Europese Commissie keurt Nederlands beleid af
• 07-06-2011
• leestijd 2 minuten
'Nederlandse regering maakt verkeerde keuzes voor de toekomst'
De Europese Commissie (EC) kraakt de Nederlandse sociaal-economische plannen. Dat blijkt uit een publicatie van het EC waarin alle 27-lidstaten individueel beoordeeld zijn op hun sociaal-economisch en financieel beleid.
De Europese Commissie roept Nederland op vrouwen meer te stimuleren om te gaan werken en om een kilometerheffing in te voeren. Verder wil de EC dat Nederland meer maatregelen neemt om de gevolgen van vergrijzing tegen te gaan.
Het Financieel Dagblad schrijft:
Het oordeel van Brussel is onderdeel van de versterking van de economische coördinatie en convergentie in de Europese Unie, volgend op de financiële crisis. Daardoor krijgen de aanbevelingen een zwaarder gewicht […] Op lange termijn wordt de houdbaarheid van de overheidsfinanciën bedreigd door de vergrijzing, waarvan de kostenstijging in Nederland de hoogste in Europa is. Nederland moet van Brussel maatregelen nemen om de pensioenleeftijd te verhogen door die te koppelen aan de levensverwachting.
GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen is het volmondig eens met de Europese Commissie:
De Europese Commissie spreekt Nederland geheel terecht aan op verkeerde keuzes voor de toekomst.”
Volgens Cornelissen stimuleert de Nederlandse regering vrouwen bijvoorbeeld helemaal niet om te gaan werken: er wordt bijvoorbeeld niet in kinderopvang geïnvesteerd.
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout sluit zich aan bij het standpunt van de EC omtrent de invoering van een kilometerheffing:
Opstoppingen zijn slecht voor de bedrijvigheid en concurrentiepositie van Nederland. Nederland doet onvoldoende om de files te bestrijden. De komende tien jaar zal het aantal zelfs stijgen. Een kilometerheffing is effectiever dan het huidige Nederlandse beleid: het verhogen van de maximumsnelheid. Ik roep Nederland dan ook op om dit advies op te volgen.