Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europees Parlement faalt in onderzoek naar mensenrechtenschendingen Frontex

  •  
16-07-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
19693392803_73c48bcff9_c

© cc-foto: Kripos_NCIS

De FSWG was ingesteld om Frontex ter verantwoording te roepen, maar heeft zwaar gefaald in haar opdracht door niets voor te stellen om verder geweld, mensenrechtenschendingen en sterfgevallen aan de Europese grenzen en daarbuiten te voorkomen
Het ‘ Rapport over het feitenonderzoek naar Frontex naar vermeende schendingen van de grondrechten ‘ dat gisteren door de Frontex Scrutiny Working Group (FSWG) in het Europees Parlement is gepresenteerd, is een teleurstellend document: het houdt Frontex uit de wind, negeert de kernproblemen van het mandaat van Frontex en het gemilitariseerde grensbeleid van de EU waar het deel van uitmaakt en stelt slechts niet-oplossingen voor in de vorm van enkele cosmetische veranderingen.
De werkgroep is in januari opgericht om beschuldigingen van betrokkenheid van Frontex bij mensenrechtenschendingen te onderzoeken. Dergelijke beschuldigingen zijn niets nieuws – er verschijnen al jaren verhalen van vluchtelingen, reddingsorganisaties en journalisten van deze strekking. Meer recentelijk onthulde onderzoek van Bellingcat, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD en anderen, dat afgelopen herfst tot een reeks publicaties leidde, de systematische aard van pushbacks en geweld aan de buitengrenzen van de EU en de betrokkenheid van Frontex daarbij. Publieke verontwaardiging leidde uiteindelijk tot enkele officiële – zij het beperkte – onderzoeken naar Frontex, nadat het agentschap sinds 2015 vooral steeds stijgende budgetten en uitbreidingen van mandaten kreeg toegekend.
De FSWG erkent dat het Bellingcat-onderzoek “beweerde bewijzen te hebben gevonden dat Frontex op de hoogte was van de pushbacks, niets deed om naleving van wettelijke verplichtingen te garanderen en in sommige gevallen zelfs samenwerkte met de autoriteiten die de illegale pushbacks en collectieve uitzettingen uitvoerden”. Desalniettemin stelt de werkgroep zelf dat het “geen sluitend bewijs heeft gevonden over de directe uitvoering van pushbacks en/of collectieve uitzettingen door Frontex in de ernstige incidentgevallen die door de FSWG zouden kunnen worden onderzocht.”
In lijn met deze verklaring schenkt het rapport nauwelijks aandacht aan wat Frontex feitelijk doet aan de grenzen en de schade en het geweld als gevolg van de acties van het agentschap. Bovendien weigerde de FSWG getuigenissen van mensen die het slachtoffer zijn geworden van mensenrechtenschendingen te horen en deed zelfs geen onderzoek naar forensisch bewijs van pushbacks.
In plaats daarvan legt de FSWG de schuld, zo die er al zou zijn, voor pushbacks en geweld bij de EU-lidstaten. Het hele rapport reduceert vervolgens de rol van Frontex tot een agentschap waarvan de belangrijkste fouten zijn dat het onvoldoende inspanningen heeft geleverd om het gedrag van de grensautoriteiten van de lidstaten te controleren, de naleving van mensenrechten in operationele plannen niet waarborgt en een eigen intern systeem van een grondrechtenfunctionaris en waarnemers ter plaatse niet opgetuigd heeft.
Alle aanbevelingen volgen deze beperkte blik, en zijn als zodanig alleen gericht op cosmetische veranderingen: meer monitoring, een grotere rol voor de grondrechtenfunctionaris, meer transparantie, meer aandacht voor mensenrechten in operationele planning, betere afhandeling van klachten en meldingen van ernstige incidenten. Deze aanbevelingen gaan daarom voorbij aan het feit dat het EU-systeem van grensbewaking en -controle onverenigbaar is met de eerbiediging van mensenrechten.
Wat erger is, is dat, zelfs binnen de gebrekkige logica van de FSWG, waar de mensenrechten via monitoring op de een of andere manier kunnen worden gerespecteerd in de loop van grensbewakingsoperaties, de aanbevelingen falen. De oplossing van het Parlement bestaat eruit alle monitoring binnen Frontex zelf te centraliseren: de grondrechtenfunctionaris, het Frontex Consultative Forum, de Frontex grondrechtenmonitors,  de eigen raad van bestuur. Een grenspolitie die zelf toezicht houdt is een recept voor (voortdurend) geweld en mensenrechtenschendingen.
Hoewel het rapport zeer kritisch is over Leggeri (uitvoerend directeur van Frontex), en hem in wezen als een leugenaar bestempelt met betrekking tot zijn afhandeling van incidentmeldingen, wordt toch niet voorgesteld hem te ontslaan.
Door de schuld af te schuiven op de lidstaten, die er ook van worden beschuldigd de rol van Frontex bij het toezicht op de naleving van grondrechten te ondermijnen, heeft de FSWG niet alleen de echte rol van Frontex bij pushbacks en geweld aan de grenzen genegeerd. De werkgroep ontwijkt ook de systematische problemen, zoals het strikte anti-immigratiebeleid van de EU, de militarisering van grenzen , het bestaan en de snelle uitbreiding van Frontex en de steeds nauwere banden tussen het agentschap en de militaire en veiligheidsindustrie.
In deze context is het schokkend om te lezen dat de FSWG niets te zeggen heeft over de uitbreiding van de capaciteiten van Frontex om in de toekomst nog ellende te veroorzaken. Is het, gezien de huidige situatie aan de EU-grenzen, die de FSWG zelf omschrijft als “een gedragspatroon van grens- en kustwachten dat levens in gevaar brengt op zee, de toegang tot asiel in gevaar brengt en geweld gebruikt om mensen af te schrikken”, dan echt een goed idee om de aanwezigheid van Frontex aan en buiten de EU-grenzen uit te breiden en grensbewakingsoperaties op te voeren? Is het een goed idee om Frontex miljarden euro’s te geven om zijn eigen wapens en grensbewakingsapparatuur te kopen, en om zijn eigen 10.000 personen sterke gewapende grenskorps te bouwen? Of om de rol van Frontex bij deportaties te vergroten, een ander geval waarin geweld en schendingen van de grondrechten tegen mensen op de vlucht veel voorkomen?
Het is geen verrassing dat het FSWG-rapport en de aanbevelingen gisteren door Frontex zelf werden verwelkomd in een verklaring die de ‘onschuld’ van het agentschap bevestigt, het eigen werk als “essentieel” bestempelt en wordt afgesloten met de aankondiging van de laatste uitbreiding van Frontex-operaties naar Litouwen.
De FSWG was ingesteld om Frontex ter verantwoording te roepen, maar heeft zwaar gefaald in haar opdracht door niets voor te stellen om verder geweld, mensenrechtenschendingen en sterfgevallen aan de Europese grenzen en daarbuiten te voorkomen. Elk serieus onderzoek naar het agentschap en zijn acties zou tot de enig mogelijke conclusie zijn gekomen: dat geweld en mensenrechtenschendingen, inherent en onmiskenbaar, de hoeksteen zijn van grensbewaking; dat Frontex rechtstreeks verantwoordelijk is voor het uitvoeren en bestendigen van dit geweld tegen mensen op de vlucht; en dat elke serieuze poging om de eerbiediging van de mensenrechten te waarborgen, moet leiden tot de afschaffing van Frontex en het anti-immigratiesysteem dat het vertegenwoordigt.
Dit artikel werd samen met anderen geschreven in het kader van de campagne ‘Abolish Frontex
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 jul. 2021 - 8:47

Het artikel staat vooral vol met kreten van verontwaardeging. Maar als ik het goed begrijp had de schriiver liever dat de grenswacht helemaal opsodemieterde inplaats dat ze verbetert zou worden en de taken en rollen herzien. Ja, dat gaat niet gebeuren. Een grenswacht is nodig.

1 Reactie
Karingin
Karingin17 jul. 2021 - 12:14

Oh, dus Griekse en Hongaarse grenswachters zijn niet goed genoeg in het mishandelen van ongewapende mensen..? Je hebt duidelijk geen idee wat Frontex uitvreet en waarom er diverse onderzoeken naar de praktijken werden en worden uitgevoerd. Weet je wat, we zetten jou en je (kleinkind) ergens net over de grens, wel ff je haar verven als je een lichte kleur hebt, en dan mag jij proberen terug naar huis te komen

JasDon
JasDon16 jul. 2021 - 10:15

Eens zeeman, dit is pragmatisch handelen. Zolang het vluchtelingenrecht niet vernieuwd wordt en de EU geen goede gereedschappen ontwikkelt om migranten en vluchtelingen die via veilige landen door willen reizen buiten de deur te houden zitten we hier aan vast.

Satya
Satya16 jul. 2021 - 10:10

Schandalige mensen die daar voor willen werken.

3 Reacties
Stheno
Stheno16 jul. 2021 - 17:28

"Schandalige mensen die daar voor willen werken." Wat een rare opmerking Satya. Schandalig dat de medewerkers doen waarvoor ze de EU organisatie is opgericht? Dezelfde medewerkers in andere landen, in ieder land ter wereld doet hetzelfde, maar dan met meer elan. Het is geen welkom-zangers clubje, mag ik hopen. Maar omgekeerd het geeft wel te denken:als de migranten bereid zijn meerdere grenzen te passeren om zo bij het voor hun geliefde land uit te komen (en let wel (rvb) het ontvangende land is verder niks gevraagd), wat zegt het over hun betrouwbaarheid en betrokkenheid voor/bij het functioneren in hun nieuw gekozen 'thuisland'..

Satya
Satya17 jul. 2021 - 5:07

Stehno Ik ken wel meer organisaties die deden waarvoor ze waren opgericht, hun acties waren schandalig, bv de SS. Het is niet zo dat dit terreur organisaties zijn die Irak of Somalië binnenvallen, daarbij veel grenzen passeren. Die landen is ook niets gevraagd. In tegenstelling tot deze terreur organisaties, bv het Nederlands leger, is het overgrote meerderheid van deze mensen geweldloos die naar Europa migreren. Ik ben erg benieuwd wat het over mensen zegt die willen migreren betreft betrouwbaarheid en betrokkenheid volgens jou. Dan zijn er nogal wat problemen in Nederland aangezien de mensen die zich autochtonen noemen niet tot de originele bevolking van Nederland behoren.

Stheno
Stheno17 jul. 2021 - 15:19

Satya, Frontex vergelijken met de SS werkt echt niet in je voordeel, zelfs niet een beetje. Je bagatelliseert en ridiculiseert op grove wijze wat de joden is overkomen. Ongetwijfeld kun je voorbeelden aandragen waarin Frontex niet de mensen terugstuurt, maar juist insluit om ze daarna systematisch te vergassen.. En van mij mag je de NL defensie best een terreur organisatie noemen. Het geeft aan hoe verwrongen je wereldbeeld is. Hoe voelt dat nu, Satya, wonen in een land wat in jouw ogen terreur zaait en vernietigingskampen heeft voor migranten..? Daarnaast lukt het je na al die jaren nog steeds niet mijn nick juist te schrijven; het zijn maar 6 letters.

zeeman aan wal
zeeman aan wal16 jul. 2021 - 7:50

Ik vermoed dat dit bewust beleid is, dat ergens in een achterkamertje is bepaald. Mensen terugduwen/terugsturen in hun bootjes, naar Turkije of Libie. De opvangkampen in griekenland waar de immigranten maar jaren moeten zitten. De jarenlange procedures. Dat alles onder het kopje 'ontmoediging'. En zelfs met al dee ontmoediging is de instroom hoog. Kunt u zich voorstellen wat er zou gebeuren als men dit niet meer zou doen? Dan komt er een immigrantenstroom op gang die we hier absoluut niet kunnen verwerken.

12 Reacties
rvb2
rvb216 jul. 2021 - 9:52

Onzin dat we die paar asielzoekers niet kunnen verwerken. We kunnen dan besparen op frontex, en dat geld kan naar de IND (en andere equivalenten in EU landen). Dat zal veel mensenlevens schelen.

Satya
Satya16 jul. 2021 - 11:19

Dus laat ze maar verzuipen zolang jij maar kunt parasiteren.

Mini2
Mini216 jul. 2021 - 12:11

@rvb Wat ben je toch bijzonder naïef beste RVB, waar moeten we die mensen huisvesten?

Mini2
Mini216 jul. 2021 - 12:14

@rvb En dan in een ander topic ook nog dit durven zeggen: '‘U kunt niet eens vijf minuten fietsen omdat u te lui bent, en zadelt ons dus op met uw vervuiling. Het platteland is dankzij het overschot aan agrarische industrie toch al een grote vervuiler, en luie aso’s helpen niet mee.’' Wat denk je nou dat meer helpt tegen Co2 uitstoot? Juist, minder mensen.

Satya
Satya16 jul. 2021 - 13:41

Mini Nee hoor. Neem een dichtbevolkt land als Rwanda, de de co2 uitstoot per hoofd van de bevolking ligt daar vele malen lager. Je zoekt excuses om je gebrek aan medemenselijkheid te rechtvaardigen.

rvb2
rvb216 jul. 2021 - 14:29

@Mini: Het verbaast me niets dat u doden op de middellandse zee toejuicht. Waarom niet gelijk beginnen met bommen gooien? DAT scheelt juist mensen!

Wat?
Wat?17 jul. 2021 - 7:29

Die paar? Het is een eindeloze toestroom die alleen maar gaat groeien. Je wilt minder uitstoot maar wel huisvesting voor migranten creëren, die dan ook nog is geen bijdrage kunnen leveren. Daarbij heeft de constante vluchtelingenstroom binnen Afrika tot steeds meer xenofobie en xenofobisch geweld geleid. Mensen kunnen maar tot een bepaald niveau belast worden voordat er iets knapt. En btw, als het je allemaal toch zo raakt, ga ontwikkelingshulp doen. Uiteindelijk leven ook vluchtelingen liever tussen hun eigen volk. Het zijn echt geen kosmopolitanen die op zoek zijn naar hun volgende multi culti experience.

Mini2
Mini217 jul. 2021 - 8:22

@RVB Ah, een jij-bak van RVB omdat hij weer eens betrapt is op het uitkramen van onzin. Nee, ik ben niet voor het laten verdrinken van mensen; zeer zeker niet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 jul. 2021 - 8:53

@rvb Er vertrekken, worden gesmokkeld en af en toe gedood, en komen, zo veel mensen als men laat komen. Dat zijn er niet een paar. Vandaar dat het betere is als er daar niet gesmokkeld word, en op die stranden geen bootjes vertrekken. en bootjes niet Europeesche wateren binnenkomen. Aanvragen en procederen kunnen ze buiten de EU, en daar en met wet handhaving, kunnen we ze mee helpen.

Karingin
Karingin17 jul. 2021 - 12:10

Ja joh eigen mensenrechten én uitstootrechten eerst natuurlijk! Het slechtse schorriemorrie laat zich weer lekker in de kaart kijken - alles is de schuld van die verdomde gelukszoekers, dat fokt maar aan en komt hier de ruif leeg vreten...ze hebben een fortuin en hun leven er voor over, waarom creperen ze niet gewoon in eigen land...?

Satya
Satya17 jul. 2021 - 12:26

Wat Afrika is geen land, praat geen onzin. Je eigen xenofobie op anderen projecteren om een punt te maken slaat nergens op. Eric Donkaew het is toch wat met al dat Bij1? Hier plaatst Bij1 gewoon xenofobie geleuter wat nergens op slaat.

JasDon
JasDon17 jul. 2021 - 12:33

@rvb "@Mini: Het verbaast me niets dat u doden op de middellandse zee toejuicht." Nou rvb, het zegt meer over jouw mensbeeld dan over mini. En het vreemde is dat je dit soort foute drogredeneringen maar blijft gebruiken, terwijl je er continu op wordt gewezen.