Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese Commissie stelt onderzoek in naar VVD'er Neelie Kroes

  •  
06-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
7165216756_f19f05b442_k
Oud-eurocommissaris Neelie Kroes heeft tijdens haar ambtsperiode bij de EU verzuimd te vermelden dat ze ook bestuurder was van Mint Ltd, een onderneming op de Bahama’s. Kroes meent dat dat door een administratieve fout kwam; zij ging ervan uit dat ze al in 2002 was uitgeschreven. Dat gebeurde echter pas in 2009.
Voorzitter van de EU, Jean Claude Juncker heeft de commissie nu opdracht gegeven het mogelijke belangenconflict te onderzoeken. Na uitleg van Kroes is besloten het ethische comité in te schakelen. Wat de uitleg van Kroes precies inhoudt, is om ‘juridische redenen’ niet bekend gemaakt. Ze heeft inmiddels wel al toegegeven dat ze in de fout is gegaan en gezegd de consequenties te zullen aanvaarden.
Eerder schreven wij op Joop  over de affaire Kroes:
"Volgens de documenten was de VVD-politica van juli 2000 tot oktober 2009 formeel directeur van Mint Holdings Ltd, een in april 2000 opgericht offshore bedrijf dat nog steeds actief is. Directeur zijn van een dergelijk bedrijf is niet per se illegaal. Waar het wringt is dat Kroes in haar verklaringen van financiële belangen het directeurschap verzweeg. Tot twee keer toe: toen zij in 2010 Europees commissaris van Mededinging was en opnieuw in 2014 als Eurocommissaris voor Digitale Agenda. Volgens de regels van de Europese Commissie moeten Eurocommissarissen al hun economische belangen van de voorgaande tien jaar aangeven. Daaronder vallen ook alle bestuurs-, toezichts- en adviesfuncties. Extra opmerkelijk is het dat in de tijd dat Kroes haar belangen in het offshore bedrijf verzweeg, zij als toppolitica de wereld over reisde om grote bedrijven erop aan te spreken zich toch vooral aan de Europese regels te houden. In juli 2008 nam Kroes zelfs de European Taxpayers’ Award in ontvangst. ‘Deze award is een goede herinnering aan onze echte doelstelling bij de Europese instellingen: de belastingbetalers en consumenten in Europa ten dienste staan’, zei Kroes in haar ontvangstspeech in Brussel."
cc-foto: Re:publica
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.