Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Europees rapport haalt stevig uit naar Erdogan

  •  
16-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-02-16-om-09.32.14
Dinsdag wordt in het Europees Parlement een rapport besproken waarin de Turkse regering er flink van langs krijgt. Dat meldt de Volkskrant. Het rapport komt op een gevoelig moment. De Europese Unie werkt steeds nauwer samen met Turkije in een poging de vluchtelingstroom naar Europa af te remmen. Dat zorgt ervoor dat ook de Europese Commissie en de Europese regeringsleiders niet ongeschonden uit het rapport komen.
Het voortgangsrapport is een jaarlijkse inventarisatie van hoe Europarlementariërs naar Turkije kijken. Volgens PvdA-Europarlementariër Kati Piri, speciaal rapporteur over Turkije, is dit ‘misschien wel het meest kritische rapport in de afgelopen jaren’.
Piri constateert dat het allesbehalve goed gaat met de Turkse hervormingen. Op het gebied van onafhankelijke rechtspraak, de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid, gaat het zelfs steeds slechter. Ook is er kritiek op de Europese Commissie die de Turkse president Erdogan tot nog toe nauwelijks durfde aan te pakken. Een eerder kritisch rapport werd keurig opgeborgen tot na de verkiezingen van 1 november, waarbij de AK-partij van Erdogan als winnaar uit de bus kwam. Het wekte de indruk dat Europa alles van Turkije pikt, zolang ze de vluchtelingen maar buiten de Europese Unie houden.
Ook worden in het rapport ernstige zorgen geuit over de toenemende militarisering van het land en de almaar grimmiger wordende situatie in het zuidoosten van Turkije. Volgens het rapport misbruikt Erdogan de noodtoestand die is bedoeld als wapen tegen terrorisme om met harde hand op te treden tegen de Koerden in het gebied. Het buitenproportionele geweld van het Turkse leger lijkt volgens het rapport op collectief straffen van de Koerdische bevolking voor geweldsdaden van de PKK.
Het rapport is wel vol lof over met name de Turkse bevolking en hoe zij de vluchtelingen hebben opgevangen. Hoewel het aantal vluchtelingen in Turkije de afgelopen vijf jaar fors is toegenomen, blijft de Turkse bevolking hen opnemen. Daarmee is overigens niet gezegd dat Turkije een veilig land is waar je vluchtelingen naar terug kunt sturen, zoals Pvda-leider Samsom graag wil. Het is in Turkije nog altijd niet mogelijk om als vluchteling asiel aan te vragen. Inmiddels zijn er beschermingsmaatregelen aangekondigd voor Syriërs, maar Afghanen en Irakezen hebben in Turkije nog altijd geen enkel recht.
Het rapport houdt in het midden of Turkije veilig is of niet, maar Piri laat daar in de krant geen twijfel over bestaan.
"Zolang Turkije mensen niet de gelegenheid geeft om asiel aan te vragen in het land, kun je het puur juridisch gezien niet een veilig derde land noemen. De Europese Commissie is een week geleden met een overzicht van de migratiecrisis gekomen. Daarin wordt bepleit om zelfs zonder die mogelijkheid tot een asielaanvraag, Turkije tot een veilig land te verklaren. Dat is wel een hele grote draai."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Ulltrafox
Ulltrafox18 feb. 2016 - 13:44

Turkije kan onmogelijk als veilig land worden beschouwd..dat weet nu toch wel elke westerse hersencel?? Maar we gaan wel door met het lijmen van het schrikbewind in Ankara en alles wordt afgedekt. Dit rapport is een top van de ijsberg als het gaat over de Turkse wandaden. Hun betrokkenheid bij het ontstaan van ISIS en Al Nusra, hun handel ermee en het geven van wapens en voorraden. Het geven van bases in Turkije zelf voor training en het geven van gifgas. Het dreigen van het laten leeglopen van Turkse kampen richting Europa is pure chantage en zou moeten worden beantwoord met het eruit trappen van Turkse diplomaten , een handelsboycot, het beëindigen van het NAVO lidmaatschap en het zetten van erdogans partij op de lijst van terreurbewegingen. Erdogan is voor ISIS en alles wat ermee sympathiseert in realiteit de Godfather. De NOS en de omroepen hier moeten zich van onze regering en Brussel gedeisd houden. Maar wat zal ik juichen als de beerput eindelijk eens los mag komen.

msj_meijerink
msj_meijerink16 feb. 2016 - 20:22

Zoals de Engelsen vilein zeggen: don't trust men with facial hair!

Pietersen2
Pietersen216 feb. 2016 - 17:58

Had ik even de hoop dat er een zelfcorrigerend vermogen vanuit de EU komt, kom deze Piri met de opmerking '...puur juridisch gezien niet een veilig derde land noemen...' Vervolgens dus de EU die hier natuurlijk weer handig gebruik van maakt om nog 'ns wat ongefundeerd geld te verspillen en we zijn straks weer terug bij af, alleen wat armer (nou ja, u en ik dan) En die vluchtelingen? Die zijn dan nog steeds niet geholpen.

Lodewiek
Lodewiek16 feb. 2016 - 17:48

Die islamitische aap was al lang uit de mouw gekomen, maar waarom daar nu pas verbaasd over?

2 Reacties
PieterPan3
PieterPan316 feb. 2016 - 19:40

Omdat de verkeerde persoon het toen zei en iedereen in de ontkenningsmode schoot natuurlijk.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai16 feb. 2016 - 21:52

Ja geachte Lodewiek, Geert Wilders had gewoon gelijk: zijn collega Raymond de Roon zei onlangs bij het Vragenuurtje niet letterlijk ‘premier Erdogan is een aap’, zoals premier Rutte dacht. Het is onvoorstelbaar dat de premier kennelijk door een van zijn ambtenaren of adviseurs, want hij was er zelf niet bij, hierover verkeerd is ingelicht. Het ging zo, in het debat: Wilders: “Het was Pechtold die zei: een islamitische aap. Het was mijn collega die zei: daar komt de islamitische aap uit de mouw. En hij heet… inderdaad. Maar dat is beeldspraak.” Rutte: “Maar dat is dan toch zo.” Wilders: “Dat is de beeldspraak.” Rutte: “Ach.” Wilders: “Ja, wat ach? Doe eens normaal man.” Rutte: “Doe eens normaal man? Doe lekker zelf normaal. Tsjongejonge.” Wilders: “Lezen voordat u wat zegt.” Rutte: “Ik zou zeggen: doet u zelf eens normaal, meneer Wilders. Je kunt toch niet praten over de premier van Turkije als een islamitische aap. Dat is toch een idiote uitspraak.” Dat is inderdaad een idiote en zelfs schadelijke uitspraak, als Van Roon dat zo had gedaan. Maar dat is dus niet zo. Nogmaals: Rutte zat ernaast, maar Wilders gaat tenslotte ook in de fout door te zeggen: ‘doe eens normaal man’. Dat zeg je niet tegen de premier van dit land, tegen je coalitiegenoot, tegen je voormalige stagiair waarvan jij destijds als VVD-Kamerlid de persoonlijke mentor bent geweest. Het is die onbesuisdheid waarvan je zou denken dat Wilders die inmiddels, en zeker toen als medeverantwoordelijke van een kabinet, onder controle had gekregen. Niet dus. Vreemd blijft wel dat Rutte na dik zes uur aan het woord en louter pratend over de inhoud van zijn beleid, ineens met dit voorbeeld aan kwam zetten. Daar was geen enkele aanleiding voor. Het was een ‘brisantgranaat’, zoals Felix Rottenberg het omschreef, die uit het niets in de Kamer werd gegooid. Vreemd, of opzet? Van de adviseur of ambtenaar in kwestie, die zijn baas dus verkeerd informeerde, wetend dat Rutte het onvermijdelijk publiekelijk zou moeten opnemen voor zijn Turkse ambtgenoot en er aldus een zoveelste relletje zou ontstaan. Iemand had wat uit te leggen op het Torentje. Dank aan HP/DETIJD En terecht Erdogan is geen aap hij is een reli-dictator van het ergste soort.

Mark Gh
Mark Gh16 feb. 2016 - 16:45

Erdogan is een dictator, dat is geen nieuws. Het gaat slecht met de democratische ontwikkeling van Turkije, dat is geen nieuws. Wel nieuws is dat deze feiten inmiddels Brussel hebben bereikt, want dat stadje nogal eens een wat creatieve versie van de realiteit zien. Tijd voor sancties tegen Turkije.

Ayyildiz
Ayyildiz16 feb. 2016 - 15:53

Poetin schiet 160 Nederlanders (MH17) uit de lucht (zonder enige consequenties natuurlijk), steunt massamoordenaar Assad, bombardeert burgers in Syrie, bombardeert gematigde rebellen, schend de luchtruim van Turkije. Ja jongens Poetin is de "good guy". Hij mag alles en niemand durft tegen hem op te nemen...behalve Turkije natuurlijk!

3 Reacties
slopsma
slopsma16 feb. 2016 - 17:19

Het zijn beiden geen frisse types natuurlijk. Maar gevoelsmatig gaat m,n voorkeur uit naar poetin, al zitten de homo rechten me wel dwars. Maar goed, die is in islamitische landen natuurlijk ook niet goed. Het wordt tijd dat we onze patriot raketten terug halen, als singaal, naar erdogan!

jellevwal
jellevwal16 feb. 2016 - 18:21

Natuurlijk liet Putin een passagiersvliegtuig neerhalen, hij wilde graag het de EU en de VS mogelijk maken sancties tegen Rusland in te voeren.

Mark Gh
Mark Gh16 feb. 2016 - 19:04

Wanneer ik zou moeten kiezen tussen de seculiere dictator Poetin en de islamitische dictator Erdogan zou ik iedere keer voor Poetin gaan.

Felix-Arnhem
Felix-Arnhem16 feb. 2016 - 14:50

Erdolf maakt alles oapot wat Attatürk voor gestreden heeft: het enige seculiere land met een islamitische cultuur.

1 Reactie
Robe Spierre
Robe Spierre17 feb. 2016 - 12:52

Daarvoor moesten ze wel 2-3 miljoen Armeniërs, Grieken en Koerden vermoorden, maar dan heb je ook wat.

Correl2
Correl216 feb. 2016 - 14:01

Wat een smerige dictatuur is Turkije toch aan het worden. Wat ooit een van de enige landen was waarvan het merendeel van de bevolking moslim was maar toch westers blijft helemaal niets meer over. Heel typisch ook dat je niet anders verwacht van een dictator als Erdogan die openlijk uitspreekt dat het Duitsland onder Hitler hem wel aanspreekt als voorbeeld van wat Turkije zou moeten worden. Hoe ze omgaan met persvrijheid, geloof en staat scheiding met terugwerkende kracht ongedaan maken en nu omgaan met de Syrische Koerden spreken allemaal boekdelen. Niet Rusland is het gevaar maar Turkije.

Spelchecker2
Spelchecker216 feb. 2016 - 13:31

En vergeet ook niet Turkije als de wiedeweerga uit de NAVO te gooien. Voor we d'r erg in hebben moeten we ze in NAVO-verband bijstaan in door henzelf uitgelokte oorlogen tegen de Koerden en/of Rusland. Levensgevaarlijk dat er in de NAVO een lid zit met van de rest totaal afwijkende normen en waarden!

1 Reactie
slopsma
slopsma16 feb. 2016 - 17:27

+1

ATM2
ATM216 feb. 2016 - 11:36

Mooie aanleiding dus om Turkije voor eens en altijd te verbannen uit de Europese invloedssfeer.

Tokoloshe
Tokoloshe16 feb. 2016 - 10:59

Erdogan wil alleen maar het geld en de toezegging dat hij Turken zonder problemen kan laten verkassen naar Europa, zodat de islamisering van binnenuit voltrokken kan worden. De syrische vluchtelingen zullen hem aan zijn derriere oxideren.

[verwijderd]
[verwijderd]16 feb. 2016 - 10:35

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
johannn2
johannn216 feb. 2016 - 12:37

Erwin Lamme, Ik zie niet in, dat 'we' geen kritiek mogen hebben op een ander land als we het zelf niet overal goed in doen. Moeten we eerst volmaakt zijn? Dat zijn we inderdaad niet en daar past dus, inderdaad, óok forse kritiek. Als we het zelf niet goed doen in de punten, waarin we kritisch zijn t.o. Turkije, dan zal dat direct op ons terugslaan. Het maakt ook ons vatbaarder voor kritiek; kritiek waar we dan dus niet omheen zullen kunnen. Dus laat hen vooral kritisch zijn op Turkije en andere landen. .

Mark Gh
Mark Gh16 feb. 2016 - 16:49

De EU is geen land, in tegenstelling tot wat jij en de Brusselse bendemakers lijken te denken. Sterker nog, niemand buiten jij en die Brusselse idioten willen dat de EU een land wordt. Maar Brussel gedraagt zich wel alsof iedereen dat wil, compleet los van de realiteit.

Ravens
Ravens16 feb. 2016 - 9:23

Het is meer voor de Buhne, Europees rapport. Turkije staat al voorgesorteerd.

3 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje16 feb. 2016 - 16:08

Lijkt mij ook. Amerika wil dit waarschijnlijk ook. Maar zij zitten straks niet met al die Turken opgescheept

Sardar2
Sardar216 feb. 2016 - 16:33

Turkije zal nooit lid worden van EU. Turkije bewijst opnieuw dat men moet mijlen afstand nemen van islamitische politiek! Turkije is een overblijfsel van koude oorlog periode die EU graag kwijt wilt maar het mag niet van NAVO, die op zijn beurt bang is hen aan Russen kwijt raken! Het kost Europa veel geld om Turkije aan de lijn houden. En met Erdogan is het nog duurder geworden!

jellevwal
jellevwal16 feb. 2016 - 18:28

Turkije ontstond ondanks 1919 Versailles, omdat ene Atatürk geen zin had het Ottomaanse rijk helemaal op te geven. Als de Versailles plannetjes waren doorgegaan was O Anatolië bij het Armeense koninkrijk gevoegd, had Griekenland ZW AnatoIië gekregen, en was er alleen een klein Turks staatje om Ankara gebleven. Het knappe van Turkije is, dat het zich sinds de oprichting buiten alle conflicten heeft weten te houden. In WWII bleef het neutraal tot Hitler bijna was verslagen, ondanks alle druk van Churchill. De wijzen kwamen uit het oosten. Je kunt de wens hebben dat ze in Brussel even wijs waren.

Jhonathan
Jhonathan16 feb. 2016 - 9:06

>[ Het rapport komt op een gevoelig moment. ]< Laten we wel wezen, het feit dat er nog steeds niets tegen de massale instroom is ondernomen - buiten wat symboolpolitiekachtige schreeuwerijen - doet vermoeden dat er wat 'hogere machten' aan de knoppen draaien die wellicht een doel nastreven met de instroom. Want het is wel opvallend dat iedere keer als er een oplossing in zicht is, er wel weer een rapport opduikt die de oplossing belemmerd.

5 Reacties
Jhonathan
Jhonathan16 feb. 2016 - 9:08

Correctie: 'die de oplossing belemmerd.' = 'welke de oplossing belemmerd.'

msj_meijerink
msj_meijerink16 feb. 2016 - 9:38

Maar dan wel 'belemmert' meteen 't'. :)

msj_meijerink
msj_meijerink16 feb. 2016 - 9:39

uhhh, 'met een'

habets
habets16 feb. 2016 - 10:10

Die knoppendraaiers zijn het grootkapitaal en haar trawanten in Brussel. Hoe meer consumenten van energie, voedsel en medicijnen binnen hun afzetgebied, hoe meer vreugd...

Jhonathan
Jhonathan16 feb. 2016 - 11:08

@ de heer Meijerink 16 februari 2016 at 10:38 Haha... Klopt. Had het in eerste instantie al willen verbeteren, maar dat ging niet helemaal goed bij de correctie. Voelde me verslagen door de spelling, maar dacht: ach, het gaat om de inhoud. :)

Albert Einstein
Albert Einstein16 feb. 2016 - 8:48

Wordt het niet eens tijd Turkije uit de Navo te gooien? Volgens ex-militair Frank van Kappen gisteren in Nieuwsuur, is het een levensgroot risico dat het tussen Rusland en Turkije (navo-lid), tot een gewapend conflict zou kunnen komen. Mij dunkt dat de Navo nu een afweging moet maken, en eieren voor zijn geld moet kiezen door in dat geval niet te reageren. Ook zei van Kappen dat Rusland erop uit is de Navo op te blazen. Maar ik denk eerder dat Turkije erop uit is de ongelovigen op te blazen.

1 Reactie
truusbeek2
truusbeek216 feb. 2016 - 10:23

Niet Rusland maar Turkije rommelt ons via de Nato in een oorlog Een hard woord van de Nato nu aan Turkije lijkt mij zinvoller en gerustellender dan een reactie op de Turksche veranderingen in het algemeen.

jellevwal
jellevwal16 feb. 2016 - 8:39

Het wordt met de EU steeds meer de balk en de splinter. Het verzet tegen die EU neemt alsmaar toe, niet in de laatste plaats vanwege het ondemocratische van die EU. De poging van die EU journalisten onder toezicht te stellen is alleen door de Britten verijdeld. De alsmaar grimmiger worden situatie in ZO Turkije, wie bewapent de Koerden ? Is dat niet het land waarmee vele Europese landen samenwerken in het bommen gooien in Syrië ? Veroorzaakt niet dat bombarderen de vluchtelingen stroom uit Syrië ? Mij lijkt dat ze in Brussel steeds gekker worden.

1 Reactie
truusbeek2
truusbeek216 feb. 2016 - 10:24

Koerden strijden in hun gebieden tegen IS en andere milities en hebben naar mijn weten geen vliegtuigen.