Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europees Hof van Justitie geeft homo's recht op asiel

  •  
07-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lovehumanright
Vonnis: homoseksualiteit kan recht geven op vluchtelingenstatus en internationale bescherming
Het Europese Hof van Justitie boog zich op Nederlands verzoek over de homokwestie wegens drie lopende asielprocedures. Personen uit Sierra Leone, Oeganda en Senegal willen in Nederland de vluchtelingenstatus krijgen omdat zij vrezen dat zij in hun land van herkomst worden vervolgd omdat zij homo zijn.
Hoewel de geaardheid van het drietal door staatssecretaris Teeven van Justitie  in twijfel wordt getrokken , dwingt de uitspraak Nederland om asielaanvragen van LHBT-vluchtelingen op zijn minst serieus te nemen. Homoseksuele asielzoekers kunnen namelijk in hun land van herkomst gevaar lopen te worden vervolgd op grond van hun geaardheid. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot een gevangenisstraf voor homoseksuele handelingen. Homoseksuele asielzoekers kunnen zodoende een bepaalde ‘sociale groep’ vormen die recht heeft op internationale bescherming, stelt het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.
Eerder deze week schreef minister Timmermans van Buitenlandse Zaken al dat Russische LHBT’s wat hem betreft welkom zijn om asiel aan te vragen in Nederland:
De anti-homopropagandawet heeft een stigmatiserende en discriminerende werking, draagt bij aan een homofoob klimaat en heeft een intimiderend effect op LHBT-personen en sympathisanten. Bij de beoordeling van asielverzoeken geldt bijvoorbeeld dat een onmenselijke behandeling moet worden beschouwd als een ernstige schending van de grondrechten.
De brief van Timmermans, die eind deze week het Koningspaar vergezeld op hun Ruslandreis, werd door Rusland als een belediging opgevat. De plotselinge opening van armen ten opzichte van LHBT-vluchtelingen is dan ook een trendbreuk met het Nederlands IND-beleid tot nu toe.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Nachtegaaltje
Nachtegaaltje7 nov. 2013 - 12:39

Het aantonen dat iemand vanwege zijn homoseksualiteit wordt vervolgd is natuurlijk net zo moeilijk of makkelijk als aantonen dat iemand wordt vervolgd vanwege zijn geloof, politieke voorkeur of schoenmaat.

Patrick Faas
Patrick Faas7 nov. 2013 - 12:39

"op Nederlands verzoek" Goed zo Nederland.

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2013 - 12:39

hoe kun je beleid maken mbt tot iets wat eigenlijk niet te bewijzen is

1 Reactie
eeweew
eeweew7 nov. 2013 - 12:39

Als iemand in eigen land risico loopt om gearresteerd te worden omdat hij homo is, dan denk ik dat je er vanuit moet kunnen gaan dat deze persoon homoseksueel is.

Jossy2
Jossy27 nov. 2013 - 12:39

Op zich ben ik het hier mee eens dat deze mensen recht op asiel hebben. Maar helaas herinner ik mij nog de vele dienstweigeraars die homo waren tijdens de dienstkeuring toen de dienstplicht nog bestond.

1 Reactie
Nachtegaaltje
Nachtegaaltje7 nov. 2013 - 12:39

Ach er waren ook wel andere manieren om S5 te krijgen: http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2006-2007/Voorgoed-ongeschikt.html