Joop

Europees vlagvertoon

  •    •  
10-05-2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
FILES-FRANCE2017-VOTE

© 2017-04-26 21:18:43 (FILES) This file photo taken on April 26, 2017 in Arras shows French presidential election candidate for the En Marche ! movement Emmanuel Macron reacting as he gives a s

Is de EU soms een (beetje meer) een natie aan het worden, een nieuw soort vaderland, het object van een nieuw soort progressief patriottisme?
Is de tijdgeest aan het kantelen? Are the times a’changing ? Je zou het wel denken als president-elect Emmanuel Macron bij zijn opkomst op het binnenplein van het Louvre wordt begeleid door de fanfare van het Europese in plaats van die van het Franse volkslied (na zijn speech zong hij trouwens met zijn hand op het hart de Marseillaise mee). De bijeenkomsten van zijn beweging En Marche! werden vanaf het begin behalve door de Franse tricolore opgesierd door de blauwe Europese sterrenvlag. Marine le Pen beloofde daarentegen dat, mocht ze tot presidente worden gekozen, de Europese vlag meteen van alle openbare gebouwen zou laten verwijderen. Voor nationalisten is zwaaien met twee vlaggen een teken van een dubbele, dus gebrekkige identiteit en loyaliteit: bijna net zo erg als het hebben van een dubbel paspoort.
De eerste regeringsdaad van haar nationaal-populistische geestverwanten in Polen was dan ook om de Europese vlag van alle regeringsgebouwen te halen. Van de weeromstuit werd er enthousiast gezwaaid met de unievlag bij alle protestdemonstraties tegen de dreigende afschaffing van de rechtsstaat, de liberaal-democratische checks and balances en de vrijheid van meningsuiting. Het Europese sterrenblauw was ook alomtegenwoordig bij de massale protesten in Roemenië tegen de verzachting van de corruptiewet, waarbij demonstranten zelfs een enorme vlag projecteerden met de lichtjes van hun mobiele telefoons. Ook tijdens de week van anti-regeringsprotesten in Boedapest naar aanleiding van de mogelijke sluiting van de Central European University zwaaide men uitbundig met de sterrenvlag (‘Europa, help ons!’), net als bij de demonstraties in Belgrado tegen de nieuw gekozen autoritaire Servische president.
In den beginne was de Maidan. In februari was ik op dat ijskoude, rommelige maar charismatische plein, en was ik onder de indruk van de kleinere en grotere herdenkingstekens voor de ‘Hemelse Honderd’: want zoveel slachtoffers maakten de scherpschutters van president Janoekovitsj drie jaar eerder, in februari 2014. Voor het eerst in de geschiedenis werden mensen gedood die zwaaiden met de Europese vlag, omdat zij bij de Europese waardengemeenschap wilden horen.
Maar de unievlag is lang niet alleen in Oost-Europa het symbool en de focus geworden van politieke hoop, liefde, afkeer en haat. We herinneren ons nog goed hoe Geert Wilders enkele jaren geleden opzien baarde door voor de deur van het Europese Parlement met gevoel voor theater de ‘Nederlandse’ ster uit de Europese vlag te knippen. In Groot-Brittannië worden alle anti-Brexitdemonstraties en bijeenkomsten van de LibDems en de Greens begeleid door Europees vlagvertoon. In Frankfurt, Berlijn en andere Duitse steden ontstond enkele maanden geleden de beweging Pulse of Europe , die elke zondagmiddag duizenden burgers samenbrengt om te luisteren naar pro-Europese verhalen, de Europese hymne te zingen en te zwaaien met de Europese vlag. Inmiddels heeft die beweging van Europositivo’s zich uitgebreid naar bijna alle grote steden van Europa. Behalve in Amsterdam worden inmiddels wekelijkse meetings gehouden in Groningen, Eindhoven en Maastricht.
Op één ervan stelde ik voor om de achterhaalde Duitse tekst van het Europese ‘volkslied’ te vervangen door een modernere Engelse tekst die de kern van de Europese beschavingsmissie beter weergeeft: nooit meer oorlog, de wil om een betere maatschappij te scheppen, Europa als ons nieuwe thuisland. ‘Alle Menschen werden Brüder’ is daarvoor een te kleffe uitdrukking, niet alleen vanwege het ontbrekende zusterschap, maar ook omdat we eerst eens moeten leren om elkaar te verdragen en wat beter naar elkaar te luisteren – dat is al moeilijk genoeg. Die nieuwe ‘Ode to Europe’ wordt nu elke zondagmiddag op het Museumplein gezongen:
Citizens of Europe Let us take each other by the hand We are Europeans We will never ever fight again Let us sing about our freedom We will never let it go We shall build a better future In the land we call our home.
Is de EU soms een (beetje meer) een natie aan het worden, een nieuw soort vaderland, het object van een nieuw soort progressief patriottisme? Laat het de Trumps, Le Pens en Erdoğans (‘Eén staat, één natie, één vlag en één religie’) maar niet horen. Of Hollandse nationalisten zoals Wilders en Baudet, die deze uitingen van Europatriottisme zullen zien als een nieuwe ‘aanval op de natiestaat’ door een doorgedraaide kosmopolitische elite. Zij spelen graag leentjebuur bij Pim Fortuyn, die in Zielloos Europa (1998) betoogde dat Europa alleen bestond op het abstracte niveau van geleerden, ondernemers en politici, en niet of nauwelijks leefde onder gewone mensen. Die voelden zich daarentegen veilig en saamhorig binnen de natiestaat, met zijn unieke taal, cultuur en mentaliteit. Alle nationaal-populisten (zowel die van rechts als van links) herhalen hetzelfde mantra: omdat er geen Europese cultuur of identiteit bestaat, en er dus geen sprake is van een Europees volk, kan Europa nooit een volwassen democratie ontwikkelen of een beschermend thuis bieden aan zijn burgers.
Zelfs een onvervalste wereldburger als Ian Buruma constateert (in de binnenkort te verschijnen bundel The End of Postwar ) dat de culturele argumenten voor Europese eenheid en een gedeeld Europees ideaal, zoals gesymboliseerd door het Europese volkslied, de vlag en de euro, tot nu toe geen echte Europese demos hebben kunnen scheppen. Maar is er niet iets aan het kantelen? Realiseren niet veel meer Europese burgers zich na het Brexit-referendum en de verkiezing van Donald Trump dat Europa ‘best wel belangrijk’ is, nee: dat ze eigenlijk ‘best wel’ van Europa houden? Zo vond en vindt een grote meerderheid van de Fransen dat hun land in de EU en de euro moet blijven. Marine le Pen maakte dus nooit kans op het presidentschap (net zo min als Geert Wilders op het Nederlandse premierschap); en daarom moest zij aan het slot van haar campagne ook inbinden met een moeilijk uit te leggen standpunt over een dubbel muntsysteem.
Steeds meer Europese burgers lijken het sentiment te delen van de Litouwse schrijver Marius Ivaskevicius :
"Wanneer Europa dezer dagen wordt aangevallen en er van alle kanten op haar wordt ingebeukt, reageer ik als een minnaar die alle tekortkomingen van het object van zijn liefde aan één kant van de weegschaal legt en aan de andere kant de vraag ‘Kan ik leven zonder haar?’ En niet één van haar tekortkomingen, of zelfs alle tekorten bij elkaar opgeteld wegen zwaarder dan het antwoord op die vraag. Ik zou niet weten hoe ik verder zou moeten leven zonder haar."
Het is onverwacht bemoedigend dat die nieuwe vaderlandsliefde overal in Europa wordt uitgedrukt met behulp van oude symbolen van de nationale emotie zoals de vlag en het volkslied (maar zonder de monarchie, want die is in de republiek Europa definitief achterhaald). En dat zonder de ‘natuurlijke’ liefde voor het geboorteland te verdringen: zo wappert bij ons de blauwe unievlag vrolijk en fier naast het rood-wit-blauw en het oranje van het Nederlandse feestnationalisme.

Meer over:

opinie, europa
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

JanVG2
JanVG211 mei 2017 - 12:17

Ik denk dat hier de wens de vader van de gedachte is. Tot nu toe zie ik geen grote menigtes zich verenigen achter de symbolen van de EU. Wat je wel ziet is dat vooral de vlag een symbool is geworden van protest. Echter dat is een negatieve lading. Men zwaait niet omdat men volledig achter de EU staat, maar omdat de EU symbolen zo veracht worden door de mensen waartegen men protesteert. Bedenk ook dat de protesterenden in bijna alle gevallen een minderheid zijn ...en degenen waartegen men protesteert juist "de meerderheid" in een verkiezing heeft behaald. De uitzondering Macron is geen echte uitzondering, omdat hij won in een tweestrijd waarbij de overgrootte memerderheid Le Pen niet wilde en dus maar op Macron stemde. (NB: eerste ronde 24% geeft aan hoeveel mensen echt in de buurt van zijn idee"n staan)

watsgebeurt
watsgebeurt11 mei 2017 - 8:30

"We will never ever fight again" pfffff weer die opmerking dat de EU ervoor zorgt dat er in Europa geen oorlog uitbreekt. Totale onzin. De EU is een speelveld van de multinationals en zorgt goed voor haar duizenden ambtenaren en lobbyisten.

Kepler
Kepler11 mei 2017 - 8:28

We hebben zo lang zonder EU geleefd, dat kunnen we makkelijk. Een machteloos en walgelijk instituut dat er louter is om zichzelf in stand te houden.Een verzameling wereldvreemde politici met pure machtswellust, verkeerde motieven (Rusland tegenhouden) en geen besef van realiteit. De EU is gedoemd te sterven. En ik tel de dagen..... Want de EU wordt de ondergang van Europa.

oudsaider2
oudsaider211 mei 2017 - 7:06

Het Europese volkslied heeft geen tekst; u bent een van de velen die een tekst voorstelt. Hoopt u door een Engelse tekst te gebruiken Groot Britannie binnen de EU te houden? Waarom symbolen van de achterhaalde natiestaat gebruiken -vlaggen, volksliederen, bijeenkomsten om vaderlandsliefde te kweken- voor het creeren van een betere natiestaat?

OlavM
OlavM11 mei 2017 - 0:45

Hm. Ik begrijp wel dat “Europa” (of beter gezegd: de Europese Unie) tot een soort symbool is geworden voor bepaalde politici en een deel van de burgers als tegenwicht tegen het anti-democratische rechts-populisme in hun diverse eigen landen. Tegen achteruitgang en uitholling van democratische principes. Maar veel meer dan een symbolisch anker zie ik er niet in. Ook Dick Pels lijkt voorbij te gaan aan wat vooral de kern van de EU m.i. is: een instrument van de grote concerns om hun kapitalistische belangen op een centraal punt –Brussel- te behartigen, mede met behulp van duizenden lobbyisten. Natuurlijk bepleiten ze vrijhandel en zo min mogelijk staatsbemoeienis. De kritiek van linkse krachten op de EU heeft dan ook niet betrekking op meer onderlinge solidariteit en samenwerking, integendeel, maar op het kapitalistische concept van de EU. Zij willen wel degelijk meer samenwerking, maar op een democratische wijze: niet in het kader van het bureaucratische centralisme van Brussel, maar van regelingen waarin telkens op het laagst mogelijke niveau politieke beslissingen worden genomen, al naar gelang de aard van de problematiek. En waarin de werkelijk gemeenschappelijke vraagstukken natuurlijk wel gezamenlijk worden opgelost: op de gebieden van (internationale) criminaliteit, de vluchtelingen- en asielaanpak, sociale en culturele rechten, e.d. Dus samenwerking tussen staten die zo veel mogelijk hun eigen soevereiniteit behouden, juist vanwege democratische principes. Een Europees “volkslied” is daarentegen verkeerde symboolpolitiek. Een Europees volk is een geforceerde abstractie. Vreemd dat Pels in zijn verhaal totaal niet de zo belangrijke sociale en economische dimensies en de kapitalistische machtsontwikkelingen betrekt, maar de problematiek uitsluitend politiek-bestuurlijk belicht.

koffieleut2
koffieleut210 mei 2017 - 21:41

Gelijke monniken gelijke kappen, eerlijk delen enz. Dat is de EU dus niet. Het blijft ondoorzichtig schuiven met geld , en met baantjes. De declaratie drift van de EU parlementariërs is niet eens meer nieuws, net zo min als de gigantische lobby, waarvan iedereen nu toch moet weten dat deze machtiger is dan de democratie. De toekomst van de EU in huidige vorm is niet houdbaar, en staat gelijk aan de financieel zeepbel waar we net een beetje overheen komen . Alleen is de EU een politieke zeepbel waarbij de macht van multinationals totaal ondoorgrondbaar is. Was de EU eerst voor handel, nu zitten ze dus ook al, dankzij die geweldige grondwet waar we nee tegen hadden gezegd ( sorry verdrag van Lissabon) , de wet voor te schrijven. Het idee achter de EU was prima, maar de uitvoering is desastreus.

NicoSchouten
NicoSchouten10 mei 2017 - 17:02

De toekomst van de Europese Unie hangt niet af van oppervlakkigheden als vlagvertoon. Het hangt af van de vraag of er voldoende sociaal beleid zal zijn, meer dan nu. De spanningen zijn het gevolg van slecht economisch beleid, beleid dat vooral internationaal opererende bedrijven en financiers moest gerieven. Dat beleid heeft de bestaanszekerheid ondermijnd. Enig protectionisme daartegen is niet slecht. Over de omvang en de grenzen daarvan kun je afspraken maken. Voor ieder land en voor veel regio's is het belangrijk een zekere spreiding in economische activiteiten te hebben. Anders groeien de tegenstellingen.

1 Reactie
Hudson
Hudson11 mei 2017 - 6:58

"Enig protectionisme daartegen is niet slecht. " Europa dient juist als protectionnisme. Alleen een grote economie kan zich protectionistisch gedragen tegenover andere grote economieën. Zonder EU worden we speelballen in handen van bijvoorbeeld de USA, Rusland en China.

Machiels**1993
Machiels**199310 mei 2017 - 16:43

Europa eb de EU zie ik als twee zeer verschillenden dingen. Wat goed is voor de een kan slecht zijn voor de ander. We moeten ook een beetje af van het idee dat de EU een vredesproject en samenwerkingsproject is. Als dat zo was dan zouden de Engelsen wel gebleven zijn. Het gaat echter niet om samenwerken maar om domineren, macht en uitbreiden. Goeie oude Barosso noemde de EU zelf al een 'empire'. Ik heb daarom geen idee waarom mensen met die vlaggen zwaaien. Wat willen ze er mee aantonen? Dat ze voor 'europa' zijn? Voor de EU? Iets anders?

2 Reacties
Hudson
Hudson11 mei 2017 - 7:01

"dat de EU een vredesproject en samenwerkingsproject is" De EU is een economische en politieke macht. Europa kan alleen iets betekenen op de wereld als het als een handelt. Je kan dat EU noemen, die samenwerking. Dat is wat er gebeurt. En dat de UK eruit is, dat is hun eigen keuze. Dat had voor de EU niet gehoeven. Maar de UK is altijd een buitenbeentje geweest. Ze vinden dat Europa en de UK niet een kunnen zijn. Overigens vinden veel Britten (bijna de helft) dat het niet zo had hoeven af te lopen met de UK en de EU.

Machiels**1993
Machiels**199311 mei 2017 - 10:09

Naja ik doel op de misconceptie. De EU zelf en velen met hen stellen de EU voor als een samenwerkings en vredesproject. Zo zou ik het niet noemen. Continentaal Europa en het VK hoeven toch ook niet één te worden? Althans niet in een samenwerkingsproject. Achter de facade is de EU gewoon een dominiserend machtsproject met 0 ruimte voor andere meningen. Hoe divers wil je het hebben

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon10 mei 2017 - 16:19

Ik zag gisteren een artikel met foto voorbij komen van de "Puls of Europe" meeting van afgelopen zondag in het centrum van Eindhoven. Was een uiterst droevige vertoning met hooguit een twintigtal sympathisanten waaronder twee diehards die met grote EU-vlaggen liepen te zwaaien. De aanwezigen bestonden vermoedelijk overwegend uit studenten Europese Wetenschappen, schat ik zo in. Is m.i. illustratief voor de liefde van Nederlanders voor de EU.

Bouwman2
Bouwman210 mei 2017 - 15:22

Het is inderdaad meer dan terecht dat de verdiensten van de EU door Dick Pels weer eens met verve onder de aandacht worden gebracht in plaats van het zeurderige negativisme en het bekrompen nationalisme. Europa staat pal voor de rechtstaat, de kern van de democratie. Niet elk land is daarin even snel als Portugal en Spanje. Maar de achterblijvers als Hongarije en Polen moeten nog dat hele lange groeiproces doorstaan en nog tijden op de harde school bank blijven zitten. Democratie gaat niet vanzelf. Was Turkije eerder tot de EDU toegelaten en had men de weigeraars minder serieus genomen, dan was een ( vermeende ) staatsgreep niet nodig geweest en vervolgens dus ook minder repressie. Zo was het ook fout om de Ukraïne niet wat ruimhartiger te behandelen en moet de bevolking daar langer wachten alvorens vrede en welvaart ook haar deel wordt. Maar zoals wel vaker wordt wat men zelf bezit niet op waarde geschat en niet royaal aan anderen gegund. Leer van de Franse presidentsverkiezing, daar werd ( soms tegen heug en meug) vóór Europa opgekomen en het nationalisme en de kortzichtigheid terug gewezen. En leer vooral niet van de VS, het eerste wat daar gebeurt is een enorm conflict met de rechtstaat die uiteindelijk op afzetting van de brokkenpiloot uitdraait. En wees zuinig op de EU, die is niet een beetje belangrijk maar essentieel: een mijlpaal in de gestage groei van de vooruitgang van holenmens naar de moderne mens van de toekomst.

bob b.
bob b.10 mei 2017 - 14:48

Een aardige constatering van Pels. Het is een bekend sociologisch verschijnsel dat angst verbroedert. Of een gemeenschappelijke vijand. Ik denk dat we kunnen vaststellen dat de meeste burgers een ding meer vrezen dan de almacht van Brussel en dat is de macht van populisten. En die van hun aanhang. Ze hebben genoeg van piemeltjes die ergens in moeten, van de open riolen van GS en PVV facebooksites, van het negativisme en pessimisme, van de ondemocratische neigingen, van dat gekoesterde zelfmedelijden. Ze willen terug naar hoe het eerst was. Niet dat geidealiseerde niet bestaande verleden van de PVV aanhang, maar het echte verleden. Toen Fortuin nog gewoon de neuroot was die hij was en Wilders een namaak Mozart. Toen geluk en optimisme nog heel gewoon was. Misschien is het wel de verdienste van deze ketelmuzikanten dat de echte verweesde massa weer iets heeft om naar te verlangen en om voor te strijden. Terug naar de normaliteit.

Tom Meijer
Tom Meijer10 mei 2017 - 14:18

Ik was al ver voordat sprake was van de EU lid van een Europese wetenschappelijke vereniging, de Unitas Malacologia Europaea (UME). Die vereniging was niet slechts Europees omdat dat geografisch zo handig was. Zij was vooral Europees omdat deze tak van wetenschap in Europa een gemeenschappelijke geschiedenis deelde. De Europese literatuur in dit vakgebied was sterk onderling verweven en verbonden en uiteraard gold dat ook voor de wetenschappers zelf. Er was (is!) als het ware een 'Europese malacologische ruimte'. Ik heb dit zelf altijd als een voorbeeld van Europese samenwerking op minischaal gezien, en denk nog steeds dat dat terecht was. Ik denk ook dat dat voor ieder onderwerp geldt. Naarmate de vereniging langer bestond bezochten steeds meer mensen van 'buiten' de driejaarlijkse congressen. Zij werden niet buitengesloten voor het lidmaatschap en op gegeven moment was er een meerderheid om de statutair vastgelegde beperking tot Europa te schrappen. Dat gebeurde natuurlijk, wetenschappers denken meestal breed, en dat had tot gevolg dat congressen ook (ver) buiten Europa gehouden gingen worden. De sfeer tijdens die latere congressen was merkbaar anders, het was een andere vereniging geworden, het moeilijk te definiëren Europese was er van af. Grappig was dat enkele jaren na de overgang van de UME naar UM er een groep mensen bleek te zijn die naast die mondiale congressen toch ook weer 'ouderwets' Europese congressen gingen organiseren. Men was van mening dat het Europese bestaansrecht had naast het mondiale. Dus ja, als je het mij vraagt bestaat er wel degelijk iets wat je Europees zou kunnen noemen, moeilijk te definiëren en daarom wellicht voor veel mensen te vaag, maar het bestaat wel degelijk.

1 Reactie
Jo4Hanna
Jo4Hanna10 mei 2017 - 16:00

Ik stem voor de Vrijzinnig Groen Sociaaldemocratische Bond: de z.g. VGSB - uit monde van Dick Pels en dan behalve in Nederland ( ik las nog even Dick's artikel ' 10 redenen voor Groen Links om NIET met de VVD in zee te gaan ') - met name op Europees Niveau

Woeki Hypo
Woeki Hypo10 mei 2017 - 13:57

Europees vlagvertoon “Is de EU soms een (beetje meer) een natie aan het worden, een nieuw soort vaderland, het object van een nieuw soort progressief patriottisme?” “Is de tijdgeest aan het kantelen?” Kantelt de neoliberale tijdgeest, als we nog meer neoliberalisme krijgen? Bij GroenLinks zijn ze ook de weg kwijt door hogeropgeleide kennis. In ieder geval de schrijver. Ik zou niet weten waarom het een feest is, wanneer mensen niet alleen met de ratio gemanipuleerd worden, maar ook met de emotie. Manipulatie is manipulatie. Nu dubbele manipulatie. Ik dacht, dat democratie minimaal ook is: rekening houden met minderheden, bijvoorbeeld minderheden van zwakkeren. Daar is sinds de dominantie van het neoliberalisme 1) of de neoliberale economie (dit maximaal sociaal darwinisme) totaal geen sprake meer van. Neoliberalisme is een elitisme van, door en voor elites (inclusief hogeropgeleiden blijkbaar): Alle (activistische) neoliberale maatregelen zijn agressieve inhumane daden tegen onderklassen: vandaar het retorische optimisme van de hogeropgeleide bovenklasse. De neoliberale economie is een economisch fascisme (en een feodalisme). De Fransen konden kiezen uit twee vormen van fascisme. En het economische fascisme stimuleert het andere fascisme. De schrijver lijkt zich als hogeropgeleide GroenLinkser bekeerd te hebben tot dit maximaal blinde eenzijdige optimisme. Terwijl de zegeningen van de Franse revolutie, de Verlichting en het humanisme voor gewone mensen door “geleerden, ondernemers en politici” doelbewust en doelgericht (gecalculeerd) tot de grond toe worden afgebroken: De vrijheid in het drietal vrijheid, gelijkheid en broederschap wordt door de hogeropgeleiden van de neoliberale economie, deze wetenschap, ingevuld met (de dwang tot) maximaal egoïsme, opdat er van gelijkheid of broederschap weinig of niets meer terecht komt, in de praktijk. Dit is de tijd en de tijdgeest van agressieve arrogante elitaire Restauratie en corruptie, maximaal. Denk o.a. aan uitbestedingen (privatiseringen), aanbestedingen en de overname van de inboedel van een ideële vereniging voor crematie. En hogeropgeleiden doen hier aan mee. Ze zitten bij financiers en managers op schoot. M.a.w.: wetenschap is minimaal ook maar een ordinaire mening, een ondeugd. En minder diplomatiek, met intellectuele verbindingen met maffia denken (inclusief narcisme en psychopathie). Laten we er niet omheen draaien en het gewoon zeggen (voor een debat). En een GroenLinks (van hogeropgeleiden) met de ideeën van de schrijver gaat gewoon de hypocrisie van de PvdA (van hogeropgeleiden) achterna. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: 1) Neoliberalisme is geen liberalisme.

jandebakker
jandebakker10 mei 2017 - 13:23

In de hypothetische situatie dat de EU morgen verandert in een natiestaat verandert ook de status van partijen zoals de PVV en FN. Zij zijn dan niet langer nationalistische partijen die opkomen voor de meerderheidscultuur in hun land, maar worden dan plots voorvechters voor meer lokale autonomie en beschermers van de culturele identiteit van minderheidsgroepen. Dit zonder dat zij iets hoeven te veranderen aan hun huidige standpunten en opvattingen. Waarbij de mensen die nu staan te wapperen met Europese vlaggen plots veranderen in nationalisten (vergelijkbaar met Amerikanen die staan te wapperen met vlagen van de Verenigde Staten van Amerika). Heel kort door de bocht zou je zelfs kunnen stellen dat beide groepen (nationalisten en eurofielen) gedeelde opvattingen hebben, maar alleen botsen omdat zij beide fan zijn van een andere club ( net zoals hooligans van Ajax en Feyenoord). Dit geeft gelijktijdig ook een zeer dubbele lading aan het voorgestelde Europese volkslied (wat is er trouwens mis met “Alle Menschen werden Brüder’”. Want voor nationalisten vormt de federale EU juist een inperking van de lokale autonomie en daarmee ook een inperking van de vrijheid.

[verwijderd]
[verwijderd]10 mei 2017 - 13:10

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Jo4Hanna
Jo4Hanna10 mei 2017 - 16:03

Laten we eerst de Vrijzinnig Groen Sociaaldemocratische Bond vormen ( zie 22 maart Dick Pels) : de VGSB

Rene3
Rene310 mei 2017 - 11:56

Als antwoord op het groeiende nationalisme wordt vaak de EU aangehaald. Maar als de EU of Europa meer op 1 land begint te lijken met vlagvertoon en volkslied en wij ons meer als Europeaan gaan zien en op het wereld toneel als 1 gaan "strjjden" tegen china of de VS, zijn we dan niet gewoon terug bij af, allen dan met 500 mil. mensen ipv 17? is dat dan niet ook gewoon een soort van nationalisme?

rbakels
rbakels10 mei 2017 - 11:53

Als ik het goed begrijp is "patriottisme" een eufemisme voor nationalisme, een stroming die in een kwade reuk staat. Nationalisten zouden anderen minderwaardig vinden, patriotten zichzelf meerderwaardig. Het verschil is subtiel, zo niet puur cosmetische en feitelijk afwezig. Volgens EU tegenstanders beantwoorden veel mensen de vraag "voel je je een Europeaan" negatief, en leiden ze daaruit af dat de EU geen bestaansrecht heeft. Ik denk dat dat niet waar is en bovendien irrelevant. Ons openbare bestuur is gelaagd, puur om praktische redenen, en ik voel met lang niet al die lagen een affiniteit. Ik woon in een wijk die deel uitmaakt van een stad die deel uitmaakt van Zuid-Holland dat deel uitmaakt van Nederland dat deel uitmaakt van de EU die deel uitmaakt van de wereld. Anders dan misschien Amsterdammers voel ik geen enkele affiniteit met de slaapstand waar ik woon. Anders dan misschien Friezen voel ik ook geen enkele affiniteit met Zuid-Holland. Nu de vraag of het waar is. Als je over de wereld reist zie je toch wel een aantal gemeenschappelijke kenmerken van Europeanen, in vergelijking met Aziaten, Afrikanen en zelfs Amerikanen..Ik vermoed dat men zich daarvan niet zo bewust is. Is het de vermaledijde "joods-christelijke cultuur"? Nee, want de vele moslims die eeuwenlange Ottomaanse overheersing in de Balkan achterliet zijn toch in de eerste plaats Europeanen, dat merk je aan alles. Als de EU ooit uiteen zou vallen door de hetze van nationalistische populisten blijft overeind dat al die kleine landjes in Europa toch gecoördineerd moeten optrekken op het wereldtoneel. Dat merken ook de Engelsen, die nu een onafzienbare exercitie van onderhandelingen in gaan. En de soevereiniteit dan? In de 19de eeuw had je een hele golf van de vorming van natiestaten, waarin de deelstaten ook "soevereiniteit inleverden". De Zeven Vereenigde Nederlanden werden al in 1798 een natie. De EU is gewoon een volgende stap.

1 Reactie
Machiels**1993
Machiels**199310 mei 2017 - 17:01

Europeaan is te nietszeggend. Definieer maar een Europeaan. Gaat nauwelijks. Hooguit voel ik me noord-europeaan naast het nederlander / hollander / 'gooise kakker' zijnde