Joop

Europees Parlement neemt omstreden internetwet aan

  •  
26-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
150303-F-HK400-125

© Airman 1st Class Brandon Koch, 28th Communications Squadron cyber systems operator, plugs a cable into a network server at Ellsworth Air Force Base, S.D., March 3, 2015. Airmen conduct walkth

Het Europees Parlement heeft dinsdag definitief ingestemd met de omstreden nieuwe richtlijn voor auteursrechten binnen de EU. De richtlijn moet voorzien in een eerlijker vergoeding voor musici en uitgevers op het internet, maar kent ook twee artikelen waartegen de afgelopen jaar flink geprotesteerd is, namelijk de zogenaamde link-taks en het uploadfilter. Over de richtlijn is ruim twee jaar vergaderd.
Volgens voorstanders van de herziene wetgeving zal de nieuwe richtlijn het speelveld tussen de Amerikaanse techreuzen en Europese content-makers meer in evenwicht brengen. Auteursrechthouders krijgen immers meer macht over hoe de grote internetplatforms als Google (met bijvoorbeeld YouTube) of Facebook hun creaties verspreiden. In theorie een uitstekend plan, maar volgens critici is de wet vaag opgesteld en slecht uitgedacht en zal bij het beperken van het online delen ook de vrijheid van meningsuiting in het geding komen. De Duitse Europarlementariër namens de Piratenpartij sprak dan ook van ‘een zwarte dag voor de internetvrijheid’ en ook Europarlementariër namens D66 Marietje Schaake sprak direct haar onvrede over het aannemen van de richtlijn uit.
Die onvrede zit ‘m vooral in de artikelen 11 en 13. Volgens artikel 11, ook wel de link-taks genoemd, kunnen uitgevers van verzamelplatforms zoals bijvoorbeeld Google News een vergoeding eisen wanneer daar korte fragmenten van nieuwsverhalen afkomstig van die uitgever zichtbaar zijn. Artikel 13, het upload-filter en kortgeleden verschoven naar artikel 17, maakt sites als YouTube financieel verantwoordelijk voor het uploaden van auteursrechtelijk beschermde inhoud door gebruikers. Op dit moment wordt bij het constateren van auteursrechtenschending op YouTube het platform ingelicht, waarna de inhoud wordt verwijderd. Om een financiële strop te voorkomen zal deze check voortaan vooraf door het platform zelf moeten gebeuren, een op het eerste gezicht nagenoeg onmogelijke opgave met enkele honderden uren aan videomateriaal dat per minuut naar de site wordt geüpload. Daarover schreef PvdA-fractievoorzitter in het Europees Parlement Paul Tang op Joop :
"Het is onmogelijk om mensen in te zetten om alles wat wordt geupload op Youtube of Instagram te checken. Daarvoor zullen de platforms dus gebruik moeten maken van filters en algoritmen. Die algoritmen moeten straks ook de uitzonderingen op het auteursrecht herkennen, zoals parodieën, politieke persiflages, educatief gebruik of memes. Of iets daar onder valt, kan je opmaken uit de context waarin het wordt geplaatst. Maar die context is voor filters niet te begrijpen. Daarom zal veel materiaal dat we nu zonder zorgen kunnen delen niet meer op internet te zien zijn als de regels worden ingevoerd."
"Maar de huidige voorstellen vertrekken niet vanuit het recht van de maker (op een vergoeding), maar vanuit de plicht van het platform om van te voren al het materiaal dat online komt te scannen. Dat is totaal onevenwichtig en bedreigt het vrije internet. Onvoorspelbare algoritmen en niet gebruiker, bepalen straks of content online mag. En kleine en middelgrote platforms worden gedwongen te investeren in dure filtertechnieken. Dat maakt een scheve situatie alleen maar schever."
De nieuwe richtlijn werd met een ruime meerderheid aangenomen: 348 Europarlementariërs stemden voor, 274 stemden tegen.
Lees op tweakers.nl een uitgebreide uitleg over de nieuwe richtlijn en de mogelijke gevolgen.
Bron: The Verge / cc-foto: Hanscom
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 mrt. 2019 - 9:40

Ik vraag me af of ze ooit 'niet omstreden wetten' aannemen. Die wet m.b.t. de export- WW is werkelijk een gotspe. Koolmees kan het niet uitleggen, doet alsof hij het zo vreselijk vindt en kan weer door.

Sjabbie
Sjabbie26 mrt. 2019 - 22:52

Gaat lekker hier met de reacties. Het gaat zo: je koopt een computer en de bijbehorende content. Niet : je koopt een computer en .. klaar. Dat geldt ook voor figuren op YouTube : je vraagt een track aan en je krijgt een licentie die je moet betalen. Of je wordt creatief en gaat zelf aan de slag. Wat is daar zo moeilijk aan ?

Rechtse Bal2
Rechtse Bal226 mrt. 2019 - 18:26

schandalig deze nieuwe wet en ongelofelijk dat de PvdA zo een belangrijke rol heeft gespeeld in het aannemen hiervan. Met heimwee terugdenken aan Nellie Kroes; onder haar zou deze wet volstrekt afgebrand zijn , nog voordat die in stemming gebracht zou worden en PvdA-ers er bovenop hadden zitten kraaien van voldoening.

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen26 mrt. 2019 - 20:09

Sorry, hier komt het - https://joop.bnnvara.nl/opinies/maak-algoritmen-niet-de-poortwachter-van-het-internet

Wilma3
Wilma327 mrt. 2019 - 8:09

Hoezo heeft de Pvda een belangrijke rol hierin gespeeld?

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 mrt. 2019 - 13:34

De Rechtse Bal denkt: Wat Trump kan, kan ik ook.

koffieleut2
koffieleut226 mrt. 2019 - 18:01

En aan de export WW valt ook al niets aan te doen, gaat lekker , dat lidmaatschap van de EU. Duidelijke dat dit allemaal ten bate van een eerlijke verdeling van de economie gaat. Nu nog een EU leger en politiemacht. Je kan het er als land wel niet mee eens zijn, maar dat schijnt niet meer uit te maken.

Bert de Vries
Bert de Vries26 mrt. 2019 - 17:50

De politiek-bestuurlijke elite en het grote bedrijfsleven delen een aantal belangen. Eén ervan is maximale controle over burger alias consument. Maximale controle garandeert voor beide maximale voorspelbaarheid en minimale kosten. In dit controlestreven zullen beide partijen elkaar zoveel mogelijk steunen. Daarmee is de uitkomst ervan voorspelbaar. De situatie van maximale controle wordt misschien nooit bereikt maar wel zeer dicht benaderd. Grootste probleem is, dat achter deze strategie geen kwade bedoelingen zitten, maar een meestal oprecht streven naar het best mogelijke voor de eigen organisatie.

toshiba
toshiba26 mrt. 2019 - 17:06

kijk en om dit soort dingen wil je soevereiniteit terug halen bij Europa. zodat je als natie kan besluiten dit terzijde te leggen en je eigen beleid te voeren.

Break on through
Break on through26 mrt. 2019 - 16:55

Daar gaat je onbeperkt en gratis ophalen van content. Hoewel gratis? Afgezien van je data is het gratis ja....

Peeman
Peeman26 mrt. 2019 - 16:20

Zucht. Oude, grijze mensen die niets weten van internet gaan het internet vormen.

1 Reactie
Sjabbie
Sjabbie26 mrt. 2019 - 23:42

Volgens mij ook een donkerharige, of hij verft het. Brede glimlach en ondanks vele vlieguren van plan te rijden in een auto met zonnepanelen. De ziel kan overeenkomen met je commentaar. VPN ! ( kan ik Grietje ook aanraden of heeft z'n computer al gedoneerd )

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart26 mrt. 2019 - 15:37

Het is uit met de pret. Het wordt een dooie boel, een maanlandschap, een kale vlakte, een woestenij. We gaan weer lekker boeken lezen. Ik hang mijn computer aan de wilgen.

Kloot2
Kloot226 mrt. 2019 - 15:34

Nogal jaloers op de Britten met hun Brexit.

HM van der Meulen
HM van der Meulen26 mrt. 2019 - 14:22

Tijd voor platforms die buiten de jurisdictie van de EU (en anderen) vallen. ."Dit is Veronicaaaaa!"

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2019 - 8:27

Piraat weer uit de kast! Heeft er nu wel lang genoeg in gezeten!

Klaas Punt
Klaas Punt26 mrt. 2019 - 13:57

Ben ik nu de enige in dit land die elk stuk wetgeving van die EU met de grootste argwaan beziet?

1 Reactie
Jansen7
Jansen726 mrt. 2019 - 16:09

Op dit forum komt het als blijkt dat Google en Facebook geen kritische artikelen meer durven te (laten) plaatsen aangaande milieu-onvriendelijke activiteiten van de industrie, alleen kattenfilmpjes en officieel nieuws. Omdat er altijd een reele juridische mogelijkheid bestaat op een EU-boete cq. door de EU-gelegitimeerde privaatrechterlijke schadevergoedingsdreiging vanwege een niet uit te sluiten auteursrechten-schending. In landen die niet-westers zijn wordt dit soort wetgeving uiteraard selectief ingezet, ten faveure van de zittende macht meestal.

Van Tax
Van Tax26 mrt. 2019 - 13:40

Wat mij betreft slaat Europa door met dit soort regelgeving. Hetzelfde geldt voor de 6 maanden durende uitkeringen voor Polen die hier maar één maand werken. Of het feit dat vooruitstrevende technieken als pulsvissen worden verboden. Ideeën over belasting-harmonisering. Allemaal voorbeelden waarbij het harmoniseren an sich belangrijker wordt gevonden dan het daadwerkelijke doel, met als gevolg vreemde wetgeving en ongewenste uitwerkingen. Zonde.

2 Reacties
toshiba
toshiba26 mrt. 2019 - 19:00

pulsvissen ging gewoon om afgunst door franse vissers. de nederlandse vissers zijn al jaren veel effectiever dan de fransen. en pulsvissen was en is prachtige oplossing om zeebodem te ontzien. maar we blijven gewoon weer met bomen aan de gang die de zeebodem compleet omwoelen, alleen omdat dierenorganisaties - pVDD de elektrische schok zielig vinden. Niet wetende dat verstrikt raken in het net, bij bewustzijn, minstens zo erg is.

Robbels
Robbels26 mrt. 2019 - 20:03

'Hetzelfde geldt voor de 6 maanden durende uitkeringen voor Polen die hier maar één maand werken.' Onzin. https://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=16769&langId=en https://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=16784&langId=en

quatsch
quatsch26 mrt. 2019 - 13:35

Je zult maar een uitvinder zijn, die tegen een fikse prijs in elk land van de wereld octrooi moet aanvragen om ongeoorloofd kopiëren van zijn vinding te voorkomen. Dan kijk je wel met een scheef oog naar de figuren in de muziek-, kunst- en media-wereld die dat probleem niet hebben. Voor hen wordt alles kosteloos geregeld.

1 Reactie
Sjabbie
Sjabbie26 mrt. 2019 - 14:21

buma-stemra moet ook betaald worden zegt dit figuur , en hij is idd in zijn nopjes. ( is dat fotootje wel betaald kwats ? )

Zwerfstein
Zwerfstein26 mrt. 2019 - 13:17

Het zit hem in dat begrip 'content'. Voor robot-achtige bedrijven als Facebook of YouTube is het filmen van een schietpartij net zo goed 'content' als een schattig kattenfilmpje. Maak onderscheid in het soort content dat je wel of niet op je platform wilt en zet de algoritmes daar op in. Niet dat ik enig vertrouwen heb in deze bedrijven, maar je moet als Joop-reaguurder proberen positief te blijven.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mrt. 2019 - 6:41

Het gaat er toch juist om dat in de selectie iedere nuance verloren gaat omdat datgene wat ingebouwd wordt, gefilterd 'statisch' is. Of begrijp ik dat nu verkeerd?