Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europarlement wil einde aan racistische 'blackface-praktijk' Zwarte Piet

  •  
20-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
247 keer bekeken
  •  
Demonstratie tegen racisme in Rotterdam

© 2020-06-03 17:52:54 ROTTERDAM - De Black Lives Matter demonstratie bij de Erasmusbrug vanavond brengt veel demonstranten op de been. Protest tegen politiegeweld en racisme. Aanleiding is de d

Het Europees Parlement (EP) heeft met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen om “de verschrikkelijke dood van George Floyd hard te veroordelen”, samen met andere soortgelijke sterfgevallen, bijvoorbeeld door racistisch gemotiveerd politiegeweld. Ook wordt stevig stelling genomen tegen uitingen van racisme in Europese lidstaten, waaronder “blackface-praktijk” Zwarte Piet.
493 parlementsleden stemden voor de resolutie, 104 tegen en 67 politici onthielden zich. De Nederlandse onthoudingen kwamen van de fracties van het CDA, de ChristenUnie en Forum voor Democratie. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik stemde tegen.
Het EP dringt er bij de Amerikaanse overheid op aan structureel racisme en systemische ongelijkheid aan te pakken, gewelddadig politieoptreden tegen demonstranten en journalisten te veroordelen, net als het dreigement van Donald Trump het leger in te zetten en het voortdurend aanwakkeren van haat door de Amerikaanse president.
Het parlement laat weten achter de massale, wereldwijde protesten tegen racisme en discriminatie te staan en veroordeelt “witte suprematie in al zijn vormen”. Ook sprak het parlement uit dat racisme en xenofobie niet onder de vrijheid van meningsuiting vallen. Het parlement heeft met de resolutie het slavernijverleden officieel een misdaad tegen de menselijkheid verklaard. Daarmee moeten de EU-instellingen en lidstaten officieel erkennen dat in het verleden onrecht en misdaden tegen de menselijkheid zijn begaan tegen zwarte mensen, mensen van kleur en Roma. Dit zal onder meer moeten gebeuren door in de leerplannen van de school “de geschiedenis van zwarte mensen en mensen van kleur” op te nemen. De resolutie stelt ook voor om van 2 december een Europese dag te maken ter herdenking van de afschaffing van de slavenhandel.
Update: De betreffende resolutie is hier na te lezen. De black face traditie en andere Afrofobische verschijnselen komen aan de orde in punt 16.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (177)

Libertain
Libertain22 jun. 2020 - 7:12

Sommige mensen zitten in de knop en derhalve zijn niet in staat om hunzelf te helpen naar een betere weg, daarom krijgen ze goedbedoeld hulp van ondersteunende organisatie. Hetzelfde met sommige landen die van hun slechte en kwalijke culturele gewoontes nog niet met eigen kracht af kunnen, zijn ze nog te zwaak om de slechte oude gewoontes uit te groeien. Daarom moet hulp van buitenaf aangeboden worden, net als in het geval met Europarlement die Nederland te hulp wil schieten en hulp bieden om het koloniaal verleden te doen overstijgen, derhalve het belachelijke fetisj ZP 's een keertje afdanken. Allemaal positieve ontwikkelingen die wij moeten blijven koesteren.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman22 jun. 2020 - 11:16

Maar de echte positieve ontwikkeling zou zijn: geen libertijnse bevoogding. Ik zou een afscheid van die EU als zeer positief ervaren. Zwarte piet is een figuur in een vaderlands sprookje, jammer dat dit jou niet ten deel is gevallen. Nooit kadotjes gehad?

Libertain
Libertain22 jun. 2020 - 15:52

@Frans, ("Nooit kadotjes gehad?") Jawel, hadden ze nooit met kolonialisme en racisme te maken. Jammer dat je doof ben voor het verhaal van KOZP, dat zijn geen sprookjes. Deze houding roept de reacties van het Europarlement op.

[verwijderd]
[verwijderd]21 jun. 2020 - 19:26

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Grietje Genot
Grietje Genot22 jun. 2020 - 11:19

Laten we deze racistische uitspraak "blanken hebben niet zulke lange tenen" aanvullen met deze: blanken hebben kleine pikkies, en meestal zaagsel in het hoofd.

Viso
Viso21 jun. 2020 - 18:20

Het is duidelijk dat men probeert een verband te leggen tussen Blackface en ZP. Dat verband is er echter niet. ZP is een bedenksel van leraar Schenkman NA de afschaffing van de slavernij met de intentie om donkere mensen een hart onder de riem te steken. Gezien de kleding van ZP die een edelman uit die tijd moet voorstellen kan ik geen andere reden bedenken. Intentie is daarnaast de enige graadmeter die echt kan bepalen of er sprake is van racisme of niet. Echter wordt nu de persoonlijke emotie als graadmeter gehanteerd.. En daarom zien we deze discussie dan ook uit de hand lopen. Het ene kamp voelt zich racistisch benaderd terwijl er van het andere kamp totaal geen intentie is. Doet mij overkomen als een geval van totale non verbale miscommunicatie waarin de emoties alleen maar steeds verder en hoger oplopen. Dat mensen als Jerry en Awkasi, gezien het feit dat diens voorouders zelf slavenhandelaren waren, deze strijd voeren tegen ZP kan ik daarom alleen maar als ironie opvatten.

Krek
Krek21 jun. 2020 - 17:41

Ach, over een maandje of twee is het EP BLM al lang weer vergeten, laat staan dat ze december halen met hun "wij zijn erbij!"-actie. We hadden de "we gaan écht wat aan het klimaat doen"-komedie aldaar, waarbij Greta Thunberg die door alle hallelujah zangers de hemel in geprezen werd ook even mee mocht doen. En wat hadden de #metoo waar men zei dat er écht wat gedaan moest worden tegen misbruik van vrouwen. Dat werd fluks aan de kant gezet nadat Weinstein voor de rechter kwam, want toen was de hype wel over en haal je het nieuws er niet meer mee. Het hippe was er weer af, zoals we ook hier in de reacties weer lezen wanneer iemand wijst op de veelal vrouwonvriendelijke teksten van de rappers van MOJO. Iemand dan reageert van "boeiuh, man, daar hebben we het nu niet over" dat zijn dus precies die hype-meelopers die ik bedoel. Niks deugen, gewoon effe doen wat de massa doet, want dan is het goed. Het is de jaloerse kneuterigheid die er uit spreekt, die van 'ohhhhh, er steekt een kop boven het maaiveld uit!! Hakkkeeuuuuhhhh!" Het is een dieptrieste bedoening van mensen die niet verder komen dan wat 'deugen' tijdens een feessie, ook wel demonstratie genoemd, met muziek en een groep vrienden, of wat facebook likes. Geen wonder dat al die acties als nachtkaarsjes uitgaan zodra het nieuwtje er af is.

Gerrit338
Gerrit33821 jun. 2020 - 13:00

Wat een krachtig signaal uit het EP. Een resolutie aannemen om “de verschrikkelijke dood van George Floyd hard te veroordelen”. Hoe lang hebben ze daar nu over vergaderd om dit krachtige signaal uit het EP te verwoorden ? Ieder weldenkend mens heeft deze laffe daad al na een paar seconden veroordeeld. Er zijn al vele demonstraties geweest wereldwijd en dan komt, als mosterd naar de maaltijd 'ons' EP nog een krachtige veroordeling uitspreken. Veel te laat om nog serieus genomen te worden.

Jantje Beton2
Jantje Beton221 jun. 2020 - 11:08

Kun je ook tegen racisme zijn zonder de vrijheid van meningsuiting aan te tasten? Wie bepaalt wat xenofoob en/of racistisch is? Maar goed dat dit een niet bindende resolutie is.

1 Reactie
Grietje Genot
Grietje Genot22 jun. 2020 - 11:23

Tja, wie bepaalt dat, hè? Wie bepaalt wat moord is, of diefstal, bezit etc. Het is me een raadsel.

Ryan2
Ryan221 jun. 2020 - 9:31

Allemaal een hoop gebakken lucht. Want waar gaat het eigenlijk om? In mijn jeugd was er een Sinterklaas. Met een karikatuur bij zich. Liep nog met een ketting te rammelen. Maakte toch al niet veel indruk. Later moest die wat vriendelijker worden. De roe verdween. Dat ging allemaal goed, in kleine kring. Op school werd Sinterklaas simpel gevierd. Totdat de televisie er bij kwam. Dat werd een intocht in Amsterdam. Later kwamen er andere plaatsen bij. Er werden door de NOS voortaan hele kinderprogramma's over gemaakt. Het werd een hele heisa. En nu moet het allemaal afgeschaft worden? De burgemeester van Eindhoven loopt dan ineens helemaal voorop. Zwarte Piet is ineens niet meer welkom in Eindhoven. Welnu. Stop maar met die massa hysterie. Ban Sinterklaas maar van de TV en Internet. We vieren het wel zoals vroeger, lekker thuis. Met een kop chocolademelk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jun. 2020 - 7:03

Ook hebben ze gezegd dat het afgelopen moet zijn met de beeldenstorm, maar dat staat hier dan weer niet!

Paul250371
Paul25037121 jun. 2020 - 0:21

"Ook sprak het parlement uit dat racisme en xenofobie niet onder de vrijheid van meningsuiting vallen. " De enige zin waar het in deze column toe doet. "Het Europees Parlement (EP) heeft met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen om “de verschrikkelijke dood van George Floyd hard te veroordelen”, samen met andere soortgelijke sterfgevallen, bijvoorbeeld door racistisch gemotiveerd politiegeweld. " Fantastisch. ze hebben hun geld weer verdiend.

OlavM
OlavM20 jun. 2020 - 22:02

En vandaag blijkt Jerry Afriyie (én zijn gezin!) weer zeer ernstig te zijn bedreigd. De tekst is uiermate goor racistisch en agressief. (Uiteraard zullen politie en justitie worden ingeschakeld). Johan Derksen op TV (8 juni jl.): “We hebben niet het idee dat racisme bestaat. We zien het op TV. Ik kom het onderweg niet tegen.”

11 Reacties
OlavM
OlavM20 jun. 2020 - 22:41

Als je zoiets doms zegt, geef je er blijk van nooit serieus naar antiracisme-activisten te hebben geluisterd.

Fredje3
Fredje321 jun. 2020 - 3:46

Bedreigen is nooit goed, nu heb ik niet veel op met de uitspraken die Jerry Afriyie doet, maar wat dit persoon doet is natuurlijk compleet achterlijk en eerlijk gezegd doet dit de zaak voor ZP ook geen goed. Als de bedreiging niet zo serieus zou zijn geweest zou dit nog Jerry kunnen ondersteunen ook. Ik hoop dat dit een papieren tijger is en dat er niets gebeurd.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 jun. 2020 - 6:11

@ OlavM Dat had hij idd iets genuanceerder kunnen zeggen. Maar wij zijn een relatief racisme-arm land, ik denk dat hij dit ook eigenlijk bedoelde. Hij is veel in de VS geweest en vindt waarschijnlijk dat wij het hier allemaal wel in de juiste proporties moeten blijven zien. Overigens neemt hij keer op keer fel stelling tegen racisme, en oordeelde bv snoeihard over het incident bij de wedstrijd FC Den Bosch- Excelsior. Hij zal de walgelijke bedreigingen van "gekkies" aan het adres van Afriyie ook krachtig veroordelen, daar ben ik van overtuigd.

Anoniempje5
Anoniempje521 jun. 2020 - 6:14

Hopelijk worden ze opgespoord en goed aangepakt. Blijft me verbazen hoe weinig ik verneem dat mensen worden bestraft voor dit soort bedreigingen. De verdediging valt wel te voorspellen; "het was maar een grapje, satire en/of ironie en hun doen het ook". En uiteraard vinden ze van zichzelf dat ze niet racistisch zijn, maar....

Jozias2
Jozias221 jun. 2020 - 8:44

Dan moet je wel het hele citaat plaatsen: “Ik heb het zelf ook nooit ervaren en ik zie nu al die mensen op tv, zwarte mensen, die steen en been klagen om dat ze zich elke dag racistisch benaderd voelen. En dat kun je niet negeren als die mensen zich zo voelen. Dat zijn ook Nederlanders, die wonen ook in dit land. We zullen daar uitermate voorzichtig mee om moeten gaan. Dat zijn we ook niet gewend want wij hebben helemaal niet het idee dat racisme bestaat. Want wij komen het onderweg niet tegen.” Volgens mij zegt hij op een genuanceerde manier feitelijk hetzelfde wat anderen zeggen dat blanke mensen niet kunnen oordelen over racisme omdat ze het zelf niet zo ervaren. Verder gaat het vooral over de toon van sommige mensen die op de voorgrond treden en de aandacht naar zich toe trekken. Overigens werd dat in “Hollandse Zaken” precies zo besproken.

AGM-65E
AGM-65E21 jun. 2020 - 9:40

@Olav 'Als je zoiets doms zegt, geef je er blijk van nooit serieus naar antiracisme-activisten te hebben geluisterd. Als ik die antiracisme-activisten moet geloven is Nederland zo'n beetje het meest racistische land ter wereld.

o u wisbaar
o u wisbaar21 jun. 2020 - 12:20

@OlavM Bedreiging gaat natuurlijk een grens over, ik neem aan dat je de bedreigingen van Akwasi net zo sterk veroordeeld. Daarnaast geeft je opmerking wel weer aan dat je je mening baseert op wat je van andere hoort en niet in staat bent om zelfstandig een mening te kunnen vormen simpelweg door het stuk zelf in zijn geheel te bekijken. Je pakt er weer een zin uit en ontdoet deze van alle nuance, een beproeft recept. Tenslotte daag ik je uit om 5 landen, nee 1 land te benoemen waar het racisme duidelijk minder aanwezig is dan in Nederland. Hiermee zeg niet dat hier alles prima gaat maar dat ook hierin weer enige nuance op zijn plaats is.

Lamkamp555
Lamkamp55521 jun. 2020 - 14:26

Wilders en Baudet worden ook constant bedreigt. daar hoor ik hier dan weer niets van behalve soms bijval. Pim Fortuyn werd niet alleen meerdere keren bedreigd maar gewoon geëxecuteerd door een volslagen idioot. Allen we afspreken dat niemand voor bedreiging in aanmerking komt hoe abject een mening ook mag zijn?

Krek
Krek21 jun. 2020 - 17:49

Alhoewel er, mijns inziens, terecht wordt gememoreerd dat OlavM nu niet direct vooraanstaat om bedreigingen die gericht zijn aan mensen die niet in zijn cluppie passen te veroordelen, vind ik toch dat de persoon OlavM er in zo'n geval niet toe zou moeten doen. Ik vind het vreselijk dat mensen bedreigd worden omdat ze hun mening uitdragen. Of dat nu Wilders is of Afriyie (wat ik dus echt een volslagen doorslagen fanaat vind, maar dat terzijde), ze moeten hun uitspraken in alle veiligheid moeten kunnen doen, en als ze een grens over gaan, dan is daar de gang naar de rechter. Als men die gang naar de rechter niet wil maken, dan rest er slechts om je goed in te lezen, goed voorbereid naar een discussie te gaan, en het debat aan te gaan.

OlavM
OlavM23 jun. 2020 - 1:20

@ o u wisbaar: [Tenslotte daag ik je uit om 5 landen, nee 1 land te benoemen waar het racisme duidelijk minder aanwezig is dan in Nederland. Hiermee zeg niet dat hier alles prima gaat maar dat ook hierin weer enige nuance op zijn plaats is.] Heel wat landen, natuurlijk. Alleen al de acties tegen de anti-Zwarte-Pietdemonstranten maken dat duidelijk. Zeker de "blokkeerfriezen" een vergeten? En b.v. in Scandinavische landen is de situatie zeker beter. Maar ik ga nu echt geen huiswerk voor jou verrichten door allerlei statistieken op te gaan zoeken.

Peterrr2
Peterrr224 jun. 2020 - 6:05

OlavM 23 juni 2020 at 03:20 @ o u wisbaar: [Tenslotte daag ik je uit om 5 landen, nee 1 land te benoemen waar het racisme duidelijk minder aanwezig is dan in Nederland. Hiermee zeg niet dat hier alles prima gaat maar dat ook hierin weer enige nuance op zijn plaats is.] Heel wat landen, natuurlijk. Maar ik ga nu echt geen huiswerk voor jou verrichten door allerlei statistieken op te gaan zoeken. @Olav, je kan dus - net als welke andere SJW'er dan ook - geen enkel land noemen waar het aantoonbaar beter is als het gaat om racisme/discriminatie.

Mark de Jong
Mark de Jong20 jun. 2020 - 21:27

De volgende bron wordt aangehaald: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200615IPR81223/parliament-condemns-all-forms-of-racism-hate-and-violence-and-calls-for-action De JOOP redactie schrijft: “Ook wordt stevig stelling genomen tegen uitingen van racisme in Europese lidstaten, waaronder “blackface-praktijk” Zwarte Piet.” @ Redactie: waar staat dat in de bronnen? Jullie gaan je toch niet aan fake news bezondigen?

1 Reactie
Redactie Joop
Redactie Joop21 jun. 2020 - 9:15

https://www.ad.nl/buitenland/europees-parlement-breek-met-zwarte-piet-en-stop-vernieling-beelden~a515cc14/ Link naar de resolutie zelf als update toegevoegd.

Middenman
Middenman20 jun. 2020 - 18:50

Ik ben pro-EU en maak me bezorgd over het groeiende EU sentiment. Dit gaat daar helaas niet bij helpen.

9 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper20 jun. 2020 - 23:55

Ook mijn idee. Soms zou het fijn zijn als de EU even zijn mond zou houden. Zwarte Piet is langzaam maar zeker aan het verdwijnen. En terecht. Laat ons nou...

Polletje2
Polletje221 jun. 2020 - 1:21

Het was de hoogst tijd dat de EU en de VN zich ermee gingen bemoeien.

Phantom3
Phantom321 jun. 2020 - 6:41

Dit gaat inderdaad niet helpen. Integendeel.

Frans Kwakman
Frans Kwakman21 jun. 2020 - 8:03

Ik heb geen enkele behoefte aan deze bemoeienis door die EU. Het helpt mij met het ondersteunen van mijn gevoel dat met die EU een monster gewchapen is. Reirganiseren en terug naar de EEG doelstellingen. En dat de ECB voormiljarden aan leningen van Unilever bezit is voor mij van de zotte.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jun. 2020 - 11:09

@Nick het vuurtje laten uitdoven ipv het op te stoken kan inderdaad verstandiger zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jun. 2020 - 11:14

en als we toch met locale tradities bemoeid moet worden, kunnen we het dan weer eens hebben over de na-corona doorstart van stierengevechten?

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jun. 2020 - 11:15

we=er

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 jun. 2020 - 22:29

DanielleDefoe 21 juni 2020 at 13:14 Zelfs met stierengevechten denk ik: laat de Spanjaarden zelf het draagvlak creeren voor afschaffing. De EU Ik zou liever zien dat de EU zich bemoeide met niet-cultureel beladen onderwerpen, zoals de erbarmelijke omstandigheden in de vleesverwerkende industrie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jun. 2020 - 8:31

Nick the Stripper 22 juni 2020 at 00:29 ik dacht niet aan de EU; uiteraard moet de afschaffing van onderop komen, ook toeristen zouder er niet langer heen moeten gaan.

OlavM
OlavM20 jun. 2020 - 18:45

Het is duidelijk een achterhoedegevecht als je van de daken blijft schreeuwen dat Zwarte Piet geen "blackface-praktijk" is. Hoe je het ook wendt of keert, het is een feit dat die door de internationale gemeenschap wél als zodanig wordt gepercipieerd. En dat alleen zou al voldoende reden moeten zijn om er -eindelijk- van af te stappen, ook voor de die-hard-pro-Zwarte-Pieters.

12 Reacties
OlavM
OlavM20 jun. 2020 - 19:12

Zoals ik in 2014 hier op Joop schreef: "De vraag voor mij is dan ook niet óf Zwarte Piet zal blijven bestaan, maar hoe lang het nog duurt voordat hij met pensioen gaat."

Rutger Groot
Rutger Groot20 jun. 2020 - 20:55

Dat kun je op basis van deze resolutie niet concluderen want zwarte piet wordt hier niet in genoemd. Wensdenken.

Mark de Jong
Mark de Jong20 jun. 2020 - 21:19

De volgende bron wordt aangehaald: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200615IPR81223/parliament-condemns-all-forms-of-racism-hate-and-violence-and-calls-for-action De JOOP redactie schrijft: "Ook wordt stevig stelling genomen tegen uitingen van racisme in Europese lidstaten, waaronder “blackface-praktijk” Zwarte Piet." Nou Olav, laat maar zien waar je je op baseert. En dat geldt ook voor de redactie. Gevalletje wishful thinking.

Fredje3
Fredje321 jun. 2020 - 4:08

Je kan natuurlijk ZP wel met blackface blijven vergelijken, maar dat laat alleen maar je gebrek aan kennis zien van beiden. Dat geeft niets hoor. Verder ben ik overigens geen Pro-Piet en was van mening dat ZP moest gaan veranderen om een beetje bij de tijd te blijven en het leuke was, dat gebeurde ook. In bijna alle gevallen was ZP allang niet meer een domme clown, maar veel al wijs, hardwerkend en slim omdat Sinterklaas al wat ouder en warriger werd. De kleur was belangrijk om diegene die ZP speelt onherkenbaar te houden zo ook de pruik e.d. Dit had waarschijnlijk uiteindelijk wel elke kleur geweest kunnen zijn als de wijziging op een natuurlijke wijze ging. Maar dat ging niet.De wijziging moest plotseling en snel en iedere voorstander van ZP was racist en bla bla bla... Daar ging het mis. Het probleem is van kwaad naar erger gegaan en de discussie is een loopgravengevecht geworden tussen extremisten waarbij normale voor en tegenstanders geen discussie meer kunnen voeren. Het resultaat is nu dat ZP onder een loep gehouden wordt en niet veranderd mag worden voor veel mensen en de segregatie is groter dan ooit. Zo ook het Sinterklaas feest wat zich meer kenmerkt door kleine lokale feestjes met veel verschillende Sinterklazen en nog meer Zwarte Pieten. Waar TV en grote steden wel onder deze dwang dingen proberen te veranderen wordt de business voor Zwarte Pieten alleen maar groter en ik kan mij niet voorstellen dat deze segregatie de bedoeling was, maar uit de geschiedenis is heel makkelijk op te maken dat culturele wijzigingen onder dwang nooit prettig uit pakt. Ik ben het wel met je eens, Zwarte Piet zal verdwijnen, maar dat zal zeker niet zonder schade gaan in de samenleving.

Anoniempje5
Anoniempje521 jun. 2020 - 5:57

"Hoe je het ook wendt of keert, het is een feit dat die door de internationale gemeenschap wél als zodanig wordt gepercipieerd. En dat alleen zou al voldoende reden moeten zijn om er -eindelijk- van af te stappen, ook voor de die-hard-pro-Zwarte-Pieters." Eens, maar ik denk dat Han van der Horst nog wel een poging wil wagen en bv. met Jesse Jackson in debat wil gaan om hem ervan te overtuigen hoe erg hij ernaast zit. Wellicht kan Joop of desnoods CNN dat regelen. Ik zou kijken.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty21 jun. 2020 - 6:31

@ OlavM Ik denk dat het vooral voor het merendeel van landgenoten in de provincie geen ruk uitmaakt hoe de internationale gemeenschap over ZP denkt. Voor dit onontkoombare transformatieproces is gewoon wat meer geduld nodig, wil je dit forceren des te harder de hakken in het zand worden gezet.

MichelD
MichelD21 jun. 2020 - 7:46

"het is een feit dat die door de internationale gemeenschap wél als zodanig wordt gepercipieerd" dat kan misschien zo zijn, maar als die perceptie geen recht doet aan de werkelijkheid, dan is er alle reden om je daar niet bij neer te leggen. Eerlijkheid duurt het langst, en dat geldt ook in deze kwestie.

Heubacher
Heubacher21 jun. 2020 - 7:51

Dat is nogal een vreemde gevolgtrekking. Wat kan het 'de burger' schelen wat het buitenland ervan vindt?

nikita72
nikita7221 jun. 2020 - 9:48

In Spanje zijn processies waarbij mensen met witte puntmutsen lopen. Het lijkt sprekend op de Ku Klux Klan, maar ik begrijp wel dat het er niets mee te maken heeft. Zwarte Piet ziet er (bijna) uit als Blackface, maar omdat Sinterklaas over de daken rijdt valt te ook te verdedigen dat Zwarte Piet meer een sprookjesfiguur is, en niet bedoeld is als imitatie van zwarte mensen. Van mij mag Zwarte Piet alle kleuren van de regenboog krijgen, (en hij ontstond ook in een racistische tijd), maar blackface heeft een andere oorsprong.

Frans Kwakman
Frans Kwakman21 jun. 2020 - 13:12

Ja, Olav, je hebt gelijk, wij als amerikanen hebben iets tegen die blackface. Maar je kunt die domme hollanders roch gewoon hun gang laten gaan? Of moet de knoet erover?

OlavM
OlavM23 jun. 2020 - 1:23

@ Mark de Jong: Zie de reactie van de redactie van Joop hierboven. En het stond ook in veel kranten, hoor.

OlavM
OlavM23 jun. 2020 - 1:33

@ velen: Op alle pro-Zwarte-Piet-redeneringen hierboven ga ik nu niet meer in. Dat heb ik al zo vaak gedaan, en het kost me te veel tijd het te herhalen. Maar vooral: hierboven heb ik iets heel anders gezegd, nl. over de perceptie van de internationale gemeenschap. .

JanKlaasen
JanKlaasen20 jun. 2020 - 18:20

Aan welke sancties zit het EP te denken?

EmC2
EmC220 jun. 2020 - 17:31

Las Palmas - Los indianos.... Mag dat wel dan?

PaulusPytsma
PaulusPytsma20 jun. 2020 - 17:09

Ach, we zijn een vreselijk land vol met racisten volgens flink wat Joopers. Maar als de hele wereldbevolking vrij zou mogen kiezen waar ze wat graag zouden willen wonen dan had Nederland binnen de kortste keren 3 miljard inwoners.

1 Reactie
Ejoth
Ejoth21 jun. 2020 - 7:44

Hahaha, precies. Ik ben ook zeer gekant tegen racisme en ik denk 99,9% van alle Nederlanders. Blijkt Nederland nog steeds een paradijs voor iedereen. De ruif is nog steeds aantrekkelijker voor iedereen die aankomt dan die verschrikkelijk racistische Nederlanders. Eens binnen werkt het bet als een virus. Het besmet idereen.

BigKnor
BigKnor20 jun. 2020 - 16:58

In februari 2918 plaatste Joop de volgende artikel: “ Thierry Baudet had meerdere ontmoetingen met antisemiet Le Pen” https://joop.bnnvara.nl/nieuws/thierry-baudet-meerdere-ontmoetingen-geestelijk-vader-jean-marie-le-pen In dat artikel viel mij het volgende op: “ Ook propageert hij (dat is Le Pen pere) rassendenken en dat bepaalde rassen inferieur zijn aan anderen.” Dan zit ik met verbazing te lezen dat niet alleen Baudet om ook de held van sommige reageerders hieronder Ds. Jesse Jackson ook Le Pen pere heeft bezocht. “ In het verleden bent u vaker van antisemitisme beschuldigd en heeft u ooit New York een hymietown ­genoemd, wat een zeer denigrerende term is voor ‘Joodse stad’. .........Ik was hier niet op teruggekomen als u zich, vier jaar geleden, niet vrolijk had gemaakt met de notoire Jodenhater Jean-Marie Le Pen. Op 8 mei 2016 heeft u met deze Franse antisemiet en petit comité getafeld. Op de foto’s zien we u naast hem lachend zitten. Aan het einde van de maaltijd heeft u speciaal voor deze notoire antisemiet een autograaf getekend. De tekst luidt: “Keep hope alive, continue”. En dat zijn ook de woorden waarmee u uw Zwarte Piet-brief aan onze premier besluit!” Dus als het bezoek van Baudet aan Le Pere hem de titel van fascist heeft opgeleverd hoe moet je Jesse Jackson dan noemen? Ook gezien zijn bedenkelijke uitspraken.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland20 jun. 2020 - 22:01

https://www.theguardian.com/us-news/2016/may/11/jesse-jackson-jean-marie-le-pen-dinner-france [“I did not know him, I’ve never met with him before, and I find his ideas xenophobic and repulsive,” Jackson told AFP, seeking to explain what he said was an inadvertent encounter. Le Pen and his wife Jany “were invited by the other hosts at the dinner. It was not at all a political meeting,” said Jackson, in France for events commemorating the abolition of slavery.] [Jackson, 74, speaking on the sidelines of a meeting with entrepreneurs, said: “If I had known he was who he is, I would have left out of my disgust with some of his policies … I find the ideas of xenophobia and antisemitism repugnant and very unhelpful to making a peaceful world.” He said he felt “betrayed” at the portrayal of the dinner on Sunday “as if it were a stage for some relationship”, adding: “Those who tweeted out the meeting … deceived me.”] Kunt hem in beide gevallen ten hoogste onzorgvuldigheid aanwrijven.

Paul250371
Paul25037121 jun. 2020 - 0:23

Net zoals Baudet. Iemand die graag met een jodenhater aan tafel zit.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 jun. 2020 - 1:19

Jesse Jackon heeft gezegd dat hij de ideeen van LePen repulsive en xenofobic vond. Dus of hij LePen nou kende of niet voor het enige diner dat ze ooit gehad hebben in 2016, de verkenning was van korte duur. Dat vind ik een relevant verschil. Ik weet ook niet 1 bezoek aan LePen Baudet nou al de titel fascist zou opleveren. Ik denk meer dat het geheel aan ontmoetingen, tweets, rare video etc dat beeld creeert.

BigKnor
BigKnor21 jun. 2020 - 10:36

@Griezel Als je in het verleden van antisemitisme bent beschuldigd en je New York met een denigrerende term als Joodse stad betiteld en aanschuift bij een notoire antisemiet dan kom je niet weg met dit als onzorgvuldigheid te noemen. Dan is er, net als bij Baudet, sprake van een patroon.

Gerrit338
Gerrit33820 jun. 2020 - 16:17

Hoeveel zwarte mensen zaten er ook al weer in het Europees Parlement ? Tip : het getal bestaat maar uit één cijfer.

13 Reacties
Gerrit338
Gerrit33820 jun. 2020 - 16:39

Sorry, de tip was fout. Het antwoord is 17, van de 704 personen. Dat is 2,4 %. https://www.ad.nl/buitenland/schrikbarend-weinig-mensen-van-kleur-in-europarlement~a1132658/ Laat het EP eerst eens zelf wat aan haar diversiteit gaan doen, voor ze andere landen de les gaan lezen.

DaanOuwens
DaanOuwens20 jun. 2020 - 16:47

@ Gerrit338 Jij schrijft: Laat het EP eerst eens zelf wat aan haar diversiteit gaan doen, voor ze andere landen de les gaan lezen. Dan moet jij eerst op gekleurde politici gaan stemmen. Aangezien jij dat blijkbaar niet doet is het aantal gekleurde parlementsleden tamelijk klein.

Robert Follon
Robert Follon20 jun. 2020 - 16:57

[Dat is 2,4 %.] Los van de hoeveel is genoeg-discussie: statistisch gezien is 2,4% een juiste afspiegeling, ongeveer 2% van de bevolking binnen de EU kun je 'zwart' noemen.

Auslander
Auslander20 jun. 2020 - 17:15

@ Gerrit338 “Laat het EP eerst eens zelf wat aan haar diversiteit gaan doen, voor ze andere landen de les gaan lezen.” EP is de weerspiegeling van haar leden. En deze resolutie is een goede stap in die richting. Nu is het afwachten hoe gaan de aangesloten landen reageren. Ik gok op laagste positie van Nederland!

Phantom3
Phantom320 jun. 2020 - 17:56

@Daan, u weet wat Gerrit stemt?

mariamaria2
mariamaria220 jun. 2020 - 18:12

@Daan Ik neem aan dat Gerrit stemt op degene waarvan hij denkt dat hij/zij de beste kwaliteiten heeft; ongeacht kleur, achtergrond, religie etc. En zo hoort het ook!

Starter2
Starter220 jun. 2020 - 18:29

En bij Daan ligt het wederom aan de ander. Misschien staan er wel weinig gekleurde mensen op de lijsten van de de partijen en als die er wel op staan wordt er door gekleurde mensen wellicht weinig op gestemd.

Gerrit338
Gerrit33820 jun. 2020 - 18:37

@DaanOuwens, ten eerste ken jij mij niet, dus je weet niet waar ik op stem. Je neemt zo maar aan dat ik niet op een gekleurde politici stem en spreekt mij daar gelijk op aan. Ten tweede moeten er wel gekleurde politici op de lijst staan. En dat scheelt er nog wel eens aan. Als voorbeeld Groen Links in de Tweede kamer. 14 leden, waarvan 1 gekleurd. Alle partijen hebben hun mond vol over diversiteit. Schieten helemaal vol als ze het over de achterstand van de gekleurde mens hebben. Maar zelf doen ze er ook helemaal niets aan. Hypocrisie ten top, maar wel anderen er op aan spreken.

OlavM
OlavM20 jun. 2020 - 18:39

@ Gerrit338: Het verband dat jij legt slaat natuurlijk als een tang op een varken. (Netste versie).

Gerrit338
Gerrit33820 jun. 2020 - 18:53

@OlavM, ik mis de onderbouwing van jouw opmerking een beetje. Als ik iets vindt , dan probeer ik ten minste nog een reden op te geven waarom ik dat vind. Daar kan je het mee eens zijn of niet, maar gewoon wat roepen zonder onderbouwing is een beetje nutteloos. En waarom gelijk weer een dier gaan mishandelen ?

BigKnor
BigKnor20 jun. 2020 - 19:35

@Daan Ouwens “ Dan moet jij eerst op gekleurde politici gaan stemmen. Aangezien jij dat blijkbaar niet doet is het aantal gekleurde parlementsleden tamelijk klein.” Dan moeten die gekleurde politici zich eerst wel kandidaat stellen en moet je eerst maar afwachten of degene die op de kandidatenlijst komen geen maf klapper zijn zoals Yernaz Ramautarsing.

OlavM
OlavM20 jun. 2020 - 22:52

@ Gerrit338: Er is toch echt niet veel denkwerk voor nodig, hoor. Het aantal niet-witte leden van het EP heeft te maken met de situatie in de diverse deelnemende landen. Die is in het algemeen op dit vlak neit zo best, maar ook uiteenlopend. Dat heeft allemaal niets-nada van doen met het feit dat het EP inhoudelijk gelijk heeft met bestrijding van racisme. Zelfs al bestond het uitsluitend uit witte mensen. Hopelijk begint er iets bij je te dagen. (Je weet maar nooit).

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jun. 2020 - 10:06

Vrouwen zijn ook nog altijd ondervertegenwoordigd in de politiek ook in het EP en gewoonlijk hebben ze geen belangrijke posten op economisch/financieel terrein.

Sam V
Sam V20 jun. 2020 - 16:12

Prima motie voor de E.U. Veel open deuren, hoog abstractieniveau en het verzoek tot extra werkgroepen en onderzoeken. Wel een heel concreet punt voor een herdenkingsdag voor de afschaffing van de slavenhandel. Dat is wel weer een zeer vreemde keuze. De VN heeft eerder al 2 december aangewezen als ‘Internationale Dag voor de Afschaffing van Slavernij' (International Day for the Abolition of Slavery). Deze dag is specifiek gericht op de moderne vormen van slavernij. Met de E.U. motie gaan we alleen terug naar het verleden. Voordeel is wel dat we ons volledig kunnen richten op boetedoening vanuit ons “witte privilege” en anderen die er mee doorgaan niet hoeven aan te spreken. Wij deugen wel, mooi hoor. Dat er op veel plaatsen wereldwijd voor een zeer groot deel In Afrika) doorgegaan wordt met slavernij is ondergeschikt geworden. Rare jongens, die eurofielen.

tempest
tempest20 jun. 2020 - 16:11

“Stelt voor...” “Veroordeelt hard...” “Dringt aan...” En wat gaat er dan concreet gebeuren? Dingen als Zwarte Piet en feestdagen, daar gaat de EU helemaal niet over, ook niet over de leerplannen van scholen. Komt een beetje als symboolpolitiek over dit.

MG1968
MG196820 jun. 2020 - 15:58

En gelijk hebben ze. Het was trouwens te verwachten dat deze oproep tot het afschaffen van het overweldigend als racistisch ervarene op weerstand bij nogal wat nederlanders zou stuiten. De afschaffing kost namelijk geen moeite, en waarom zou je iets wat voor een ander belangrijk is doen of laten als het niks om het lijf heeft. Zo zit ons volkje toch niet in elkaar.. We wijzen naar die samenlevingen waar het racisme nog aperter is, nog meer ingebakken.. nog meer... Ach is het 'wijzen' van degene die nu niets willen veranderen aan het uiterlijk van piet daarmee niet gewoon jaloezie? Als in 'daar mogen ze tenminste'... Want als je zelf niets wilt veranderen.. hoe ingebakken is het dan? Nogmaals, terechte oproep van het ep.

Grappig12
Grappig1220 jun. 2020 - 15:58

Ik ben best wel tegen zwarte piet. Maar hoezo beslist het EU perlement hierover? Ik bedoel, wij zijn geloof ik de grootste netto betalers ofzo...

2 Reacties
bravebruine
bravebruine20 jun. 2020 - 17:04

Dus als ik meer belasting betaal dan jij dan heb ik meer recht op hetgeen wat met die belasting wordt betaald?

Thelonious Monk
Thelonious Monk20 jun. 2020 - 18:10

"...wij zijn geloof ik de grootste netto betalers ofzo… " Hahahahaha, die olijke arrogantie van de bewoners van een belastingparadijs, waar alle grote bedrijven hun winsten uit Europa wegsluizen zonder iets aan de gemeenschap bij te dragen... Was je vergeten dat het Europese parlement Nederland ook op de zwarte lijst wilde zetten? https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederland-is-een-belastingparadijs-en-moet-op-een-zwarte-lijst-vindt-het-europees-parlement~bd106c67/

WillemdeGroot
WillemdeGroot20 jun. 2020 - 14:58

Nog een paar maanden en de Zwarte Pietendiscussie zal weer flink oplaaien. De voors en tegens kennen we zo langzamerhand nu wel. Ook de maatschappelijke en politieke scheidslijnen zijn deels duidelijk. Emoties spelen een rol, culturele positie, herinneringen.. Wanneer we proberen nuchter naar de feiten van de evolutie te kijken, moeten we toch constateren dat het schoolpleingedoe is? Over niet eens zoveel jaar vraagt menigeen zich af wat de mensen 'destijds' bezielde. Zwarte Piet, een in de tijd gepasseerd station. Net als komende discussies over Sinterklaas dat ook zullen zijn, trouwens.

Ivan61
Ivan6120 jun. 2020 - 14:55

Waarom pakken zij niet moderne slavernij niet aan? Mensen die in de kassen en slachthuizen werken en als sardines in een hut verblijven. Dat vind ik persoonlijk belangrijker.

6 Reacties
Sam V
Sam V20 jun. 2020 - 16:14

Noemt u dat moderne slavernij? Dat is echt volledig eigen vrije keuze. Ik stel voor dat u even naar Afrika en Azië kijkt om te weten wat echte moderne slavernij inhoudt.

Ivan61
Ivan6120 jun. 2020 - 17:10

@Sam V, Terechte punt van U. In deze kwestie heb ik bewust van de grenzen van EU gekozen.

Ernst3
Ernst320 jun. 2020 - 17:16

Juist. En wat dacht je van asielzoekers. Jonge minderjarige asielzoekers verdwenen uit de diverse azc's. Het worden er elk jaar steeds meer. Nu ook al zwangere vrouwen die uit azc's verdwijnen. Het haalde ook dit jaar meermaals weer de pers, er zijn ook 'al' kamervragen gesteld - en dat was het ook wel.

Auslander
Auslander20 jun. 2020 - 17:21

@ Sam V “Dat is echt volledig eigen vrije keuze.” Ook de slaven in Oude Griekenland, Oude Egypte enz. waren grotendeels slaaf met “echt volledig eigen vrije keuze”.

Khalid3
Khalid320 jun. 2020 - 17:33

Moderne slavernij hebben we niet in Nederland maar wel economische uitbuiting. Deze economische uitbuiting kan je gelukkig melden bij de Inspectie SZW (bel: 0800-5151) en dan wordt het malafide bedrijf gelijk opgedoekt en krijgen medewerkers recht op hun achterstallige loon via de rechter. ''Mensen die in de kassen en slachthuizen werken en als sardines in een hut verblijven'' Als je kamer ter beschikking hebt mag je gerust delen met hun. We hebben in Nederland simpelweg grote woningnood en 40.000 daklozen. De moderne slavernij heb je in Afrika, Azië en in Midden-Oosten zoals Qatar waar mensen letterlijk niks krijgen en sterven tijdens hun arbeid. Zullen we dit keer over racisme hebben?

Ivan61
Ivan6121 jun. 2020 - 7:53

@ Khalid, Ja is goed, Vertel over racisme en slavernij in Midden Oosten. Ik lees met interesse.

Thuiszitter
Thuiszitter20 jun. 2020 - 14:53

Het zal de voorstanders van ZP een worst wezen wat het EP ervan vindt.

1 Reactie
Jerry Bidet
Jerry Bidet20 jun. 2020 - 15:37

Klopt.

Inspector Gadet
Inspector Gadet20 jun. 2020 - 14:16

De vrijheid van meningsuiting weer wat verder ingeperkt. Wat komt hierna, grapjes ?

4 Reacties
Zandb
Zandb20 jun. 2020 - 16:23

Gadget Welke mening wilt u met ZP dan uitdragen?

Starter2
Starter220 jun. 2020 - 18:31

De mening dat zwarte piet zwart is misschien Zandb?

Inspector Gadet
Inspector Gadet20 jun. 2020 - 22:56

Volgens het EP moet racisme en xenofobie uit de vrijheid van meningsuiting. Graag leest u het betreffende artikel. En dat is de slipperige helling, grapje over verschillen tussen mensen mag dus niet meer onder de vrijheid van meningsuiting vallen. Mijn vraag is dan dus, wat volgt daarna..... vrouwonvriendelijk grapje, mannen zegen tegen een groep personen..

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 jun. 2020 - 1:36

Grappige schaal heb je, dus racisme, grapjes, Ik weet het niet, wat volgt daar logisch op? Veronica voetbalshow?

Arend Wortel
Arend Wortel20 jun. 2020 - 14:08

ZP is niet te vergelijken met de Amerikaanse blackface praktijk. Maar het is duidelijk dat het een aflopende zaak is. Laten we ermee ophouden. De meerderheid van de Nederlanders heeft altijd te goeder trouw Sinterklaas gevierd, zonder vervelende intenties, laten we dat niet vergeten, maar het is nu wel klaar. Het begint gênant te worden, een traditionele ZP op straat. Ophouden, niet omdat het doelbewust racisme was, of zelfs het verheerlijken van het slavernijverleden, maar omdat zoveel mensen zich er niet prettig bij voelen.

2 Reacties
LaBou
LaBou 20 jun. 2020 - 16:31

"Ophouden, niet omdat het doelbewust racisme was, of zelfs het verheerlijken van het slavernijverleden, maar omdat zoveel mensen zich er niet prettig bij voelen" Gezien het feit dat zoveel mensen zich er inmiddels niet prettig bij voelen is het dus wel (al dan niet onbewust) racisme.

mariamaria2
mariamaria220 jun. 2020 - 18:17

@Labou Als ik als vrouw alleen door de rosse buurt loop, voel ik me ook niet prettig. Alles maar afschaffen dan? In de vrije westerse wordt iedereen wel eens gekwetst; moeten alle schilderijen en beelden met naakt ook maar weg? Afbeeldingen met varkens erop? Bepalen bepaalde groeperingen wat een cabaretier mag zeggen? Homo's niet meer hand in hand? enz enz. Men had in de jaren 70 en 80 een dikkere huid dan nu en dat baart me zorgen!

Rutger Groot
Rutger Groot20 jun. 2020 - 13:51

Nergens in deze motie staat zwarte piet vermeld ook heeft deze motie geen juridische consequenties, wel zo aardig om dat te vermelden.

1 Reactie
tempest
tempest20 jun. 2020 - 16:12

Dank! Ik vroeg me al af of het meer was dan symboolpolitiek.

RaymondenJoop
RaymondenJoop20 jun. 2020 - 13:43

Hebben ze in Brussel al het afschaffen van de zomer- en wintertijd geregeld? Een supereenvoudig thema Ik bedoel maar, ze kunnen beter hun mond houden. Dan hebben we het hier sneller geregeld

1 Reactie
LaBou
LaBou 20 jun. 2020 - 16:32

Je bedoelt dat we het sneller zouden kunnen regelen hier. Probleem is alleen dat we dat hier dan weer niet willen.

itsme3
itsme320 jun. 2020 - 13:37

Dat is heel mooi voor het parlament dat ze dat doen. Ze hebben er alleen niets over te zeggen.

korheiden2
korheiden220 jun. 2020 - 13:22

Misschien kan de Europese Commissie meteen andere figuren onder de loep nemen, zoals Krampus, een soort demon die furore maakt in de Alpenlanden. De goedige heks La Befana uit Italië zal nog wel kunnen, maar bij diverse carnavalsoptocht lopen nogal wat twijfelachtige figuren rond. Dit jaar in Spanje bijvoorbeeld. Ook de kerstman in Scandinavië heeft, in Finland bijvoorbeeld, soms donkere helpers. Er is werk aan de winkel.

DenFlexwerker
DenFlexwerker20 jun. 2020 - 13:14

Hoera, hebben we dat ook weer gehad. Dat zal ze leren. Kunnen de heren parlementariërs weer net voor tien uur het gebouw binnen lopen om te klokken en zo hun centjes binnen te hebben. Dit met een gerust hart dat de wereld nu een betere plek is. Maak van je scheet een donderslag.

Jerry Bidet
Jerry Bidet20 jun. 2020 - 13:13

Hebben ze een spiegel hangen in Brussel? Misschien moeten ze daar eens inkijken? De menukaart van de plaatselijke shoarmaboer is diverser dan het parlement.

Magna Carta
Magna Carta20 jun. 2020 - 13:12

493 leden van het Europees Parlement zijn definitief hun gezond verstand verloren. Of is dat oud nieuws?

2 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet20 jun. 2020 - 15:38

Wat je niet hebt, kun je niet verliezen.

OlavM
OlavM20 jun. 2020 - 19:05

Dat is nep-nieuws.

Phantom3
Phantom320 jun. 2020 - 12:49

Nou daar zullen de pro-Pieten zenuwachtig van worden.

Woeki Hypo
Woeki Hypo20 jun. 2020 - 12:16

Europarlement wil einde aan racistische ‘blackface-praktijk’ Zwarte Piet "Het parlement heeft met de resolutie het slavernijverleden officieel een misdaad tegen de menselijkheid verklaard. Daarmee moeten de EU-instellingen en lidstaten officieel erkennen dat in het verleden onrecht en misdaden tegen de menselijkheid zijn begaan tegen zwarte mensen, mensen van kleur en Roma." Leren van de geschiedenis. Dit is niet voldoende. Dit is niet leren van de geschiedenis voor heden en toekomst. Dan zal men patronen van onderdrukking en uitbuiting moeten (leren) herkennen. Nieuw kolonialisme en racisme. Het tegenwoordig dominante neoliberalisme (met neoliberaal globalisme), al weer decennia, is het nieuwe kolonialisme en racisme. En eventueel een stimulans voor andere vormen van racisme. Dit neoliberalisme is (ook) een elitaire ideologie tegen de menselijkheid. Voor een democratie en humanisme met pluriformiteit is een juiste keuze tussen socialisme en liberalisme voldoende (in de sociaal economische dimensie). Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: 1) Neoliberalisme is een Restauratie en geen liberalisme. 2) De neoklassieke economie kan geen liberalisme zijn. Deze wetenschap deugt dus ook niet. Het is niet toevallig, dat de zaken in maatschappij en wereld volledig uit de hand lopen.

4 Reacties
DanielSchie
DanielSchie20 jun. 2020 - 15:09

@woeki een heel betoog over neoliberalisme. Klink heel interessant maar wat versta je nu onder neoliberalisme want ik begrijp de context niet helemaal in relatie tot het onderwerp.

Jozias2
Jozias220 jun. 2020 - 23:34

daniel rare vraag. het is de schuld van het neoliberalisme. Per definitie, zonder onderbouwing en zo niet dan toch. Makkelijk wereldbeeld toch als je een schuldige voor elk probleem hebt?

Woeki Hypo
Woeki Hypo21 jun. 2020 - 17:04

@DanielSchie, 20 juni 2020 at 17:09, 1 " ... maar wat versta je nu onder neoliberalisme" Onder neoliberalisme versta ik hier een overdrijving van het liberalisme in extreme en totalitaire zin. De neoklassieke theorie in de micro economie (voorbeeld: producenten theorie bij volledige concurrentie) is een voorbeeld van deze overdrijving. Mijn stelling: deze overdrijving in de wetenschap kan geen liberalisme / humanisme zijn. 2 " want ik begrijp de context niet helemaal in relatie tot het onderwerp." De context staat in mijn bijdrage: "patronen van onderdrukking en uitbuiting": De verwantschap tussen racisme of discriminatie aan de ene kant en o.a. het marginalisme van het neoliberalisme (in (o.a.) de hierboven genoemde neoklassieke theorie) aan de andere kant. Woeki Hypo.

Woeki Hypo
Woeki Hypo21 jun. 2020 - 17:23

@Jozias, 21 juni 2020 at 01:34, "Makkelijk wereldbeeld toch als je een schuldige voor elk probleem hebt?" Het zijn o.a. de neoliberale economen, die met een makkelijk wereldbeeld komen, via hun economie met wiskunde. Via deze economie met wiskunde scheppen zij de tegenstellingen, die tot ((zeer) grote) problemen leiden. De zaak stinkt, niet de verteller van het probleem. Woeki Hypo.

Frits Jansen
Frits Jansen20 jun. 2020 - 11:49

Allemaal heel terecht, alleen klopt het niet om Zwarte Piet een “blackface-praktijk” te noemen, want dat is een Amerikaanse traditie die idd vernederend is voor "African Anericans" terwijl Zwarte Piet verwijst naar de Moren, geen verdrukte groep maar eeuwenlang heersers in Zuid-Spanje.

Jaap8
Jaap820 jun. 2020 - 11:26

Ik heb het al eerder aangegeven. Wanneer maken we er Oranje Piet van. Die is voor iedereen! Helaas is het tot nog toe zo dat er meer punten te verdienen zijn met anti Zwarte Piet dan met pro Oranje Piet.

5 Reacties
Baron von Kleef
Baron von Kleef20 jun. 2020 - 12:12

Dat is een goed idee! Ik vond die zwarte Piet vroeger helemaal niks, ik dacht altijd dat ze me kwamen halen, om voor de hand liggende redenen, om mee in de zak genomen te worden. Ik was altijd blij als de Sint weer was opgerot naar Spanje, ook van jongs af aan een aversie tegen gehad, Spanje, met die Pieten. Engerds! Met hun zwarte rot-smoelen. Oranje is een stuk beter, zeker voor de wat minder deugende kotertjes. Een stuk minder eng. Jarenlang geen oog dicht gedaan rond 5 december!

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft20 jun. 2020 - 13:51

Ondanks dat ik persoonlijk zwarte piet nooit als iets racistisch heb beschouwd, ben ik er wel klaar mee. Voor mij geen zwarte piet meer met Sinterklaas. Oranje lijkt mij niet, dat is te nationalistisch, laten we gaan voor groene pieten. Of is dat weer teveel naar Groen Links en D'66 en het milieu?

Gerrit338
Gerrit33820 jun. 2020 - 16:26

Men heeft in 2006 al eens de oplossing gehad. De boot van Sinterklaas voer toen door de regenboog heen en alle zwarte pieten kregen een kleur. Geen zwarte en witte Pieten meer, maar blauw, geel, oranje, rood, enz. En voor de kinderen, die er nog in geloven, is dit ook een verklaarbare verandering. Probleem opgelost.

EmC2
EmC220 jun. 2020 - 17:42

Als we het over uitbannen van slavernij hebben uit de 'Gouden Eeuw' kunnen we het ook over gebroeders de Witt hebben, dan is Oranje helemaal niet z'n leuk kleurtje meer.

Stingray Ray
Stingray Ray21 jun. 2020 - 4:19

Lijkt me helemaal een slecht idee. Verdiep je een in de geschiedenis van Oranje - Nassau. Ik sta er al raar van te kijken dat dit nog niet het discussiepunt is. Kijk eens goed naar onze koets. Ik ben wel een voorstander om ipv zwarte piet roetveeg piet te gebruiken. Dit past veel beter in het verhaal, hoe het ons is geleerd. De vergelijking tussen zwarte piet en black-face is voor mij lastig te ontdekken. wikipedia: "De acteurs gebruikten gebrande kurk en later schmink of schoensmeer om hun huid zwart te maken. Rond de mond werd het wit gelaten om de lippen te benadrukken en het een clownesk karakter te geven. Ze droegen vaak wollige pruiken, handschoenen, slipjassen (en gerafelde kleren om de transformatie tot een plantageslaaf compleet te maken)." Als men nu pipo de clown zou vergelijken met black face zou ik me veel meer in kunnen vinden. Ik heb niet zoveel waarde hangen aan zwarte piet & sinterklaas. Ik weet het is een traditie en het hoort bij de Nederlandse cultuur. Op het moment dat men dit racisme vind, kan je je afvragen, moet je onze cultuur aanpassen, of willen we dat binnen Nederland onze cultuur mag bestaan Daarnaast dat mensen met andere afkomst ook zo veel mogelijk hun eigen cultuur kunnen en mogen uitvoeren mits het niet in conflict is met de wet

tinekea2
tinekea220 jun. 2020 - 11:24

Ik dacht altijd dat racisme was als je een mens vanwege zijn ras anders / minder behandelt dan als hij dat niet zou zijn. Waarom is je gezicht zwart verven ook al weer racisme? wie benadeel je daar eigenlijk mee. Ik bedoel het serieus. Kan iemand me dat uitleggen?

15 Reacties
Zeurmachine
Zeurmachine20 jun. 2020 - 11:49

@tinekea. Dat valt niet uit te leggen. Wat geen racisme was, ga de geschiedenis van ZP maar na, is nu ineens officieel gevoegd bij een mentaliteit die leidde tot de moord op Floyd. Afrikanen die in Zuid Europa rechtenloos, ziek, gedesillusioneerd en wanhopig op de akkers van grote bedrijven werken, zullen er niets aan hebben dat een splintergroep agressieve activisten in Nederland het met hun internationaal gedram van een hele bevolking gewonnen heeft. ZP gaat niet weg. Ik merk een gelatenheid die er voor de coronacrisis nog niet was. Mensen zoeken het blijvend meer binnenshuis. Laat de rest maar, lijkt de gedachte. En als je de goede dingen wilt, en niemand wil kwetsen, is dat een betere ontwikkeling dan een EU parlement dat ons straft voor wat ze aan de andere kant van de oceaan maar niet willen verbeteren.

ton14024
ton1402420 jun. 2020 - 12:09

Ja, waarom was dat ook alweer? Jij bent het dus vergeten.

Phantom3
Phantom320 jun. 2020 - 12:51

Nou Ton?

Frans Kwakman
Frans Kwakman20 jun. 2020 - 12:58

tiineke - in de Verenigde Staten speelt dat al jaren. Al Jolson is een bekend voorbeeld, men is daar zeer gevoelig voor racisme, afkeer van zwarten, wat daar nog steeds heerst. Nederland is anders, hier heerst geen afkeer van zwarten en andere kleuren en ons land heeft al jaar en dag gekleurde mensen onder haar inwoners. Ik begrijp dat sommige lieden racisme zien maar daar kan tegen opgetreden worden. Ja, zwaete piet, dat is aangegrepen door een paar actievoerders en nu uitgegroeid tot iets groots. Black Lives Matter, ja zeker, maar All Lives Matter, op dat punt kan je best kleurenblind zijn. Zelfs de man die onder een hagelbui van poliliekogels in mijn gemeente sneuvelde. Nee in ben biet naar die demonstratie geweest, simpel omdat die er niet was. Nu zijn dus Jackson en zog. het Europese parlement (gestemd?) van mening dat we ons kinderspel moeten afschaffen. Zeer binnenkort waarschijnlijk de Paus, hoewel ik van die eerder verwacht dat hij onze sinterklaas een veeg uit de pan zal geven. Maar je moet soms iets doen. Uiteraard zou je je ook kunnen inzetten tegen bezettingen, oorlogen etc die veel doden tot gevolg hebben maar dat is nu even niet in. Wat mij betreft, vergeet rustig die hele zwarte piet klim bim, maar herinner je de enorme aantallen pslachtoffers van de laatste 100 jaar. Dat is schrikbarend en ik hoop dat dit ooit stopt!

vdbemt
vdbemt20 jun. 2020 - 13:29

Ik denk dat, wanneer je na jarenlange discussie en voorbeelden, na vooral ook heel veel voorbeelden de afgelopen weken, uit het donkere deel van onze samenleving, het nog niet begrijpt, opnieuw uitleggen voor jou helaas geen zin heeft.

tinekea2
tinekea220 jun. 2020 - 13:38

ja op de man spelen kan ik ook, maar een inhoudelijk antwoord op de vraag is te lastig?

tinekea2
tinekea220 jun. 2020 - 15:15

Ik bedoel het werkelijk niet om te provoceren, maar om er van te leren. Wie kan me uitleggen dat als ik mijn gezicht zwart maak, waarom ik dan een racist zou zijn? Want ik zie die conclusie niet, wellicht uit naïviteit.

Sam V
Sam V20 jun. 2020 - 15:42

Zoals je merkt tinekea, het is niet uit te leggen als racisme. Ton en vdbemt heb ik er ook nooit op kunnen betrappen. Wat wel speelt is gevoeld slachtofferschap. Dat is waar de hele ophef tegenwoordig over gaat. Het gaat niet om wat een blank persoon bedoelt, maar hoe een niet-blanke het ervaart. Om dat gevoel aandacht te kunnen geven, noemen ze het racisme. Wat het inderdaad niet is. Maar ja, het gevoel zegt dat het wel is. Kom dan maar eens met feiten aanzetten.

vdbemt
vdbemt20 jun. 2020 - 16:12

@tinekea. Nee, echt. Dat inhoudelijke antwoord is al zo vaak gegeven, op zoveel platforms. Als dat langs je heen gaat, heeft nóg een keer geen zin.

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 jun. 2020 - 16:57

'Kan iemand me dat uitleggen?' Als zwarte piet morgen zou worden vervangen door mensen die een keppeltje en een haakneus dragen, zou je het dan wel snappen? Veel zwarte mensen vinden het niet fijn om als knechtje van een witte man te worden afgebeeld. Zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen.

OlavM
OlavM20 jun. 2020 - 18:58

@ tinekea: Je houdt je voor de domme -na al die jaren acties en discussies!- dus houd ik het kort. Racisme is het veband leggen tussen Zwarte Piet en zwarte mensen, aan de ene kant doordat zijn uiterlijk wel degelijk is geïnspireerd op de zwarte kindslaven uit de 17e eeuw, maar vooral ook doordat zwarte mensen -volwassen of kind, man of vrouw- in hun leven voortdurend -zogenaamd "als grap"- "(onze eigen) Zwarte Piet" worden genoemd. Anno nu is het niet meer dan normaal om serieus te luisteren naar de ervaringen zwarte mensen op dit vlak.

Baron von Kleef
Baron von Kleef20 jun. 2020 - 19:16

@Speedboot "Als zwarte piet morgen zou worden vervangen door mensen die een keppeltje en een haakneus dragen, zou je het dan wel snappen?" Dat hangt ervan af wat het schuift. Een haakneus?

Stingray Ray
Stingray Ray21 jun. 2020 - 4:32

Ik zou juist verwachten dat als je GEEN zwart mag gebruiken dat het discriminatie zou zijn. Tevens kan je je afvragen, is het feest een deel wat bij een geloof hoort. De AWBG verbiedt discriminatie naar: geslacht ras kleur etnische/sociale afkomst genetische kenmerken taal godsdienst of overtuigingen, politieke of andere denkbeelden behoren tot een nationale minderheid vermogen geboorte handicap leeftijd seksuele geaardheid

vdbemt
vdbemt21 jun. 2020 - 9:56

@Stingrau Ray. "Ik zou juist verwachten dat als je GEEN zwart mag gebruiken dat het discriminatie zou zijn" Je bedoelt: geen zwart, maar wel andere kleuren? Dat is JUIST discriminatie? Maar waarom is men dan zo kwaad als andere kleuren voorgesteld worden?? He is een originele vondst om ZP in stand te willen houden en kunnen blijven kwetsen. En als een feest een deel van een geloof is (het is maar de vraag of het dat is), dan mag het niet met de tijd meegaan? Begin jaren 50 waren de missen in het Latijn, ook het meegeprevel van de gelovigen. Sex voor het huwelijk was uit den boze. Veranderingen. Maar ZP niet? Want het is onze 'trotse cultuur'? Wees er maar trots op.

vdbemt
vdbemt21 jun. 2020 - 17:03

@SamV. " Het gaat niet om wat een blank persoon bedoelt, maar hoe een niet-blanke het ervaart. Om dat gevoel aandacht te kunnen geven, noemen ze het racisme." Is jou niet opgevallen hoevéél niet-blanken dat wereldwijd zo ervaren? Zie je ook (of niet) de omstandigheden waaronder zij dat ervaren? Is het niet opvallend dat onder gelijksoortige omstandigheden een blanke niet die ervaring heeft? En is dat verschil nou niet te benoemen als racisme? Wou jij het alleen maar als 'toevallig' benoemen????

Robert Follon
Robert Follon20 jun. 2020 - 11:16

Een dergelijke resolutie is niet bindend, dus lidstaten 'moeten' niets...

2 Reacties
Phantom3
Phantom320 jun. 2020 - 18:02

@ikzelf, is het wel bindend?

Robert Follon
Robert Follon21 jun. 2020 - 10:53

Wat is er te 'vluchten': zwarte piet in de 'oude' vorm is nagenoeg verdwenen. Daar was geen enkele wet voor nodig.

Erik20
Erik2020 jun. 2020 - 11:11

Ik denk dat je hier alleen maar de voorstanders van Zwarte Piet mee sterkt. (Ik heb het alleen over dat gedeelte) Vooral de wat rechtsere stemmers die al niet veel met Europa hebben zullen dit waarschijnlijk als bewijs zien van nog meer bemoeienis

3 Reacties
vdbemt
vdbemt20 jun. 2020 - 13:30

Of je ze ermee sterkt, weet ik niet. Het maakt wel duidelijker dat ze bestaan. En dat zo'n resolutie terecht is.

poeslief
poeslief20 jun. 2020 - 14:19

@vdbemt Hoezo is omdat U dat vindt die resolutie een terechte keuze van het EP, en hoezo denkt U dat zulk de conclusie van de zwarte piet fans zal zijn; dat die resolutie terecht is? Wat een rare redenatie.

vdbemt
vdbemt22 jun. 2020 - 12:45

@Poeslief. Ik probeer het opnieuw. Ik betwijfel of je de voorstanders van ZP met deze resolutie sterkt. Wel de die-hards. Maar niet de nog ensigszins redelijken. De die-hards zullen duidelijker protesteren, waarmee ze duidelijker aanwezig zijn. Waarmee ze aantonen vast te willen houden aan de kwetsende blackface (het is toch immers geen blue-face) figuur. Die resolutie is daartegen gericht en dus nodig, zo bewijzen zijzelf.

Phil2
Phil220 jun. 2020 - 11:08

Tijd dat de NPO die uitstekende documentaire van Sunny Bergman herhaalt.

1 Reactie
Thuru
Thuru20 jun. 2020 - 17:42

Uitstekende, nee, niet waar. Maar of het wel of niet uitgezonde wordt zal me worst zijn. Misschien ergens en plekje tussen 4:00 en 6:00 nachts.

AGM-65E
AGM-65E20 jun. 2020 - 11:06

En nu? Hoe willen ze dit gaan handhaven? En belangrijker, kunnen ze het wel handhaven?

7 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet20 jun. 2020 - 11:21

Nope. Maar gelukkig ligt de coranacrisis achter ons en komt er geen economische. Dus kan de EU zich weer op de echt belangrijke zaken richten.

ton14024
ton1402420 jun. 2020 - 11:53

Kopschoppen of kopmeppen. Zo kan het, maar of je dat wil is een dingetje.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 jun. 2020 - 12:17

Het wordt niet gehandhaafd het is geen plicht.

Frans Kwakman
Frans Kwakman20 jun. 2020 - 13:00

Ja Jerry belangrijk zaken. Ik hoorde deze week dat de ECB voor miljarden leningen Unilever in bezit had. Als de ECB een gezond bedrijf als Unilever steunt zijn we ver heen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet20 jun. 2020 - 13:14

Ah, onze Ton is woordkunstenaar. Of Tonprater, dat kan ook.

vdbemt
vdbemt20 jun. 2020 - 13:35

@I am Legion. Kleine correctie: " Alleen omdat zoals de rechter in Amsterdam bij een uitspraak ook aangaf er mensen BEDOELD en ONbedoeld door Sinterklaas-vierders kwetsende ervaringen door oplopen." Overigens lijkt dit betoog heel erg op wat de Engelse cabaretier, hier ook op de site, bedoelt. Ik ben geen racist (1e alinea), maarrrrr....(2e alinea)

vdbemt
vdbemt20 jun. 2020 - 14:24

reactie hier, staat een plek te hoog.

I am Legion
I am Legion20 jun. 2020 - 10:53

Ik heb al vaak verklaard dat ook m.i. de fantasiefiguur en kinderheld Zwarte Piet getransfigureerd dient te worden eenvoudig omdat het wel degelijk door een deel van de zwarte medeburgers als kwetsend wordt ervaren al was het maar omdat enkele racisten of nu eenmaal naïef reagerende kinderen hen als Zwarte Piet aanwijzen. Daar staat wel tegenover dat de Sinterklaas-vierende Nederlanders, Belgen, Surinamers, en Antillianen van alle kleuren en etniciteiten zelf de Zwarte Piet als niet anders dan fantasiefiguur en kinderheld ervoeren. Een folkloristische winterdemon zwart door roet en niet anders. De kerken dwongen het oorspronkelijk heidense Sinterklaasfeest, net als Kerst, en Pasen met hun figuren en symbolen tot een kerstening en daarmee o.a. de Zwarte Piet tot een moor die de toen bij verzonnen Goedheiligman vergezelde maar juist nooit als slaaf. Soit. Zwarte Piet dus transfigureren tot een nieuw folkloristisch figuur, dus b.v. met aloude roetvegen en ontdaan van de pas met kerstening toegevoegde moorse kenmerken als het pak, de sieraden, de krullen en de rode lippen. Maar niet omdat een klein groepje extremisten of niet-begrijpende buitenlanders het zeggen. Alleen omdat zoals de rechter in Amsterdam bij een uitspraak ook aangaf er mensen onbedoeld door Sinterklaas-vierders kwetsende ervaringen door oplopen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet20 jun. 2020 - 10:50

Fijn voor het Europees parlement.

Coene ridder
Coene ridder20 jun. 2020 - 10:49

Het ep gaat daar niet over, er is geen mandaat in Nederland of elders

2 Reacties
ton14024
ton1402420 jun. 2020 - 11:49

Mandaat is wat dit is. Wij hebben die mensen gekozen.

Coene ridder
Coene ridder20 jun. 2020 - 12:22

@Ton14024 Daar zit iets in, maar er is geen machtsmiddel vanuit het EP. En gezien de samenstelling zou die er ook nooit mogen komen

Martin108
Martin10820 jun. 2020 - 10:46

"Daarmee moeten de EU-instellingen en lidstaten officieel erkennen dat in het verleden onrecht en misdaden tegen de menselijkheid zijn begaan tegen zwarte mensen, mensen van kleur en Roma. Dit zal onder meer moeten gebeuren door in de leerplannen van de school “de geschiedenis van zwarte mensen en mensen van kleur” op te nemen." Ze moeten helemaal niks. Volgens het bericht bij de NOS is de resolutie niet bindend. Het zal volgende week wel weer vergeten zijn.

1 Reactie
ton14024
ton1402420 jun. 2020 - 11:46

Ik denk niet dat ze met mafkezen als die CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik en jouw persoontje gerekend hebben inderdaad.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*20 jun. 2020 - 10:43

In het verleden heeft Nederland en nogal veel Nederlanders blijkbaar wat regelmatig hun meningen gegeven, wat betreft (in hun ogen tenminste) onrechtvaardigheden elders ter wereld. Misschien wordt het echt tijd om voortaan serieuze aandacht te besteden aan deze hoofdpijndossier in ons eigen land, hopelijk ook in Den Haag. Kunnen bijna alle (met o.a. ook fatsoenlijke) landelijke politici in Nederland nog blijven zeggen dat in hun ogen Zwarte Piet slechts een maatschappelijke kwestie is?. Ik ben sowieso benieuwd, vooral na deze standpunt van het EP en onlangs ook van meneer Jesse Jackson. Een fijn weekend.

3 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen20 jun. 2020 - 11:05

Moet de regering ZP gaan verbieden?

Folkert2
Folkert220 jun. 2020 - 11:15

"Misschien wordt het echt tijd om voortaan serieuze aandacht te besteden aan deze hoofdpijndossier in ons eigen land, hopelijk ook in Den Haag." Ja, laten we inderdaad weer richten op reële problematiek in plaats van met alle macht Amerikaanse tegenstellingen op de Nederlandse maatschappij proberen te plakken.

Frans Kwakman
Frans Kwakman20 jun. 2020 - 13:04

Folkert, hear, hear!

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty20 jun. 2020 - 10:33

"Ook wordt stevig stelling genomen tegen uitingen van racisme in Europese lidstaten, waaronder “blackface-praktijk” Zwarte Piet. Indien het EP zich tegen de ZP-kwestie aan gaat bemoeien, zal dat de populariteit van Brussel in ons landje een enorme boost geven.

Peterrr2
Peterrr220 jun. 2020 - 10:31

De resolutie stelt ook voor om van 2 december een Europese dag te maken ter herdenking van de afschaffing van de slavenhandel. 2 december....? Waarom dan? Kun je dat niet beter in de zomer doen? Zo lijkt het wel 'we besteden er aandacht aan, maar moffelen het wel weg richting de winter.'

4 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet20 jun. 2020 - 11:19

Of juist net voor vijf december...

Peterrr2
Peterrr220 jun. 2020 - 11:42

@Jerry, het zal vast niet bewust vlak voor het Sinterklaasfeest gezet worden, zodat het in NL en België niet heel veel aandacht zal krijgen. Dat is wel jammer. Waarom niet 1 juli en koppelen aan Keti Koti...?

poeslief
poeslief20 jun. 2020 - 14:26

@Peterrr Jammer dat alle slavenhandelaren in het hier en nu daar niet van op de hoogte schijnen te zijn. Ietwat prematuur om een verbod te vieren terwijl daar nog altijd giga de hand aan gelicht wordt, ook in de EU.

Peterrr2
Peterrr220 jun. 2020 - 17:22

@poeslief, tja, laten we hopen dat de EU daar ook iets tegen kan doen. Al heb ik geen idee hoe ze dat af kunnen dwingen.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty20 jun. 2020 - 10:31

"Ook wordt stevig stelling genomen tegen uitingen van racisme in Europese lidstaten, waaronder “blackface-praktijk” Zwarte Piet.

Anoniempje5
Anoniempje520 jun. 2020 - 10:29

Netjes. Of het iets uitmaakt weet ik niet maar het is tenminste iets. "De Nederlandse onthoudingen kwamen van de fracties van het CDA, de ChristenUnie en Forum voor Democratie." Dat is wel behoorlijk laf en eigenlijk werkweigering. Ze worden betaald om constant een mening te uiten.

2 Reacties
Folkert2
Folkert220 jun. 2020 - 11:16

onthouding is ook een mening.

Anoniempje5
Anoniempje521 jun. 2020 - 5:58

"onthouding is ook een mening." Niet naar mijn mening. Het is weigeren je mening te geven.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 jun. 2020 - 10:29

Mooi, goed gekozen datum ook. Dat wordt weer vuurwerk dit jaar.

1 Reactie
Jerry Bidet
Jerry Bidet20 jun. 2020 - 17:07

Vuurwerk is toch verboden? Of nog niet definitief?