Joop

Nederlandse oprichter bedenkt met Europees team oplossing tegen nepnieuws

  •  
20-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ruurd tedx
Ruurd Oosterwoud, de oprichter van DROG , ziet nepnieuws als een ziekte. Daarom bedacht hij met een netwerk van uiteenlopende geesten een manier om lezers te wapenen tegen berichten die niet echt zijn, door de weerstand te verhogen, als ware het een ‘echte’ ziekte. Om die reden heeft zijn team een game ontwikkelt om ‘mentale anti-lichamen op te bouwen.’ In samenwerking met de Universiteit van Cambridge laat hij zien hoe het verspreiden van nepberichten werkt. Hier speel je de game.
Deze week was Oosterwoud te gast in Brussel op een conferentie over het hacken van verkiezingen in Europa. Bij die gelegenheid sprak hij met Politico. “Als desinformatie ongebreideld zichtbaar wordt, zouden we niet moeten proberen het te blokkeren. We zouden mensen bewust moeten maken, een voor een, van wat nonsens en wat echt is.” Waar hij pleit voor het leggen van verantwoordelijkheid bij de lezers, willen Europese beleidsmakers juist de andere kant op. Bedrijven als Google, Facebook en Twitter moeten meer modereren en er op toe zien dat berichten die verschijnen op deze platforms niet verkiezingen beïnvloeden op oneigenlijke wijze, zegt Brussel.
In deze TEDx-talk legt Oosterwoud uit hoe de methode werkt:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

adriek
adriek21 okt. 2018 - 9:22

In deze video een paar interessante voorbeelden van (al dan niet) moderatie door google: https://www.ted.com/talks/andreas_ekstrom_the_moral_bias_behind_your_search_results

JaapBo
JaapBo21 okt. 2018 - 4:35

Het is veel beter om de lezer bewust te maken dan censuur door bedrijven als Google, Facebook en Twitter te stimuleren!

Piet de Geus
Piet de Geus21 okt. 2018 - 0:20

"We zouden mensen bewust moeten maken, een voor een, van wat nonsens en wat echt is." Dus we moeten iedereen uit zijn filterbubbel trekken en omvormen van kersenplukker tot kritisch burger? Dat gaat niet gebeuren, want de meeste mensen zijn juist dol op het plukken van kersen omdat hun behoefte tot zelfbevestiging veel groter is dan hun nieuwsgierigheid. Die noemen zichzelf kritisch omdat ze alles wat van buiten hun eigen kringetje komt tot op het bot wantrouwen, terwijl ze voor wat in hun kraam van pas komt geen enkele kwaliteitsnorm hanteren.

RaymondenJoop
RaymondenJoop20 okt. 2018 - 18:14

'Nepnieuws' is alleen nepnieuws als het niet uitkomt. Dat Brussel meer ziet in het modereren door bedrijven als Google, Facebook en Twitter dan dat men de lezer leert het kaf van het koren te scheiden zegt genoeg

LaBou
LaBou 20 okt. 2018 - 13:59

"Bedrijven als Google, Facebook en Twitter moeten meer modereren en er op toe zien dat berichten die verschijnen op deze platforms niet verkiezingen beïnvloeden op oneigenlijke wijze, zegt Brussel." Eerst stamp je er bij het grote publiek in dat berichten op de genoemde media wel waar moeten zijn (ze worden immers gemodereerd) en vervolgens gebruik je diezelfde media om je blijde boodschap te verspreiden. Duidelijk, toch.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen20 okt. 2018 - 16:14

Manufacturing consent onder "de hardwerkende Nederlanders" was vroeger gemakkelijker dus er is sprake van paniek. Alleen is het middel erger dan de kwaal: alsof iedereen in de USSR zomaar alles geloofde dat in de Pravda werd gepubliceerd. Aan de andere kant moet je de lichtgelovigheid van de burger ook niet onderschatten. Om daar achter te komen hoef je alleen maar dit blog te volgen.

Rechtse Bal
Rechtse Bal20 okt. 2018 - 13:23

naast bescherming hebben mensen ook een kritische kijk nodig; dat is aan het slijten, waarschijnlijk een sluipende gemakszucht omdat er meer en meer voor de mensen gedacht en gedaan wordt. Taak voor scholen (jaja, ook opvoeders) om de kritische kijk weer terug te brengen. Is lastig; dat zie je ook bij vele Jopers: er wordt nog te gemakkelijk naar websites verwezen als zijnde een waarheidsverwijzing. Zelfs Wikipedia wordt gebruikt ter ondersteuning van opinies en belezenheid..... zelf denken mensen ! meer oefenen

3 Reacties
Farik
Farik20 okt. 2018 - 15:22

Zelf denken? Prima, maar dit denken kan helaas alleen maar gaan over informatie die van buiten komt. En daar ligt het probleem nu net. Ook zal de met de dag beter wordende digitale audio en video techniek dit probleem dusdanig verergeren, dat we te zijner tijd waarschijnlijk allemaal misleid gaan worden door 'fake news'.

madbako
madbako20 okt. 2018 - 15:33

zelf denken mensen ! meer oefenen Wordt het dan niet eens tijd omdat voor jezelf in de praktijk te brengen...

HM van der Meulen
HM van der Meulen20 okt. 2018 - 15:52

Voeg de daad bij het woord zou ik zeggen

HM van der Meulen
HM van der Meulen20 okt. 2018 - 12:00

The worst TedTalk ever.