Joop

Europees Parlement roept EU uit tot 'LHBTQI-vrijheidszone'

  •    •  
11-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen ter bescherming en ondersteuning van LHBTQI ’s in alle lidstaten. De Europese volksvertegenwoordigers nemen daarmee stelling tegen homovijandige maatregelen die zijn doorgevoerd door een aantal uiterst rechtse regeringen en besturen in Oost-Europa. In Polen hebben een aantal gemeentes bijvoorbeeld verordeningen aangenomen die bepalen dat homo’s niet welkom zijn. Ook de Poolse regering is actief in het ontnemen van rechten aan homo’s en lesbiënnes. Zo is met ingang van vandaag hen het recht ontnomen om kinderen te adopteren.
"Europarlementariër en één van de indieners van de resolutie Sophie in ’t Veld (D66) maakt zich zorgen over deze ontwikkelingen: “Het schrijnendste voorbeeld is dat een aantal nationale regeringen in Europa haat tegen lhbti-Europeanen, hun eigen burgers, aanwakkert door strijd te voeren tegen wat zij de lhbti-ideologie noemen. Daar gaat het Europees Parlement nu tegenin.’ In de resolutie staat dat de EU een vrijheidszone voor lhbti-mensen wordt, ongeacht lokale maatregelen als de Poolse zones. Ook moet de Europese Commissie meer werk maken van het beschermen van deze burgers, vinden de parlementariërs. Lidstaten die de regels overtreden, kunnen worden gekort."
In de video hieronder legt Sophie in ’t Veld uit waarom de resolutie zo belangrijk is.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

Jan Jansen2
Jan Jansen212 mrt. 2021 - 8:30

Too little, too late.

mjansen2
mjansen212 mrt. 2021 - 8:10

Mochten Wilders en Baudet hier in de regering komen zullen er ook allerlei maatregelen worden doorgevoerd die voor bepaalde bevolkingsgroepen discriminerend en onderdrukkend zijn. Tuurlijk moet dit zoveel mogelijk ontmoedigd worden , goed dat de EU hier iets aan wil doen. Maar ik ben het met de vorige schrijver eens dat mede door het beleid van de EU dit soort stromingen en populistische ideeen makkelijker voedingsbodem krijgen. Hier ook in Nederland heeft een groot deel van de bevolking niets aan het "prachtige" EU beleid wat ons zoveel welvaart brengt op papier. De publieke voorzieningen zijn geminimaliseerd, gezond voedsel duur is, voedselbanken moeten bestaan, gezondheidszorg beperkt toegankelijk is, huren de pan uit rijzen allemaal in navolging van het door de EU-gepropageerde heilige marktdenken

Fredje3
Fredje312 mrt. 2021 - 6:57

Hmmm buiten de correctheid van het doel om ben ik wel van mening dat het superieuriteitsgevoel van west Europa eigenlijk niets veranderd is en dat maakt de EU blind voor problemen. De gemiddelde oost Europeaan heeft niets aan de EU. Natuurlijk is er nu sprake van een vrije markt, dus de markten aldaar worden overspoelt met producten die de gewone bevolking daar toch niet kan betalen en alle kleine winkeltjes worden weggedrukt door grote internationals waardoor vele failliet gaan. Er wordt een mooie infrastructuur aangelegd met subsidie van de EU waardoor er prachtige wegen worden gebouwd. Dit zijn merendeel tolwegen die te duur zijn voor de gemiddelde burger en aangezien dit regelmatig ten koste gaat van lokale wegen moeten zij vaker omrijden, maar de grote vrachtwagen van de internationals kunnen nu prima dwars door die landen rijden. Nu hebben ze in oost Europa ook een andere denkwijze dan wij en door de samenwerking met de EU worden zij nu gedwongen binnen een paar jaar deze denkwijze aan te passen terwijl wij hier vele descennia over gedaan hebben en iedereen die het niet met ons eens is, is gewoon heel simpel fout bezig. Dit gebrek aan begrip vanuit west Europa wordt beantwoord met democratisch gekozen extreem conservatieve regeringen en wederom geen enkele vorm van zelfreflectie vanuit west Europa, de anders is gewoon heel simpel fout. Dus dat simpele boertje die zijn inkomen ziet verdampen, zijn uitgaven gedwongen ziet verveelvoudigen en niet meer voor zijn gezin of familie kan zorgen is een gore homo- en xenofoob. Goed gedaan EU.

7 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers12 mrt. 2021 - 7:26

Dat laatste volgt niet. Er worden helemaal geen gemiddeld gezin uitgemaakt voor iets goors. Er word democratisch opgeroepen voor overheden om basisrechten te respecteren.

Zandb
Zandb12 mrt. 2021 - 7:46

Fred Het is logisch vooral niet ontevredenen als daders aan te rekenen, dat zij zondebokken vinden om hun frustratie bot te vieren. In dit geval extra pikant, omdat een maatregel om mensen te beschermen tegen discriminatie ook nog eens gebruikt wordt om discriminatie goed te praten. Goed gedaan, Fredje

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 mrt. 2021 - 8:31

“Hmmm buiten de correctheid van het doel om ben ik wel van mening dat het superieuriteitsgevoel van west Europa eigenlijk niets veranderd is en dat maakt de EU blind voor problemen.” Er is werkelijk niets in uw tegel wat doet vermoeden dat u van mening bent dat LHBTen gelijkwaardig zijn en daarom dezelfde rechten en bescherming verdienen als de rest. U bent homohaat nog net niet aan het goedpraten, maar u heeft er wel alle begrip voor en u lijkt homohaters vooral als slachtoffers te zien van de PC-elite.

Frans Kwakman
Frans Kwakman12 mrt. 2021 - 9:28

Zandb - onze Grondwet is er toch al. Dan hebben we toch niet een nieuw edict van de bazen in Brussel nodig?

Zandb
Zandb12 mrt. 2021 - 12:13

Frans En wat heeft dat dan te maken met mijn kritiek op Fredje?

Alexanderis
Alexanderis12 mrt. 2021 - 14:16

Dat de waarden binnen de EU verschillen ben ik met u eens. Echter zeggen dat landen geen tijd krijgen om te wennen ben ik niet met u eens. Het gaat hier dan ook om de norm dat iedereen gelijk is binnen de EU. De betreffende landen willen helemaal niet de tijd nemen om te wennen maar zetten zich af tegen deze norm. Ondanks dat ze ermee hebben ingestemd als voorwaarde voor het lidmaatschap willen ze onder deze regel uitkomen. Ik ben het wel met u eens dat de economische voorspoed die wordt beloofd door de EU niet altijd wordt waargemaakt en dat dit door de EU burgers ook niet altijd zo wordt ervaren. Het gaat meestal enkel en alleen om de grote getallen. Iets wat we in NL ook graag doen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 mrt. 2021 - 14:29

@Frans De grondwet beschermt niemand, begijp de rol van de grondwet in de Nederlandse wetgeving voordat je dit soort commentaren maakt. natuurlijk is dit een symbolische actie, met als doel aandacht (voor het probleem). Je ziet dat het nodig is. Fred laat weer zien hoe je als witte man in de slachtofferrol het beste iemand anders kan aanwijzen voor je ellende, in dit geval de alfabet-community en de EU.

Karingin
Karingin11 mrt. 2021 - 22:35

De vraag is nu of Polen per direct gekort wordt, want dat zou dan wel de consequentie moeten zijn

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers12 mrt. 2021 - 4:02

Het is een resolutie. Een resolutie doet niks. En het zijn niet leden van parlement die de regering vormen, dus de regering (Commissie, Europeesche raad) kan niet ter verantwoordeging worden geroepen of door parlement weggestuurd worden.

X4
X411 mrt. 2021 - 21:50

In Polen hebben ze zeer veel slechte ervaringen met katholieke priesters, homofiele priesters die zich vergrepen aan jongens. Iedereen, hier en daar, vind en vond dat verschrikkelijk. Is het zo raar dan als Polen nu zegt: " Wij willen niet dat die mannen kinderen kunnen adopteren?".

13 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r12 mrt. 2021 - 7:05

Ja dat is superraar, helemaal als je beseft dat ruim 90 procent van de Polen katholiek is en het grootste gedeelte daarvan ook naar de kerk gaat. In plaats dat ze die internationale pedoclub verlaten richten ze zich tegen lgbtqi. Het is fuckin belachelijk en onderontwikkeld gedrag. De P van pedofilie komt niet voor in lgbtqi. Het wordt tijd dat de katholieke kerk als instituut vervolgd gaat worden.

LaBou
LaBou 12 mrt. 2021 - 7:10

Als ergens zowel veel ooievaars voorkomen én veel kinderen geboren worden moeten kinderen dus wel door de ooievaar gebracht worden. Kortom, de reactie van x slaan op niks.

JasDon
JasDon12 mrt. 2021 - 7:12

Doordat je deze vraag op deze manier stelt ben je zelf onderdeel van het probleem. Want of het 'raar' is of niet, het gaat om de inherente rechten die ieder mens zou moeten hebben, keiharde discriminatie en haat tegen niet heteroseksuelen. Die haat uit zich dus ook in de debiele relatie die wordt gelegd tussen pedoseksualiteit en homoseksualiteit. En jij X, doet hier gewoon aan mee.

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 mrt. 2021 - 8:44

Een man die kleine jongetjes verkracht is geen daardoor homoseksueel, net zoals een man die kleine meisjes verkracht daardoor geen heteroseksueel is. Het idee dat holebi's kindermisbruikers zijn is een vorm van haatzaaierij die al heel lang teruggaat en vaak als excuus werd (en wordt) gebruikt om homoseksuelen te vervolgen. En ja, het is raar dat de Polen het advies van de RKK , een instituut wat pedo's faciliteert en beschermt én holebi's demoniseert overneemt, ja. Het is zoiets als van een Nazi adviezen aangaande Joden overnemen.

Janjaap3
Janjaap312 mrt. 2021 - 9:07

@Chok3r "Het wordt tijd dat de katholieke kerk als instituut vervolgd gaat worden." Ik vind het zo bijzonder dat van de religieus gemankeerden in Polen wel luid benoemd mag worden hoe anti lhbtqxyz ze zijn en dat daar harde sancties tegenover moeten staan. Maar bij religieus gemankeerden met een ander sprookjesboek, wordt er héél voorzichtig mee omgegaan en alles het liefst onder het kleed geveegd.

X4
X412 mrt. 2021 - 10:11

Beste Ch0k3r, je gaat helemaal niet in op de vraag die ik stel. Is het goed als de door mij beschreven mannen, in dit geval priesters, kinderen kunnen adopteren? Want in de rest van Europa mogen zij dat nu wel. Dat betekent dat deze mannen de volledige voogdij krijgen over kinderen. Kinderen moeten door onze maatschappij beschermd worden.

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 mrt. 2021 - 11:05

@X Niemand hier heeft er problemen mee als kindermisbruikers uitgesloten worden van adoptie, en "de door u beschreven mannen" worden trouwens helemaal niet uitgesloten van adoptie. Waar men hier problemen mee heeft, is uw idee dat homoseksuelen kindermisbruikers zijn die enkel willen adopteren om seks te kunnen hebben met kinderen. Dat idee maakt u trouwens niet homofoob, maar een haatzaaiende homohater Verder is uitsluiting van adoptie onder valse voorwendselen niet het enige waar mensen in dat soort landen mee te maken krijgt. Maar ongetwijfeld heeft u het ook wel in u om zo iets als LGBT-vrije zones goed te praten.

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 mrt. 2021 - 11:10

Het feit dat X LGBT-ers als synoniem ziet van homoseksuele mannen is trouwens ook klassiek voor dit soort op het Christendom geënt extreemrechts denken. Het zijn in Westerse landen dan ook vooral homoseksuele mannen die slachtoffer werden van homovervolgingen.

X4
X412 mrt. 2021 - 11:43

Als je de reacties hieronder leest dan is duidelijk dat het voor velen geen probleem is als mannen kinderen adopteren. Dan mogen nml. alle mannen dat ivm het gelijkheidsbeginsel. Dat heeft dus consequenties. Dan mogen die katholieke priesters dat, maar ook alle andere mannen, ongeacht geaardheid, kunnen de volledige voogdij over kinderen krijgen. Niemand hier redeneert ook maar een beetje vanuit het belang en de veiligheid van het kind. Kinderen zijn geen speeltje om het eigen ideologisch gelijk mee te bewijzen. Ik zal altijd strijden voor het belang van kinderen.

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 mrt. 2021 - 14:34

X je had het niet over mannen in het algemeen, maar over "die mannen" en het was ook duidelijk dat je daarmee homo's bedoelde. Overigens is het gewoon zo dat in principe alle mannen het recht hebben om kinderen te krijgen. En in geval van adoptie en pleegzorg wordt er per geval bekeken of het kan. Bij voorbaat iemand uitsluiten op grond van extreemrechtse vooroordelen, zoals u wilt, is walgelijk. "Ik zal altijd strijden voor het belang van kinderen." Vooral als het in belang is voor het bevorderen van homohaat.

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 mrt. 2021 - 14:50

@JanJaap Ik denk dat je vooral ook projecteert. Het gaat hier om homofobie met een duidelijk christelijke oorsprong, dus waarom moet het over moslims gaan? Het antwoord geeft uzelf al een beetje. Moslims zijn vogelvrij, dus die mag je onbeperkt bashen, maar als het over christelijke dan wel extreemrechtse homohaat gaat, dan moeten we het ineens (weer) over islamitische homohaat gaan praten. Maar goed, ik ben een links-progressief, en je kunt van mij aannemen dat ik de islam een vreselijke religie vindt, en niet in de laatste plaats vanwege de rabiate homohaat die vaak onderdeel is van de beleving va die religie.

Zandb
Zandb12 mrt. 2021 - 16:03

X Wanneer je kinderen wilt adopteren, dan moeten de mensen die dat willen aan eisen voldoen. Hoe ze ook met elkaar een gezin willen vormen. Die mensen (mannen, vrouwen, hetero- of homoseksueel, die verdacht worden van kindermisbruik, die komen inderdaad niet in aanmerking voor het adopteren van een kind. Dat betekent dus, dat het heel raar is, wat Polen beweert.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 mrt. 2021 - 18:09

'die mannen' Daarmee bedoel je katholieke priesters die kinderen hebben misbruikt? en dan vraag je 'of het raar is dat ze geen kinderen kunnen adopteren? Ik wist niet eens dat de EU voorstander is van alleenstaanden die kinderen adopteren. En ik wist niet dat homoseksualiteit aaanzet tot dat kindermisbruikl, ik dacht dat dat vooral kwam door het celibaat? Maar dit is denk ik een brug te ver in Polen, de katholieke kerk geklijkstellen aan een kindermisbruikorganisatie.

Janjaap3
Janjaap311 mrt. 2021 - 21:45

Geldt die zone ook voor bijvoorbeeld dominees in Amsterdam?

2 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari12 mrt. 2021 - 11:13

Ja Bent u werkelijk bezorgt over de situatie in Amsterdam, of wilt u slechts van de gelegenheid gebruik maken om uw oude en vermoeide islamofobe deuntje te jammeren? Dat is trouwens een retorische vraag, dus u hoeft niet te antwoorden.

Janjaap3
Janjaap312 mrt. 2021 - 22:42

@Marinus Ja, ik ben echt bezorgd over de situatie hier in Amsterdam, ik woon er, en die dominee staat niet op zichzelf. Dit is al jaren een terugkerend fenomeen. Altijd door 'jongeren'. En dan, 'islamofobie' bestaat niet. Die term is de wereld ingeslingerd door de moslimbroederschap (Hé, daar hebben we ze weer!) om kritiek op de islam meteen in de hoek te zetten. Zoals u nu ook doet. Leuk om te zien dat die propaganda echt werkt bij sommige mensen. Maar, waarom staat dit hele blog op zijn achterste benen als een vluchteling die homo is dreigt te worden teruggestuurd naar zijn/haar islamitische vaderland, omdat hij/zij daar zijn/haar leven niet zeker is als homo? Omdat iedereen zich dan in allerlei kronkels kan wringen om vooral 'de moslims' hier niet in relatie te brengen met 'orthodoxe regimes', die vreemd genoeg wel geld mogen doneren aan de moskeeën hier, en regelmatig imam's sturen om te preken. Dat is wat anders dan bijvoorbeeld geen kinderen mogen adopteren van 'conservatieve regimes;' in Oost Europa.

Rutger Groot
Rutger Groot11 mrt. 2021 - 21:23

Heel nobel om met de vinger te wijzen naar bepaalde Poolse gemeentes, kunnen ze daar Amsterdam ook aan toevoegen getuige de recente gebeurtenissen in IJburg? Of wordt dat door Europa gezien als een incident?

1 Reactie
Marinus Calamari
Marinus Calamari12 mrt. 2021 - 8:55

Heeft Femke Halsema Amsterdam uitgeroepen tot LGBT-vrij zone dan, of bent u het volgende rechtsmensje wat over moslims begint te krijsen als het over homohaat uit rechts-christelijke hoek gaat? Enfin, als homo zie ik wat gebeurde in Amsterdam inderdaad als incident omdat het een, uhm, incident met een incidenteel karakter is. Als homo wordt ik ook liever niet "vertegenwoordigend" door mensen die geweld tegen homo's alleen zien als een handige stok om moslims mee te slaan.

Mokker
Mokker11 mrt. 2021 - 21:02

Goed dat de EU wat doet aan homofobe wetgeving, ingegeven door religieuze invloeden in Polen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 mrt. 2021 - 19:54

Goede stap maar vergeet je eigen keuken niet aub

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer11 mrt. 2021 - 20:26

Zal best nodig zijn maar ik betwijfel of het bij ons vergelijkbaar is met landen als Polen.

MaxMax2
MaxMax212 mrt. 2021 - 0:08

@TomMeijer Wij zijn dan ook verlost van het juk van de kerk, in Polen zijn ze nog niet zo ver. Ook niet zo gek na bijna 5 jaar Nazi terreur + 60 jaar Communistische terreur.

MaxMax2
MaxMax211 mrt. 2021 - 19:47

Dat is heel nobel, maar daar hebben ze in Oost-Europa gewoon maling aan.

10 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!11 mrt. 2021 - 20:24

Te veel inwoners van ons land hebben er helaas ook maling aan.

The Apple
The Apple11 mrt. 2021 - 21:05

Daar hebben ze in Oost-Europa geen maling aan, want dat kan ernstige consequenties hebben voor justitiële samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van uitleveringen en informatiedeling. Stel bijvoorbeeld dat iemand wordt beschuldigd van ontucht met minderjarigen en in een land geldt een lhbti-achtergrond als een strafverzwarende omstandigheid, dan zal dat -bijvoorbeeld in het geval dat de dader gevlucht is- als een reden gezien worden om uitlevering te weigeren.

badgast
badgast11 mrt. 2021 - 21:49

Voorlopig zitten zowel Polen als Hongarije aan het infuus van EU subsidies. En als het overtreden van de regels ze geld gaat kosten, zie ik die maling wel slinken.

Déjà vu
Déjà vu11 mrt. 2021 - 23:01

Wij -in West-Europa- zijn niet discriminatoir aangelegd. Door hetgeen u hierboven verkondigd bent u dus beter op zijn plaats in Oost-Europa!

MaxMax2
MaxMax212 mrt. 2021 - 0:07

@Deja Vu 'Wij -in West-Europa- zijn niet discriminatoir aangelegd. Wat een domme opmerking.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 mrt. 2021 - 7:34

"Stel bijvoorbeeld dat ..." Dat kun je stellen. Maar nou en? Het word het daar steeds erger. Dus het is duidelijk dat dat ene idee niet genoeg voor het regiem daar om er geen maling aan te hebben.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 mrt. 2021 - 7:38

"als het overtreden van de regels ze geld gaat kosten" Ja maar, dat is dus niet gebeurt. Steeds consequent geweigert. Zulke soort regels komen er alleen als de Poolse en alle andere regeringen dat goed vinden. ECHT niet als het EU parlement een van hun middagjes een memotje opstelt.

Zandb
Zandb12 mrt. 2021 - 7:51

Max Wat u in uw tweede reactie zegt klopt maar dat neem niet weg dat uw eerste reactie er zo inhoudelijk beter van wordt; die is namelijk nog dommer.

MaxMax2
MaxMax212 mrt. 2021 - 11:05

@Zandb Zit het in dan in de genen van Oost-Europeanen dat ze meer discrimineren dan West-Europeanen? Nee, dat zit het niet.

Zandb
Zandb12 mrt. 2021 - 16:09

Max Sneu. Ik zeg toch, dat het klopt wat u in uw tweede reactie beweert. Maar ik zeg ook, dat uw eerste opmerking nog dommer is dan de opmerking "Wij -in West-Europa- zijn niet discriminatoir aangelegd." U krijgt inhoudelijke kritiek op uw eerste opmerking. U wordt te verstaan gegeven waarom uw opmerking niet zo slim is. Daar gaat u niet op in. Op een domme opmerking, gaat u wel in. Maar daarmee wordt die juist inhoudelijke kritiek niet weerlegd en uw eerste opmerking weinig slimmer.

Greendutch
Greendutch11 mrt. 2021 - 19:42

dit is een stap de goede richting in. waar 2e helft vorige eeuw voor gestreden is zou niet meer herhaald moeten hoeven worden. ik had gehoopt dat mensen leren van wat gebeurd is maar blijkbaar zijn er harde of angstige hoofden die geen empathisch vermogen hebben en hardleers blijven