop toe dat er her en der nepnieuws tussen zit.

Ozon
Ozon6 dec. 2018 - 21:44

Xanadu De bliksemsnelle communicatie, daar gaat de “Nepnieuws”-signalering van de EU hélémaal niets aan veranderen; tenzij er een extreem repressief systeem word geïntroduceerd waarbij iets bv pas gepost kan worden nadat er door de staat goedkeuring aan wordt gegeven. Als je daaraan begint is het middel erger dan de kwaal. Voorlopig heeft de EU in ieder geval laten zien dat ze zelf “nepnieuws” hebben verspreid door bepaalde (weinig populaire media) te betichten van “nepnieuws”; de EU heeft de betreffende claims moeten intrekken, niet in het minst omdat betreffende media verwezen naar onderzoeken van de VN én EU zelf. Als een overheid een dergelijke “factcheck”-club opricht moet die verre weg blijven van beoordelingen op grond van politiek wenselijkheid (en alleen toetsen op feitelijkheden) én geen fouten maken.

johannn2
johannn25 dec. 2018 - 18:30

"Als definitie van nepnieuws wordt aangehouden ‘verifieerbaar foute of misleidende informatie die wordt verspreid om er economische winst uit te slaan of het publiek opzettelijk te misleiden.’" Het verkiezingsprogram van de VVD bijvoorbeeld. .

1 Reactie
LaBou
LaBou 5 dec. 2018 - 20:13

"Het verkiezingsprogram van de VVD bijvoorbeeld." Die niet alleen. De rest kan er zo bij genoemd worden.