Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Europese bizon losgelaten in Duitsland

  •  
24-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wisent_300.jpg

Kleine groep dieren in het wild op 150 kilometer van de Nederlandse grens

Een Duitse prins, die een van de belangrijkste bosbeheerders is van Duitsland, gaat Europese bizons, oftewel wisenten, loslaten op zijn domein in het Rothaargebergte dat zo’n 100 kilometer ten oosten van Keulen ligt.
Prins Richard van Sayn-Wittgenstein-Berleburg (78) werkt al tien jaar aan het project. Kort voor Kerst heeft het ministerie van milieu toestemming gegeven om een hek te verwijderen rond een terrein waar de wisenten nu leven. Het betekent dat de dieren voortaan min of meer hun eigen gang kunnen gaan en er voor het eerst sinds 1746 weer bizons in het wild leven in Duitsland. In Polen komen wisenten ook nog in het wild voor in nationale parken (zie video van Jos Vroegrijk).
De wisent werd in 1927 in Europa in het wild uitgeroeid door jagers. Natuuurbeschermers en dierentuinen wisten een aantal exemplaren te redden. Inmiddels leven er meer zo’n drieduizend afstammelingen van deze kleine groep overlevenden.
Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat de enorme dieren, die tot twee meter hoog kunnen worden, geen bedreiging voor wandelaars vormen. Een bizon is weliswaar in staat om een mens te doden maar gaat in de praktijk confrontaties uit de weg. Van echt een wilde kudde is geen sprake. De acht dieren zouden zonder menselijk ingrijpen niet kunnen overleven. Zo moet de stier die de groep leidt bijtijds vervangen worden om inteelt te voorkomen.
RTEmagicC_bison_300.jpg
Overigens is de kans uitermate klein dat een wandelaar een wilde wisent te zien krijgt, daarvoor leven de dieren te teruggetrokken. Om aan die gebrekkige pr van de soort een mouw te passen kent het terrein een gebied waar wisenten leven die aan mensen gewend zijn. Bezoekers kunnen er tegen betaling een kijkje nemen.

Meer over:

nieuws, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

wvdstraat
wvdstraat24 dec. 2012 - 16:59

Mooi ! Nu via de Veluwe doortrekken naar Oostvaarders, factuur kan naar: H. Bleker, Vlagtwedde.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai24 dec. 2012 - 16:59

http://www.youtube.com/watch?v=7tt52uNqWdE Wat een lol!! enkel de wolven nog!

lancelot2
lancelot224 dec. 2012 - 16:59

Is old Shatterhand en Winnetou in de buurt??

Emery
Emery24 dec. 2012 - 16:59

..Overigens is de kans uitermate klein dat een wandelaar een wilde wisent te zien krijgt, daarvoor leven de dieren te teruggetrokken... Dat dachten ze in het Drents-Friese Wold ook. Inmiddels komt daar, in de hoop op etensresten, de oerossen op je afgerend, zodra je aan een kampeertafeltje gaat zitten.

BasVV
BasVV24 dec. 2012 - 16:59

Ach een Bizon in mijn tuin. Geen probleem. Geven ze er ook voedsel voorschriften bij. Een tevreden dier is namenlijk nooit een bedreiging.

Patrick Faas
Patrick Faas24 dec. 2012 - 16:59

Loopt er nog een Duitse prins door het reservaat? Duitsland is een republiek en erkent toch geen adel meer? Heb het opgezocht. Bij het afschaffen van de adelstand in Duitsland hebben ze van titels namen gemaakt en aan familienamen vastgeplakt. Richard Prinz zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg blijkt geen prins te zijn, maar “Prinz zu Sayn” te heten.

ColorHugo949
ColorHugo94924 dec. 2012 - 16:59

Leuk, nu nog wat indianen uitzetten en het leven wordt weer spannend in de natuur.

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat24 dec. 2012 - 16:59

enige koibois op mustangs dabei ?

Miesje3
Miesje324 dec. 2012 - 16:59

Je bedoelt de indianen de ze beroofd hebben van hun land en bezittingen.. die indianen? Die vandaag de dag nog steeds wegkwijnen in een armzalig stukje land genaamd Reservaat! Die indianen bedoel je? Bluf als je dit recht in het gezicht van een indiaan durft te zeggen!