Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europarlement wil kantoorgebouw veranderen in eigen hotel, felle kritiek van links

  •  
27-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1556 keer bekeken
  •  
ANP-456807746

Het plan van het Europarlement om een kantoorpand om te bouwen tot een eigen hotel, kan op veel kritiek rekenen van met name linkse parlementariërs. Volgens hen is de bouw onnodig, vervuilend en is de maandelijkse verplaatsing van Brussel naar Straatsburg sowieso al een overbodige last, niet in de laatste plaats voor het klimaat. Daarnaast is volgens de critici de besluitvorming rondom het plan schimmig.

Woensdag onthulde Politico dat parlementsvoorzitter Roberta Metsola een kantoorgebouw in bezit van het Europarlement, het Salvador de Madariaga-gebouw, wil laten verbouwen tot een hotel. Dat blijkt uit een brief uit februari, gericht aan de toenmalige Franse premier Jean Castex. Volgens Metsola zou een eigen hotel de druk op de hotelsector verminderen. De Franse overheid staat pal achter het plan, ook omdat het graag het pas opgeleverde Osmosegebouw aan het Europees Parlement wil verkopen. Het Europarlement heeft vorige week met die koop ingestemd, 275 leden stemden voor, 274 tegen.

De fractie Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D), waar de PvdA deel van uitmaakt, heeft in een reactie op het bericht laten weten:

"Conservatieven en liberalen zitten vol (slechte) ideeën. Ze willen nu een oud gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg omtoveren tot… een hotel! Geen grap. De echte reden achter dit "briljante" idee is om de Franse president Macron een plezier te doen, die een duur, gloednieuw gebouw aan de Europese instellingen wil verkopen. Maar aangezien het Parlement geen nieuw chique gebouw nodig heeft, verzinnen de EVP- en Renew-fracties excuses om de deal te sluiten. Dit zou natuurlijk miljoenen belastinggeld kosten. Vorige week probeerden we deze waanzin te stoppen, maar verloren met één stem. We geven niet toe!"

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.