Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europees Mensenrechtenhof legt bom onder omstreden Britse deportatievluchten naar Rwanda

  •  
14-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1475 keer bekeken
  •  
ANP-450392451

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft op het allerlaatste moment ingegrepen in het omstreden Britse plan om asielzoekers naar Rwanda te deporteren. Dat meldt The Guardian. Een eerste deportatievlucht stond gepland voor dinsdagavond, maar dat toestel mag nu naar alle waarschijnlijkheid niet vertrekken.

Advocaten van een van de asielzoekers hebben na meerdere keren bot te hebben gevangen bij Britse gerechtshoven, een noodprocedure aangespannen bij het EHRM. Daarin werd bewijs dat is geleverd door VN Vluchtelinenorganisatie UNHCR aangeleverd waarin staat dat asielzoekers die van het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda worden overgebracht, daar geen toegang hebben tot een eerlijke en efficiënte asielprocedure. Het Europees hof ging daarin mee. Volgens de advocaten geldt de beslissing niet alleen voor hun cliënt, maar voor alle asielzoekers aan boord van de deportatievlucht. 

De uitspraak is een forse domper voor de regering van Boris Johnson die de overeenkomst met Rwanda had gepresenteerd als de kroon op zijn immigratiebeleid. Rwanda, onderdeel van het voormalige Britse Gemenebest (tegenwoordig Gemenebest van Naties geheten), ontvangt omgerekend 140 miljoen euro voor het project waarbij asielzoekers die via Het Kanaal Groot-Brittannië binnenkomen, worden afgevoerd om in het Afrikaanse land hun asielprocedure te doorlopen. 

De Conservatieve Partij van Johnson noemt de deportaties een maatregel om mensensmokkelaars op Het Kanaal te ontmoedigen. Volgens oppositiepartij Labour is het plan niet alleen onethisch en druist het in tegen mensenrechten, maar is het ook vooral bedoeld als afleiding voor de vele schandalen die rond Johnson hangen. Rwanda heeft een zeer slechte reputatie als het gaat om mensenrechten. Groot-Brittannië eiste nota bene zelf vorig jaar bij de Verenigde Naties nog een onderzoek naar de vele moorden, vermissingen en martelpraktijken in het land. Eerder deze week dreigde Boris Johnson nog om Groot-Brittannië terug te trekken uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens wanneer de deportatievluchten niet zouden mogen vertrekken. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Satya
Satya15 jun. 2022 - 7:58

Ik had verwacht dat het hier vol zou lopen met veroordelingen van extreemrechtse mensen aan het adres van VK. Het gaat hier om samenwerking met Rwanda, het ergste onderdrukkende land ter wereld wisten ze mij te vertellen. Nee hoor, extreemrechts heeft schijt aan mensenrechten. Mensen tegen hun wil overbrengen van het ene continent naar het andere, belachelijk. Bereid zijn daar een ontzettend bedrag voor te betalen, dan is ontmenselijking in een zorgwekkend stadium. Met landen in Oost Afrika dit soort deals sluiten is misdadig, de landen kunnen hun eigen bevolking niet onderhouden door kapitaalvlucht naar het westen. De ontmenselijking die hieraan ten grondslag ligt is zeer racistisch. De Britse conservatieven en ontmenselijking zit diep Churchill een poging tot genocide op Kikuyu, Johnson ziet mensen als vee dat je over de wereld zend naar zijn wil. Het racisme is schrikbarend diep.

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 jun. 2022 - 5:34

Johnson houd wel van politiek met afleidende stunten. Het kan hem waarschijnlijk helemaal niet schelen of het een goe idee is of niet. Wel is het een goed idee dat het procedure om te kijken of applicanten vluchtelingen zijn met recht op asiel onder de verdragen en de plaatselijke invulling daarvan, gebeurt voor dat ze in een land zo ver van het crisis gebied komen. Want zijn ze eenmaal binnen dan blijven ze toch al, en kan men geen differentie maken tussen degenen die recht, en degenen die geen recht hebben, noch kanaliseren of besluiten hoeveel een land wil of kan hebben per jaar voor de goede orde. Er zouden in theorie plekken kunnen zijn waar de verdragen worden gerespecteerd, en er alternatieven voor asiel zijn anders dan de VK, maar ik neem aan dat het regiem van Rwanda daar helemaal niet aan voldoet of kan voldoen. Beter zou het zijn als de instoom vooraf gereguleert zou zijn, maar de liberalen willen afbraak van lokale sociale bestanden en een globale vrije markt van mensenvlees, met af en toe en stunt of afleiding.

1 Reactie
Satya
Satya15 jun. 2022 - 8:00

Nee Paul beter zou het zijn als kapitaalvlucht wordt gestopt maar daar durven jullie niet aan. Liever ontmenselijking.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop114 jun. 2022 - 20:58

''Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft op het allerlaatste moment ingegrepen in het omstreden Britse plan om asielzoekers naar Rwanda te deporteren.'' Stom plan ook van de Britten. Beter kunnen ze asielzoekers terugbrengen naar de andere kant van Het Kanaal waar ze vandaan komen. En als de EU a-sociaal hypocriet blijft wegkijken van asielzoekers die met EU bootjes het Kanaal opgaan met groot risico om te verzuipen dan de EU aanklagen bij Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM)

1 Reactie
Satya
Satya15 jun. 2022 - 8:01

Dacht dat je zo betrokken was bij arbeiders. Nee, liever ga je mee in de ontmenselijking van niet blanke arbeiders

Greendutch
Greendutch14 jun. 2022 - 20:32

daarstraks werd ook bekend dat niet honderden maar nog slechts enkele (7) vluchtelingen in dat vliegtuig zouden zitten, dat terzijde blijft het een wanstaltig gegeven dat een land dat rijk is geworden door de vele koloniën die ze gehad hebben en leeggeplukt, nu vluchtelingen met een speciale vlucht uitzet. waarom niet een fatsoenlijke manier bedenken om te voorkomen dat weer ‘vreemdelingen’ binnenkomen terwijl Brexit juist gerealiseerd is omdat buitenlanders teveel waren in dat land.

2 Reacties
Andre6
Andre615 jun. 2022 - 5:18

@Greendutch: U bedoelt asielzoekers, geen vluchtelingen

Volrin
Volrin15 jun. 2022 - 12:49

@Andre6 In veel gevallen ZIJN vluchtelingen, asielzoekers.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 jun. 2022 - 19:53

Soms vraag ik me af of we in West-Europa geregeerd worden door ongekozen rechters die ruim om gaan met hun mandaat. Gelet op de snelheid waarmee de Nederlandse regering de avondklok na een rechterlijke uitspraak toch wist door te voeren moet het zeker mogelijk zijn als er een wil is. De mensen die veel geld betalen om het kanaal in een bootje over te steken zijn in mijn ogen meer op zoek naar welvaart dan veiligheid. Ze waren immers al veilig in Frankrijk (en een rits landen daarvoor). Hervorming van het asielrecht lijkt me vroeg of laat onvermijdelijk. Hopelijk gaat West-Europa het hier geprezen Nieuw-Zeeland achterna in haar beleid.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jun. 2022 - 21:13

Het is een vrij korte oversteek van het vaste land naar Engeland. Dat probleem heeft Nieuw-Zeeland niet.

LaBou
LaBou 15 jun. 2022 - 6:04

"Soms vraag ik me af of we in West-Europa geregeerd worden door ongekozen rechters die ruim om gaan met hun mandaat. " Ja, erg he, dat die rechters zomaar op eigen houtje durven te beslissen dat een regering zich aan bepaalde regels moeten houden.

r v b
r v b15 jun. 2022 - 6:43

gelukkig hebben we nog onafhankelijke rechters die de mensenrechten bewaken. Mensenrechten zijn niet veilig bij de xenofobe vluchtelingenhaters.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 jun. 2022 - 6:56

@Danielle, Absoluut, je hebt gelijk. Afstand is een belangrijke factor. Echter, ik vind dat andere factoren ook een grote impact hebben. Landen als Bulgarije en Roemenië liggen dichter bij conflicthaarden en gebroken landen maar krijgen minder asielzoekers. Uiteindelijk is het denk ik grotendeels het beleid en de voorzieningen die geboden worden wat een land aantrekkelijk of niet aantrekkelijk maakt. De Britten zouden bijv. eens kunnen beginnen met het invoeren van nationale ID kaarten om zwart werken lastiger te maken.

Volrin
Volrin15 jun. 2022 - 7:14

"De mensen die veel geld betalen om het kanaal in een bootje over te steken zijn in mijn ogen meer op zoek naar welvaart dan veiligheid. " Dat is een domme non-sequitur.

Olav Meijer
Olav Meijer14 jun. 2022 - 19:38

Prima dat het EHRM dit schaamteloze project heeft getorpedeerd.