Joop

Europees Parlement erkent Guaidó nu ook als Venezolaans president

  •    •  
31-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Juan_Guaidó_open_cabildo_11_January_2019
Juan Guaidó, die zichzelf onlangs uitriep tot interim-president van Venezuela, wordt nu ook door het Europese Parlement in die functie erkend. 493 Europarlementariërs stemden voor en slechts 104 stemden tegen het zelfbenoemde staatshoofd. Het parlement riep alle Europese lidstaten op gevolg te geven aan de oproep.
Tijdens een gigantische landelijke actie legden woensdag nog tienduizenden Venezolanen hun werkzaamheden neer, waardoor het land vastliep. Dit om de druk op de nog altijd zittende president Nicolas Maduro verder op te voeren. In duizenden dorpen en steden ging de oppositie de straat op en riepen dat Maduro moet vertrekken.
Nadat de leider van de oppositie, Juan Guaidó, zichzelf uitriep tot interim-president was er geen demonstratie geweest van deze omvang. Volgens de Verenigde Naties zijn er sindsdien minstens 40 mensen omgekomen door geweld van politie of leger en werden er 850 demonstranten gearresteerd.
In een opiniestuk dat werd gepubliceerd door The New York Times liet Guaidó weten dat hij in gesprek is met het leger. Dit kan suggereren dat de steun van de militairen aan Maduro afbrokkelt. Waar het leger voorheen met harde hand de orde bewaakte als trouwe waakhond van Maduro, laat de bevolking zich niet langer vertellen wat te doen. Of de legertop daarom eieren voor haar geld kiest en de kant van het volk gaat kiezen, zal in de komende tijd duidelijk worden. Maduro zou inmiddels bereid zijn met de oppositie in gesprek te gaan.
Cc-foto: ZiaLater
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (126)

Libertain
Libertain5 feb. 2019 - 9:12

Zover dat mij bekend is, heeft Italie haar veto uitgesproken over de wens van de EC om Guaido unaniem als President van Venezuela te doen erkennen waardoor afzonderlijke landen zijn begonnen met de erkenning ervan.

OlavM
OlavM2 feb. 2019 - 20:30

Nogmaals ter lezing aanbevolen: het hieronder door Mark Huysman via ee link geplaatste artikel in "Gray Zone": https://grayzoneproject.com/2019/01/29/the-making-of-juan-guaido-how-the-us-regime-change-laboratory-created-venezuelas-coup-leader/ Het is een gedetailleerd en gedocumenteerd overzicht van de hier relevante geschiedenis van de Amerikaanse "elite regime change factories", de z.g. "Generatie 2007", en de partij "Popular Will" (welke met haar acties veel doden heeft veroorzaak). Duidelijk wordt gemaakt hoe juist de tamelijk obscure figuur Guaidó door de combinatie van (rechts-)radicalisme en opportunisme aan de Amerikaanse wensen kan voldoen.

3 Reacties
OlavM
OlavM2 feb. 2019 - 20:33

Correcties: -eerste regel: een link -vier[-na-laatste-regel: .....veel doden heeft veroorzaakt).

DaanOuwens
DaanOuwens3 feb. 2019 - 15:32

@ OlavM Jij schrijft; Het is een gedetailleerd en gedocumenteerd overzicht van de hier relevante geschiedenis van de Amerikaanse “elite regime change factories”, de z.g. “Generatie 2007”, en de partij “Popular Will” Gelezen en ik zie slechts weinig samenhangende slecht onderbouwde onzin. Als de VS elite regime change factories heeft, en dat zou best kunnen, zijn ze volstrekt incompetent. Even door een willekeurig krant bladerend en je ziet slechts falend VS interventie beleid. Met hun straat tussen de benen proberen ze weg te vluchten uit Afghanistan, Irak en Syrië. Maar ook in andere landen hebben hun interventies niets opgeleverd, ook voor de VS niet. Het artikel beschrijft onder meer de partij Popular Will die koos voor steeds meer gewelddadig verzet tegen het regime van Maduro. Ook dat zal ongetwijfeld ook zo zijn. Maar de VS hoefde dat niet aan te moedigen dat verzet werd al in voldoende mate aangemoedigd door Maduro zelf. Overigens is Maduro nu al lang niet meer de held van de onder klasse zoals Chavez wel was. Op alle niveaus van de samenleving in Venezuela is men doordrongen van het feit dat deze domme dictator Maduro weg moet. En ooit zal dat besef wel doordringen bij de de schrijver van het artikel en de Nederlanders die zich hier links noemen. Maar nu blijkbaar nog niet.

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 feb. 2019 - 2:54

Daan Ouwens heeft de merkwaardige gewoonte om iets tegen te spreken: "Als de VS elite regime change factories heeft, en dat zou best kunnen, zijn ze volstrekt incompetent." door het te bevestigen. "de VS hoefde dat (gewelddadige verzet) niet aan te moedigen dat verzet werd al in voldoende mate aangemoedigd " Niet alleen incompetent dus, maar ook nog eens overbodig. "Op alle niveaus van de samenleving in Venezuela is men doordrongen van het feit dat deze domme dictator Maduro weg moet. In dat geval kunnen we dus rustig de ontwikkelingen in Venezuela afwachten, want de uitkomst zal dan ongetwijfeld uitvallen in het voordeel van de partijen die volgens Daan Ouwens van Venezuela een welvaarststaat gaan maken. Het enige waar velen hier tegen protesteren namelijk, is de inmenging door de VS (en nu ook de EU), maar dat schijnt Daan nog niet begrepen te hebben.

geronimo3
geronimo32 feb. 2019 - 9:45

Ja,daar gaan we weer,loop maar weer achter de Amerikanen aan hoor Europeanen i.p.v. een eigen geluid te produceren of te proberen om iets positiefs te bereiken d.m.v. onderhandelingen zonder de Russen of de Amerikanen.

Libertain
Libertain2 feb. 2019 - 7:13

(“Europees Parlement erkent Guaidó nu ook als Venezolaans president”) Is dit het slogan waar de Europese Parlement de volgende verkiezingenronde ingaat?

2 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker2 feb. 2019 - 12:22

Klinkt in ieder geval beter als "De SP steunt Maduro" Maar beter kunnen ze zich er allebei niet mee bemoeien en hopen dat de bevolking in Venezuela de dictator zelf verjaagt.

Klaas Punt
Klaas Punt2 feb. 2019 - 14:47

Ik kan mij niet voorstellen dat de SP zich bemoeit met de president van Venezuela, heer Mesmaker. Evengoed kan ik mij dat niet voorstellen van het EP. Ik kan maar 1 reden bedenken waarom dat aan de orde is en dat stemt mij niet blij.

henk-alexander
henk-alexander1 feb. 2019 - 23:19

Kunnen we van het EP ook betrokkenheid verwachten als het Caraïbisch deel van ons Koninkrijk overspoeld wordt met Venezolanen die de onvermijdelijke burgeroorlog willen ontvluchten? De Europarlementariërs kunnen nu wel de boel wel opjutten - zoals met Libië en Syrië - maar laten wel na om de gevolgen onder ogen te zien.

ton14024
ton140241 feb. 2019 - 17:25

Een sociaal experiment maakt geen schijn van kans in Amerika. Jammer maar helaas, laat het los, laat het gaan.

HM van der Meulen
HM van der Meulen1 feb. 2019 - 15:28

De meeste reacties hier gaan voorbij aan de realiteit ter plaatse, misschien wel omdat velen te jong zijn om te weten dat we dit allemaal al een keer eerder hebben meegemaakt - https://www.youtube.com/watch?v=mCNqxXd01zo Die realiteit is, dat er in het buurland van Venezuela -Columbia dus- niet minder dan 7 Amerikaanse legerbases zijn gevestigd. Dat wil niet zeggen dat je dus een Amerikaanse invasie mag verwachten, maar ook niet dat je die kunt uitsluiten, vanwege Trump. Als het leger aan de kant van Maduro blijft staan, dan is het waarschijnlijker is dat er in Venezuela gewapende groepen zullen gaan optreden die een soort guerrilla gaan voeren, daarbij gesteund door Amerikaanse "adviseurs". Ook dat kennen we al, bijvoorbeeld uit Syrië, alleen ontbreekt de rijke buurman (Saoedi Arabie) om de boel te financieren Maar ook in Midden-Amerika hebben we dit spel al eerder gezien in het geval van Nicaragua en toen het Amerikaanse Congres steun aan de "Contra's" had verboden, werd de financiering geregeld door illegale wapenleveringen (met behulp van Israël !), notabene aan aartsvijand Iran EN het Colombiaanse cocaïne-kartel - https://www.youtube.com/watch?v=xdIpDE713Uw Dat laatste ligt in dit geval voor de hand. Het is weliswaar bekend dat het FARC werd verweten haar linkse verzetsoorlog tegen de Colombiaanse regering te financieren met de handel in dope, maar het is veel minder bekend dat die handel van oudsher voor het grootste deel in de handen was van de rechtse milities van de grootgrondbezitters, met als belangrijkste politieke steunpilaar president Uribe (en zijn rechtse voorgangers) - https://www.nytimes.com/2018/05/25/world/americas/colombia-uribe-drugs.html . Diens opvolger staat nu in Columbia aan het roer.

4 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen1 feb. 2019 - 16:00

Ooit heeft een journalist (Gary Webb) dit hele spel in kaart gebracht en gepubliceerd onder de naam "Dark Alliance" - How Crack Funded a CIA War - https://www.youtube.com/watch?v=WMbEhP2irDM Gary Webb is bezweken onder de druk of is vermoord. Op de kaart die je daar ziet ontbreekt het lijntje naar Nederland. Hier hadden ze het bijzonder slim aangepakt, want met het excuus dat men de handelskanalen van Bruinsma & Co (de Firma) in kaart wilde brengen, werden met toestemming van justitie onder het toezicht oog van de douane (toen Fred Teeven) tonnen wiet van minderwaardige kwaliteit Nederland binnen gesmokkeld. Dat staat bij ons bekend als de IRT-affaire. Dat was een raar verhaal, want Bruinsma & Co hadden geen enkele interesse in Colombiaanse wiet van minderwaardige kwaliteit. Die was op dat moment bezig om tonnen Pakistaanse hasj vacuüm verpakt af te zinken bij de Azoren voor later gebruik. Pas later werd bekend dat men van de gelegenheid gebruik had gemaakt om tussen de wiet verstopt 20.000 kilo cocaïne Nederland binnen te smokkelen - https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/slechte-wiet-ging-naar-irt-coke-verdween-~babd4450/ Jullie weten gewoon niet hoe het werkt, ik wel.

HM van der Meulen
HM van der Meulen1 feb. 2019 - 18:36

De Volkskrant schrijft dan zo keurig: "De bende was echter op de hoogte van het IRT-plan doordat de informanten zich een dubbelrol hadden aangemeten. Namens de criminele organisatie regelden zij dat de politie drugstransporten liet passeren." VVD'er legt bom onder commissie-Kalsbeek - https://www.volkskrant.nl/mensen/vvd-er-legt-bom-onder-commissie-kalsbeek~ba412994/ Kalsbeek in Trouw: "Dat van die overheidsfunctionarissen is ook heel goed onderzocht. We zijn heel goed nagegaan of het niet iemand kon zijn geweest die bijvoorbeeld een hijsinstallatie bedient en containers verplaatst.'' Heeft iemand daar trouwens verder nog iets over gehoord? Misschien iemand die naar het bonnetje heeft gevraagd?

Libertain
Libertain2 feb. 2019 - 7:09

(“Misschien iemand die naar het bonnetje heeft gevraagd?”) Kleine landen zijn veel makkelijker te corrupten dan grote landen waar in de laatsten diensten bestaan die er tegen gaan ageren. Drugsproductie en handel vormen de parallelle-schaduw economische structuur, corruptie inclusief, voor het geheim voeren van oorlogen en liquidaties waar de IRT-affaire een vaste onderdeel ervan is. Diep en chronisch gecorrumpeerde staatsstructuren belemmeren de doorontwikkeling van de democratie in het Westen. Het ergste is natuurlijk als je ze steeds aan de macht krijgt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2019 - 12:51

HM van der Meulen Is mij maar al te goed bekend, maar niet 'genoegzaam'! Maar Europa? Het EP? Ook voor Trump knippen ze als een knipmes. Het moet niet gekker worden. Hoezo democratieën steunen, vrede bevorderen? Aan m'n hoela!

OlavM
OlavM1 feb. 2019 - 15:14

@ Achter het Nieuws: Inderdaad goede link. Net zoals: https://www.youtube.com/watch?v=98pBLXe7Bmk https://www.youtube.com/watch?v=VMplqEpfGhs (27 jan. 2019)

DePisang
DePisang1 feb. 2019 - 14:31

Types als Maduro, links lullen en rechts zakkenvullen, zijn altijd nog de doodsteek geweest voor democratie en voorspoed. Een tijdje gaat het goed maar vroeg of laat gaan de gele hesje terecht morren en/of komt er een Brexit omdat de arbeiders zich niet langer laten beduvelen. Het zal de middenklasse wel weer geweest zijn die dit monster in het zadel geholpen heeft in de hoop te kunnen meeliften op het profijt van de rijken en hun ondernemingen. Want dat is natuurlijk wel het probleem, de meerderheid die Maduro aan de macht heeft geholpen en blijft houden. Guaidó heeft als voordeel dat het praktisch niet meer slechter kan. Maar deze ondemocratische start is natuurlijk een veeg teken.

2 Reacties
Bert Jansen2
Bert Jansen21 feb. 2019 - 16:08

[de meerderheid die Maduro aan de macht heeft geholpen] Voor ingevulde stembiljetten die miraculeus in de stembussen zijn beland tel je in het algemeen niet mee als je aantallen mensen telt.

Geesteman
Geesteman2 feb. 2019 - 9:04

@Bert Legt er maar aan wie er stond aangekruist op die stembiljetten. Er kan best gefraudeerd zijn maar dat hoeft niet perse altijd door de winnaar van de verkiezingen te zijn gebeurd. Het blijft altijd opmerkelijk dat verliezers altijd weten dat er geknoeid is. Blijkbaar weten ze ook hoe dat gebeurd. Dat maakt ze mede verdacht.

HM van der Meulen
HM van der Meulen1 feb. 2019 - 13:27

Het is de hoogste tijd dat Mélenchon zich aan het hoofd plaatst van de gele hesjes en zichzelf uitroept tot president van Frankrijk.

8 Reacties
Bert Jansen2
Bert Jansen21 feb. 2019 - 14:46

Dat zou ongrondwettelijk zijn. In Venezuela wordt met het presidentschap van Guaido gewoon de grondwet gevolgd.

itsme3
itsme31 feb. 2019 - 15:24

Helaas voor u, Macron is veriefieerbaar legaal gekozen. Daarentegen heeft Maduro zich herbenoemd tot president na een duidelijk niet democratische poppenkast die hij verkiezing noemt. Een belangrijk kenmerk van een democratische verkiezing is dat je tegenstanders niet worden opgesloten of het lang uit moeten vluchten omdat ze hun leven niet zeker zijn.

HM van der Meulen
HM van der Meulen1 feb. 2019 - 17:25

Behalve als ze proberen een staatsgreep te plegen natuurlijk.

Mark Huysman
Mark Huysman1 feb. 2019 - 18:16

@Bert Jansen [Dat zou ongrondwettelijk zijn. In Venezuela wordt met het presidentschap van Guaido gewoon de grondwet gevolgd.] Kun je misschien aangeven welk artikel van de grondwet gevolgd wordt? @itsme [Daarentegen heeft Maduro zich herbenoemd tot president na een duidelijk niet democratische poppenkast die hij verkiezing noemt.] Wat zijn je bewijzen precies?

itsme3
itsme31 feb. 2019 - 22:42

@Mark Huysman Dat Maduro geen wettig president is. Het land heeft geen president meer sinds de ambtstermijn van Maduro is verlopen. Maar ik begrijp van voor u gefraudeerde verkiezingen geen probleem zijn.

henk-alexander
henk-alexander1 feb. 2019 - 23:05

itsme Voor alle helderheid even een paar feiten: Bij de Franse presidentsverkiezing haalde Macron in de 2e ronde 20.743.178 stemmen tegen 10.638.475 voor Le Pen (respectievelijk 66% tegen 33.9%). Afgezet tegen alle toenmalige 47.582.183 kiesgerechtigden in Frankrijk is dat 43,9%. Bij de verkiezing voor de 'Assemblée' zien we dat de partij van Macron (LREM) met 43% van de stemmen een absolute meerderheid heeft verkregen,i.e. 308 (53.4%) van de 577 zetels. Verificatie leert dat Macron 'legaal' is gekozen, maar objectief gezien niet democratisch.

Mark Huysman
Mark Huysman2 feb. 2019 - 9:02

@itsme [Het land heeft geen president meer sinds de ambtstermijn van Maduro is verlopen.] Waar heb je het over? Er waren vorig jaar presidentsverkiezingen die door Maduro gewonnen zijn. [Maar ik begrijp van voor u gefraudeerde verkiezingen geen probleem zijn.] Nogmaals: wat zijn je bewijzen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2019 - 12:55

In Catalonië zitten politici nog steeds vast, zijn een paar dagen geleden vervoerd naar Madrid. Europa en democratie? Laat me niet lachen, het zoveelste machtsblok. Als we het dan hebben over geen woorden maar daden? Hetzelfde als destijds met de verkiezingen van de Palestijnen!

Privateer
Privateer1 feb. 2019 - 10:15

De toestand in Venezuela is te vergelijken met de situatie in Chili toen Salvador Allende aan de macht was en generaal Pinochet een staatsgreep pleegde waar de CIA een belangrijke rol in heeft gespeeld. Allende was net als Maduro een socialist. Er wordt een staatsgreep gepleegd door een extreem rechtse neoliberaal gesteund door de VS en nu ook de EU. De inzet is olie. Trump heeft gezegd in een interview dat de VS de helft van de olie krijgt. Tegenstanders van deze coup zijn onder andere Abby Martin, Jimmy Dore, Ron Paul en Tulsi Gabbard.

8 Reacties
JasDon
JasDon1 feb. 2019 - 13:11

"Trump heeft gezegd in een interview dat de VS de helft van de olie krijgt." Vertel eens waar je die informatie vandaan hebt en is het niet al zo dat de VS nu al de meeste olie importeert en daarvoor betaalt? Dat soort verhalen deden ook al de ronde over Irak (de rechtmatigheid van die inval is overigens een andere discussie), toen werd ook al geschreven dat de VS het om de olie en gas ging. Een goede debunking van dat complot is te vinden op: https://www.quora.com/Did-America-invade-Iraq-for-oil

Klifhanger
Klifhanger1 feb. 2019 - 13:48

@Privateer Zo wordt alles wel vergelijkbaar: ik kan me niet herinneren dat ten tijde van Allende de armoe en honger over straat liep, of beter gezegd het land uitrende… Maduro een socialist? een schande voor het socialisme zal je bedoelen. De man is een prutser, volstrekt incapable, en ik snap werkelijk niet dat linkse mensen met een hart op de goede plaats deze man verdedigen. En dan is Juan meteen een exteem rechtse neoliberaal.... Wat is de wereld toch simpel in te delen….

OlavM
OlavM1 feb. 2019 - 16:16

@ JasDon: [Vertel eens waar je die informatie vandaan hebt .....] Van Trump zelf.l Op een oudere video al te zien is hoe hij bij dit soort gelegenheden te werk wil gaan om oliereserves voor de VS in te pikken. Dit voorbeeld betreft Libië: https://www.youtube.com/watch?v=VMplqEpfGhs (“We want 50 % of your oïl!”).

Privateer
Privateer1 feb. 2019 - 17:08

@JasDon Niet alleen Trump heeft dit gezegd maar ook ook John Bolton in een interview met Trish Regan op Fox News.

HM van der Meulen
HM van der Meulen1 feb. 2019 - 20:41

Daar had JasDon niet van terug.

Klaas Punt
Klaas Punt2 feb. 2019 - 9:23

Klifhanger - "...de man is een prutser, volstrekt incapable" (op z'n engels, niet eens vertaald!) en dan denk ik als eerste aan een van de Trump critici. Maar het gaat dus over Maduro. Persoonlijk denk ik dat de man zo zwart mogelijk gemaakt moet worden om de inval te justificeren. Maar hopelijk heb ik het mis. Het minste waar men op aan kan dringen is nieuwe verkiezingen onder supervisie van de VN.

Mark Huysman
Mark Huysman2 feb. 2019 - 11:37

Wel goed om even de precieze woorden van John Bolton aan te halen: ‘It will make a big difference to the U.S., economically, if we could have American oil companies really invest in & produce the oil capabilities in Venezuela” Deze coup gaat niet om mensenrechten of democratie. Anders zouden de VS (en de EU) op de eerste plaats natuurlijk landen als Saoedie-Arabië en Israël aanpakken. Het gaat om olie en imperiale dominantie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 feb. 2019 - 12:57

Mark Huysman Zoals altijd!

JasDon
JasDon1 feb. 2019 - 9:55

"Hij laat zich niets wijsmaken door de massa media." Je bent je ervan bewust dat dit soort uitspraken vaak voor of na het presenteren een bedenkelijke complottheorie gedaan worden?

Libertain
Libertain1 feb. 2019 - 9:24

Bizar, tegen de parlementaire democratie in Zuid-America te willen ageren, terwijl precies hetzelfde soort taferelen net iets ten zuiden van ons - in Frankrijk blijven afspelen, waar de hele gesjes al 11 weken op straat lopen te betogen met luidkeels kreten "Macron - demission". Moeten we steeds de andere kant gaan opkijken?

4 Reacties
Libertain
Libertain1 feb. 2019 - 9:26

....gele hesjes.....enz

rvb2
rvb21 feb. 2019 - 10:20

Er is veel terechte kritiek op Macron, maar niet dat zijn verkiezing ondemocratisch was. Da's wel een verschil natuurlijk.

RosaLange
RosaLange1 feb. 2019 - 10:52

Guaidó is geen geel hesje maar voorzitter van een democratisch gekozen parlement waar in 2015 de oppositie twee derde (!) van de zetels won en in 2017 door door Maduro aangestelde rechters buiten werking werd gesteld. Maduro is daarmee officieel een dictator die tegen de wil van de democratisch gekozen meerderheid blijft regeren. Als democraat zou je Guaidó gewoon moeten steunen die na zijn machtsovername meteen nieuwe verkiezingen wil organiseren om de democratie in zijn land te herstellen.

OlavM
OlavM1 feb. 2019 - 16:06

@ Rosa Lange: Jaja, Guaidó die tevoren overleg heeft gehad met de Amerikaanse vice-president Mike Pence. De Amerikanen hebben tevoren dat zich uitroepen tot president (zogenaamd op basis van de Grondwet) gepland, en het e.e.a. overlegd met bondgenoten om zo snel mogelijk "erkenning" te krijgen voor Guaidó. (Zie de link van Mark Huysman hieronder: https://www.wsj.com/articles/a-call-from-pence-helped-set-an-uncertain-new-course-in-venezuela-11548430259). Guaidó is alles behalve een democraat, nl. een ordinaire couppleger als puppet van de VS. Terwijl al op een oudere video al te zien is hoe Trump bij dit soort gelegenheden te werk wil gaan om oliereserves voor de VS in te pikken. Dit voorbeeld betreft Libië: https://www.youtube.com/watch?v=VMplqEpfGhs ("We want 50 % of your oïl!").

DaanOuwens
DaanOuwens1 feb. 2019 - 8:30

Maduro is duidelijk zichtbaar op TV. Een leider die tussen zijn militairen staat en hen laat roepen dat zij zijn bewind zullen verdedigen is een leider die afgezet moet worden. Zo simpel is dat. Dat mensen die zich links noemen zich opwerpen als verdediger voor deze dictator is beschamend. Maduro heeft zijn land naar de kloten geholpen en laat zijn volk sterven. Onder andere op de stranden van de Nederlandse Antillen. Als je dat wil gaan verdedigen is er een steekje aan je los.

13 Reacties
JasDon
JasDon1 feb. 2019 - 10:09

Ik ben het niet vaak met je eens, maar hier kan ik je vinden. Jaren geleden toen ik op bezoek was in het Venezuela van Chavez sprak ik met een Nederlandse posada eigenaar. De man was in het bezit van een stukje land en wat huisjes, maar was toen al als de dood dat zijn landgoed onteigend werd ten faveure van partijgenoten van Chavez. Toen was het al moeilijk overleven, maar zo een voor kleine ondernemers verstikkende atmosfeer is desastreus voor de economie. Onder Maduro is alleen maar makkelijker geworden om te stelen van de bevolking. En zo kan ik ook de anekdote herhalen van de fabrieksarbeiders die op kwamen dagen op het werk om vervolgens niets te doen. De machines waren namelijk kapot gegaan en de bureaucraat die het genationaliseerde bedrijf had toegewezen gekregen had 'andere prioriteiten' Zoals ik eerder al schreef, politiek is Venezuela een land van extremen, waarbij de verhoudingen altijd rond de 50% links of 50% rechts lagen. En dat leverde vaak hele rechtse of hele linkse regimes op. Maar sinds Chavez is het land echt kapot gemaakt en is machtsbehoud het enige wat Maduro en zijn bondgenoten nog drijft.

quatsch
quatsch1 feb. 2019 - 10:53

Maduro heeft zijn land er, na voorheen jaren van corrupt rechts beleid, niet bovenop gekregen. Dat is het verhaal Ouwens.

DaanOuwens
DaanOuwens1 feb. 2019 - 12:47

@ Quatsch Jij schrijft: Maduro heeft zijn land er, na voorheen jaren van corrupt rechts beleid, niet bovenop gekregen. Dat is het verhaal Ouwens. Zelden zulke onzin gelezen. De voorganger van Maduro was Hugo Chávez. Die was tot aan zijn overlijden 14 jaar aan de macht. Als je dan nog klaagt over de rechtse voorgangers van Hugo Chávez kan je de linkse ideologie wel bij het oud vuil zetten. Als je na bijna 20 jaar links bestuur je land er nog niet bovenop hebt heeft links ongelijk. Persoonlijk schaam ik mij dood voor dit soort uitspraken van mensen die zich links noemen. Maduro is een dictator en niet links maar is gericht op het behoud van invloed van de groep waar hij deel van uit maakt. En normale linkse burger stelt dat dat dergelijke figuren geen enkele steun verdienen maar afgezet moeten worden.

JasDon
JasDon1 feb. 2019 - 12:55

"Maduro heeft zijn land er, na voorheen jaren van corrupt rechts beleid, niet bovenop gekregen. Dat is het verhaal Ouwens." Incorrect, een vergaande nationalisatie van alle bedrijvigheid die maar een beetje rendeerde en het vervolgens slopen ervan, plus het kopen van stemmen door giften na verkiezingen heeft het land economisch en financieel helemaal uitgehold. Dit gebeurde zowel onder Chavez en Maduro. Niet dat Venezuela ooit echt een rijk land is geweest, daarom is de uitholling van de economie en het landbouwpotentieel juist zo rampzalig gebleken. Venezuela is nu vooral nog bezig met het terugbetalen van leningen aan Rusland + China en het verrijken van de corrupte machthebbers...en het volk heeft het nakijken.

Klaas Punt
Klaas Punt1 feb. 2019 - 13:08

@Ouwens - er zijn mensen die het met jou oneens zijn. Dat is moeilijk wennen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen1 feb. 2019 - 13:42

DaanOuwens - Dat is niet nodig, want ik schaam me tenslotte ook niet voor rechtse mensen die zich links noemen. Het is tenslotte algemeen bekend dat die tactiek is uitgevonden door een PVV-er die Hitler als een socialist probeerde neer te zetten. Chavez was gewoon een socialist die met overweldigende meerderheid door het volk werd gekozen en herkozen en Maduro een weinig charismatische opvolger, die wankelt als gevolg van de economische boycot en politieke ondermijning door de VS. En waar jij je wijsheden vandaan haalt heb je al meerdere malen onder bewijs gesteld.

Klifhanger
Klifhanger1 feb. 2019 - 13:53

@Quatsch Humor heeft u wel. ik dacht toch echt te weten dat Maduro na Chavez kwam die veel goed deed voor de onderlaag, maar het land niet structureel kon laten opbloeien. Die Maduro is een volstrekt incompetente idioot wiens grootste prestatie was en is dat er niemand geweest is die een land zo snel naar de afgrond kon rijden…." Hij heeft het land er niet bovenop gekregen"

Klifhanger
Klifhanger1 feb. 2019 - 15:29

@HM Blijf nou eens een keer bij de les: meteen weer over rechtse mensen beginnen leidt maar af. Lees ik nou dat HM een bewonderaar is van Chavez, en dat het zuiver door de economische boycot komt dat het zo ellendig de afgrond in is gegaan? Kom op, Ik had u hoger ingeschat; u blijft ook gewoon tegen beter weten in uw (mislukte) socialistsche ideaal uitdragen, en dan ook nog met de verkeerde voorbeelden, dat dan weer wel… Jammer....

HM van der Meulen
HM van der Meulen1 feb. 2019 - 17:37

"Lees ik nou dat HM een bewonderaar is van Chavez," Ja nou en of. Ik zie hem nog staan daar bij de VN: "De geur van zwavel hangt nog in de lucht." Ken je "South of the Border" van Oliver Stone? Moedige kerel met een enorm groot hart, Hugo Chavez

DaanOuwens
DaanOuwens1 feb. 2019 - 18:16

@ Klaas Punt Jij schrijft: Ouwens – er zijn mensen die het met jou oneens zijn. Dat is moeilijk wennen. Ik heb geen probleem met verschillen van mening. Ik wen er echter slecht aan dat mensen die zeggen dat ze links zijn wegkijken als mensen sterven als gevolg van het handelen van een dictator. @ HM van der Meulen Jij schrijft; Het is tenslotte algemeen bekend dat die tactiek is uitgevonden door een PVV-er die Hitler als een socialist probeerde neer te zetten. Het is ook algemeen bekend dat stalin communist was. Mensen die zeggen dat ze links zijn blijkbaar blind voor de misdaden van linkse leiders. Mensen zoals jij doen de linkse idealen dan ook meer kwaad dan goed.

quatsch
quatsch1 feb. 2019 - 19:07

Heb een vergissing gemaakt met Chavez en Maduro. Neemt niet weg, dat het omvormen van een totaal verrot land, een helse opgave is. En 20 jaar is niet lang, als je bedenkt dat bij ons de marktwerking in de zorg na 12 jaar nog steeds niet functioneert. In Venezuela zullen ze heus wel een rechts bestuur krijgen. De inwoners zullen er echter niets mee opschieten, maar het is wel lekker voor de USA.

Bert Jansen2
Bert Jansen21 feb. 2019 - 20:13

[Maduro heeft zijn land er, na voorheen jaren van corrupt rechts beleid, niet bovenop gekregen. ] Inderdaad, jarenlang corrupt rechts beleid van Chavez, dat heeft het land kapot gemaakt.

DaanOuwens
DaanOuwens2 feb. 2019 - 8:35

@ Quatsch Jij schrijft: Heb een vergissing gemaakt met Chavez en Maduro. Mooi mijn complimenten. Dat doen weinigen hier je na. Mijn respect. Verder is het jammer dat je niet inziet dat het socialistisch experiment in Venezuela heeft gefaald omdat de verantwoordelijken deze puinhoop hebben laten ontstaan.

Mark Huysman
Mark Huysman1 feb. 2019 - 7:59

Verenigd Links stemde tegen de Europese knieval voor Trump. Zie hier de toespraak van Marina Albiol, Catelaans lid van deze fractie: https://videos.telesurenglish.net/video/762505/lawmaker-denounces-eu-hypocrisy-for-supporting-coup/ Albiol legt vooral de hypocrisie van het EP bloot. De SP en Partij voor de Dieren zijn lid van dezelfde fractie. Volgens mij stemden de groenen ook tegen de erkenning van Juan Guaidó. Handig om te weten voor de Europese verkiezingen in mei. Ben je tegen de illegale coup die geregiseerd is door Trump c.s., stem dan SP, PvdD of GL.

11 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje51 feb. 2019 - 8:54

Bedankt voor deze informatie.

JasDon
JasDon1 feb. 2019 - 9:36

"Ben je tegen de illegale coup die geregisseerd is door Trump" Bewijs dit maar eens en probeer ook eens naar een propaga... kuch nieuwszender te refereren dat niet bekend is geworden door het dolkomische programma Aló Presidente.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 feb. 2019 - 10:52

Illegale coup? Je vooringenomenheid is al even ergerlijk als je wegkijken. Niets vernomen over de verkiezingen waar stembussen werden bijgevuld met stapels stemmen voor Maduro? Waar stemlokalen in gebieden waar Maduro geen meerderheid zou halen op het allerlaatste moment werden opgedoekt. Wat is daar niet illegaal aan. Dat Maduro toevallig tot je bloedgroep behoort maakt het minder erg dat hij zo corrupt is als de neten? Wat laat links zich weer kennen.

RosaLange
RosaLange1 feb. 2019 - 10:57

Sorry maar dit is feitenvrij geleuter. Sinds de ontbinding van het democratisch gekozen parlement in 2017 is Venezuela officieel een dictatuur. De onwil van links om dit te erkennen laat alleen zien dat ze op de een of andere manier de goulaggeur niet echt uit de gelederen krijgt en niet vies is om een dictator te steunen.

Mark Huysman
Mark Huysman1 feb. 2019 - 13:20

[Bewijs dit maar eens…] Zelfs de Amerikaanse media hebben er geen enkele moeite mee om te berichten wie er aan de touwtjes trekt. Wall Street Journal: https://www.wsj.com/articles/a-call-from-pence-helped-set-an-uncertain-new-course-in-venezuela-11548430259 “The night before Juan Guaidó declared himself interim president of Venezuela, the opposition leader received a phone call from Vice President Mike Pence.” “That late-night call set in motion a plan that had been developed in secret over the preceding several weeks, accompanied by talks between U.S. officials, allies, lawmakers, and key Venezuelan opposition figures, including Mr. Guaido himself” New York Times: https://www.nytimes.com/aponline/2019/01/25/world/americas/ap-lt-venezuela-secret-diplomacy.html [Illegale coup? Je vooringenomenheid is al even ergerlijk als je wegkijken.] Waar zit de legaliteit dan? Nergens in de grondwet staat dat de voorzitter van het parlement de zittende president aan de kant mag schuiven. [Niets vernomen over de verkiezingen waar stembussen werden bijgevuld met stapels stemmen voor Maduro? Waar stemlokalen in gebieden waar Maduro geen meerderheid zou halen op het allerlaatste moment werden opgedoekt] Wel veel geschreeuw gehoord maar er zijn geen concrete bewijzen van fraude overlegd. Er zijn op verzoek van de oppositie 18 openbare controles uitgevoerd waarbij geen enkele vorm van fraude werd ontdekt. Vertegenwoordigers van de rechtse kandidaat Henri Falcón waren aanwezig bij alle controles en steunden de conclusies. Geen enkele kandidaat die deelnam aan de verkiezingen heeft het resultaat aangevochten. [Sinds de ontbinding van het democratisch gekozen parlement in 2017 is Venezuela officieel een dictatuur.] Omdat Trump dat zegt? Het parlement is buiten werking gezet omdat ze het Hooggerechtshof negeert. Op zich kun je dat een vergaande maatregel vinden maar het is niet veel anders dan in de VS waar politici ook te luisteren hebben naar de rechtelijke macht. In 2000 besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof dat de hertelling van stemmen in Florida gestopt moest worden waarna Bush tot president uitgeroepen werd.

HM van der Meulen
HM van der Meulen1 feb. 2019 - 13:46

Rosa en Martin zijn dol op de stank van de contra's

JasDon
JasDon1 feb. 2019 - 14:44

"Het parlement is buiten werking gezet omdat ze het Hooggerechtshof negeert." Jij negeert het feit dat direct na de verkiezingen 13 nieuwe rechters in dat gerechtshof werden aangesteld die niet met de benodigde tweederde meerderheid van het parlement waren benoemd. Waarmee dit gerechtshof niets meer werd dan een gereedschap van Maduro. Het feit dat je dit gegeven, ondanks dat ik je dat meerdere keren heb aangereikt blijft negeren maakt je best wel een huichelaar.

JasDon
JasDon1 feb. 2019 - 15:17

"Zelfs de Amerikaanse media hebben er geen enkele moeite mee om te berichten wie er aan de touwtjes trekt." In contact staan met of zelfs afstemmen met (de Amerikaanse overheid) is niet hetzelfde als onder regie staan van ... dat is wat jij beweert en jij niet hard kan maken. Natuurlijk doet de oppositie aan afstemming met potentiële bondgenoten.

Mark Huysman
Mark Huysman1 feb. 2019 - 18:05

@JasDon [Jij negeert het feit dat direct na de verkiezingen 13 nieuwe rechters in dat gerechtshof werden aangesteld die niet met de benodigde tweederde meerderheid van het parlement waren benoemd.] Daar heb ik je al op geantwoord om 15:23: Als er geen tweederde meerderheid is dan kunnen de rechters -na twee stemrondes- met een simpele meerderheid gekozen worden. [Het feit dat je dit gegeven, ondanks dat ik je dat meerdere keren heb aangereikt blijft negeren maakt je best wel een huichelaar.] Tja, je kunt gaan schelden als je je gelijk niet haalt maar dat is ook wel een beetje triest. [In contact staan met of zelfs afstemmen met (de Amerikaanse overheid) is niet hetzelfde als onder regie staan van] Volgens de Wall Street Journal zette het telefoontje van Pence het plan in werking voor de couppoging. Dat lijkt me toch de regie voeren. Hier kun je lezen hoe de VS Juan Guaido voor de rol van coupleider uitgekozen heeft: https://grayzoneproject.com/2019/01/29/the-making-of-juan-guaido-how-the-us-regime-change-laboratory-created-venezuelas-coup-leader/ Volgens een medewerker van Trump was Guaidó ‘the missing piece’ in de Amerikaanse plannen: “That internal piece was missing. He was the piece we needed for our strategy to be coherent and complete,” (Washington Post). Als dat je nog niet overtuigt dat Guaidó een marionet is van de Trump-administratie, dan ben je denk ik ernstig ideologisch verblind.

Bert Jansen2
Bert Jansen21 feb. 2019 - 23:20

[Ben je tegen de illegale coup...] De illegale coup bracht Maduro aan de macht. Hij is alleen niet de allerslimste, en vergat bij de parlementsverkiezingen ook de uitslag van tevoren vast te leggen. Daarom werd duidelijk dat in werkelijkheid 2/3 van de Venozolanen tegen hem zijn.

Mark Huysman
Mark Huysman2 feb. 2019 - 9:07

[De illegale coup bracht Maduro aan de macht.] Welke presidentsverkiezing was volgens jou een coup? De eerste of de tweede? Wat zijn je bewijzen? Verder heb je mijn vraag hierboven over het grondwetsartikel nog niet beantwoord. Ik zag dat je een poging gedaan hebt bij dit artikel: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/russische-huurlingen-beveiligen-maduro-in-venezuela#comment-2321175 maar dat was niet erg sterk zoals je in mijn reactie kunt lezen. Misschien kun je een nieuwe poging wagen?

Geesteman
Geesteman1 feb. 2019 - 7:52

Toch raar dat democraten altijd een probleem hebben met meerderheden die door verkiezingen tot stand zijn gekomen.

Anoniempje5
Anoniempje51 feb. 2019 - 7:28

Voor wie nu blind achter Boltons verhaal gaan staan. Weten jullie nog dat John Bolton de hoofdcheerleader was van de massavernietigingswapens die echt zeker weten in Irak aanwezig zouden zijn? Het was ook op Boltons advies om de bevolking van Libië te helpen met een invasie. Hij heeft geadviseerd om Israël Iran te laten 'nuken'. Wilde nog een Cuba invasie omdat ze mvw zouden hebben. Dit is een oorlogsophitser extraordinair en kan je beter niet op z'n blauwe ogen geloven.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje51 feb. 2019 - 14:10

Goh en wie blijkt ook aangewezen te zijn om democratie te brengen in Venezuela. Elliot Abrams, die is al een veroordeeld voor zijn aandeel in de Iran-Contra schandaal. Ook was die betrokken bij de coup tegen Chaves. En onder Reagan heeft die die geprobeerd de massa slachting rapporten in El-Salvador af te doen als Russische propaganda. Ook heeft die geholpen met de financiering van Contra rebellen in Nicaragua. Daarover heeft die gelogen tegen het congres. Heeft die toegegeven en is daar voor veroordeeld. Bush gaf hem een pardon.

robheus2
robheus21 feb. 2019 - 0:43

Wordt tijd dat we eerst despoten zoals Macron en Rutte gaan afzetten die het draagvlak onder de bevolking al volledig verspreeld hebben, en dan de ondemocratische EU eens gaan vervangen door een europees samenwerkings verband van soevereine landen, Rusland en Wit-rusland niet uitgesloten, en gaan samenwerken op basis van wederzijdse economische voordelen en grens-overstijgende problemen (zoals milieu, klimaat, migratie). Met een europees investerings fonds voor energie- en gastransitie. Het is in NL bijv. veel te duur om alle woningen van gas af te halen. Dan kun je beter tegen lagere kosten in oost-europa woningen energiezuiniger maken in ruil voor gasimporten. Zie: https://robheus.home.xs4all.nl/Bestanden/aantekeningen-klimaatakkoord.pdf

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot1 feb. 2019 - 12:46

'Wordt tijd dat we eerst despoten zoals Macron en Rutte gaan afzetten ' Strak plan: Culturele Revolutie 2.0. En daarna fijn o.l.v. een sukkel van niveautje Maduro met zijn allen de armoe in. En iedereen die het niet eens met de grote leider achter de tralies. Zoiets..?

JanB2
JanB25 feb. 2019 - 0:57

@ Joe Je dicht Rutte cs impliciet wel erg veel kwaliteiten toe. Mobutu verdedigde zich ook altijd met de slogan "het is ik of anders chaos".

Henk Joh
Henk Joh31 jan. 2019 - 22:53

Goh wat vreemd zeg. Dat het EP er belang aan hecht om in het “buitenland” zo ver te gaan. Het referendum in ons eigen Europese Catalonië werd de kop ingedrukt als zijnde een “binnenlandse aangelegenheid”

PetervdB2
PetervdB231 jan. 2019 - 19:22

De meeste reacties hieronder vallen overduidelijk in de categorie van 'de vijand van mijn vijand is mijn vriend' . De Trumphaat is zo blindmakend dat de strapatsen van Maduro niet meer gezien worden. NIet om het een of het ander, maar waarom is het Parlement van Venezuela al jaren buiten werking? Wanneer het volk achter je staat, dan hebben ze toch op jouw partij gestemd en kun je met het parlement zaken doen? Kennelijk was het niet zo. Wanneer je het leger tegen je eigen bevolking in zet, dan zal het volk het toch niet helemaal met je eens zjin. Ik zou zeggen; Laat de interimpresident het ergste puin ruimen en voor half december dit jaar verkiezingen houden met buitenlandse waarnemers uit democratische landen. Zet dan ook alle belastingparadijzen onder druk om de tegoeden van Maduro en zijn kliek vrij te geven. Vergeet niet dat Venezuela een volwaardig buurland van ons Koninkrijkje is. Straks gaat Maduro nog Falklandje spelen met de Antillen. Dan worden we zo een oorlog ingezogen.

13 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen31 jan. 2019 - 20:38

Ja, lekker daar het vuurtje opstoken. Ik zou zeggen: bemoei je met jouw eigen zaken, want je geeft voedsel aan een beginnende burgeroorlog en dan verspeel je het recht om achteraf te klagen dat je er in "meegezogen" werd. Als de Russen en de Chinezen de lessen van Syrië en de Oekraïne geleerd hebben, dan sturen ze nu al troepen en niet pas nadat de "special forces" (terroristen) vanuit Columbia het land zijn binnen gevallen.

JasDon
JasDon31 jan. 2019 - 21:42

"Als de Russen en de Chinezen de lessen van Syrië en de Oekraïne geleerd hebben" Je weet dat je het hier over twee totalitaire staten hebt hè? Waarbij China letterlijk alle bewoners probeert te volgen in het leven, opdat ze niets doen wat maar enigszins niet OK is volgens de staat. Dan kan je heel veel dingen over de VS roepen, maar op het moment dat het volk daar kiest voor een linkse president, dan stapt de vorige president netjes op. In China en Rusland zijn het alleen de mensen aan de top die bepalen wie de volgende leider zal worden, het volk heeft totaal geen inspraak. En de manier hoe Rusland Aleppo heeft bevrijd verdient ook geen schoonheidsprijs, ze hebben met zware artillerie en bombardementen hele gebieden vernietigd, of er nu onschuldige burgers rondliepen of niet. De burgerslachtoffers van 'Westerse' bombardementen zullen ook significant zijn geweest, maar Assad en Putin hebben moordpartijen en het vernietigen van ziekenhuizen juist als middel gebruikt om de tegenstand te breken. En zo een soort interventie gun je de burgers van Venezuela, waar nu al reeds honderden onschuldige slachtoffers zijn gevallen door geweld, laat staan de slachtoffers als gevolg van ondervoeding, gebrek aan zorg en andere faciliteiten. Het is maar goed dat je zo overtuigd ben van je eigen gelijk, want anders zou je misschien wel eens stil kunnen staan bij de onzin die je verkoopt en je zelf diep schamen voor de idioterie die je de wereld in hebt geholpen.

Nico de Mus
Nico de Mus31 jan. 2019 - 21:56

!!De Trumphaat is zo blindmakend dat de strapatsen van Maduro niet meer gezien worden.!! Inderdaad , zo gaat dat , terwijl Barack Obama al in 2015 begonnen is met sancties.

Mark Huysman
Mark Huysman31 jan. 2019 - 22:22

[NIet om het een of het ander, maar waarom is het Parlement van Venezuela al jaren buiten werking?] Omdat het geen gehoor wil geven aan het Hooggerechtshof van Venezuela. Enkele parlementsleden (niet alleen leden van de oppositie) hebben hun zetel bemachtigd door het kopen van stemmen .Het Hooggerechtshof eiste daarop dat deze ‘gekozenen’ hun zetel niet in zouden nemen. Het parlement minachtte het Hooggerechtshof waardoor het zichzelf buiten de wet heeft geplaatst. [Wanneer het volk achter je staat, dan hebben ze toch op jouw partij gestemd en kun je met het parlement zaken doen?] Maduro heeft steeds geprobeerd om tot een dialoog te komen met de oppositie maar de oppositie wil hier niets van weten. Zie onder andere: https://venezuelanalysis.com/news/13090 “According to comments by the Pope, the Venezuelan opposition bears significant responsibility for the failure of Vatican-mediated dialogue that broke down at the end of 2016.” [Ik zou zeggen; Laat de interimpresident het ergste puin ruimen en voor half december dit jaar verkiezingen houden met buitenlandse waarnemers uit democratische landen.] Vorig jaar zijn er verkiezingen geweest die met ruime meerderheid door Maduro gewonnen zijn. Beschuldigingen van fraude zijn totaal niet hard gemaakt. Nieuwe verkiezingen onder auspices van zogenaamde ‘democratische’ landen is niks anders dan terugkeer naar een koloniaal model: als je kiest voor de pro-imperialistische kandidaat dan krijg je je bezittingen terug en dan worden de sancties opgeheven. Als je kiest voor links dan wordt je economisch de nek om gedraaid. Die 'interim-president' doet een volkomen ongrondwettelijke greep naar de macht.

hartpine
hartpine31 jan. 2019 - 22:57

En hiermee is weer een schier eindeloze mensenlevens vretende, burgeroorlog begonnen.

Anoniempje5
Anoniempje51 feb. 2019 - 8:06

"De Trumphaat is zo blindmakend.." Nee hoor, want het heeft niks met Drumpf, of hoe heet die ook al weer, te maken. Met Hillary waren we uiteindelijk ook op dit punt uitgekomen. Ik mag en geloof vooral John Bolton niet op dit gebied. Bekijk zijn rol in het massavernietigingswapen in Irak verhaal en op wiens advies Libië is "geholpen". Hopelijk ben je een grote voorstander van opvang in de regio voor echte vluchtelingen want Venezuela ligt inderdaad in onze regio dankzij de Antillen.

Mark Huysman
Mark Huysman1 feb. 2019 - 8:48

@JasDon [Dan kan je heel veel dingen over de VS roepen, maar op het moment dat het volk daar kiest voor een linkse president, dan stapt de vorige president netjes op.] De grap is alleen dat het onmogelijk is om te kiezen voor een linkse president. Het electorale proces wordt volkomen gecontroleerd door de twee Big Business partijen. Als een linkse politicus via een van deze partijen kandidaat probeert te worden dan wordt dat door het establishment gesaboteerd. Zie Bernie Sanders. [In China en Rusland zijn het alleen de mensen aan de top die bepalen wie de volgende leider zal worden] Exact hetzelfde als in de VS dus. @Nico de Mus [!!De Trumphaat is zo blindmakend dat de strapatsen van Maduro niet meer gezien worden.!! Inderdaad , zo gaat dat , terwijl Barack Obama al in 2015 begonnen is met sancties.] De meeste mensen zijn tegen imperialistische interventie. Of die plaatsvindt onder leiding van een Democraat of Republikein maakt niet uit. De oorlog tegen Vietnam werd zowel door Democratische als Republikeinse administraties gevoerd. Even misdadig.

Klifhanger
Klifhanger1 feb. 2019 - 9:19

@Mark Maduro en dialoog met de oppositie, ha, ha, ja op zijn voorwaarden… Daar zou u in andere situaties met een rechts regime ook voor geweest zijn. Mark, kijk jouw politieke voorkeur is evident, prima, maar probeer ajb een beetje geloofwaardig verhaal te verkondigen. Ik zou zeggen in jouw trand: geweldige vent die Maduro, niets verkeerds aan, slimme man ook, veel verstand van economie, jammer alleen dat iedereen niet weet hoe gauw ze het land moeten verlaten, maar...…. dat is de schuld van de VS...

JasDon
JasDon1 feb. 2019 - 9:25

"Omdat het geen gehoor wil geven aan het Hooggerechtshof van Venezuela. Enkele parlementsleden (niet alleen leden van de oppositie) hebben hun zetel bemachtigd door het kopen van stemmen .Het Hooggerechtshof eiste daarop dat deze ‘gekozenen’ hun zetel niet in zouden nemen." Natuurlijk Mark, of je weet niet waar je hebt over hebt of je bent je bewust van het feit dat je niet alle feiten deelt en dus bewust een moorddadig, dictoriaal regime verdedigt. Direct na de parlementsverkiezingen benoemde Maduro 13 nieuwe rechters tot het hooggerechtshof, zodat zijn controle over dit instituut volledig zou zijn. Dat werd maar al te duidelijk toen zelfs de vice-president zich tussen de rechters begaf toen ze het besluit om de macht bij het parlement weg te halen verdedigden. Maar die informatie is niet erg handig voor de beeldvorming he Mark? Wist je trouwens dat die 13 nieuwe rechters niet mochten worden benoemd, omdat er geen benodigde tweederde meerderheid was in het parlement voor die aanstellingen? Wist je dat het hooggerechtshof met die 13 nieuwe rechters vervolgens zelf besloten dat dit geen probleem was? De beschuldiging van omkoping ook bizar, want het waren juist Chavez en Maduro die voor elke verkiezing de armen en indianen allerlei giften beloofden. Ook maakt het niet uit, omdat bij het ontbreken van een onafhankelijke rechtspraak die beschuldigingen nooit normaal (onafhankelijk) onderzocht en beoordeeld konden worden. Wat niet vreemd is, is dat de oppositie hierdoor net geen tweederde meerderheid kreeg, waardoor het ook niet meer in staat was om nieuwe presidentsverkiezingen uit te schrijven. Toen de hoofdaanklager en partijgenoot van Maduro dit veroordeelde werden er tegen haar een afpersingsaanklacht bedacht en moest ze het land uit vluchten. Dus Mark... hopelijk kan je nog een beetje ademen in de ruimte waar je je hoofd in hebt gestoken.

erikbos
erikbos1 feb. 2019 - 9:28

@Mark Huysman "Het Hooggerechtshof eiste daarop dat deze ‘gekozenen’ hun zetel niet in zouden nemen. Het parlement minachtte het Hooggerechtshof waardoor het zichzelf buiten de wet heeft geplaatst" Wat een klucht, het niet gekozen hooggerechtshof (bemand door Maduro getrouwen) zet na een ruime overwinning van de oppositie het parlement buitenspel en hevelt de macht van het parlement naar zichzelf toe. Het was een regelrechte coupe van Maduro om alleenheerser te zijn, je moet wel heel blind om dat niet te zien .

JasDon
JasDon1 feb. 2019 - 12:59

"Wat u daar schrijft weet iedereen al die de reguliere massa media kijkt en leest. Wat u niet schrijft is wat de alternatieve media hebben onderzocht en bekend gemaakt." Wat jij vooral niet doet is op het gepresenteerde feitenrelaas ingaan en dat je wederom met kansloze complottheorieën komt aanzetten.

Mark Huysman
Mark Huysman1 feb. 2019 - 14:23

[Maduro en dialoog met de oppositie, ha, ha, ja op zijn voorwaarden…] Nee, onder leiding van neutrale landen Mexico en Uruguay. De VS en oppositie wijzen dit af. Net als dat ze de dialoog onder leiding van het Vaticaan opgebroken hebben. [Natuurlijk Mark, of je weet niet waar je hebt over hebt of je bent je bewust van het feit dat je niet alle feiten deelt en dus bewust een moorddadig, dictoriaal regime verdedigt.] Dat lijkt me eerder voor jou te gelden. Je loopt hier reclame te maken voor de illegale couppoging van uan Guaidó. Waardoor je meehelpt de geesten rijp te maken voor een bloedige burgeroorlog met als gewenste uitkomst een Trumpiaans marionettenbewind. [Direct na de parlementsverkiezingen benoemde Maduro 13 nieuwe rechters tot het hooggerechtshof, zodat zijn controle over dit instituut volledig zou zijn.] Dat heb je mis. Het oude parlement -waarin links een meerderheid had- benoemde deze 13 nieuwe rechters. [Wist je trouwens dat die 13 nieuwe rechters niet mochten worden benoemd, omdat er geen benodigde tweederde meerderheid was in het parlement voor die aanstellingen?] Wist jij dat als er geen tweederde meerderheid voor de benoeming is dat dan -na twee stemrondes- een simpele meerderheid voldoet? [De beschuldiging van omkoping ook bizar, want het waren juist Chavez en Maduro die voor elke verkiezing de armen en indianen allerlei giften beloofden.] Alle politici doen beloftes. Chavez en Maduro hebben altijd geprobeerd die beloftes na te komen. Dat is juist een van de verwijten van rechts: dat ze veel geld in sociale pogramma’s steken. In geval van de omkoping in 2015 ging het om iets anders: kandidaten hadden kiezers met drank en geld gelokt.

Klifhanger
Klifhanger1 feb. 2019 - 15:36

@Mark Weet je, ik lees vaak met interesse Mark's opinies, en hoewel ik zijn ideolgie niet aanhang, heft ie ergens tenminste geloof in. Maar je kan ook ziende blind zijn: Dat hele Venezulaanse regime is toch een falikante mislukking en schande voor het socialisme, probeer ajb eens een keer realistisch te zijn. Niet alle ellende komt altijd uit alleen het buitenland, dat hebben al zoveel beruchte heersers gedurende de recente geschiedenis geprobeerd…. dan hoef je nl intern niets op orde te krijgen.

EricDonkaew
EricDonkaew31 jan. 2019 - 18:42

Ik vind het toch maar vreemd dat iemand die zichzelf tot interim-president van Venezuela benoemt, meteen de erkenning krijgt van het Europese Parlement. Het land heeft grote problemen. Het beste lijkt nieuwe verkiezingen met internationale waarnemers, zodat (hopelijk) alles eerlijk verloopt. Ik heb daar momenteel geen zicht op. Stemmen de Venezolanen dan opnieuw in meerderheid op Maduro, tja, dan is dat maar zo.

8 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew31 jan. 2019 - 19:18

Is het nu 'lijkt' of 'lijken'? Ik begin zelf te twijfelen.

Karingin
Karingin31 jan. 2019 - 21:40

Lijkt, als in "het beste lijkt te zijn dat er nieuwe verkiezingen komen"

OlavM
OlavM31 jan. 2019 - 22:33

@ EricDonkaew: M.i. zit het zo: -Het beste lijken nieuwe verkiezingen....enz., óf: -Het lijkt het beste DAT nieuwe verkiezingen worden gehouden....enz.

Mark Huysman
Mark Huysman31 jan. 2019 - 22:44

[Het beste lijkt nieuwe verkiezingen..] Waarom zouden de VS en de EU mogen bepalen dat er nieuwe verkiezingen moeten komen? Er is totaal niet aangetoond dat de verkiezingen vorig jaar frauduleus waren. Als dit de nieuwe norm in de wereld wordt dan kunnen Derde Wereld landen net zo goed ophouden verkiezingen te houden. Op moment dat er gekozen wordt voor een onafhankelijke koers dan planten de VS een ‘interim-president’ in je land en dan moeten de verkiezingen opnieuw. Kies je dan voor de pro-Amerikaanse kandidaat dan wordt je land met dollars overspoeld. Kies je echter voor de anti-imperialist dan worden je bezittingen afgenomen en dan wordt je economisch de nek om gedraaid.

EricDonkaew
EricDonkaew31 jan. 2019 - 22:52

@OlavM ------------------------------- In de zin van: Nieuwe verkiezingen lijken het beste. Maar bij: Het beste lijkt nieuwe verkiezingen lijkt 'lijkt' ook op 'Het beste' te kunnen worden teruggekoppeld. Ik ben nog niet zeker.

OlavM
OlavM1 feb. 2019 - 11:58

@ EricDonjaewL Mijn laatste reactie op dit punt. Ik had begrepen wat je bedoelt. Maar vanuit correct grammaticaal oogpunt noemde ik volgens mij de enig mogelijke twee alternatieven.

OlavM
OlavM1 feb. 2019 - 15:06

Excuus: @ EricDonkaew

EricDonkaew
EricDonkaew1 feb. 2019 - 19:11

@Karingin ------------------------------- Jij hebt ook een punt. Vervang 'lijkt' eens door 'is'. Dan lijkt "Het beste is nieuwe verkiezingen" beter dan "Het beste zijn nieuwe verkiezingen". Ik ga het aan Onze Taal vragen.

OlavM
OlavM31 jan. 2019 - 18:15

Het is een in sociaal en economisch opzicht rampzalige toestand in Venezuela. Dat zal niemand ontkennen, denk ik. Maar het is absurd hoezeer de onwettige actie van Guaidó, die duidelijk vanaf het begin met Amerikaanse steun is uitgevoerd, zo snel ook door andere landen wordt gesteund. Voor de VS is het "business as usual": regeringen die hun niet aanstaan saboteren en zo mogelijk omverwerpen, eventueel met Amerikaanse militairen, en coupplegers steunen. Hoe het verder ook verloopt: hopelijk komt het Venezolaanse volk binnen afzienbare tijd er weer een beetje boven op. Maar coupplegers met Amerikaanse steun: dan kom je van een koude kermis thuis.

10 Reacties
Satya
Satya31 jan. 2019 - 19:22

Yep. Ik denk uiteindelijk dat je nog slechter af bent. De Amerikaanse belangen worden leidinggevend in die landen. Nog een oliebron waar de Amerikanen zeggenschap over krijgen. Ik vind dat Ron Paul hier best interessante dingen over te zeggen heeft. Ook het feest dat nu op rechts gevierd wordt wat betreft het zogenaamde falen van socialisme. Volgens hem heeft Amerika een veel te grote rol in dat falen gespeeld om van falen van het socialisme te kunnen spreken. Ik ben geen libertarier overigens, wel rechtser geworden maar uit sociaal oogpunt. Ik denk dat mensen nuttig moeten zijn om zich tevreden te voelen en dat een maatschappij daardoor verandert. Als dat rechts is, soms weer ik het gewoon niet wat nu rechts of links is.

Karingin
Karingin31 jan. 2019 - 21:37

Satya: (off topic wbt het artikel, maar een antwoord op je opmerking over links en rechts): Dat is geen rechts standpunt (je nuttig willen voelen), dat is een menselijk standpunt. Het verschil tussen links en rechts hierin is, dat links de mens centraal stelt en rechts het economische belang. Tenzij je een kasplantje bent, moet je je eigen broek ophouden en gewoon gezellig meedoen, ongeacht je beperkingen. Daarom zijn bijvoorbeeld sociale werkplaatsen en de melkert-banen grotendeels verdwenen, want dat levert niet genoeg op. Economisch gezien dan, voor het welzijn van de mensen die daar werkten was het wel degelijk van groot belang. Ik denk dat je zelf wel genoeg andere voorbeelden kunt bedenken waarin de kosten/batenanalyse in het hier en nu, belangrijker is geweest dan het welzijn van de mens en de lange termijn gevolgen. In Nederland. In de VS loopt dat al jaren helemaal de spuigaten uit. Maar goed, daar is links zelfs behoorlijk rechts. En - on topic - het is inderdaad niet bemoedigend dat de VS zo'n grote vinger in de Venezolaanse pap heeft.

OlavM
OlavM31 jan. 2019 - 22:20

@ Satya: Wat je bedoelt met “rechtser geworden uit sociaal oogpunt” is me niet helemaal duidelijk. De termen “rechts”( of “conservatief”) en “links” (of “progressief”} zijn m.i. niet scherp te omschrijven begrippen , maar veeleer algemene, vage aanduidingen. En ook als mensen zichzelf beschouwen als rechts of links georiënteerd, kunnen ze daarmee nog vele kanten op. Als “links” mens kan je je immers laten inspireren door b.v. socialistische, communistische, anarchistische of ook christelijk-sociale ideeën. En op “rechts” bestaan ook velerlei variaties. Bij “links” denk ik vooral aan termen als: gerichtheid op sociale rechtvaardigheid en verandering, eerlijk delen, kritische instelling, non-discriminatie, zelfbepaling en emancipatie. Bij “rechts” heb ik meer associaties met termen als: ik-gerichtheid, eigen carrière voorop, verrijking, machtsuitoefening en meestal geen veranderingsgerichtheid. Tijdens mijn middelbareschooltijd heb ik me dan ook al als links gedefinieerd, in overeenstemming met de toenmalige ontwikkeling van mijn opvattingen en ideeën. Al vele malen heb ik zelf aangegeven: het is voor mij niet zozeer belangrijk door welke wereldbeschouwing, religie of ideologie mensen geïnspireerd zijn, maar veeleer welke consequenties ze daaruit trekken in de praktijk van hun leven. Dit blijft de toestssteen. Terugkomend op mijn eerste zin: wat bedoel je met “rechtser geworden uit sociaal oogpunt”?

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 feb. 2019 - 7:20

Als het om de VS gaat springen EU parlementariërs gewoon door het hoepeltje! De rest zal wel volgen. Er is in 60 jaar nog niets veranderd.

Geesteman
Geesteman1 feb. 2019 - 7:50

[hopelijk komt het Venezolaanse volk binnen afzienbare tijd er weer een beetje boven op] Als Guaidó de macht heeft gegrepen is die kans zo goed als nul. Het oproer gaat ook niet over de noden van het volk maar wie er dictator mag spelen. De toekomst van de bevolking in Venezuela door een regime change zal er niet door veranderen. Een kleine groep van uitverkorenen gaat er door de uitverkoop van het land op vooruit. De rest van de bevolking zal nog tientallen jaren moeten zuchten door al die boycotmaatregel die het land in de vernieling hebben gebracht. Zo ver als eerlijke verdeling van de energiebronnen gaat de steun van de VS niet.

Geesteman
Geesteman1 feb. 2019 - 8:41

@Satya Laat je niet gek maken met wat Wilders allemaal roept. Voor hem is zelfs de VVD links. Daardoor is het linkse volk gaan geloven dat al de liberale prietpraat links is. En de van oorsprong links partijen zijn daar om electorale redenen ook in gaan geloven. Links is protest. Maar daar hoor je niemand meer over.

JasDon
JasDon1 feb. 2019 - 9:49

"Als Guaidó de macht heeft gegrepen is die kans zo goed als nul." Ja want dan zouden grote bedrijven weer normaal kunnen opereren en produceren, ipv stil te liggen onder een corrupt regime-puppet. Of dan zou de staat niet meer al zijn olie-inkomsten kwijt zijn aan het afbetalen van schulden aan Rusland en China. Of zo zou de middenklasse weer normaal kunnen opereren zonder zich zorgen te maken over de constante devaluatie van de lokale munteenheid en niet meer gehouden worden aan de door de overheid vastgestelde prijzen. Dan zou er geen rare grijze handel van producten meer zijn omdat mensen toch wel een weg vinden om aan noodzakelijke zaken te kopen. En zo zouden toeristen weer van de natuur in Venezuela kunnen genieten en zo inkomsten genereren voor de lokale bevolking. Nee, je hebt helemaal gelijk, Maduro en zijn incompetente, corrupte regime moet maar aanblijven en de bevolking moet blij zijn met de overgebleven kruimels, want ze kunnen er zelfs bijna op overleven.

Geesteman
Geesteman1 feb. 2019 - 10:23

@JasDon Dat is dromen.

Satya
Satya1 feb. 2019 - 11:33

Eigenlijk wat karingin omschrijft. Ik vond altijd dat als je niet werkte je toch op vakantie moest kunnen, daar ben ik van terug gekomen. Ik ben voor de zorg voor zwakkeren maar er zijn ook mensen die niets willen daar ben ik harder voor geworden. Ozon heeft mij laatst iets geschreven over een burka. Misschien dat de vrouw nu hem vrijwillig draagt maar hoe gaat dat met de volgende generaties? Dan wordt dwang natuurlijk wel iets wat te verwachten is. Ik ben erg zoekende. Net als over integratie, ik ben zelf geïntegreerd en denk dat er soms best meer druk op gezet mag worden, waardoor mensen meer onderdeel van de samenleving gaan uitmaken, goed tegen polarisatie maar ook uit sociaal oogpunt. Ik bedoel niet de huidige druk die is niet efficient.

JasDon
JasDon1 feb. 2019 - 13:40

"De productie is grotendeels in handen van de oligarchie in Venezuela, zoals nagenoeg over de hele wereld. En die zijn het juist die tegen Maduro zijn en daarom weigeren hun producten te leveren voor prijzen die de bevolking kunnen betalen. " Jij papagaait letterlijk het regime na in dit feitenvrije relaas, de gehele productieketen (PVDSA, dochter Citgo) is volledig in handen van het regime van Maduro en ontvangt ook zo alle olie inkomsten. Dit soort verhalen deden er ook al de ronde toen er voedseltekorten waren, de paar bedrijfjes die nog niet genationaliseerd waren in Venezuela waren volgens Maduro verantwoordelijk voor de tekorten. Terwijl het echte probleem was dat door de continue devaluatie van de munt en de door Maduro vastgestelde prijzen er alleen producten konden worden verkocht tegen heftige verliezen. Dus werden deze goederen niet meer verkocht in de winkels maar op illegale marktjes.

Anoniempje5
Anoniempje531 jan. 2019 - 16:11

Waren die protesten niet allemaal in de rijkere wijken? Dus stel het bewijs zou komen dat Drumpf, of hoe die ook heet, een beetje heeft valsgespeeld tijdens de verkiezingen in de VS gaan we hetzelfde doen? Hillary verklaart alsnog dat ze gewonnen heeft en wij gaan erover stemmen en sancties opleggen, mij lijkt het sterk . Is er trouwens bewijs dat Maduro heeft valsgespeeld of is het net zo zeker als die massavernietigingswapens in Irak? En wat met al die andere landen waarvan we vrij zeker weten dat de verkiezingen niet eerlijk verlopen? Gelijke behandeling zou je denken. Want het gaat om het welzijn van de bevolking en niet om de roof van grondstoffen uiteraard. *Disclaimer; het is echt mogelijk tegen de bemoeienissen van de VS te zijn en geen Maduro fan. Zelfde als Drumpf en Hillary beide bijna even verschrikkelijk en ongeschikt te vinden als POTUS.

2 Reacties
LaBou
LaBou 31 jan. 2019 - 17:50

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2019/01/28/informatie-over-venezuela-is-selectief-en-vooringenomen

Anoniempje5
Anoniempje51 feb. 2019 - 7:33

Dank je LaBou. Inderdaad zo ongeveer wat ik ook had opgepikt.

Mostafa
Mostafa31 jan. 2019 - 16:05

Mag het Venezolaanse volk zelf bepalen zoals in Europa en in Amerika het geval is?!!

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter31 jan. 2019 - 17:01

Er zijn er 23 miljoen op de vlucht , Juan G. heeft ingegrepen en wil verkiezingen uitschrijven waarbij het volk de gelegenheid krijgt zelf te kiezen. Het wordt moeilijk kiezen met Mauduro aan de macht .

Mark Huysman
Mark Huysman31 jan. 2019 - 22:33

[Er zijn er 23 miljoen op de vlucht] Dat is flauwekul. [Juan G. heeft ingegrepen en wil verkiezingen uitschrijven waarbij het volk de gelegenheid krijgt zelf te kiezen] Juan G. heeft geen enkele legitimiteit, hij is een zetbaas van Trump. Er zijn vorig jaar verkiezingen geweest. De uitslag bevalt de Amerikanen niet en daarom willen ze regime-change. Net als ze in 2009 in Honduras doorgevoerd hebben. Kolonialisme 2:0.

[verwijderd]
[verwijderd]31 jan. 2019 - 15:39

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
Zapata
Zapata31 jan. 2019 - 17:44

Daar heb je helemaal gelijk in Marie. Veel slechter dan nu kan het er niet worden, zelfs niet onder een neocon zoals Juan Guaidó die natuurlijk weinig anders is als een zetbaas van the happy few. Maar toch gaan bij mij wat nekharen overeind staan als Trump aanstuurt op regime change. Sinds wanneer interesseert het Trump (of de gemiddelde EU parlementarieer) hoe het gaat met de arme schlemiel in weet ik veel wat voor land? Er zit ook nog een risico in want als Juan Guaidó helemaal niets gaat betekenen voor het arme gedeelte van de bevolking daar ligt een burgeroorlog in het verschiet. Is natuurlijk big business voor heel wat lieden maar of we daar op zitten te wachten?

Klaas Punt
Klaas Punt31 jan. 2019 - 17:57

De boycot van VS is in ieder geval 1 van de redenen waarom het zo slecht gaat daar. Verder weet ik er te weinig van. Men schijnt er een handje van te hebben in Zuid-Amerika om de zittende president te vervangen. Eerst Brazilie en nu dus Venezuela. Argentinie is failliet. Het gaat niet goed daar. Maar evengoed is mij onduidelijk waarom het Europese parelement zich in deze strijd moet mengen.

JasDon
JasDon31 jan. 2019 - 18:33

Juist, ik vind het persoonlijk absolute bagger die hier voorbij komt. Zelfs verwijzingen naar artikelen van de propagandamachine van Maduro en co. komen doodleuk langs in de reacties. Venezuela is altijd een erg bipolair (links VS rechts) land geweest, maar Maduro heeft de lokale economie gesloopt en is nu volledig afhankelijk van Rusland en China vanwege de schulden die hij heeft gemaakt. Hij heeft zelfs de helft van de Citgo aan de Russen gegeven. Het land verdient een betere leider en democratie.

itsme3
itsme331 jan. 2019 - 21:25

@ Klaas Punt De boycot van de VS stelt pas sinds kort iets voor. Maduro, en samen met hem Chavez, is toch echt zelf verantwoordelijk voor de economische chaos. Eerst hebben ze alle buitenlandse investeringen het land uit gejaagd en vervolgens de eigen industrie kapot gemaakt door het massaal subsidiëren van importproducten. En dat kaartenhuis viel in elkaar toen de oliedollars niet langer binnenstroomden vanwege de val van de olieprijs.

robheus2
robheus21 feb. 2019 - 0:49

Dat is niet vreemd want de VS is de hoofdoorzaak van de econ. crisis in Venezuela. Ze hebben de olieprijzen laten dalen (de saudische despoten zijn altijd bereid om daarvoor wat meer olie op te pompen om daarmee de uitbuitersklasse van dienst te zijn) en stellen sancties in, en ra ra waar komt die crisis vandaan, ze steunen illegale coup pogingen, en erkennen een niet verkozen leider. Voor de VS is Venezuela nog steeds hun achtertuin met een hoop olie, die ze voor hun eigen belangen willen gebruiken, niet voor de belangen van de Venezuelaan met de pet die dankzij de socialistische politiek niet straat arm meer is, onderwijs kan krijgen etc.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker2 feb. 2019 - 11:51

@RobHeus Saudie Arabie heeft met opzet de olieprijs laten zakken om Venezuela dwars te zitten? Geloof je het echt zelf? "de Venezuelaan met de pet die dankzij de socialistische politiek niet straat arm meer is, onderwijs kan krijgen etc." HAHAAHA. . Vandaar dat er 2 miljoen Venezuelanen met de pet op de vlucht zijn geslagen voor de armoede? Je moet caberettier worden!

Mark Huysman
Mark Huysman31 jan. 2019 - 14:45

Het Europees Parlement als poedel van Trump.

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart31 jan. 2019 - 17:26

Gênant is het zeker. Tjonge, het schaamrood klimt naar de kruin. Die Maduro is ongetwijfeld een zak; - om het maar 's zachtjes uit te drukken. (Ja, dit weten we via de elitaire fake-news media, dus enige slagen om de arm zijn wellicht geboden...) Hij past moeiteloos in het rijtje: Orban, Erdogan, Poetin, Trump, en al die andere snoodaards, volksknevellaars en vijanden van de wereldvrede (zelf reken ik kampioen leugenaar Marx Rutte daarbij) die door het EU-parlement op handen worden gedragen. Maar over hunnie geen kwaad woord. Pootjes geven en luisteren naar his masters voice, bah, bah.