Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese Commissie geeft groen licht voor toetreding Kroatië

  •  
10-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Zagreb_Indiawest_300.jpg
Kroatië heeft vereiste hervorming rechterlijke macht doorgevoerd. Tweede land uit voormalig Joegoslavië dat toetreedt
De Europese Commissie geeft Kroatië groen licht om te beginnen met de toetreding tot de Europese Unie. Dat heeft eurocommissaris voor justitie Viviane Reding vrijdag bekend gemaakt. Kroatië kan dan waarschijnlijk in 2013 lid worden, zo meldt onder andere de Volkskrant. Kroatië wordt dan de 28e EU-lidstaat.
Reding zei dat Kroatië met name de vereiste hervormingen van de rechterlijke macht naar tevredenheid heeft doorgevoerd. Het is nu nog aan de EU-lidstaten om het lidmaatschap van Kroatië officieel goed te keuren.
De gesprekken over toetreding tussen de EU en Kroatië begonnen ruim vijf jaar geleden. Kroatië zou na Slovenië het tweede land uit het voormalige Joegoslavië zijn dat toetreedt tot de Europese Unie, aldus de Volkskrant
Foto-cc: Indiawest

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

objectivist
objectivist10 jun. 2011 - 10:28

Logisch, Europa heeft helemaal geen rood licht dus staat het altijd op groen. Maar goed, kunnen ze wel meteen mooi meebetalen aan de Griekse acceptgyros.

leeuwenvanj
leeuwenvanj10 jun. 2011 - 10:28

Kroatie zal een grote afzetmarkt worden voor sterke Europese merken. Helaas voor Kroatie.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jun. 2011 - 10:28

Oh. Dat gaat wel hard, zo. Aan alle kanten gaat het mis in Europa en we halen er gewoon nog wat landen bij. Als dat maar goed gaat.

1 Reactie
hanso2
hanso210 jun. 2011 - 10:28

De reden om Balkanstaten erbij te halen is geen onbelangrijke reden. Juist het vooruitzicht tot EU-lidmaatschap tempert het nationalisme in die landen, en maakt de kans op een oorlog in Europa veel kleiner. De Balkanstaten liggen op het continent, en geografisch gezien is er geen goede reden om ze te weigeren. -- Of het goed gaat, dat weten we niet, maar dat de kans op veiligheid kleiner is dat het goed gaat wanneer ze geweigerd worden, dat weten we wel.

PietPaaltjes
PietPaaltjes10 jun. 2011 - 10:28

Weten ze in Kroatië dat ze gelijk voor Griekenland gaan betalen?

1 Reactie
hanso2
hanso210 jun. 2011 - 10:28

Dat weten ze, en zelfs dan zien ze de EU als pure winst, dat doen wij gelukkig ook (onze regering)