In Nederland nu nog 16 weken. Uitbreiding moet maatschappelijk participatie van vrouwen verbeteren. UPDATE: VVD en CDA willen verlenging niet
Het minimum aantal weken zwangerschapsverlof wordt verlengd naar twintig weken. Dat heeft het Europees parlement woensdag besloten. Voor Nederlandse vrouwen betekent dat een verlenging van vier weken. Dat meldt de Volkskrant.
Met de bijna vijf maanden moederschapsverlof gaat het Europarlement verder dan de Europese Commissie, die achttien weken voldoende vindt, zo schrijft de Volkskrant. Het parlement moet nu met de lidstaten onderhandelen over een compromis. De duur van zwangerschapsverlof varieert in de 27 lidstaten tussen de 14 weken en twee jaar. Nederland hoort met 16 weken betaald verlof tot de Europese middenmoot. Over de regeling wordt al lange tijd gediscussieerd. Voorstanders vinden dat de oprekking van het minimum aantal weken ouderschapsverlof bijdraagt aan de maatschappelijke participatie van vrouwen. Tegenstanders vinden het ongepast om in tijden van economische crisis dit soort regels door te voeren.
Voormalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner heeft in april 2010 in opdracht van de Tweede Kamer een onderzoek laten uitvoeren. Daar kwam uit dat een langer zwangerschapsverlof zich, in financieel opzicht, niet zou terugverdienen. Volgens het onderzoek kost twee weken langer verlof de Nederlandse staat 117 miljoen euro extra en bij vier weken 322 miljoen euro.
UPDATE De Volkskrant meldt dat regeringspartijen VVD en CDA zijn het niet eens met het Europarlement. Ze vinden een zwangerschapsverlof van twintig weken te lang. Tweede Kamerlid Malik Azmani van de VVD: “Het helpt ook niet meer vrouwen aan het werk en het gaat weer ten koste van de werkgevers, die het loon mogen doorbetalen.” Het CDA heeft eerder gezegd dat verlenging van het verlof bespreekbaar is. Maar de wens van het Europees Parlement gaat volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum te ver. Van Hijum wil ook eerst met minister Henk Kamp (Sociale Zaken) in debat, voordat die met zijn Europese collega’s hierover gaat praten. Lees meer bij de Volkskrant: Zwangerschapsverlof van 16 naar 20 weken