Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Europese bankenunie komt er'

  •  
19-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
ANP-Rutte_Merkel_Hollande300.jpg
Verrassend: Frankrijk en Duitsland zijn het snel eens geworden ... Eind dit jaar juridisch kader voor gezamenlijk toezicht op Europese bankensector
De leiders van de eurolanden hebben bij de top in Brussel een akkoord bereikt over de invoering van Europees bankentoezicht. Dat hebben Duitse diplomaten donderdagavond gezegd, zo meldt onder andere de Volkskrant vrijdagochtend. Dit is verrassend omdat Duitse diplomaten voor aanvang van de top nog zeiden dat hierover geen definitieve afspraken zouden worden gemaakt.
Het was ook maar de vraag of Duitsland en Frankrijk het eens zouden worden. Die twee landen zijn er mee akkoord gegaan dat er eind dit jaar een juridisch kader voor de toezichthouder klaar moet zijn, waarna deze in de loop van volgend jaar operationeel kan worden, bericht de Volkskrant:
Duitsland wilde liever nog wat langer wachten met de invoering en wenste bovendien dat het Europese toezicht alleen voor grote, internationaal actieve banken gaat gelden. Frankrijk wilde echter dat er Europees toezicht voor alle banken komt en dat dat toezicht uiterlijk eind dit jaar al zou worden ingevoerd.
Duitsland en Nederland hebben het Europese bankentoezicht als voorwaarde gesteld voor rechtstreekse steun uit het Europese reddingsfonds ESM aan de banken. Spaanse banken hebben al honderd miljard euro aan leningen toegezegd gekregen, op voorwaarde dat er een Europese bankenunie komt.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (45)

bruces
bruces19 okt. 2012 - 7:19

Was Hollande nicht einkalkulierte: Merkel hatte starkeVerbündete. Schwedens Ministerpräsident Fredrik Reinfeldt und Finnlands Regierungschef Jyrki Katainen sprangen der Kanzlerin bei. „Meine Hauptsorge ist: Ich will nicht, dass schwedische Steuerzahler und mein schwedisches Bankensystem für die Verluste und Probleme der Banken anderer Länder geradestehen müssen. Merkel - Hollande : 5 - 0 ...... ofwel wie betaalt, bepaalt.

ColorHugo949
ColorHugo94919 okt. 2012 - 7:19

Beter laat dan nooit toezicht op het internationale domino schulden stelsel van banken. Op naar de sociale dwangstaat van schulden delen van banken en lidstaten, om vervolgens gezamenlijk als EU federatie het schulden stelsel weer op te pompen. Iedereen schuldenslaaf. No bail out..... echo echo echo

7731BK11
7731BK1119 okt. 2012 - 7:19

Een gekozen EU-Parlement hebben we al jaren!! Makke is dat zo veel mensen lange tijd daarin niet geinteresseerd waren in Europa. Ondanks alle verzet van eurofoben met hun fatalistische stokpaardjes, groeit iig. die belangstelling gestaag. Een mooi succes dat dat bankentoezicht zo snel gerealiseerd gaat worden.

MichelReiziger
MichelReiziger19 okt. 2012 - 7:19

'Wij' snappen de reden natuurlijk wel. Er is geen andere manier nog om banken in Portugal, Spanje en Griekenland overeind te houden als ze in problemen zijn.

MichelReiziger
MichelReiziger19 okt. 2012 - 7:19

Op het toezicht is natuurlijk niemand tegen, dat is wat ja aan het begin van een monetaire unie juist had moeten invoeren! De kern van de bankenunie is dat het gelijk een vrijgeleide geeft om probleem banken makkelijker en sneller geld te verschaffen. Op twitter blijkt al dat Euroscisten hier niet graag op ingaan (veel standaard reacties van dat het nodig is voor een financieel stabieler stabieler Europa)

Blisss
Blisss19 okt. 2012 - 7:19

En gaat dan de financiele wereld de banken controleren. Is dat ongeveer zoiets een pyromaan inhuren om een brand te blussen???

Patrick Faas
Patrick Faas19 okt. 2012 - 7:19

Meer centrale coördinatie is verstandig, maar dan snel de volgende stap: alle banken moeten stichtingen worden, die het maatschappelijk belang dienen.

boane
boane19 okt. 2012 - 7:19

En zo rolt de EU moloch verder.

Klaas3
Klaas319 okt. 2012 - 7:19

" Massaal 'nee' tegen Europese grondwet " En de rest is geschiedenis, http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/666664/2005/06/01/Massaal-nee-tegen-Europese-grondwet.dhtml

JoopSchouten
JoopSchouten19 okt. 2012 - 7:19

POSITIEF NIEUWS !: 'Malala kan weer staan en schrijven (maar is nog niet buiten gevaar)' Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/19/malala-kan-weer-staan-en-schrijven-maar-is-nog-niet-buiten-gevaar/

Voice
Voice19 okt. 2012 - 7:19

Wie heeft gisteren, naar Pauw en Witteman gekeken? Het gesprek, nou een gesprek kon ik 't niet noemen, tussen Baudet en Wortmann. Stuitend, gewoon stuitend, hoe het gesprek zich ontvouwde. Een politicus, die kostte wat het kost aan 't woord wilde blijven, om zo min mogelijk de ander aan 't woord te laten. Imo, wij weten het, en alle critici zijn doemdenkers, populisten of angstzaaiers. Wat heb ik mij geergerd aan deze EU parlementarior.

ColorHugo949
ColorHugo94919 okt. 2012 - 7:19

Het is de vraag of de EU de Britten binnen boord kan houden met haar haastige EUROcrisis-spoed en enkele reis naar een bankenunie en federatie. De Britten gaan de komende EU begroting waarschijnlijk afkeuren en de bankenunie en toezicht zal ook op UK belangen worden beoordeeld. Cameron told reporters Britain planned to use the reshaping of euro zone governance to renegotiate its own membership of the EU to achieve looser terms. Britain, home to Europe's biggest banking sector, is also concerned its banks could be disadvantaged if a balance is not maintained between the ECB and its oversight of euro zone banks and the powers of other authorities to oversee non-euro zone banks. http://uk.news.yahoo.com/europe-advances-towards-single-banking-supervisor-023529840--business.html

vriest
vriest19 okt. 2012 - 7:19

daar gaan we weer ,de volgende stap naar de afgrond .wij worden steeds meer ineen stramien gedrukt van een kudde die totaal gedesorienteerd naar een slaven bestaan word gedirigeerd ,door ongekozen zonnekoningen .het enige wat de euroburger in de toekomst mag is betalen .deze weg gaat of leiden naar armoede of oorlog .of beide .en onze mp met dubbele tong helpt er aan mee .deze corrupte bende die zichzelf een prijs toekend .en momenteel merkel in het zadel probeerd te houden met oog op komende verkiezingen in duitsland .is alleen bezig voor zichzelf en het grootkapitaal .een bankunie ,men weet waar dat op uitdraaid ook nu hoesten wij geld op voor banken die ,nog steeds graaien .leve europa

Rode druppel
Rode druppel19 okt. 2012 - 7:19

De bankenunie is niet genoeg. We zitten in een schuldencrisis. Dat betekent dat de economie bijna niet meer kan groeien door de schuldenlast. Een groei die essentieel is voor afbetalen van schulden. Daarom moet de financiele sector drastisch gesaneerd worden. Maar is dat genoeg ? Naar mijn mening, nee. Er moet een ander financieel systeem komen. Bij het volgende artikel sluit ik me gaarne aan. Rene Tissen ( hoogleraar Nijenrode ) : het spel is uit. http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/het-spel-is-uit.xml

JoopSchouten
JoopSchouten19 okt. 2012 - 7:19

Met dit voorstel zullen landen juist meer tegen elkaar worden uitgespeeld. Tel daar alle cultuurverschillen bij op en je hebt een perfect explosief mengsel. Europa is geen VS.

meijerlahn
meijerlahn19 okt. 2012 - 7:19

In Europa lopen de politici zich de naad uit de broek om van Europa een eenheid te maken. In Vlaanderen, Catalonië, Schotland daarentegen lopen populistische politici zich de naad uit de broek om zich respectievelijk van Wallonië te ontdoen, onafhankelijk te worden van Spanje, onafhankelijk te worden van de UK. Deze crisis is een voedingsbodem voor nationalisme en fascisme (doodeng). De eenwording van Europa lijkt verder weg dan ooit, behalve voor de banken. Maar ja, dat is logisch, want de echte macht ligt natuurlijk bij de banken.

meijerlahn
meijerlahn19 okt. 2012 - 7:19

'België is mislukt, dus Europa zal niet slagen' http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3334874/2012/10/20/Belgie-is-mislukt-dus-Europa-zal-niet-slagen.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2012 - 7:19

Aan de burgers wordt natuurlijk niets gevraagd.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch19 okt. 2012 - 7:19

Volgens mij zijn alle partijen die aanwezig waren op een wettelijke, democratische manier door 'het volk' gekozen. En de besluiten zijn dan ook legitiem. Dat jij er niet blij mee bent ..soit. Maar tja, zo werkt democratie.

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2012 - 7:19

De Nederlandse Bank heeft altijd prima toezicht gehouden op de Nederlandse banken, dus Europese bemoeizucht wederom ongepast en onwenselijk. Laat de trots van Nederlandse bankaire wezen terugkeren, zodat de Nederlanfdse banken weer het verschil maken. Goed voor Nederland en -dus- Nederlandse burger. Nederland is geen Griekenland.

3 Reacties
arieroos
arieroos19 okt. 2012 - 7:19

[ De Nederlandse Bank heeft altijd prima toezicht gehouden op de Nederlandse banken, dus Europese bemoeizucht wederom ongepast en onwenselijk.] Och, het heeft ons slechts enkele tientallen miljarden gekost om ING en ABN AMRO te redden, dus inderdaad, dat is allemaal fantastisch goed gegaan ...

HerbertA
HerbertA19 okt. 2012 - 7:19

Juist, de NL bank had alles prima onder controle. Woekerpolissen? DSB? en hoeveel verzekeraars en banken hebben 4 jaar geleden ook alweer steun gekregen? En wat zei Nout Wellink ook al weer? we hebben het wel gezien, maar konden niet optreden want ... (bla bla bla). Waar europees bankentoezicht op neer komt is ontvlechting van politiek en banken bij de zwakkere broeders, waarna er meer vertrouwen van de markten komt om het geld maar weer te laten rollen. Het is een prima oplossing voor het probleem van vertrouwen, maar geen oplossing voor een hele serie andere zaken (bedrijfsvoering, zorgplicht banken, vervlechting nuts en zakenbanken en financiele tekorten).

Candide2
Candide219 okt. 2012 - 7:19

'Nederland is geen Griekenland.' En ook geen appel of peer. Waar blijft de giftige eenheidsworst? Ik begin die te missen. Het is je unique selling point ;-)

JoopSchouten
JoopSchouten19 okt. 2012 - 7:19

Het 'jurisich kader' zal een wassen neus zijn. Het onderliggende geldsysteem zal niet worden aangetast. De oneigenlijke rentes blijven gehandhaafd. De werkelijke machthebbers, de 1% die alle geld, land en productiegoederen 'bezitten' lachen zich een kriek. Kortom, leuk voor de bühne en aanhangers van deze neoliberale Europese Olicharchie maar het zijn de burger-loonslaven die onder deze nieuwe wetgeving het gelag zullen blijven betalen.

1 Reactie
JanB2
JanB219 okt. 2012 - 7:19

Ja Joop. Het toezicht is een wassen neus. De banken hebben er gewoon weer een extra vangnet bij (op kosten van de spaarders en de rekeninghouders).

toshiba
toshiba19 okt. 2012 - 7:19

Toch wel bijzonder om te constateren dat de VVD, Rutte, nog niet zo lang geleden niets moest hebben van institutionele vergezichten en nu het ene nieuwe instituut naar het andere wordt ingericht. De eurobonds zijn met deze stap een stuk dichterbij gekomen.

1 Reactie
bruces
bruces19 okt. 2012 - 7:19

Toen werkte Rutte nog samen met Jolande. Tijden veranderen.

adriek
adriek19 okt. 2012 - 7:19

Fijn. En dat bankentoezicht wordt zeker onder de bonusgraaiende vriendjes uit de financiële wereld verdeeld? En zo'n balngrijke positie moet uiteraard rijkelijk beloond worden. Twee dagen per jaar vergaderen (lees: babbelen, borrelen en tafelen) is toch al snel zestigduizend euro waard... Ja, dit nieuws stelt de belastingbetaler helemaal gerust.

1 Reactie
HerbertA
HerbertA19 okt. 2012 - 7:19

Dat is wel erg makkelijk kritiek leveren. Sowieso, als dit soort zaken je zo aan het hart gaan. Wordt lid van een politieke partij, praat mee en lever zo je bijdrage. Gezien het lage aantal mensen dat hiertoe de moeite neemt in NL word je al heel snel gehoord. Handen uit de mouwen levert echt wat op.

comrade
comrade19 okt. 2012 - 7:19

Wie controleert de toezichthouder? Met een bankenunie bedoelt de Europese Commissie dat circa 6000 Europese banken onder haar toezicht komen maar dat niet alleen: Deze 6000 banken moeten elkaar gaan redden als er ergens wat fout gaat. Dat er met banken wat fout kan/moet gaan weten we maar al te goed. Het Grieks, Spaans, Portugees, probleem is verworden tot een Europees probleem. ‘Vanzelf’ gaat ons toekomstig belastinggeld, maar ook ons spaargeld en onze pensioenen via garantstellingen, ongevraagd, naar het hogere "Europees Belang". Intussen groeit het aantal werklozen in een aantal Europese landen, waaronder ook Nederland in een ras tempo, en is het einde helaas nog niet inzicht. In weerwil van wat Hollande enkele dagen geleden beweerde,"de krisis is bijna voorbij". De ellende en ook armoede die dat met zich meebrengt is via de (soc.) media elke dag te horen, te zien, en te lezen. Vele tienduizenden trekken in protest door de straten van de zuid Europese steden, waarbij beelden te zien zijn als de "nieuwe"daklozen, o.a. Griekse moeders met kinderen die op straat slapen, maar ook van opkomend neo-fascisme. De toezichthouder zit zover weg* van de "echte" problemen in Europa de sociale en maatschappelijke, dat naar ik vrees, dit nog vele en vele jaren zal voortduren. In Nederland heerst nog steeds "radiostilte", en niet alleen bij de kabinetsformatie. Ondertussen is er geen controlemechanisme wie de "toezichthouder" gaat controleren, daar is het Europese Parlement# m.i. niet toe in staat. * Kloof tussen de kiezer en de politiek # Geen draagvlak bij het electoraat

1 Reactie
JanB2
JanB219 okt. 2012 - 7:19

Deze 6000 banken moeten elkaar gaan redden als er ergens wat fout gaat. Een levensgevaarlijke ontwikkeling.

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2012 - 7:19

Waarom die omweg? Schaf alle banken af en laat de CEB alles overnemen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger19 okt. 2012 - 7:19

Je hebt in feite maar 1 bank nodig per EU land, een nationale bank, met een vaste rente en vaste rente afspraken en de zelfde rente 'producten' voor iedere Euro-pese burger. Maar ja voor al diegene die geld zien als product (in principe dus nu alle banken) is dat een uiterst links en ondemocratische idee (hint...vrije markt...keuze vrijheid blablablabla) Geld is geen product, het is een middel.

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2012 - 7:19

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Klaas3
Klaas319 okt. 2012 - 7:19

Zet je bril eens op Erwin, een democratisch Europa is verder weg dan ooit, http://www.youtube.com/watch?v=TN_1mF-3JTI

boane
boane19 okt. 2012 - 7:19

De EU geloofsbelijdenis staat al even ver af van welke realiteit ook, als de geloofsbelijdenissen van andere geloven.

wvdstraat
wvdstraat19 okt. 2012 - 7:19

Toch zou ik graag zien, dat de sociaal-maatschappelijke problematiek hoger op de agenda stond. Een bankenunie is wellicht goed, maar moet terug in 't hok als één van de onderdelen van de samenleving en wel één, die niet overheerst. Ik vrees echter voor een moloch, met veel te veel invloed. Als Europeaan zie ik mijn medeburgers in het zuiden namelijk niet graag creperen. Wekelijks heb ik meer dan eens contact met mijn (goed tot hoog opgeleide) Portugese (schoon)familie en geloof me, de lagere en middenklasse houdt het niet lang meer vol !

2 Reacties
boane
boane19 okt. 2012 - 7:19

Zij creperen dank zij EU en euro, en uiteraard lokale domheden en/of corruptie. Wat ook de oorzaak is van dat regeringen van zuidelijke landen slecht functioneren, zonder EU en euro had het nooit een ellende van deze omvang kunnen worden, ze hadden nooit zoveel geld kunnen lenen. Verder verhindert de euro het oude probate middel, devalueren. Niet dat dat geen gevolgen had, maar het verhinderde wel de huidige rampzalige bezuinigingen.

JoopSchouten
JoopSchouten19 okt. 2012 - 7:19

Banken hebben hun nutsfunctie verpatst aan aandeelhouders. De sociaal-maatschappelijke problemen zal de meeste een worst wezen en politici dansen naar hun pijpen. Dit geldsysteem zal moeten verdwijnen. Maar ja, de 'eigenaren' hebben de macht. Het zal nog veel erger worden.

Meta Foor
Meta Foor19 okt. 2012 - 7:19

Nu pas toezicht ???? dus al die jaren carte blanche voor de ''doe-maar-raak''- top ?? jeetje; dat is nou onthutsend ! je zet toch ook geen scheidsrechter pas na 90 minuten op t veld ??

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger19 okt. 2012 - 7:19

***Nu pas toezicht ???? dus al die jaren carte blanche voor de ''doe-maar-raak''- top ?? jeetje; dat is nou onthutsend ! je zet toch ook geen scheidsrechter pas na 90 minuten op t veld ??*** Inderdaad schandalig. Zoals ik al aangaf, dit moet je doen aan het begin van een monetaire unie. Niet dat het wat uitmaakt qua toekomst voor de Europese monetaire unie (die staat of valt niet meer met toezicht maar nu alleen nog maar met een onrealistische structurele economische groei die er dus niet komt) maar voor het publieke beeld is het natuurlijk altijd wel leuk 'kijk ons eens even op de goede weg zijn' De enige goede weg die is vrij gemaakt is om met name Spaanse banken niet te laten omvallen (directe steun aan miskleumende en failliete banken is nu mogelijk) zonder tussenkomst. Smerige achterbakse hypocriete ondemocratische Euroscisten, bah! En strakjes weer gaan zeuren over het toenemende populistische anti-Euro geluid.

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2012 - 7:19

Kees Goedhart, vr 19 oktober 2012 16:11 in reactie op Erwin Lamme Reageer op Kees "Zet je bril eens op Erwin, een democratisch Europa is verder weg dan ooit, http://www.youtube.com/watch?v=TN_1mF-3JTI" Kees, wat ben jij toch negatief! Is toch hartverwarmend dat geloof van die Lamme in figuren en instanties die je belazeren en hele volkeren een poot uitdraaien waar je bij staat. Mijn persoonlijk opvatting echter is- het bovenstaande, zo hebben de lezertjes hopelijk wel begrepen, was sarcastisch bedoeld versteld als ik sta over zoveel naiviteit - dat ze die lui die vannacht allemaal bij elkaar waren moeten opknopen aan de Acropolis of laten lynchen op een plein in Madrid. Want dat schorem wordt niet alleen de ondergang van de meeste Grieken en Spanjaarden...

1 Reactie
Klaas3
Klaas319 okt. 2012 - 7:19

Zodra iemand het woord " lezertjes " gebruikt , is het voor mij klaar en over. Degene die zoiets denken te moeten zeggen zijn m.i de meest arrogante die er rond lopen, het ga je goed.

[verwijderd]
[verwijderd]19 okt. 2012 - 7:19

Er worden klinkklare EU-leugens verkondigd, zoals vrede, veiligheid en welvaart. Wat betreft vrede en veiligheid speelt EU geen enkele rol, integendeel. EU vergroot slechts interne en externe spanning bevolking. Sovjet-republieken en Balkanlanden bewijzen dat niet eenwording, maar onafhankelijkheid tot vrede, veiligheid en democratie heeft geleid. Wat betreft onze welvaart wordt gemakshalve EU en Europa op 1 hoop gegooid, maar dat is feitelijk onjuist. Europa heeft als werelddeel natuurlijk fundament in tegenstelling tot kunstmatige EU. Nederland heeft als handelsland Europa nodig, maar da's geen EU. Sterker, zonder EU is Nederland economisch veel beter af, omdat ons land -met Duitsland) economisch veel sterker ontwikkeld is dan overige EU-landen. En dat moet omwille van onze eigen identiteit, maatstaf en belang vooral zo blijven. Hoogste tijd dat het anti-EU kamp eens de fundamentele discussie aangaat. Tot desver faalt met name politiek.

1 Reactie
arieroos
arieroos19 okt. 2012 - 7:19

[Wat betreft vrede en veiligheid speelt EU geen enkele rol, integendeel. EU vergroot slechts interne en externe spanning bevolking. Sovjet-republieken en Balkanlanden bewijzen dat niet eenwording, maar onafhankelijkheid tot vrede, veiligheid en democratie heeft geleid.] Dat is natuurlijk klinkklare onzin. Er is nog nooit een oorlog geweest binnen de EU of tussen EU landen. Sinds de Sovjet-Unie uit elkaar is gevallen, is er elke paar jaar wel een oorlog in een voormalig Warschaupact land. Je noemt Balkanlanden al; ben je echt helemaal vergeten wat daar in de jaren '90 gebeurde ?