De leden van het Europees parlement hebben het helemaal gehad met de Britse ruziezoekers. In een met overweldigende meerderheid aangenomen resolutie (395-200 stemmen) worden de uniebrekers opgeroepen zo snel mogelijk artikel 50, het opzeggen van het lidmaatschap van de EU, in continenti in werking te laten treden.
Sophie in ’t Veld, die Nederland in Europa vertegenwoordigt namens D66, verklaart tegenover NRC :
"“Het is onacceptabel om heel Europa nu te laten wachten op het partijcongres van de Tories. (…) Voor D66 is het belangrijk dat het Parlement nu zoveel mogelijk gezamenlijk optrekt en niet meer onzekerheid creëert in Europa dan er nu al is.”"
Het parlement nam met een langdurige ovatie al onmiddellijk afscheid van Jonathan Hill, de Britse Conservatief die Eurocommissaris is van Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarkten. Die is als gevolg van de Brexit-uitslag direct aan de kant gezet.
De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, sprak zijn verbazing uit dat de Britse brexit-delegatie nog in het parlement kwam opdagen.
Nigel Farage, de voormalig beurshandelaar die al 17 jaar in het Europees parlement ziten met zijn populistische Ukip-partij de kiezers wist te verleiden tot een Brexit, was naar het parlement gekomen om de aanwezigen nog even zout in de wonden te wrijven.
De vertegenwoordiger van Noord-Ierland smeekte het parlement rekening te houden met de wensen van de inwoners van de voormalige Britse kolonie. Een meerderheid van de Noordieren, nu nog onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, wil graag bij de EU blijven.
De Britse premier David Cameron overlegt vandaag met andere regeringsleiders. Hij wil zelf de brexit-procedure niet in gang zetten maar die overlaten aan zijn opvolger die in oktober moet aantreden. De EU-landen houden in september een vergadering over het vertrek van de Britten. Het Verenigd Koninkrijk is daar niet voor uitgenodigd.