Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europees rapport haalt stevig uit naar Erdogan

  •  
16-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-16-om-09.32.14
Dinsdag wordt in het Europees Parlement een rapport besproken waarin de Turkse regering er flink van langs krijgt. Dat meldt de Volkskrant. Het rapport komt op een gevoelig moment. De Europese Unie werkt steeds nauwer samen met Turkije in een poging de vluchtelingstroom naar Europa af te remmen. Dat zorgt ervoor dat ook de Europese Commissie en de Europese regeringsleiders niet ongeschonden uit het rapport komen.
Het voortgangsrapport is een jaarlijkse inventarisatie van hoe Europarlementariërs naar Turkije kijken. Volgens PvdA-Europarlementariër Kati Piri, speciaal rapporteur over Turkije, is dit ‘misschien wel het meest kritische rapport in de afgelopen jaren’.
Piri constateert dat het allesbehalve goed gaat met de Turkse hervormingen. Op het gebied van onafhankelijke rechtspraak, de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid, gaat het zelfs steeds slechter. Ook is er kritiek op de Europese Commissie die de Turkse president Erdogan tot nog toe nauwelijks durfde aan te pakken. Een eerder kritisch rapport werd keurig opgeborgen tot na de verkiezingen van 1 november, waarbij de AK-partij van Erdogan als winnaar uit de bus kwam. Het wekte de indruk dat Europa alles van Turkije pikt, zolang ze de vluchtelingen maar buiten de Europese Unie houden.
Ook worden in het rapport ernstige zorgen geuit over de toenemende militarisering van het land en de almaar grimmiger wordende situatie in het zuidoosten van Turkije. Volgens het rapport misbruikt Erdogan de noodtoestand die is bedoeld als wapen tegen terrorisme om met harde hand op te treden tegen de Koerden in het gebied. Het buitenproportionele geweld van het Turkse leger lijkt volgens het rapport op collectief straffen van de Koerdische bevolking voor geweldsdaden van de PKK.
Het rapport is wel vol lof over met name de Turkse bevolking en hoe zij de vluchtelingen hebben opgevangen. Hoewel het aantal vluchtelingen in Turkije de afgelopen vijf jaar fors is toegenomen, blijft de Turkse bevolking hen opnemen. Daarmee is overigens niet gezegd dat Turkije een veilig land is waar je vluchtelingen naar terug kunt sturen, zoals Pvda-leider Samsom graag wil. Het is in Turkije nog altijd niet mogelijk om als vluchteling asiel aan te vragen. Inmiddels zijn er beschermingsmaatregelen aangekondigd voor Syriërs, maar Afghanen en Irakezen hebben in Turkije nog altijd geen enkel recht.
Het rapport houdt in het midden of Turkije veilig is of niet, maar Piri laat daar in de krant geen twijfel over bestaan.
"Zolang Turkije mensen niet de gelegenheid geeft om asiel aan te vragen in het land, kun je het puur juridisch gezien niet een veilig derde land noemen. De Europese Commissie is een week geleden met een overzicht van de migratiecrisis gekomen. Daarin wordt bepleit om zelfs zonder die mogelijkheid tot een asielaanvraag, Turkije tot een veilig land te verklaren. Dat is wel een hele grote draai."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.