Joop

Europees Hof: Geen inkomensgrens voor gezinshereniging

  •    •  
04-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_gezinshereniging_beeldengroep300.jpg

Nederland eist voor gezinshereniging standaard 120 procent van minimumloon. Hof zegt: Per geval bekijken of inkomen voldoet

Nederland mag geen standaard minimuminkomen vaststellen als voorwaarde voor gezinshereniging. Bij iedere aanvraag moet apart worden bekeken. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg donderdag bepaald.
Aanleiding voor de uitspraak was de zaak van de Marokkaan M. Chakroun die sinds 1970 in Nederland woont, zo meldt NRC Handelsblad. Zijn vrouw, met wie hij in 1972 in Marokko is getrouwd, vroeg in 2006 een verblijfsvergunning aan. Die werd geweigerd, omdat Chakroun niet voldeed aan de inkomensnorm van 120 procent van het minimuminkomen die de Nederlandse overheid hanteert. Die komt neer op 1.441 euro.
Het Europese Hof van Justitie heeft nu geoordeeld dat een lidstaat van de EU geen gezinshereniging mag weigeren aan iemand “die het bewijs heeft geleverd over stabiele en regelmatige inkomsten te beschikken”, ook al is dat een uitkering.
De uitspraak kan gevolgen hebben voor het gezinsherenigingsbeleid van Nederland. Het ministerie van Justitie, verantwoordelijk voor het asiel- en vreemdelingenbeleid, gaat de uitspraak bestuderen.
Lees hier het hele artikel
Foto: Flickr CC Gerard’s World

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 mrt. 2010 - 15:59

Weer een teken dat Nederland naast kinderrechten ook mensenrechten schendt. Hier bepaalt Wilders en De Telegraaf alle rechten die er bestaan. Gelukkig ik heb twee huizen in Marokko, gebouwde met eigen zweet, hier verdorrie. Ben je boos, Mostafa! Helemaaaaaaal niet! hoe kom je daar bij?!!!

Yggdrasil
Yggdrasil4 mrt. 2010 - 15:59

Wanneer Wilders het voor het zeggen krijgt in Nederland dan kon het Europese Hof het nog wel eens heel erg druk krijgen

zegmaarmark
zegmaarmark4 mrt. 2010 - 15:59

Snel op zoek naar plan B dus... Hopelijk ziet zelfs iedereen hier op joop dat een ongebreideld recht van gezinsvorming en hereniging niet gewenst is...

Hanvander Horst
Hanvander Horst4 mrt. 2010 - 15:59

Eigenlijk zou je het een hoop mensen moeten gunnen, een Nederland dat geen deel meer uitmaakt van Europa: gesloten grenzen bij Wuustwezel en Lobith Tolkamer of hoe het daar heet: geen vrij verkeer meer van mensen, maar ook niet van goederen, stevige invoerrechten op Nederlandse producten die naar de rest van Europa worden verhandeld, een gulden die op en neer stuitert als een jojo en Nederlandse illegalen die overal in Europa worden opgejaagd, nadat zij over de grens zijn geslopen om in Brussel of Berlijn een baantje te vinden. Want thuis is er nog maar voor weinigen werk.

karuna2
karuna24 mrt. 2010 - 15:59

Dit is nou een beetje lastig parket. Ik ben voor het naleven van de Europese wetgeving, maar ook vóór het niet laten oplopen van de kansarme immigratiebruiden. Er zit dus niets anders op dan grotere samenwerking met de EU landen om de wetgeving meer up to date te brengen. Zoals gebruikelijk zien de Wilders aanhangers maar een uitweg en dat is het negeren van Europa. Hoe simpel gesteld en dom gedacht. Het is niet eens jezelf in de voet schieten, maar meer een vorm van jezelf in de buik schieten. Een kans van fifty/fifty of je dat overleeft.

[verwijderd]
[verwijderd]4 mrt. 2010 - 15:59

Dat europese hof moesten ze maar eens opheffen. Het knaagt teveel aan onze soevereiniteit en maakt Justitie het werken onmogelijk. Om nog maar niet te spreken van de bakken met geld die zo'n hof kost. "Wie zal dat betalen zoete lieve Gerretje"

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen4 mrt. 2010 - 15:59

beste mevrouw Greet, Uw mening heeft een Wilderiaans domheidsgehalte van jewelste. Weet u hoeveel Nederland aan het Europese Hof bijdraagt? U bent het in deze helemaal eens met Poetin, die alle hervormingen en veranderingen in het Europese Hof tegenwerkt zodat Rusland zijn eigen wetgeving ongehinderd kan invoeren en repressie kan uitvoeren. Greet for Poetin! Overigens kost het Europese hof Nederland minder dan de jaarlijkse bekostiging van een grote rechtbank in Nederland.

[verwijderd]
[verwijderd]4 mrt. 2010 - 15:59

Eberhard van der Laan noemde de gezinshereniging die het Hof hier eist: "dweilen met de kraan open". Ik ben het volledig met hem eens

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen4 mrt. 2010 - 15:59

Als Van der Laan dit bedoeld heeft, zit hij wat mij betreft hartstikke fout. En hoort hij in de hoek van foute PvdA bestuurders en politieke vertegenwoordigers als Marcouch en Dijsselbloem thuis. Ik hoop van harte dat jij je vergist.

SjengDeSter
SjengDeSter4 mrt. 2010 - 15:59

Net even de uitspraak doorgelezen. Tsja, het lag er wel heel dik bovenop dat Nederland hier fout zat. Meneer en mevrouw waren al 37 jaar getrouwd en meneer had een inkomen van boven het minimumloon. Vond de Nederlandse overheid niet genoeg. Maar waren meneer en mevrouw getrouwd vóór meneer in 1970 naar Nederland was gekomen, dan was het inkomen volgens onze wetgeving wel voldoende geweest. Daarmee geeft de regering eigenlijk zelf al aan dat die eis van 120% helemaal niet bedoeld is om ervoor te zorgen dat immigranten een acceptabel en stabiel inkomen hebben, maar alleen maar om mensen buiten te sluiten. Een erg verfrissende uitspraak om te lezen. Goed dat weer eens duidelijk wordt gemaakt dat het hoofdregel moet zijn dat families mogen samenwonen en dat uitsluiting alleen in uitzonderlijke gevallen gerechtvaardigd is. Zie de uitspraak hier: http://curia.europa.eu/jurisp/cgi-bin/gettext.pl?where=&lang=nl&num=79899695C19080578&doc=T&ouvert=T&seance=ARRET.

1 Reactie
Rondeboer
Rondeboer4 mrt. 2010 - 15:59

Mijnheer had een uitkering. Wat mij betreft mag iedereen binnenkomen. Als je minimaal 10 jaar afziet van een uitkering. Geen eigen inkomen betekent wegwezen.

[verwijderd]
[verwijderd]4 mrt. 2010 - 15:59

Weer een bewijs dat de rechtertjes geen weet hebben van wat zich in de maatschappij afspeelt. Het zou prachtig zijn als Nederland de afmeting van Rusland had en er geld aan de bomen groeide, in dat geval kon en mocht iedereen hier zich vestigen. We zitten echter op elkaars lip, kunnen al te grote culturele verschillen niet hanteren, kampen met vegrijzing en verkeren ook nog 'ns in een crisis. Het is gewoonweg simpel: we. kunnen. er. geen. kanslozen. bij. hebben.

2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen4 mrt. 2010 - 15:59

Beste Harry even nadenken... rechters die iets niets weten? Of zou het een kwestie van wetgeving en verdragen zijn? Wetgeving en verdragen die wij democratisch met zijn allen hebben nagestreefd na een uit de hand gelopen wereldoorlog en communisme dat de vrijheid van het individu beperkte. Nu uit bescherming van het individu moeten andere individuen rekening houden met het recht van andere individuen. Wat is dat toch lastig!

cengiz66
cengiz664 mrt. 2010 - 15:59

Beste Harry, Ik ben het nimmer met je eens op Joop. Doch vind dat ook jij recht hebt op je mening. Hier gaat je eigen bewering echter mank door te verwijzen naar de vergrijzing. Om die op te vangen heb je immigratie nodig. Is de natuurlijk (Nederlandse) aanwas onvoldoende.

rgeurtsen
rgeurtsen4 mrt. 2010 - 15:59

Nederland toch. Europese wetgeving is relevant, maar welke politieke partij behalve D'66 durft dat nog hardop te zeggen. Nationalistische domheid. Donderdagavond 4 april werd in DWDD Rottenberg weggehoond door Beau en Hiddema(?) toen Rottenberg constateerde dat een aantal zaken die de PVV zou willen, en die Hiddema voorstelde, als PVV-aanhanger, niet kunnen gezien de Europese wetgeving of het Europese Hof (van de mensenrechten). Wat ben ik blij dat we die bescherming hebben tegen nationalistische infantiliteit.

2 Reacties
Tarak
Tarak4 mrt. 2010 - 15:59

Nationalisme is het cement in de samenleving, wat pas echt dom is uw doelloze internationalisme. Internationalisme om het internationalisme, ook al gaat het ten koste van uw eigen land in uw blinde verlangen om maar vooral als een verschrikkelijk progressief iemand over te komen kiest u partij tegen uw eigen land. Een vrij en soeverein land als Nederland kan dat verdrag natuurlijk gewoon opzeggen, maar dat zal u wel verschrikkelijk vinden, dat maakbare samenlevingsproject de EU moet en zal lukken ook al zal het volledig ten koste gaan van de vrijheid en soevereiniteit van uw eigen volk.

Rondeboer
Rondeboer4 mrt. 2010 - 15:59

Er is altijd een mogelijkheid om uitspraken van het hof te omzeilen. Daar heb je natuurlijk een goede jurist zoals Hiddema voor nodig.