Joop

Europarlementariërs willen Facebook doorlichten om privacybescherming

  •    •  
10-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1207951267_a40bba8582_z
Sociaal medium Facebook moet volledige openheid van zaken geven, zodat Europese agentschappen kunnen nagaan in hoeverre het bedrijf werk heeft gemaakt van de belofte privacybescherming te verbeteren. De bevoegde commissie van het Europese Parlement eist dit omdat volgens de leden Facebook dit na de Cambridge Analytica-affaire beloofd heeft.
Het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) en het Europees Comité voor Gegevensbescherming (EDPB) zouden een volledige, zogenaamde audit moeten uitvoeren en de resultaten die daaruit voort komen moeten voorleggen aan de Europese Commissie, het Europees Parlement en de nationale parlementen.
Een en ander volgt op de hoorzitting in mei van dit jaar, waarbij Mark Zuckerberg, de hoogste baas van Facebook, aan de tand werd gevoeld in het Europees Parlement. Hij liet hierbij volgens veel parlementariërs niet het achterste van zijn tong zien. Eind oktober moet er gestemd gaan worden of de audit wordt doorgezet.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

De Nieuwe Realist
De Nieuwe Realist11 okt. 2018 - 10:50

Ik zou graag zien dat de overheden eens doorgelicht zouden worden om privacybescherming. Wij (burgers) worden overal gevolgd en gecontroleerd, zonder dat wij daar enige invloed op hebben of bezwaar tegen kunnen maken. Facebook kun je opzeggen (al is dat niet makkelijk, maar het kan). Je staatsburgerschap daarentegen kun je niet zomaar opzeggen, dus blijf je van geboorte tot na je dood gevolgd worden door de overheid....

Hiltermann
Hiltermann11 okt. 2018 - 8:45

Het gedonder van misbruik door FB is ten dele te verwijtbaar aan de gebruikers zelf. Op ongekend exhibitionistische wijze hebben miljoenen mensen hun hele hebben en houden op FB gezet. Ze sluiten vriendschappen met mensen die ze niet kennen enzovoorts. Je moet toch wel stapel krankzinnig zijn om zoveel informatie over je persoonlijke leven op internet te zetten. FB heeft dankbaar gebruik gemaakt van die informatie die voor bedrijven en oa politieke partijen erg interessant is. De rest is geschiedenis.

1 Reactie
De Nieuwe Realist
De Nieuwe Realist11 okt. 2018 - 11:30

Helemaal mee eens!

Hiltermann
Hiltermann11 okt. 2018 - 8:40

Zuckerberg kent maar een argument en dat is geld, veel geld. Van verzoeken tot openheid wordt hij niet warm of koud. Pas wanneer de toegang tot FB gebruikers beperkt wordt of er een boete in de orde van een paar procent van zijn omzet opgelegd wordt komt hij in beweging.

RealistischLinks
RealistischLinks11 okt. 2018 - 8:36

Men heeft het er wel eens over dat er een Europese variant van Facebook moet komen, zodat buitenlandse bedrijven (lees: Amerikaanse) niet massaal met de gegevens van Europese burgers aan de haal kunnen gaan. Dat lijkt mij ook weer geen oplossing: een eng idee als als een ongekozen club als het Europees parlement vervolgens invloed uit kan oefenen op het beheer van alle data van de Europese burgers. Eng ja.. In China is het al praktijk.

quatsch
quatsch10 okt. 2018 - 23:18

Er bestaat nu niet meer zoiets als privacy. En daar heeft Brussel zelf een groot aandeel in gehad.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai10 okt. 2018 - 17:46

Naast hun salaris van ongeveer 100.000 euro per jaar krijgen leden van het Europees Parlement een onkostenvergoeding van ruim 4300 euro per maand. Waar ze dat aan besteden, hoeven ze niet te vertellen. En dat blijft zo. Deze hypocriete kliek durft wel!!

4 Reacties
Hiltermann
Hiltermann10 okt. 2018 - 18:45

Dat is in Nederland ook zo al zijn de bedragen wat bescheidener. Een kamerlid ontvangt naast zijn schadeloosstelling maandelijks 2500 euro vrij te besteden. Wanneer een gewone werkgever een onkostenvergoeding betaald moeten alle uitgaven tot dat bedrag verantwoord worden met bonnetjes. De enige uitzondering die de belastingdienst accepteert zijn parlementsleden. Ze zorgen goed voor zichzelf. Die 2500 euro netto is een bedrag waar veel werknemers alleen maar kunnen dromen. Dat zullen ze nooit verdienen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen10 okt. 2018 - 20:52

@ hansdetorenkraai Uh...dit onderwerp gaat toch over Facebook, of heb ik iets gemist? Wat heeft dat met salarissen te maken? Het gaat toch om diefstal van uw persoonlijke gegevens en misbruik daarvan door Facebook? Maar goed..... ik zal het allemaal wel verkeerd gelezen hebben.

RealistischLinks
RealistischLinks11 okt. 2018 - 8:39

@Hilterman Dat het in Nederland ook zo aan toe gaat maakt het niet minder krom. Het is dus verkapt salaris waarover ze geen loonbelasting hoeven af te dragen. Het klopt van geen kant.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai11 okt. 2018 - 14:37

@ Alfred 10 oktober 2018 at 22:52, Kan u ten dele volgen maar doel op het geven van openheid van zaken de Europarlementariërs willen Facebook doorlichten maar ze geven zelf geen openheid van zaken en dat is natuurlijk behoorlijk hypocriet, het gaat over heel veel belastinggeld.

Thuiszitter
Thuiszitter10 okt. 2018 - 17:24

Het wachten is op S.O.L.I.D.

Rechtse Bal
Rechtse Bal10 okt. 2018 - 17:23

en wij maar wijsgemaakt zijn dat de EU opgericht was voor : verbetering economie, meer veiligheid en dat je bij de grens niet steeds moest geldwisselen.... blijken ze allemaal zich met Facebook bezig te houden ...

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen10 okt. 2018 - 20:55

@ Rehtse Bal, Misschien moet u vaker de site van de EU lezen. Daar vindt u meer info over waar de EU zich mee bezighoudt. Dat s heel leerzaam. Je kunt zelfs hele debatten volgen. Mooi he? Zouden meer mensen moeten doen. ;-)

rvb2
rvb211 okt. 2018 - 7:35

@rechtse bal: het gaat hier om privacy, en dus over veiligheid.