Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese Commissie sleept Hongarije voor mensenrechtenhof wegens LHBTQ-haat

  •  
15-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3746 keer bekeken
  •  
ANP-451151655

De Europese Commissie daagt Hongarije voor het Europese Hof van Justitie wegens het schenden van LHBTQ-rechten. De Commissie wil dat de regering van de extreemrechtse Viktor Orban een wet terugdraait die het Hongaren verbiedt informatie over LHBT-kwesties in te winnen. Ook moet het intrekken van de uitzendvergunning van het laatste onafhankelijke radiostation van het land ongedaan gemaakt worden.

In een verklaring schrijft de Europese Commissie: ‘De Commissie is van mening dat de wet in strijd is met de regels van de interne markt, de grondrechten van individuen (met name LHBTQ-mensen) en de waarden van de EU.’

De regering in Hongarije nam in 2021 een omstreden wet aan die voorlichting over en het weergeven van homoseksualiteit en geslachtsverandering verbiedt in media en op scholen. Ook boeken en tijdschriften die aan deze thema's raken mogen niet meer zomaar worden verkocht. Eerder al werd de anti-LHBT-wet zo gewijzigd dat homostellen geen kinderen meer mogen adopteren. Binnen de wet is het ook verboden voor transgender personen om hun naam of genderidentiteit te wijzigen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

Olav Meijer
Olav Meijer16 jul. 2022 - 10:47

Eindelijk! Het is al lang de hoogste tijd dat een dergelijke stap wordt genomen tegen zo'n reactionaire terugdraaiing van mensenrechten als in Hongarije.

Poezenmens
Poezenmens16 jul. 2022 - 9:52

En dan te bedenken dat een deel van mijn betaalde belastinggeld via de EU in de zakken van die corrupte griezel verdwijnt.

Norsemen
Norsemen16 jul. 2022 - 9:46

Ik weet niet hoe regeringspartijen D66 en VVD hier in staan. Maar het zou nogal hypocriet zijn als zij hierover hoog van de toren blazen. Zij zitten immers met een partij in de regering die LHBTQ’ers ook minder rechten wil geven dan ze nu hebben.

7 Reacties
FonsRietdijk
FonsRietdijk16 jul. 2022 - 10:53

Helemaal mee eens Norsenem, maar dat geldt ook voor Groen Links en de PvdA die onwelgevallige rapporten wegmoffelt. Nederland is wel het laatste land wat hoog in de moraalpaal mag klimmen, want als er 1 land de laatste decennia achteruit is gegaan dan is het Nederland wel.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 jul. 2022 - 12:25

Omdat D66 en VVD er zijn gebeurt het niet. Om daar over te klagen alsof het vergelijkbaar is met wie het wel doorduwt als iets dat ook bestaat lijkt me maffe thought crime inquisitie.

Satya
Satya16 jul. 2022 - 14:24

"want als er 1 land de laatste decennia achteruit is gegaan dan is het Nederland wel." Gebruik de zoekmachine eens waarmee je oude nieuwsartikelen kunt bekijken. Nederland is ontzettend vooruit gegaan, wil niet zeggen dat het niet nog beter moet maar jouw vergelijk is vals. In Nederland krijg je steun van de staat, dat is daar niet zo. Dom van de GL maar ook wel logisch gezien de toename van collectieve schuld naar niet blanken. Net zo zorgwekkend en daar zit de werkelijke achteruitgang in dit land. Collectieve schuld.

Norsemen
Norsemen16 jul. 2022 - 14:29

@Spijkers Het is voor D66 en VVD blijkbaar geen probleem om een regering te vormen met een partij die vergelijkbaar over homorechten denkt als Orban. Een liberale partij zou een partij als CU moeten uitsluiten. Dan laat je echt merken dat je LHBTQ rechten belangrijk vindt. D66 gaat ook niet met de PVV/FvD in een regering. Het gedachtegoed van CU over dit onderwerp vind ik qua verwerpelijkheid op het zelfde niveau staan als racisme.

Olav Meijer
Olav Meijer16 jul. 2022 - 18:30

Feit is dat de rechten van LGBT-enz.-ers in Nederland niet teruggedraaid zijn, en dat maakt het verschil uit.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 jul. 2022 - 21:56

Zoals ik al zij, je begaat thought crime inqiesietie. Homorechten worden helemaal niet onderdrukt door een regering met D66 en VVD. Het lijkt me dat je een soort van totalitaraire en voor natuurwetten onmogenlijke eengedachte staat eist in plaats van democratisch process dat de juiste richting op gaat.

Norsemen
Norsemen17 jul. 2022 - 14:47

Een standpunt wordt niet pas verwerpelijk als het wet/praktijk wordt. Als D66 in een regering met FvD zou gaan zitten, zouden er ook geen racistische wetten komen. Toch gaan ze uit principe niet met een racistische partij regeren.

Flix
Flix16 jul. 2022 - 8:22

Misschien moet Brussel maarres met het Kremlin om tafel om de boel weer een beetje recht te trekken , iets in de zin van Ukraine bij het westen en Hongarije en niet te vergeten Polen terug naar poetin. Scheelt weer een hele hoop onschuldige mensenlevens, want einde speciale mafklapperij van putinski .Hongarije en Polen ook hebben nu al zolang money for nothing gehad uit het westen ,daar kunnen putin en z,n olichargjes weer mooi een paar jaar op parasiteren.

3 Reacties
FonsRietdijk
FonsRietdijk16 jul. 2022 - 10:59

"iets in de zin van Ukraine bij het westen en Hongarije en niet te vergeten Polen terug naar poetin" Hele goeie, Oekraïne staat immers bekend om de homotolerantie. Als je het Oostblok een beetje kent dan weet je dat alles wat je fout vindt aan Hongarije en Polen in Oekraïne in de overtreffende trap geldt. Ik snap dat al die Oekraïnepropaganda en vlaggetjes verwarring zaaien, maar echt verdiep je eens in het land wat je zo idealiseert. Of ga er eens een keertje heen met je broer, hand in hand lopen en kijken wat er dan gebeurt... Oekraïne is nog net geen Amsterdam, maar het scheelt niet veel.

Satya
Satya16 jul. 2022 - 14:20

"Oekraïne is nog net geen Amsterdam, maar het scheelt niet veel. " Geen idee wat je schrijft Fons. In Nederland heb je de rechtsstaat achter je, in die landen niet.

Karingin
Karingin16 jul. 2022 - 18:36

In Oekraïne is homosexualiteit niet verboden. Er is nog wel veel homohaat maar ook dat is aan het keren - emancipatie gaat nou eenmaal niet snel. Maar het is echt niet te vergelijken met Hongarije dus. Ze moeten wel een beetje opschieten; als het lukt om het Songfestival daar te organiseren krijgen ze er een uitbundig queer-feestje gratis bij 😄

pahan
pahan16 jul. 2022 - 5:44

Het niet respecteren van wetten in een soevereine staat is toch wel iets wat in de kern van de EU lijkt te zitten. Wat denken ze hier nu mee te winnen? Je hoeft niet heel ver naar het Oosten te gaan om de weerstand te vinden, en daar helpen geen rechtszaken tegen. Men streeft blijkbaar naar het Amerikaanse concept van het mag wel, maar we willen er niks van weten. Ik zie liever duidelijk weerstand dan de Nederlandse cultuur, waarbij de illusie gewekt wordt dat er verdraagzaamheid zou zijn. Dat gezegd hebbend ben ik wel weer plaatsvervangend trots dat er in Nederland een wettelijk kader is om twee mensen die hun leven samen willen doorbrengen en dat voor het oog van de wereld uit willen spreken alle gelegenheid te geven.

3 Reacties
FonsRietdijk
FonsRietdijk16 jul. 2022 - 11:01

"Dat gezegd hebbend ben ik wel weer plaatsvervangend trots dat er in Nederland een wettelijk kader is om twee mensen die hun leven samen willen doorbrengen en dat voor het oog van de wereld uit willen spreken alle gelegenheid te geven." Terwijl plaatsvervangende schaamte op zijn plaats is. Als je naar het oosten blijft kijken heb je niet door hoe ernstig de situatie hier verslechterd is en dan met name in de grote steden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 jul. 2022 - 12:28

Het idee dat de wet geen verschil maakt in de maatschapij is onwaar. Zoals je eerste zin ook erkent.

Karingin
Karingin16 jul. 2022 - 18:52

Natuurlijk maakt het heel veel uit dat homorechten wettelijk zijn vastgelegd. Dat helpt zeg maar best wel, zowel op straat als in de rechtbank, als een of andere haatdragende sneuneus zich niet in kan houden - want ja die heb je hier ook nog

Gio Servas
Gio Servas16 jul. 2022 - 4:31

Buiten het feit om dat het fout was dat Hongarije in de EU is getrokken moet je je wel voorstellen dat landen zoals Hongarije descennia achterlopen. Dan moet je wetten en ideeen vergelijken met de wetten en ideeen die wij pak 'm beet 50 jaar geleden hadden en dan zie je dat dit niet veel afwijkt. Ik denk dat rechtzaken, sancties e.d. niet gaan werken, daarmee duw je het land weg. Educatie en idd open grenzen en dan geduld, dat werkt veel beter. We kunnen nu wel gaan klagen dat zij niet bij ons horen, nou, dat klopt. Dat wisten we ook al toen we ze omarmden en al onze principes lieten varen om hen zo snel als mogelijk bij de EU te laten komen. Zoiets als "Wie de billen verbrand, moet op de blaren zitten.".

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer16 jul. 2022 - 17:11

@ Gio Servas: Je gaat eraan voorbij dat de klok actief wordt teruggedraaid. Dat is een ander chapiter.

Karingin
Karingin16 jul. 2022 - 18:42

Dat de publieke opinie tig jaar achter loopt is nog wel begrijpelijk, maar het is wel ff wat anders als elke hint naar queer verboden wordt. Sterker nog, het lijkt me dat een EU-overheid actief moet pleiten voor acceptatie

PGS
PGS16 jul. 2022 - 4:24

Voordat het hof tot een uitspraak is gekomen, zijn wij al weer een aantal jaren verder.

Backtobasics
Backtobasics15 jul. 2022 - 23:45

Ongelofelijk naar en bekrompen mannetje, zonder enige medemenselijkheid. Het wordt tijd dat dit soort extremistische gelovigen weer eens onder schulp krijpen waar ze een tijd gezeten hebben.

Joop15
Joop1515 jul. 2022 - 20:06

Het zijn vrienden van Putin en zullen zich er weinig van aan treken als Putin de zuidelijke kust Ukraine pakt tot Hongarije zit die al tegen Oostenrijk aan ,want in Hongarije wordt hij wel met bloemen en gejuig ontvangen, we gaan helaas een heel vervelende tijd tegemoet.

Hans Schweinefleisch
Hans Schweinefleisch15 jul. 2022 - 18:18

Deze reactie is verwijderd

onyxcumulus
onyxcumulus15 jul. 2022 - 16:26

Wordt hier niet vrolijk van: [url=https://postimages.org/][img]https://i.postimg.cc/NGJTMYXZ/2022-07-15-18-20-51.jpg[/img][/url]

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus16 jul. 2022 - 4:52

Foto embedden gaat kennelijk niet....

onyxcumulus
onyxcumulus15 jul. 2022 - 16:18

Het enige waarmee je Hongarije zover krijgt dat zij meewerken is de riante geldstroom vanuit de EU naar Hongarije te stoppen. Dat mogen ze wat mij betreft ook voor alle andere ex Oostblok landen doen. Deze ex oostbloklanden hebben in de EU niets maar dan ook niet te zoeken.

3 Reacties
Volrin
Volrin15 jul. 2022 - 20:11

Wat hebben Tsjechië en Slowakije misdaan dan?

Joop15
Joop1515 jul. 2022 - 20:14

Die vent eet van twee walletjes reken maar dat hij van zijn vriend Putin ook een dikke bonus ontvangt voor zijn houding.

Mokker
Mokker16 jul. 2022 - 13:22

Er zijn genoeg fatsoenlijke Hongaren die Orban al een tijdje zat zijn. Beter lange termijnvisie en aan boord houden, nu kan Europa er ten minste enige invloed uitoefenen.

∆
15 jul. 2022 - 13:32

Orbán de vleesgeworden middelvinger naar LHBT-rechten. Goede zaak dat hier aan de rem wordt getrokken.

1 Reactie
Hans Schweinefleisch
Hans Schweinefleisch15 jul. 2022 - 18:20

Deze reactie is verwijderd

spelregeltoerist2
spelregeltoerist215 jul. 2022 - 11:18

Deze reactie is verwijderd