Joop

Europese Commissie adviseert kandidaat-lidmaatschap EU voor Oekraïne

  •    •  
17-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1038 keer bekeken
  •  
51580459928_3e71783c22_o

Ursula von der Leyen

© CC-BY-4.0: © European Union 2021 – Source: EP

De Europese Commissie adviseert dat Oekraïne kandidaat-lid van de Europese Unie wordt. Dat heeft commissievoorzitter Ursula Von Der Leyen vrijdag gezegd tijdens een persconferentie. Aan het kandidaatschap kleven wel een aantal voorwaarden.

Von Der Leyen zei:

'Oekraïne heeft duidelijk blijk gegeven van zijn bereidheid om de Europese waarden en normen na te leven. En was al, voor de oorlog, op weg naar de EU. Oekraïne heeft al ongeveer 70 % van de EU-regels, -normen en -standaarden geïmplementeerd. Desondanks moet er nog veel werk worden verzet op het gebied van de rechtsstaat, oligarchen, corruptiebestrijding en grondrechten. Het proces [van toetreding, red.] is gebaseerd op verdiensten. Vooruitgang hangt dus volledig af van Oekraïne.'

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Italië, is Nederland fel gekant tegen een kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Volgens Nederland moet de Europese Commissie eerst nog helderder voorwaarden formuleren voor Oekraïne zelfs maar kandidaat-lid kan worden. Daarnaast is Nederland sowieso terughoudend wanneer het gaat om het uitbreiden van de Europese Unie: ook bij kandidaatstelling van bijvoorbeeld Albanië en Noord-Macedonië lag Nederland dwars. 

De Nederlandse overheid heeft daarnaast ook nog het Oekraïne-referendum van 2016 vers in het geheugen. Daar stemde een meerderheid tegen het associatieverdrag, dat er uiteindelijk wel kwam. Nederland wilde daarbij wel de garantie dat het verdrag geen opstapje naar een EU-lidmaatschap zou zijn. Volgende week spreken de EU-landen over het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Nederland kan daar zijn veto uitspreken, maar de verwachting is dat dit niet zal gebeuren. 

Update 16:00 uur:

Na tot nu toe steeds tegenstander geweest te zijn van een Oekraïens kandidaat-lidmaatschap, heeft Nederland zich vrijdag bij de Europese partners gevoegd en staat achter het advies van de Europese Commissie. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

RaymondenJoop
RaymondenJoop19 jun. 2022 - 10:01

Als politici er zitten om debacles op poten te zetten, dan slagen ze hierin met verve.

TwoTone
TwoTone18 jun. 2022 - 17:17

Dat is wel de grootste strategische blunder die je als Eu nu kunt maken. Je moet de-escaleren of verdedigen. Kandidaat lidmaatschap is feitelijk de aanval, tevens worden we dan echt een oorlog ingerommeld. Ik denk dat hier de kiezer zich over uit moet laten. In geen enkel mandaat vanuit de kiezer kan de Eu gelegimiteerd een land in oorlog kandidaat lid maken. Het zou de volgende democratische afbraak zijn van Brussel.

HenryHansen
HenryHansen18 jun. 2022 - 16:48

Wel weer bijzonder dat mw Von der Leyeden bij deze mededeling een foto van zichzelf plaats (in IKEA pakje)....

Ch0k3r
Ch0k3r18 jun. 2022 - 7:06

Nou, zo te lezen hebben we alleen nog maar een referendum nodig waarin we vragen of Oekraïne een EUlid moet worden. Dan kan meer dan de helft daar tegen stemmen, zodat Oekraïne vervolgens lid wordt. Want zo werkt het in de EU heb ik geleerd. Uitstekend plan ook om een land in oorlog bij je club te betrekken. Verklaar dan gewoon de oorlog aan Rusland voordat je Oekraïne lid laat worden. Ik vermoed dat ze er daar vanuit gaan, dat als Oekraïne EUlid wordt, Putin de oorlog beëindigd.

FreddyvD
FreddyvD18 jun. 2022 - 6:18

Het etterende gedrocht (de EU) moet nog groter worden om de grote boze beer te irriteren. Hiervoor moeten principes en regels van het gedrocht zelf zelf wijken zodat het etteren alleen maar erger wordt en de burgers? Die hebben het nakijken. Ben benieuwd hoeveel wij als inwoners van Nederland nu weer nog meer moeten gaan betalen om deze corruptie in stand te houden.

a.doorgeest
a.doorgeest17 jun. 2022 - 20:32

Een gevaarlijke en vreselijk amateuristische stap van de EU die weer veel te gemakkelijk wordt gezet. De EU gooit alleen maar nodeloos nog meer olie op het vuur van een potentiële wereldbrand om haar eigen invloedsfeer uit te breiden. Enige militaire kracht en macht heeft de EU niet; Poetin en de zijnen worden alleen maar verder vernederd - en dat was nu juist niet de bedoeling, zei Macron een week of wat geleden - en hun razernij zal er niet minder om worden. Waarbij moet worden aangetekend dat de Russen met hun invasie van Oekraïne volkomen fout zitten en zich daar beestachtig gedragen. Maar wil je daar tot vrede komen, dan zul je in goed onderling overleg met alle belanghebbenden de positie van dat land moeten gaan bepalen en kijken van welke verbanden zij wel of geen lid kan worden. Von der Leyen c.s. gaan voor mijn gevoel te onbezonnen en te snel met een nogal riskante uitkomst... En over mogelijke lange termijngevolgen zoals reizen en arbeidsmarkt hier, heb ik het dan nog niet eens gehad.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen17 jun. 2022 - 19:12

Ik heb het filmpje gekeken, op 2:23 zegt von der Leyen: "As you know we have the association agreement since 2016 and with that Ukraine has already implemented roughly 70 percent of the EU acquis, that is the rules, the standards and the norms." Ons werd tijdens de campagne voor het Oekraïne referendum voorgehouden dat dat verdrag helemaal geen opstap was naar EU lidmaatschap, nu noemt de voorzitter van de EC het expliciet als overweging om Oekraïne het kandidaat lidmaatschap aan te bieden. Natuurlijk voorzag niemand destijds dat de zaak in een stroomversnelling zou raken door een Russische invasie, maar je moet achteraf toch vaststellen dat het ja-kamp hier de zaken te simpel voorstelde.

5 Reacties
PGS
PGS18 jun. 2022 - 5:55

Inderdaad. Ons werd toen beloofd door Rutte dat het associatieverdrag geen opstap zou zijn naar lidmaatschap. Afgelopen vrijdag blijkt dat hij daar geen actieve herinnering meer aan heeft. En dan maar klagen dat de mensen geen vertrouwen meer hebben in politici.

LaBou
LaBou 18 jun. 2022 - 8:41

Wat wisten al die tegenstemmers er nou van. Die deden dat toch alleen maar om de toenmalige regering te pesten.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen18 jun. 2022 - 11:13

LaBou, Veel tegenstemmers zullen dat inderdaad vooral hebben gedaan om gewoon Rutte dwars te zitten, of uit algemeen soort onvrede met 'Brussel'. Dat neemt niet weg dat één van de argumenten van het nee kamp - 'dit verdrag is een opmaat naar lidmaatschap' - achteraf meer hout snijdt dan het ja-kamp wilde toegeven. Weet je nog die merkwaardige voorbeelden waar ze mee kwamen? 'Ja maar met Chili hebben we ook zo'n verdrag, en dat land wordt ook nooit lid.' Ja... omdat Chili niet in Europa ligt. Lees voor de grap claim 1 van dit artikel in de Correspondent eens terug: https://decorrespondent.nl/3440/wat-klopt-er-van-de-argumenten-achter-het-eu-referendum-van-geenpeil/380256316880-afb9a792 "Feit is dat het land momenteel nog ver van EU-lidmaatschap is verwijderd. Het land voldoet namelijk niet aan de Kopenhagencriteria, heeft nog niet eens de status van potentieel kandidaat-lidstaat" Terwijl het dus mede dankzij het verdrag de status van kandidaat lidstaat gaat bereiken, aldus von der Leyen.

LaBou
LaBou 18 jun. 2022 - 16:31

Van Bemmelen, het valtme een beetje tegen dat je hét argument van de tegenstanders gebruikt. Ik weet haast wel z3ker dat de meeste tegenstemmers toen de moeite gedaan hebben dat verdrag te lezen en hun tegenstem op die inhoud te baseren. Je hebt wel gelijk met de door jou aangehaalde voorbeelden maar het meest opvallende vond ik de uitspraak van Pechtold op de vraag of hij het verdrag gelezen had: dat was niet nodig.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen19 jun. 2022 - 10:45

Labou, Ja, die uitspraak van Pechtold kan ik me herinneren. Die begreep dat hij beter niet kon bluffen op dat moment. Ach ja, water onder de brug etc.

JasDon
JasDon17 jun. 2022 - 17:10

Heerlijk hoe xenofobie en complotdenken hier hoogtijden viert. Waarom je zorgen maken over Baudet als op een progressieve site als deze het niet veel beter is?

Peace ....
Peace ....17 jun. 2022 - 15:57

De wanhoop van Ursula in haar ogen ... die ziet de Nobelprijs voor de Vrede al naar Macron gaan, of Johnson, of Draghi ... snelheid is geboden denkt ze.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout17 jun. 2022 - 15:49

EU commissie adviseert kanditatuur. Het mocht wat, te lezen als een bevèl op last van transatlantische agenda.

onyxcumulus
onyxcumulus17 jun. 2022 - 15:30

Zet de kraan maar open. Het volgend ex-oostblokland wat subsidiegelden gaat opslokken zonder ook maar iets terug te leveren.

tinekea2
tinekea217 jun. 2022 - 13:03

NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE. Een door en door corrupt land die komt profiteren. En niet van onze Zuid Europese broeders, want die komen binnenkort ook zelf weer met bedelen, omdat ze hun economieën niet op orde hebben gebracht. Weer eentje erbij die wij, een paar landen, mogen spekken.

Radio-Head
Radio-Head17 jun. 2022 - 11:53

De wiki pagina link van de persoon die Zelensky een podium gaf, zijn naam zoemde ook rond bij mijn Oekrainse Collega,s uit Odessa, aangaande de slachtpartij in het Vakbondsgebouw van Odessa. https://nl.frwiki.wiki/wiki/Ihor_Kolomo%C3%AFsky

1 Reactie
Kikkerts3
Kikkerts317 jun. 2022 - 18:29

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Peace ....
Peace ....17 jun. 2022 - 11:16

Eigenlijk heeft Rutte gelijk met zijn twijfel maar we weten allemaal dat hij tzt lachend toegeeft. Nood breekt wet (staat op de deur van elk overheidsgebouw)