Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese Commissie straft Poolse homohaatdorpen

  •  
31-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1600px-Equality_March_in_Warsaw,_Poland_2018_03
De Europese Commissie heeft zes Poolse gemeenten bestraft die zichzelf hebben uitgeroepen tot “LHBT-vrije zone”. Een aanvraag voor een bijdrage uit het Europese Fonds voor partnergemeenten wordt afgewezen. Hoewel de bedragen die daarmee gemoeid zijn relatief klein zijn, tot zo’n 25.000 euro, is de zeldzame sanctie een duidelijk signaal dat de vanuit de Poolse overheid aangewakkerde homohaat niet getolereerd wordt.
Voorzitter van de Commissie Ursula von de Leyen liet donderdag weten zich te blijven inzetten voor een “Unie van Gelijkheid”. Op Twitter schreef ze:
"Onze verdragen garanderen dat iedereen in Europa vrij is te zijn wie ze willen zijn, te wonen waar ze willen wonen, lief te hebben wie ze willen liefhebben en torenhoge ambities te hebben."
Nadat de Poolse president Andrzesj Duda was herkozen op een anti-LHBT+-campagne, voelde een hondertal Poolse dorpen in met name het zuidoosten van het land zich vrij om “LHBT-vrije zones” in te stellen. Zij voelen zich daarin gesteund door de regerende PiS-partij die zegt op te komen voor “traditionele familiewaarden”. Onder diezelfde noemer werd deze week ook al aangekondigd uit het Verdrag van Istanboel te stappen dat geweld tegen vrouwen bestrijdt.
De gelden van de Europese Commissie waren bedoeld om zogeheten zusterverbanden aan te gaan met steden in andere Europese landen. In Nederland bestond er bijvoorbeeld zo’n verband tussen Nieuwegein en Pulawy. Nieuwegein verbrak die band eerder deze maand definitief nadat Pulawy een LHBT-vrije zone instelde. Nadat Polen in 2004 lid werd van de Europese Unie ontving het land miljarden aan steun voor projecten die de levensstandaard moeten verhogen. Een Poolse mensenrechtenorganisatie heeft het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) gevraagd om te onderzoeken of die middelen misbruikt worden door de “LHBT-vrije zones”.
In het Europees Parlement maakt de Poolse PiS deel uit van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECH). Daarmee zijn ze fractiegenoten van Forum voor Democratie, de SGP en de ChristenUnie. Ook de extreemrechtse partijen AfD (Duitsland) en Waren Finnen (Finland) maken deel uit van de ECH-fractie.
Bronnen: NY Times, HLN / cc-foto: Wikimedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (52)

Tom Meijer
Tom Meijer1 aug. 2020 - 12:25

"Europese Conservatieven en Hervormers (ECH)" Het staat er echt. "Conservatieven en Hervormers". Hoe blind kan je zijn.

1 Reactie
johannn2
johannn21 aug. 2020 - 14:37

Tom, Onder conservatieven worden vaak reactionairen verstaan. Die mensen willen achteruit hervormen, 'oude waarden' - die veelal nooit bestaan hebben - 'herstellen'. Terug naar een idyllisch pastoraal verleden. .

harmmeijer
harmmeijer1 aug. 2020 - 9:15

Nog steeds: voor een heel groot deel van de Poolse bevolking is antisemitisme net zo’n automatisme als ademhalen. En dat grote deel schaamt zich er niet eens voor.

Fredje3
Fredje31 aug. 2020 - 4:01

Het afgeven op religie is weer heerlijk zo, compleet vergetend dat verreweg de meeste mensen vanaf 1900 vermoord zijn door atheisten. Zullen we die dan ook maar gaan verbieden? Nog een beter idee, laten we de mensheid verbieden. Er is namelijk geen soort op deze aarde dat zoveel mensen heeft vermoord dan de mensheid. 1 ding wat de niet gelovigen hebben laten zien is dat religie niets te maken heeft met moorden en ellende. Mensen kunnen dat prima (veroorzaken) zonder religie. Hitler was ondanks zijn Katholieke achtergrond Atheist en had zelfs een afkeer voor het Katholisisme, echter kon dit niet keihard uiten omdat heel veel Duitsers Katholiek waren. Stalin was atheist, Mao, Pol Pot, moet ik nog even doorgaan? Er zitten een aantal zaken in bijna elke religie waaruit blijkt dat religie vreedzaam is, maar dat de mens dit compleet verknalt. Dit zal ook na het verbieden van religie gewoon doorgaan.

6 Reacties
Pater
Pater1 aug. 2020 - 10:11

"Het afgeven op religie..." Een tirade tegen iets wat helemaal niet in het artikel staat. Tikje overgevoelig?

Tom Meijer
Tom Meijer1 aug. 2020 - 12:26

Helaas voor u. Hitler was geen atheist. Informeer U wat beter.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof1 aug. 2020 - 12:33

@Fredje, Hitler was bepaald geen atheïst maar eerder een pantheïst, afkomstig uit een katholiek nest. Zoals Richard Weickart in zijn boek Hitler’s religion aantoont dacht Hitler de wil van god/natuur te gehoorzamen met zijn daden. “ In Hitler’s Religion, Weikart explains how the laws of nature became Hitler’s only moral guide — how he became convinced he would serve God by annihilating supposedly “inferior” human beings and promoting the welfare and reproduction of the allegedly superior Aryans.” https://www.goodreads.com/book/show/28695869-hitler-s-religion

Zandb
Zandb2 aug. 2020 - 7:01

Fredje Dat een mens zich religieus noemt, daaruit kan je net zo veel afleiden, als wanneer hij zich atheïst noemt. Of mensen zich religieus noemen of niet (ben je dan automatisch atheïst?), dat kan los staan van eventuele misdaden die ze plegen; de mens is immers een zondaar. Wat een religie is, dat ligt aan hoe die zichzelf omschrijft, op welke uitgangspunten die gebaseerd is. Afgeven op religies is moeilijk te beargumenteren, maar het is wel degelijk te doen. Laat die argumenten dan spreken en bestrijdt die. En als er geen argumentatie is, toon dat dan aan. Wanneer religieuze mensen minder zouden doden dan atheïsten dan mag u wel eens eerst duidelijk maken, wat u dan onder religieus en atheïstisch verstaat. Dat elke religie elementen bezit die die vreedzaam maken, maar dat de mens het verknalt, dat geldt zelfs voor de ergst denkbare vorm van fascisme (dictatuur); zulke overtuigingen zijn gebaseerd op een ideaalbeeld en daarbij gaat het gaat er nu net om wat je met die mensen doet die het 'verknallen'. Vandaar dat er bv ook fascistische religies waren en zijn. Veelbetekenend in dit verband is, dat iedere religieus, fascist kan zijn en iedere fascist, religieus.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof2 aug. 2020 - 11:40

@Zandb, Mijn complimenten voor deze zin/vraag: “ Of mensen zich religieus noemen of niet (ben je dan automatisch atheïst?)” Laat me proberen hem te beantwoorden. Nee, dan ben je niet automatisch atheïst, omgekeerd ook niet. Zo noem ik mezelf (desgevraagd) religieus atheïst. Je kunt uitstekend religieus zijn (in de oorspronkelijke betekenis van religare-verbinden dan wel in spirituele zin) terwijl je evenmin in een een god gelooft als in kabouters. Sterker nog, als religieus atheïst kun je zelfs de bijbel, thora en talmoed en de koran lezen, je verbazen over pareltjes van wijsheid en je er eveneens over verbazen dat mensen dit hele sprookje letterlijk voor waar aannemen en daar dan hele cultussen om heen bouwen. Let wel, ik wil hiermee niets af doen aan sprookjes cq mythen, die vormen het fundament van onze kennis, wat wij vroeger leerden en leerden te begrijpen werd verhalenderwijze doorgegeven. In sprookjes, mythes en dus ook in wat men heilige boeken noemt zit onze milennia oude wijsheid verborgen.

Zandb
Zandb2 aug. 2020 - 17:28

Jan Helder. Dank.

Pater
Pater1 aug. 2020 - 3:43

Een belangrijke eerste stap. Goeie waarschuwing, zal tot nadenken aanzetten: Polen krijgt heel veel EU-geld.

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer1 aug. 2020 - 12:28

Als het daar maar niet bij blijft. Het is onwaarschijnlijk dat Polen bijdraait dus sancties lijken mij zeer op z'n plaats. Als het maar geen slappehapsancties zijn.

Pater
Pater1 aug. 2020 - 15:31

@Tom Orban heeft onder EU-invloed zijn noodtoestand opgeheven. Nu de EU A heeft gezegd kunnen ze moeilijk onder B uit, enz. Maar hopelijk wel langzaam, zodat Polen net kan doen alsof ze het zelf bedacht hebben. Vergis je niet in het belang van de EU-gelden. Polen is de grootste netto-ontvanger van EU-fondsen. In 2018 kwam dat neer op ruim 2,5% van het Poolse bruto binnenlands product (ter vergelijking: Nederland was in dat jaar nettobetaler, met 0,3% van het bbp).

harmmeijer
harmmeijer1 aug. 2020 - 15:53

“Polen krijgt heel veel EU-geld.” Op z’n minst al 200 miljard euro. Ze hebben daarmee hun hele infrastructuur en de rest van de economie een flinke boost gegeven onder de liberaal Poolse politicus Tusk. De criminelen van de PiS-partij hebben met leugens en vuilspuiterij tijdens verkiezingen het stokje overgenomen.

LaBou
LaBou 31 jul. 2020 - 16:24

Kijk eens aan, de europese commissie zegt: foei! Nou, daar zijn ze vast erg van geschrokken daar in Polen.

GHS
GHS31 jul. 2020 - 12:31

Miljoenen uitgegeven. Je mag toch verwachten dat de Eu controleert hoe dat geld is besteed Nee dus?

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 aug. 2020 - 1:17

Nee, is ieder jaar een probleem, hetzelfde probleem mag je wel zeggen!

Zandb
Zandb1 aug. 2020 - 5:42

GHS Om dan vervolgens de EU neer te zetten als een bolwerk van bureaucratie?

Izzy2
Izzy231 jul. 2020 - 11:58

Ik zou dat hele land met een grote boog eruit zwiepen. Het is het een na het ander tegen Europese waarden en dat ''op kosten van de belastingbetaler...''

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer1 aug. 2020 - 12:31

Dat lijkt mij een prima oplossing. Als het maar niet bij Polen blijft, er zijn andere nieuw aangesloten landen die minstens zo erg zijn.

Zandb
Zandb2 aug. 2020 - 7:02

Izzy Dat ontslaat ons niet van de verplichting om ons in te spannen, voor die mensen die het slachtoffer zijn van dictatuur, al is die van de meerderheid.

Herr Vorragend
Herr Vorragend31 jul. 2020 - 10:34

Polen is een prachtig land waar 49,9 % aardige en normale mensen wonen. Die hebben echter de pech dat de rest van de bevolking bestaat uit conservatief-nationalistische en/of religieuze idioten. Helaas geldt voor landen als o.a. de VS of Turkije precies hetzelfde

1 Reactie
CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP231 jul. 2020 - 14:08

Geen twijfel daarover, dat Polen een prachtigland is. De USA en Turkeije zijn overigens onbeschrijfelijk mooi. Maar die 49,9 % aardige mensen, daar zie ik toch een probleem. Voor die groep geldt hetzelfde als voor een groot deel Amerikanen,Turken en - toendertijd- de Duitsers : In plaats van openlijk of ondergronds verzet wordt de sloop van de democratie waargenomen en "gedoogd". Voor mijn deel zijn de demokraten in de USA net zo medeschuldig aan de aftakeling als al de republikeinse griezels.. Zij vertegenwoordigen ook de "white supremacists", die het met niet-blanken liever niet te doen hebben. Er was al een President in de US, die het prachtig verwoordde : vraag niet wat het land voor jou kan doen, vraag liever,wat jij voor je land kunt doen. Die aardige en normale mensen verdienen voor mij een flinke schop onder hun ....

Norsemen
Norsemen31 jul. 2020 - 9:26

‘Traditionele familiewaarden’ Mensen die zo denken zijn echt half achterlijk en geen haar beter dan een IS’er die iemands hoofd afhakt. Het wordt tijd om religie net zo te behandelen als racisme, een verwerpelijk gedachtegoed die we op een actieve manier uit de samenleving dienen te verbannen. En zeggen dat religie goed is omdat het bijvoorbeeld voor de zwakkeren opkomt (wat natuurlijk al onzin is) is zoals zeggen dat Hitler goed was omdat hij snelwegen aanlegde.

22 Reacties
Marco de Jong2
Marco de Jong231 jul. 2020 - 9:47

'het wordt tijd om religie net zo te behandelen als racisme, een verwerpelijk gedachtegoed die we op een actieve manier uit de samenleving dienen te verbannen.' Dit zou zo uit de mond van Geert Wilders kunnen komen.

DaanOuwens
DaanOuwens31 jul. 2020 - 10:10

@ Norsemen Jij schrijft: Het wordt tijd om religie net zo te behandelen als racisme, een verwerpelijk gedachtegoed die we op een actieve manier uit de samenleving dienen te verbannen. Lijkt mij een onverstandige gedachte. Degelijke verwijten kan je vrijwel iedere ideologie of geloofsovertuiging maken. Vanaf het anarchisme, het communisme, het socialisme tot het liberalisme en de islam en het christendom. Een geloof of ideologie is wat een mens ervan maakt. En dat is vaak niet veel goeds.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof31 jul. 2020 - 10:53

Ik ben het (in dezen) volkomen met u eens.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland31 jul. 2020 - 11:00

Hoe wilt u dat vormgeven dan? Aanhangers van een bepaalde religie een symbool op de jas laten naaien of gelijk het land uitzetten?

Jerry Bidet
Jerry Bidet31 jul. 2020 - 11:27

Zover mijn geheugen me niet in de steek laat, vind jij het weer geen probleem wanneer de oproep tot gebed uit de moskee valt. U bent in dat opzicht, mag ik dat zeggen, ja dat mag ik, selectief.

Zandb
Zandb31 jul. 2020 - 11:32

Norsmen Dat iemand zich religieus noemt, heeft op zichzelf evenveel met racisme te maken als dat iemand zich socialist, liberalist of optimist noemt; helemaal niets.

Norsemen
Norsemen31 jul. 2020 - 14:12

@DaanOuwens Ik heb het niet over verbieden. Vanuit de overheid zou er actief tegen religie gewaarschuwd moeten worden, net zoals met roken bijvoorbeeld. Religie zou als iets slechts gezien moeten worden, niet als iets goeds.

Norsemen
Norsemen31 jul. 2020 - 14:20

@Marco de Jong Wist niet dat Wilders iets tegen religie in het algemeen had. Als dat zo is zou ik het voor de eerste keer met hem eens zijn.

Norsemen
Norsemen31 jul. 2020 - 14:32

@Griezel Bepaalde religies? Nee, alle religies. “ Hoe wilt u dat vormgeven dan?” Op school les geven in de gevaren van religie. Overheidscampagnes zoals waarschuwen tegen roken, zoals ‘je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Het recht van een kind boven het recht van religieuze vrijheid stellen. Bijzonder onderwijs afschaffen, alleen openbare scholen zoals bijv. in Frankrijk. Religie geen uitzonderingspositie in de wet geven. Zo kan ik nog tig voorbeelden noemen van wat men zou kunnen doen.

Norsemen
Norsemen31 jul. 2020 - 14:41

@Bidet Zover mijn geheugen me niet in de steek laat, laat jij vaak merken bepaalde dingen niet te snappen. Dus hierbij nog eens speciaal voor jou. Elke religie is even achterlijk en zou hetzelfde behandeld moeten worden. Het gejengel van de kerkklok is hetzelfde als het gebrabbel van de gebedsoproep.

Norsemen
Norsemen31 jul. 2020 - 14:42

@Zandb Dat klopt. Wat wil je daarmee zeggen?

Jerry Bidet
Jerry Bidet31 jul. 2020 - 14:45

Norsemen Racisme/discrimineren is wet bij verboden, dus verbieden. Dus je spreekt jezelf nogal tegen. Zoals wel vaker.

Norsemen
Norsemen31 jul. 2020 - 16:18

Bidet Dat jij denkt dat ik mezelf tegen spreek is een voed teken.

Zandb
Zandb31 jul. 2020 - 18:05

Norseman U beweert: " Het wordt tijd om religie net zo te behandelen als racisme, een verwerpelijk gedachtegoed die we op een actieve manier uit de samenleving dienen te verbannen." Maar racisme, in die zin dat je mensen op een bepaalde manier behandelt omdat ze tot een bepaald ras behoren, dat is niet alleen een verwerpelijk gedachtegoed, dat is ten strengste verboden. Wanneer we religie net zo moeten behandelen, moeten we die natuurlijk ook verbieden. Ik geloof, als ik uw reacties op de reacties lees, dat u in het geheel niet begrijpt, wat u - zie citaat - schreef. Kunt u wel zo stoer reageren maar de feiten worden daar helaas voor u niet anders van.

Norsemen
Norsemen31 jul. 2020 - 19:08

Zandb De BLM beweging strijdt ook tegen racisme, en toch is dat waartegen ze strijden niet verboden. Hetzelfde geldt voor KOZP. Jij hebt het over wettelijk behandelen, ik niet. Er zijn zoveel dingen die wettelijk aanvaardbaar zijn maar maatschappelijk niet, andersom ook.

Zandb
Zandb1 aug. 2020 - 5:59

Norsemen Verkrachting en moord zijn ook verboden. En toch schijnt dan niet voldoende te zijn en moeten mensen er voor strijden, bijvoorbeeld om zoiets te voorkomen. Volgens mij zit er weinig anders op, dan uw formulering aan te passen aan dat wat u werkelijk wilt zeggen; we moeten religie, in welke vorm dan ook bestrijden. Ook daar echter ben ik het niet mee eens. 1. Geldt dat dan ook voor de staat? (Die kerk en staat overigens moet scheiden?) 2. Er is religie (als een persoonlijke zaak) en er zijn religies die, de een meer dan de ander, gemeenschappelijke uitgangspunten hebben. 3. Een religie stelt regels op, 'voor de eigen parochie' en voor wie het horen wil. Elke dwang is verboden. (Alleen bewijs het maar eens.) 4. Een bepaalde religie aanhangen, betekent niet automatisch dat je de wet overtreedt. Een religie zou, in Nederland althans, de wet niet kunnen overtreden. Net zo min als je iemand bestrijdt OMDAT hij zich communist noemt, bestrijdt je iemand OMDAT hij zegt religieus te zijn. (Wat ik daarbij vaak aanteken: Dat kan wel maar het slaat nergens op en je overtreedt daarbij al gemakkelijk de wet.)

Tom Meijer
Tom Meijer1 aug. 2020 - 12:34

"Het wordt tijd om religie net zo te behandelen als racisme, een verwerpelijk gedachtegoed die we op een actieve manier uit de samenleving dienen te verbannen." Helemaal voor. Maar nog beter lijkt mij een plicht om het onderwijs te hervormen.

Norsemen
Norsemen1 aug. 2020 - 17:16

@zandb Snap je het echt niet of ben je gewoon irritant?

Zandb
Zandb2 aug. 2020 - 7:17

Norsemen Anders dan. Racisme is om hele duidelijke redenen verboden; je mag eenvoudigweg niet betogen, dat het ene ras als superieur aan het andere is. Je kan nu eenmaal eenvoudigweg niet als wit zijn, wanneer je zwart bent. Religieus zijn, kan je op talloze manieren, schadelijke of niet, laten zien. De religie bestrijden alsof het een verwerpelijk gedachtegoed is, dat is dus een verboden vorm van discriminatie. Als u dat irritant vindt, dat ik dat feitelijk vaststel, wat zult u de wet dan toch irritant vinden.

Norsemen
Norsemen2 aug. 2020 - 16:48

Zandb Je snapt het niet. Zeg dat dan gewoon.

Zandb
Zandb3 aug. 2020 - 6:21

Norsemen Ik zou het op prijs stellen, wanneer u dan eens om mij duidelijk te maken, wat ik dan niet begrijp. Zoals u kunt lezen, meen ik dat ik u wel begrijp. Dan kan ik toch niet aan uw verzoek, om dan maar gewoon te zeggen, dat ik niet begrijp, voldoen? Ik geef netjes antwoord op de vraag, wat ik wil zeggen met mijn eerste opmerking. Legt u me nu uit, wat ik niet begrijp, dan kunnen we verder.

Norsemen
Norsemen3 aug. 2020 - 9:15

Zandb Je blijft maar hameren op dat racisme verboden is, en als ik religie net zo wil behandelen als racisme dit dus ook verboden moet worden. ZP is een goed voorbeeld van wat ik bedoel. ZP gaat verdwijnen uit de maatschappij omdat (steeds meer) mensen vinden dat het niet kan. Dit heeft niets met de wet te maken maar met nadenken van wat wel en niet kan. ZP mag nog steeds namelijk. Alcohol en drugs, ook een goed voorbeeld. Mag ook, toch wordt er tegen gewaarschuwd. Zelfs actief vanuit de overheid. Het gaat om de gedachte bij mensen dat religie niet iets goeds is maar iets slechts.

Max6
Max631 jul. 2020 - 9:09

Ik neem aan dat de EU ook kritisch gaat kijken naar subsidies voor religieuze instellingen die niet LHBT+ vriendelijk zijn... of is dat dan weer te moeilijk?

4 Reacties
Zandb
Zandb31 jul. 2020 - 11:34

Maximus Je mag zo LHBT+ onvriendelijk zijn als je wil, zo lang je maar niet discrimineert.

Jerry Bidet
Jerry Bidet31 jul. 2020 - 12:22

Scherp Maximus, erg scherp.

Norsemen
Norsemen31 jul. 2020 - 14:45

Subsidies voor religieuze instellingen zouden sowieso afgeschaft moeten worden, mocht dit al bestaan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 aug. 2020 - 1:22

Hoeveel EU subsidie gaat er naar religieuze instellingen? Ik kan niks vinden.

harmmeijer
harmmeijer31 jul. 2020 - 7:56

Ik mag hopen dat dit slechts een beginnetje is naar het echte werk: stoppen met de miljardensubsidie zolang de PiS-regering bezig is de rechtsstaat te vermorzelen.