Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europees Parlement start onderzoek naar intimidatie en wangedrag door Telegraaf-columnist Assita Kanko

  •  
25-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5614 keer bekeken
  •  
ANP-400347584

Het Europees Parlement heeft een onderzoek ingesteld naar intimidatie en grensoverschrijdend gedrag door de Vlaams-Nationalistische europarlementariër en Telegraaf-columnist Assita Kanko. Dat meldt Politico. Uit interne documenten en getuigenverklaringen zou blijken dat er binnen de staf van Kanko een angstcultuur heerst.

Het onderzoek volgt uit een klacht die in november 2022 werd ingediend. Politico sprak met voormalig stafleden van Kanko (42), collega-Parlementariërs en een persoon betrokken bij het onderzoek. De stafleden spraken op basis van anonimiteit omdat ze vrezen voor de gevolgen voor hun verdere carrière. Behalve de gesprekken, kreeg Politico ook tekstberichten, e-mails en spraakopnames van Kanko in handen.

Uit de verzamelde documenten blijkt dat Kanko eiste dat haar staf 24 uur per dag beschikbaar was, ook in het weekend en ’s nachts. Daarbij zou Kanko voortdurend onmogelijke eisen stellen en ongepaste verzoeken doen om Kanko te assisteren in haar privéleven. Het werd de stafleden onmogelijk gemaakt deze verzoeken te weigeren.

Hoewel alle stafleden erkenden dat werken in de politiek onvermijdelijk betekent dat je onregelmatige uren moet werken, zeiden ze dat Kanko zich op een onredelijke manier gedroeg. "Het moest altijd direct gebeuren, dus je liet je vrienden en familie achter om haar verzoek af te handelen", aldus een van de stafmedewerkers. “De dag erna was ze van gedachten veranderd en wilde ze terug naar het oorspronkelijke plan. Dit gebeurde constant en maakte ons allemaal gek.”

Politico schrijft:

Het Europees Parlement omschrijft psychologische intimidatie als “elk ongepast gedrag dat gedurende een bepaalde periode plaatsvindt, repetitief of systematisch is en betrekking heeft op fysiek gedrag, gesproken of geschreven taal, gebaren of andere handelingen die opzettelijk zijn en die de persoonlijkheid, waardigheid of lichamelijke of psychologische integriteit van een persoon.”

Twee van de voormalige stafleden beschreven voorbeelden van wat zij zagen als geestelijke intimidatie van Kanko. "Ze laat je geloven dat jij degene bent die iets verkeerds heeft gedaan of iets verkeerds heeft gezegd, zelfs als je bewijs hebt van het tegendeel", zei een van hen.

Kanko, geboren in Burkina Faso, is al meer dan tien jaar actief in de Belgische politiek. Na een periode als lokaal politica voor de Franstalige liberalen, stapte ze in 2018 over naar de N-VA. In 2019 werd ze gekozen als lid van het Europees Parlement. Daarbij richt ze zich vooral op migratiezaken waarbinnen ze een rechts-nationalistische koers vaart. Kanko is ook columnist voor de Telegraaf. In die krant bezigt ze hoofdzakelijk extreemrechtse anti-“woke”-retoriek.

Zelf zei Kanko geen commentaar te geven maar alle vertrouwen te hebben in het onderzoek.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.