Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europese Commissie adviseert kandidaat-lidmaatschap EU voor Oekraïne

  •  
17-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1112 keer bekeken
  •  
51580459928_3e71783c22_o

Ursula von der Leyen

© CC-BY-4.0: © European Union 2021 – Source: EP

De Europese Commissie adviseert dat Oekraïne kandidaat-lid van de Europese Unie wordt. Dat heeft commissievoorzitter Ursula Von Der Leyen vrijdag gezegd tijdens een persconferentie. Aan het kandidaatschap kleven wel een aantal voorwaarden.

Von Der Leyen zei:

'Oekraïne heeft duidelijk blijk gegeven van zijn bereidheid om de Europese waarden en normen na te leven. En was al, voor de oorlog, op weg naar de EU. Oekraïne heeft al ongeveer 70 % van de EU-regels, -normen en -standaarden geïmplementeerd. Desondanks moet er nog veel werk worden verzet op het gebied van de rechtsstaat, oligarchen, corruptiebestrijding en grondrechten. Het proces [van toetreding, red.] is gebaseerd op verdiensten. Vooruitgang hangt dus volledig af van Oekraïne.'

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Italië, is Nederland fel gekant tegen een kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Volgens Nederland moet de Europese Commissie eerst nog helderder voorwaarden formuleren voor Oekraïne zelfs maar kandidaat-lid kan worden. Daarnaast is Nederland sowieso terughoudend wanneer het gaat om het uitbreiden van de Europese Unie: ook bij kandidaatstelling van bijvoorbeeld Albanië en Noord-Macedonië lag Nederland dwars. 

De Nederlandse overheid heeft daarnaast ook nog het Oekraïne-referendum van 2016 vers in het geheugen. Daar stemde een meerderheid tegen het associatieverdrag, dat er uiteindelijk wel kwam. Nederland wilde daarbij wel de garantie dat het verdrag geen opstapje naar een EU-lidmaatschap zou zijn. Volgende week spreken de EU-landen over het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Nederland kan daar zijn veto uitspreken, maar de verwachting is dat dit niet zal gebeuren. 

Update 16:00 uur:

Na tot nu toe steeds tegenstander geweest te zijn van een Oekraïens kandidaat-lidmaatschap, heeft Nederland zich vrijdag bij de Europese partners gevoegd en staat achter het advies van de Europese Commissie. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.