Joop

Europese Commissie keurt plan Bleker Hedwigepolder af

  •    •  
25-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
UPDATE: Bleker gaat stug door met afgekeurd herstelplan
Staatssecretaris Henk Bleker kan de Europese Commissie maar niet geruststellen met alternatieve plannen voor ontpoldering van de Hedwigepolder. Brussel blijft twijfelen over de manier waarop de staatssecretaris de natuurschade wil compenseren. Bleker wil niet de Hedwigepolder, maar een ander Zeeuws gebied onder water zetten, als compensatie voor het natuurverlies door het uitdiepen van de Westerschelde.
De Europese Commissie heeft vorige week een brief naar de staatssecretaris gestuurd waarin het haar twijfels uit. Een woordvoerster van het ministerie meldt dat Bleker nu gaat proberen ‘opnieuw en beter’ de twijfels weg te nemen:
Wij geloven nog steeds in het alternatieve plan en we vertrouwen erop dat we tegemoet kunnen komen aan de internationale verplichtingen om natuurschade te compenseren.”
In 2005 hebben Nederland en Vlaanderen een verdrag getekend over de uitdieping van de Westerschelde. België wil dat de Antwerpse haven zo beter bereikbaar wordt voor grotere zeeschepen. Ter compensatie voor de natuurschade zou de Hedwigepolder onder water worden gezet, maar in Zeeland is er veel verzet tegen het doorsteken van de dijken. De Belgen zijn inmiddels al begonnen met ontpolderen. Bleker wil nu onder de afspraken uit komen.
NOS :
Met Vlaanderen was aanvankelijk afgesproken dat de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder onder water zou worden gezet, maar Bleker vindt het zonde om daarvoor 300 hectare landbouwgrond op te offeren. In plaats daarvan wil hij 150 hectare bij Vlissingen onder water zetten en 120 hectare nieuwe natuur aanleggen. Maar eurocommissaris Potocnik van Milieu vindt dat het plan onvoldoende onderbouwd is. Bleker wil nu verder onderzoek doen.
Update 16.00
De brief van de Europese Commissie is rauw op zijn dak gevallen. Dat laat Bleker vandaag weten in het wekelijkse vragenuurtje.
“De brief is mij tegengevallen”, zei de bewindsman, die het verder had over een heel kritische inhoud. Hij had dat gezien het ‘voortraject’ niet verwacht. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven riep Bleker op alsnog de stoppen met het alternatieve plan en de Hedwigepolder gewoon onder water te zetten. Bleker peinst er niet over. ‘Ik heb vertrouwen in het herstelplan.’
cc-foto: Hhesterr

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

FransAkkermans1947
FransAkkermans194725 okt. 2011 - 7:25

De EC heeft nog niets afgekeurd. Er wordt hier weer te vroeg gejuicht. Laat ik eens een andere 'malle pietje' uit Zeeland opvoeren, van linkse huize. Kees Slager, lid van de Eerste kamer voor de SP, in Trouw van 29 oktober 2008 en te vinden op de site van de SP). (http://www.sp.nl/opinies/Zeeland_geeft_Antwerpen_neemt.html) "Helaas, de commissie Nijpels wijst die echte oplossing niet aan, maar waarschuwde bij de presentatie van het rapport de Zeeuwen alvast dat de driehonderd hectare van de Hedwigepolder nog maar het begin zijn – in de nabije toekomst zullen nieuwe ontpolderingen nodig zijn – nog drieduizend hectare. De zee geeft en de zee neemt…. De realiteit is dat de Antwerpse havenbaronnen blijven nemen en de Zeeuwen gedwongen worden steeds meer polders te geven. Het is hoog tijd dat Nederland zich serieus gaat bezinnen op het verder onder water zetten van uitstekende landbouwgrond. Het is tijd voor een moratorium, dat in deze krant al eerder door Frank Westerman werd bepleit na de inundaties voor de Blauwe Stad en het Wieringer Randmeer."

mees.
mees.25 okt. 2011 - 7:25

Alle plannen van dit kabinet worden afgekeurd en terecht. Ik heb nog nooit zo'n zooi incompetente bestuurders bij elkaar gezien. Kun je nagaan waar velen uit de bevolking voor hebben gekozen. Ik wens ze er veel geluk mee die kiezers,ook wel leuk voor ze als straks de grootste incompetentie aan de macht komt...de PVV. Geschifte Martin Bosma,brievenbus pisser Lucassen,verslaafde Brinkman,xenofobe en hittepetitje Agema als ministers etc. en de allergrootste gek Wilders als MP. De kiezers verdienen niet beter....ze krijgen wat ze verdienen

christiaane
christiaane25 okt. 2011 - 7:25

Natuurlijk past deze minister de plannen voor natuurherstel niet aan. Hij is namelijk niet zo van het 'herstel'. In een regering met het CDA zit namelijk vaak geen minister VAN natuur en milieu, maar een minister TEGEN natuur en milieu. En Bleker is daar nog eens de overtreffende trap van.

ColorHugo949
ColorHugo94925 okt. 2011 - 7:25

Oh, oh wat krijgt het CDA hier slaag. Terecht! Hedwigs polder was al in kannen en kruiken, na lang onderzoek overeengekomen met de Belgen. Wie betaalt de claims? Koppenjan, Balkenende of Bleker?

1 Reactie
basOoms
basOoms25 okt. 2011 - 7:25

En welke Nederlandse minister is er mee akkoord gegaan ? Dat lees ik nergens.

Yggdrasil
Yggdrasil25 okt. 2011 - 7:25

In een dichtbevolkt land als Nederland land onder water zetten zou ik misdadig noemen niet alleen als het een commercieel debacle betreft zoals de Blauwe Stad maar dat geldt evenzeer voor een Zeeuwse polder. Jan Adriaanszoon Leeghwater en Cornelis Lely draaien zich om in hun graf. En dat allen maar om van Antwerpen een zeehaven te maken van een plaats die niet eens aan zee ligt.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen25 okt. 2011 - 7:25

Re: En dat allen maar om van Antwerpen een zeehaven te maken van een plaats die niet eens aan zee ligt. Antwerpen is al 200 jaar een zeehaven. Na Rotterdam de grootste van Europa.

bEngel2
bEngel225 okt. 2011 - 7:25

Er is nog niemand geweest die kan uitleggen dat je voor het uitdiepen van een vaargeul een hele polder onder water moet zetten, behalve dan het nou eenmaal zo is afgesproken. Zo lust ik er nog wel 10... Stelletje landverraders die Eurofielen.

1 Reactie
Pindaklaas
Pindaklaas25 okt. 2011 - 7:25

Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te begrijpen waarom er een gebied wordt aangewezen waar het water naar toe kan. Na het uitdiepen komt er meer water de Schelde binnen. Dit is nu al het geval na de laatste uitdieping. Dit is te zien bij diverse kade links en rechts van de Schelde. Neem een kijkje in Ellewoutsdijk of Antwerpen.. Bij springvloed loopt de omgeving nog meer risico. Dit water wat er extra binnen komt zal ergens naar toe moeten. Het gaat dus niet eens zo zeer om het compenseren van natuur, maar des te meer om veiligheid. Maar, door de overheid wordt veiligheid expres niet genoemd omdat dit voor weerstand van de bevolking zal zorgen.

neutralist
neutralist25 okt. 2011 - 7:25

Die Bleker dacht zeker dat hij nog wat te zeggen had in eigen land. Arme knul

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink25 okt. 2011 - 7:25

Bleker moet gewoon afspraken nakomen, anders gaat hij maar in Groningen verder met pony's fokken. Deze druif snapt werkelijk helemaal niets van de taken die bij zijn functie behoren.