Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Europese Commissie: Geen probleem dat Ursula von der Leyen sms'jes op Ruttiaanse wijze liet verdwijnen

  •  
29-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1319 keer bekeken
  •  
ANP-451117453

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen hoeft geen inzage te geven in de sms’jes die ze op het hoogtepunt van de coronapandemie uitwisselde met Pfizer-topman Albert Bourla. Dat is het oordeel van de Comissie, nadat Europese ombudsvrouw Emily O’Reilly er herhaaldelijk op had aangedrongen dat wel te doen. Von Der Leyen liet de smsjes op Ruttiaanse wijze van haar telefoon verdwijnen en hield ze op die manier uit het archief.

Het was de New York Times die vorig jaar april onthulde dat Von Der Leyen en Bourla regelmatig contact hadden via SMS. Uit dat contact zouden lucratieve afspraken zijn voortgekomen over de aan- en verkoop van de vaccins. Von Der Leyen bewaarde de smsjes niet, omdat ze zelf van mening was dat de berichten niet onder de EU-regels vielen. Verzoeken van journalisten om inzage in de berichten, werden door de Commissie geweigerd. Ook zouden de berichten niet beschikbaar zijn. Dat leverde een officiële klacht van de ombudsvrouw op, die de Commissie ervan beschuldigde niet eens gezocht te hebben opdracht gaf dat alsnog te doen. 

Woensdag volgde de definitieve uitspraak van de Commissie. Die luidt dat de berichten niet te achterhalen zijn, maar ook geen cruciale informatie bevatten en dus ook niet bewaard hoefden te worden. De uitspraak werd door ombudsvrouw O’Reilly gedeeld, die erbij schreef dat het antwoord ‘op verscheidene punten problematisch’ is. Al in januari zei O’Reilly dat binnen de Europese Unie een administratief wanbeleid gevoerd wordt. Ook merkte ze op dat alle tekstberichten die betrekking hebben op Europees beleid en besluitvorming, onder de EU-transparantieregels vallen. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

PGS
PGS30 jun. 2022 - 17:39

Het zoudt mij toch zeer verbazen dat regeringsleiders zich aan de wet houden.

Stephan17
Stephan1730 jun. 2022 - 11:06

Hmmm je zou haast denken dat het gebruik van SMS vooraf is afgesproken. Het is niet erg hoor, het zet alleen een tendens die wordt overgenomen en waar later geen discussie over mogelijk is.

Joop  den Uil
Joop den Uil29 jun. 2022 - 20:32

Echte leiders behoeven geen verantwoording af te leggen. Ze hebben immers mandaat van hun haar kiezers ? Timmermans idem dittus.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert29 jun. 2022 - 17:27

Typerend voor totalitaire omgevingen - dus ligt dit verhaal in de rede. De rede van de nieuwe aristocraten van deze tijd. Je hebt een gruwelijke hekel aan alles wat riekt naar democratie. Je verafschuwt gewone mensen en hun gemeenschappen. Je wil al het publieke vernietigen. Tot elke prijs wil je geheel onverdiende privileges beschermen en verder uitbouwen. Kapitaalconcentratie en vermeerdering van privé-bezit, als dat lukt dan krijg je seksuele orgasmes van heb ik jou daar. Ook van je eigen sociale sadisme raak je in extase. Om je eigen psychopathologie aan het oog te onttrekken moest je vroeger elk 'paper trail' met grote haast in de shredder zien te krijgen. Niet vreemd dat je in onze tijd alle electronisch opgeslagen bewijs van je eigen ziekte met manische energie gaat wissen. Eigenlijk zouden Mark Rutte en Ursula von der Leyen er goed aan te doen meteen in het huwelijk te treden. Soort van duplicaat van Emmanuel Macron en zijn vrouwke. Ziehier de nieuwe adel, zelfde als de oude adel. Even corrupt, even onbenullig, zeg maar gerust: volkomen onnozel. Kleuters in het lijf van volwassen mensen. Vroeger bij het leven gefoeteld tijdens het knikkerspel, in de studententijd vals gespeeld bij het pokeren, en nu zien we afgang na afgang voor het oog van de hele wereld. We kunnen ons zulke lui echt niet langer meer permitteren. Ze zijn toxisch voor onze planeet.

1 Reactie
Radio-Head
Radio-Head30 jun. 2022 - 5:11

Om het beeldend te maken, misschien wel een leuke aanvulling. Nurse Ratched, ~One flew over the Cuckoo,s nest~ Clip https://m.youtube.com/watch?v=Onm5gjgL97Y

Mokker
Mokker29 jun. 2022 - 17:17

Het vertrouwen in de politiek, laat staan de Europese politiek, zou bij openbaar worden van de berichtjes waarschijnlijk nog meer schade oplopen dan bij het wegmoffelen.