Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europees referendum? Ja, maar dan wel in Europa!

  •  
13-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Een referendum in Nederland over een Europees verdrag is alleen democratisch als alle Europeanen mogen meestemmen
Het Burgerforum, PvdA-leider Diederik Samsom en een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking willen dat een nieuwe verdragswijziging van de Europese Unie in een raadgevend referendum aan de Nederlandse bevolking wordt voorgelegd. Alexander Pechtold en de meeste D66-stemmers zijn tegen, terwijl die partij juist zo voor referenda zegt te zijn. Is dat raar? Nee. Een referendum in Nederland over een Europees verdrag is alleen democratisch als alle Europeanen mogen meestemmen.
Er zijn sterke en zwakke argumenten tegen het houden van een referendum. De zwakke argumenten kunnen makkelijk uit de weg geruimd worden. De bewering van Alexander Pechtold dat er nog geen concrete plannen zijn om een Europees Verdrag aan te passen is een voorbeeld van een zwak argument. Die plannen zijn er namelijk wel degelijk, ook al staat er nog niets in een (openbaar) document.
Ook is het ongenoegen over Europa geen reden om een referendum af te wijzen. De Nederlandse burgers zijn geen applausmachine die je alleen om een mening vraagt als het je wel uitkomt.
Waar wringt de schoen dan wel? Niet bij het fenomeen referendum. Daar zijn de meeste D66’ers namelijk voor. Op de vorm is veel kritiek mogelijk. Het is bijvoorbeeld erg raar dat het kabinet een raadgevend referendum gaat organiseren over een verdragswijziging die ze zelf heeft uitonderhandeld. Dan sta je niet voor je eigen onderhandelingsresultaat. Ook is het vreemd om een referendum te organiseren zonder de verplichting om dan ook naar de uitslag te luisteren.
Zo’n voorstel heeft meer te maken met politieke spelletjes dan met een plotselinge democratische gezindheid bij de PvdA. Je hebt immers een veel betere onderhandelingspositie als je kan zeggen dat je de resultaten straks nog aan je eigen volk moet verkopen in een referendum, terwijl andere regeringsleiders dit niet doen.
Nee, het probleem ligt besloten in het idee dat er in Nederland een referendum wordt gehouden over een Europees verdrag. In dit kikkerlandje zijn onderdeel van een Unie met 503 miljoen burgers. Onze 3,4 procent van de Europese bevolking is vergelijkbaar met de positie van de provincie Groningen binnen Nederland.
Stelt u zich voor: de provincie Groningen gaat bij elk belangrijk besluit van de Nederlandse regering een referendum kan organiseren waarin – met een opkomst van 50 procent – maar 144.500 Grunningers “nait doun” hoeven te zeggen, om het hele voorstel te torpederen.
Klinkt dit voor u nog niet disfunctioneel genoeg? Stelt u zich nu voor dat elke provincie dit gaat doen en dat een negatieve uitslag in Limburg of op Ameland betekent dat het hele proces weer van voren af aan moet beginnen. In de Europese Unie speelt dit probleem ook al zonder referendum: de enige reden waarom de dure en in Nederland gehate verhuizingen van het Europees Parlement nog steeds bestaan, is het feit dat de Fransen zo aan Straatsburg verknocht zijn. Een referendum in Frankrijk over het permanent vestigen van het Europees Parlement in Brussel (verdragswijziging!) zou het daar nooit halen.
Als we willen dat de hoge heren in Brussel rekening gaan houden met de Europese burgers, moeten álle burgers over een verdragswijziging inspraak krijgen. Over een Europese verdragswijziging moeten alle Europeanen dus kunnen stemmen.
Roald Vogels is te vinden op Twitter

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

lembeck
lembeck13 mrt. 2013 - 13:24

Psies, Richard!

opmerker
opmerker13 mrt. 2013 - 13:24

Klinkt logisch en democratisch, maar dan staat da uitslag al vast. De meerderheid zal voor stemmen omdat alle noodlijdenden voor zullen zijn.

Gogol
Gogol13 mrt. 2013 - 13:24

Wat een ongelooflijke kul. Natuurlijk mogen ze in Hongarije en Spanje niet meedoen aan een referendum over een Nederlandse beslissing. Net zomin als dat ze in Zaandam of Tilburg mogen meebeslissen of de gemeentes Leeuwarderadeel en Leeuwarden samengaan. Wat een kromme gedachte. Als een 'bestuurskundige' dat soort 'besturen' leert op school dan moeten ze die hele studie opnieuw uitvinden. Beginnen we met het vak logica en leren redeneren.

JacquesDanzig
JacquesDanzig13 mrt. 2013 - 13:24

"Een referendum in Nederland over een Europees verdrag is alleen democratisch als alle Europeanen mogen meestemmen." Sorry, dat is kolder. Een Nederlands referendum ontleent zijn democratische gehalte niet aan eventuele referenda in andere landen. Het gaat hier - of je dat nu positief of negatief beoordeelt - om de vraag, wat de Nederlander van een verdergaande eenwording van Europa vindt en bijgevolg om de vraag, of wij als democratie niet wellicht teveel opgeven. Daar heeft de rest van Europa echt volstrekt niets mee te maken.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 13:24

Wat een waanzin. Waar het om gaat is of wij ons land willen behouden, met onze soevereiniteit, of uitleveren aan Brussel. In het vorige referendum stemde 61 % tegen, ook Fransen en Ieren stemden tegen. Dat maakt alle verdragen daarna illegaal. Europeanen bestaan in alleen in de fantasie van EUfielen. Cameron verwoordde dat de Britten er ook genoeg van hebben. De rellen in Spanje en Griekenland zeggen genoeg, de Rode Kruis voedsel hulp nog meer.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja13 mrt. 2013 - 13:24

europeanen bestaan, nederlanders bestaan niet. Wat een onzin zijn die denkbeeldige lijntjes op de kaart. Europa is tenminste nog een continent.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 13:24

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Gogol
Gogol13 mrt. 2013 - 13:24

Die aanleiding is er al sinds het Verdrag van Maastricht. Dit referendum komt 21 jaar te laat! In Ierland is het grondwettelijk geregeld dat voor elke overdracht van bevoegdheid (dwz elk nieuw Europees Verdrag o.i.d.) een referendum nodig is. In Nederland denkt die groep top-down neoliberalen waar jij zo fan van bent het door te kunnen blijven drukken. Dat blijft goed gaan tot het barst. Maar blijf jij maar in je steeds grauwer wordende ivoren toren zitten. Één advies: doe alvast een parachute om, want de toren kan elk moment instorten.

ratio2
ratio213 mrt. 2013 - 13:24

Erwin, je somt mooi op wat je denkt dat Europa moet gaan doen. En de rest mag Nederland dan zelf blijven doen. Maar volgens mij betekent overdracht van de dingen die je zegt dat je wil overdragen dat er vrijwel niks overblijft voor NL zelf. Kun je voor mij eens een lijstje geven wat dan Nederlands zou blijven volgens jou?