Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Europagroep had duidelijker moeten zijn'

  •  
26-03-2013
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
dijsselbloem300_02.jpg
Update: Dijselbloem krijgt forse kritiek van oppositie ... Toch steunt Kamermeerderheid het steunpakket ... Ondertussen in Londen en Moskou: miljoenen euro's weggesluisd via Laiki-bank filialen
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem is niet fout geciteerd over de aanpak van toekomstige bankencrises. Bij Pauw en Witteman aan tafel suggereerde hij maandagavond dat hij niet wil dat de redding van Cyprus als sjabloon zal gelden voor toekomstige reddingen. Hij zou dat ook nooit tegenover de Financial Times hebben verklaard. De krant heeft het transcript inmiddels in zijn geheel online geplaatst om de verwarring te ontnemen. En wat blijkt? Hij neemt het woord ‘template’ weliswaar niet in de mond, maar hij reageert wel bevestigend op het idee. Tijdens het wekelijkse gesprek bij RTL Z verdedigt Dijsselbloem zijn uitspraken.
Update 23.12 uur
Het steunpakket aan Cyprus heeft uiteindelijk toch steun gekregen van een Kamermeerderheid. Na een pittig debat gingen D66 en het CDA uiteindelijk ook akkoord.
Update 22.56 uur
Dijsselbloem kreeg vanavond veel kritiek van de oppositie in het Kamerdebat over het reddingsplan van Cyprus. Het CDA, PVV en D66 hadden forse kritiek.
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum:
De uitspraken van Dijsselbloem over de aanpak van de financiele sector hebben het vertrouwen in het crisismanagement geen goed gedaan.
Wouter Koolmees:
Dijsselbloem heeft een goede kans gemist om zijn mond te houden.” De communicatie van de minister noemt hij ongelukkig. “Waarom creert de minister deze verwarring?”
Ook vindt hij dat er een extra staatssecretaris moet komen die Dijsselbloem ontlast omdat zijn taken als europavoorzitter veel tijd opslokken.
Update 21.55 uur
“De eurogroep had 1,5 week geleden beter duidelijk moeten maken dat de eenmalige heffing op Cypriotische spaartegoeden niks te maken had met het Europese garantiestelsel op spaartegoeden.” Dat zei minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem dinsdagavond in het Kamerdebat over Cyprus.
Update 17.15
PvdA-leider Diederik Samsom en premier Rutte hebben zich inmiddels uitgelaten over alle ophef. Beiden vinden het onterecht dat voorzitter Dijsselbloem van de eurogroep zoveel kritiek heeft gekregen op zijn uitspraken over de aanpak van de bankencrisis. Dijsselbloem heeft volgens de twee duidelijk gemaakt dat bij een bankencrisis ook wordt gekeken naar een bijdrage van beleggers en spaarders met meer dan 100.000 euro op de bank.
Eerder:
Dijsselbloem zou in het gesprek met de Financial Times gezegd hebben dat de redding van Cyprus een soort sjabloon zou kunnen zijn voor de toekomst. Mensen zouden dus hun geld deels kwijt kunnen raken. De uitspraken van Dijsselbloem leidden tot kritische commentaren in de internationale pers.
Uit het transcript blijkt nu dat hij het woord ‘sjabloon’ niet zelf in de mond heeft genomen, maar wel reageert op een vraag of Cyprus een sjabloon kan zijn.
Internationale media berichtten veelvuldig over de uitspraken van Dijsselbloem. Bij Pauw en Witteman benadrukte de Eurogroepvoorzitter dat hij het woord ‘sjabloon’ niet in de mond heeft genomen. Dijsselbloem:
Ik heb vandaag pas geleerd wat het Engelse woord voor blauwdruk is. Daarom weet ik ook zeker dat ik het niet gezegd heb, ik kende het woord niet eens.
De financiële markten reageerden in eerste instantie nog positief op de redding van Cyprus. Totdat het ANP het bericht rondstuurde dat het reddingsplan van Cyprus een sjabloon zou kunnen zijn voor het oplossen van bankproblemen in de eurozone. De markten doken direct in de min.
De woordvoerder van Dijsselbloem probeerde het geheel nog te sussen door te benadrukken: “Het macro-economische aanpassingsprogramma is maatwerk voor het land in kwestie en geen model of blauwdruk.” Maar het mocht niet baten.
Om een einde te maken aan alle speculaties publiceerde de Financial Times het transcript. Op de vraag “Tot welke hoogte is de beslissing van afgelopen nacht een sjabloon voor toekomstige reddingen van banken?” antwoordt Dijsselbloem bevestigend:
Wat we moeten proberen en wat we afgelopen nacht hebben gedaan, is de risico’s terugdringen. In crisistijd, als een risico in de bankensector verschijnt of in de economie, dan heb je weinig keus. Je probeert dat risico weg te nemen en dat drukt dan op de staatsschuld. Je zegt, oké, we lossen het op, geef maar hier. Maar nu de situatie rustiger is en de financiële markten stabieler en makkelijker lijken, moeten we de risico’s terugdringen. Als een bank in de problemen komt moet onze eerste vraag zijn: wat ga jij als bank hieraan doen? Wat kun je doen om het kapitaal te verhogen? Als de bank dat niet kan, dan praten we met aandeelhouders en obligatiehouders. We zullen hen vragen om bij te dragen aan de herkapitalisatie van de bank en indien nodig de onverzekerde rekeninghouders.
Wanneer de voorzitter van de Eurogroep wordt gevraagd of hij hoopt dat het noodfonds ESM niet meer hoeft worden ingezet om landen te redden, antwoordt hij bevestigend. Dat terwijl het ESM daar voor is opgezet.
De Europese Commissie heeft na de uitspraken van Dijsselbloem een verklaring afgelegd waarin het duidelijk stelde dat  Cyprus een uitzonderlijk geval is en niet zal dienen als sjabloon.
In het wekelijkse gesprek bij RTL Z verdedigt Dijsselbloem zijn uitspraken met de Financial Times. Hij zou niets nieuws zeggen. Dijsselbloem:
Je kunt concluderen dat in de financiële markten men blijkbaar nog niet was voorbereid op een ontwikkeling die, overigens al een aantal jaren in Europa in gang is gezet, waarbij het aanpakken van de banken voortaan neit meer standaard en direct voor rekening van de overheden en belastingbetaler is maar we ook proberen die risico’s terug te duwen naar de banken en die genen die daar risicovol in hebben begelegd […] in Cyprus gaan we daarin het verst. Veel verder dan tot nu toe. Maar die trend hebben we naturulijk ook al gezien bij de aanpak van de Spaanse bankensector, in Ierland en zelfs bij de SNS in Nederland […] Je kunt vaststellen dat als je dat een keer beschrijft dat dat een beleidslijn is die voor de toekomst ook het model wordt voor Europa om op die manier de financiële sector gezond te krijgen, dan kun je vaststellen dat daar met schrik en verbazing op wordt gereageerd maar die beleidlijn is niet nieuw.
Ondertussen in Cyprus:
Update 22.34 uur
Nieuwsuur meldde dinsdagavond dat via filialen van de Laiki-bank in Londen en Moskou miljoenen worden weggesluisd omdat zij de deuren wel hebben geopend. Bij de opnamens waren geen beperkingen. Het bestuur bevestigt het nieuws. De vestigingen van de Cypriotische Laiki bank op het eiland zelf zijn al dagen dicht omdat voor een bankrun wordt gevreesd.
De voorzitter van het Cyrpriotische parlement wil een diepgaand onderzoek naar de kapitaalvlucht vlak voor de sluiting van de Cypriotische banken op 16 maart. Er werden toen enorme bedragen overgemaakt. Ginnakis Omirou wil de namen weten van de personen of instellingen en ook of daartussen hoge ambtenaren zaten die op grond van hun functie wisten dat de banken hun deuren zouden sluiten.
Topman Artemis van de Bank of Cyrpus nam samen met vier andere directieleden dinsdagavond ontslag. Ze zijn het niet eens met de hoogte van de heffing die het Europese reddingsplan vergt van de spaarders.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (73)

CliffClavin1993
CliffClavin199326 mrt. 2013 - 14:22

Ik citeer met instemming mijzelf, inclusief repliek van Richard Kamp en dupliek van mijzelf: _______________ .Frank Lenssen, di 26 maart 2013 09:32 Reageer op Frank Dijsselbloem is een eerlijk en intelligent man; zulks is niet van toepassing op de meesten in de wereld van de financiën. Hij is slachtoffer van wat ik noem: de Twitterziekte (Morbus twittericus, dat is Latijns, mensen, een oude taal van heel lang geleden, maar ook toen roddelde men dat het een aard heeft). Eén quootje wordt uit zijn verband gerukt en eindeloos doorgekwebbeld. Dat is de zwarte kant van de mediawereld die op electronen draait (electronen zijn die kleine vriendjes van de mensheid die met de lichtsnelheid over de wereld razen). Ook de kletsmajoors van de financiële dagbladen lijden aan Morbus twittericus. Wij nemen die 'experts' veel te serieus. Ze doen alsof ze een wetenschappelijk onderwerp bij de hand hebben, wat economie en geldmanie natuurlijk helegaar niet zijn. En zo leidt de electronische roddelarij en kwebbelarij tot de mogelijke ondergang van een kundig man, die net als ieder ander jong minister nog dingen moet leren, maar die beslist geen spookrijder is. Dat krijg je als allerlei onderdeurtjes jaloers zijn. Natuurlijk was er vanochtend weer 'paniek op de beurzen' door het gezwets over de vermeende incompetentie van Dijsselbloem. ______________ Resumé: de hyperreële wereld van geldzucht in combinatie met al die electronische manieën heeft de wereld er beslist niet mooier op gemaakt. De beurzen zijn bijkans elke dag het hoofdonderwerp van de journaals. De DAX, AEX, Dow, Hang Seng, enz. enz. enz. maken de dienst uit, en leiden tot nervositeit bij velen, tot stress, tot depressie, tot horrelvoet en schaamluis. Eigenlijk was de wereld vóór het internet een betrekkelijk kalme oase. Dat is mijn ochtendpreek. Gaat heen in vrede en weest goed voor Uw naasten. __ .Richard Kamp, di 26 maart 2013 10:12 in reactie op Frank Lenssen Reageer op Richard __ Een intelligent iemand weet dat de euro niet kan werken, en dat de EU als veelvolkerstaat tot mislukking gedoemd is, mogelijk in burgeroorlogen uiteen zal vallen. Zo iemand leent zich niet het zinkende schip drijvend proberen te houden, door garantie op garantie te stapelen. __ .Frank Lenssen, di 26 maart 2013 11:17 in reactie op Richard Kamp Reageer op Frank __ Jij bent Thierry Baudet en ik claim mijn prijs van € 100.000. (Uit te keren in Zwitserse Francs, graag.) .

CliffClavin1993
CliffClavin199326 mrt. 2013 - 14:22

Ik ben het volmondig eens met dhr. Lenssen.

mees.
mees.26 mrt. 2013 - 14:22

Lees hier de gewraakte passages http://nrch.nl/u23 ~~ .. Dijsselbloem heeft inderdaad het Engelse woord ‘template’ niet in de mond genomen! Nu blijkt dus dat journalisten een valkuil voor Dijsselbloem wilden opzetten. Nog een belangrijk weetje: De vroegere hoofdredacteur van Financial Times ging in 2006 naar Lehman Brothers. In 2008 ging Lehman Brothers bankrupt en luide het begin van de kredietcrisis en zwaar dalende beurzen in. Tot nu toe zijn we er nog niet uit. 10 maal raden waarom zo'n Financial Times bepaalde journalisten in dienst heeft,de band met de financiele wereld is wel heel nauw!

Drentenier44
Drentenier4426 mrt. 2013 - 14:22

oops !

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 mrt. 2013 - 14:22

Iemand die zo goed Engels en Nederlands spreekt als Dijsselbloem, en tegelijkertijd beweert dat ie niet wist wat is zij en hier iets nieuws heeft geleerd, die liegt. Dat doet er uiteindelijk overigens niets aan af dat Cyprus wel ok is afgehandeld, maar dat is het hele, eerlijke verhaal.

MichelReiziger
MichelReiziger26 mrt. 2013 - 14:22

Zoon van een leraar Engels dames en heren.

Drentenier44
Drentenier4426 mrt. 2013 - 14:22

Een template is een opgemaakt excel/word formulier waar onbekwame lieden hun achterlijke ideeen in kwijt kunnen. Zoals de milieu domoren.

bruces
bruces26 mrt. 2013 - 14:22

Weer een journalist die probeert nieuws te maken ? Komt vaker voor.

Backtobasics
Backtobasics26 mrt. 2013 - 14:22

Natuurlijk zint het de financieele markten niet dat zij deze keer ook moeten meebloeden. En dan gaat men natuurlijk op "de man" spelen om toch hun zin te krijgen, niet erg verbazend trouwens voor een sector waar manipuleren en intimideren de norm is. Ik hoop dat Dijsselbloem sterk genoeg is om de " aanvallen'' te weerstaan. Ook onze "objectieve" vriend Frits Wester probeerde met opmerkingen als : "U zit niet op een stage plek" en "U gaat niet voorzichtig genoeg om met de financieele markten" (alsof met belastingbetalers wel voorzichtig omggegaan wordt) om Dijselbloem onderuit te halen en te suggereren dat hij niet geschikt is. Gelukkig bleef hij rustig en vrij stoicijns onder deze doorzichtige aantijgingen.

roher
roher26 mrt. 2013 - 14:22

Maar op zich weet iedereen wat een bank met een WATERHOOFD is. Dus is het gedoe rond het begrip blauwdruk eigenlijk nicht im frage, omdat we hier geen banken met waterhoofden hebben!

vriest
vriest26 mrt. 2013 - 14:22

Uiteraard liegt dijsselbloem ,zijn voorganger junker zij in de negentiger jaren vorige eeuw al dat de europese unie steeds een stapje verder gaat ,en dan afwacht hoe men reageert .Geen of een lauwe reactie begint men aan de volgende stap .Zo ook met cypres ,of dacht u dat het echt hier bij bleef ,vergeet het .In duitsland gaan merkel en schaube een wet maken die ook in duitslan beslag kan leggen op bank te goeden en besittingen .Wij hebben al sinds de 70er jaren zo een wet .Dit is wat europa voor ogen heeft een europese bank die indien nodig een greep kan doen in u rekeningen en pensioenen .

Joeri2
Joeri226 mrt. 2013 - 14:22

Normale mensen vragen wat je bedoelt als ze je niet snappen.

opmerker
opmerker26 mrt. 2013 - 14:22

De kritiek van de financiële markten op de uitspraken van Dijselbloem is ronduit schokkend. De markten schreeuwen moord en brand dat er verwacht wordt dat aandeelhouders, obligatiehouders en grote klanten ter voorkoming van het omvallen van hun bank moeten bijdragen aan de redding van hun bank.omdat zij menen dat buitenstaanders die niets met hun bank te maken hebben dat niet half maar geheel moeten betalen.

mees.
mees.26 mrt. 2013 - 14:22

Velen schijnen niet te beseffen dat Cypriotische regering geen geld meer had om salarissen te betalen,als niet geholpen was was geld van alle Cyprioten weg,banken op Cyprus waren failliet gegaan en niemand had nog aan z'n geld kunnen komen om de doodeenvoudige reden dat het geld verdampt was....voor niemand was er nog geld geweest om nog maar een droog brood te kopen. De Cypriotische president heeft in eerste instantie,vorige week dus bij eerste deal geëist van EU en IMF dat mensen onder de 100.000 moesten meebetalen anders was ie niet bereid te onderhandelen,toen had EU en IMF kunnen stoppen met onderhandelen met alle gevaren voor de Cypriotische bevolking van dien,toen ging die onverantwoordelijke president onderhandelen met Rusland terwijl alles al onder water stond,de gek,paar dagen geleden moest ie door de knieën omdat geld uit bank steeds minder waard werd en er dus steeds minder beschikbaar was. Door EU en IMF is Cypriotische bevolking geholpen doordat nu in ieder geval alles tot 100.000 verzekerd is,als aan die president gelegen had hadden die mensen niets meer gehad. En bevolking is zo gehersenspoeld dat alles behalve zijzelf de schuldigen zijn...ze moesten eens weten hoe ze belazerd zijn door hun eigen mensen.

elise1964
elise196426 mrt. 2013 - 14:22

Hahahah miljoenen euro,s? Wat dacht je van miljarden euro,s?

mees.
mees.26 mrt. 2013 - 14:22

Er was sprake van een collectieve journalistieke hysterie,allemaal elkaar na papegaaien en mening overnemen,niemand die het nieuws nuchter bleef analyseren en de waarheid trouw bleef...Pieter Klein dus wel. Niet Dijsselbloem is beschadigd maar de journalistieke geloofwaardigheid heeft een forse deuk opgelopen gisteren. Ik heb het gisteren met stijgende verbijstering en ergernis aangezien. Je vraagt je toch echt af,als het echt nodig is dat men het hoofd koel houdt,of men er wel toe in staat is z'n werk goed te doen wat wat we gisteren van de journalistiek mochten aanschouwen was toch echt beneden alle peil.

MichelReiziger
MichelReiziger26 mrt. 2013 - 14:22

@Truus Beek, wo 27 maart 2013 10:14 U bent werkelijk zo naief om te denken dat de EU hier geen weet van had? Wie heeft trouwens al die 'corrupte' landen toegelaten...zoals Cyprus in 2004 (toen het allang een corrupt belastingontwijkingsparadijs was) om allerlet smerige politieke redenen (hint Turkije)

MichelReiziger
MichelReiziger26 mrt. 2013 - 14:22

@ Mees ., wo 27 maart 2013 10:09 ***Jeroen Pauw,Paul Witteman,Humberto Tan bij DWDD,Frenk van der Linden....ook Joop trouwens en Nieuwsuur Toin Huys,die hele rits schijnheiligen....allemaal moeten ze zich zitten schamen.*** De grootsten die zich moet schamen zijn al die smerige Euroscisten die met medeweten van de risico's de banken op Cyprus hebben misbruikt om met die Russische miljarden waardeloos Grieks schuldpapier op te kopen, terwijl toen al (2010) bekend was wat voor enorme risicio's dat was voor deze banken. ***Prem trouwens verdedigde Dijsselbloem met verve,hoofdredacteur Pieter Klein van RTL nieuws maakt gehakt van vele journalisten en economen*** Prem is een krijser, leuk voor in je uitzending. Feit blijft wel dat je niet op de man moet spelen, zeker niet bij Dijsselbloem 'he's just the messenger' daarnaast een slecht leugenaar en een zoon van een leraar Engels. Als je commentaar hebt moet je het hebben op de Eurogroep in zijn geheel of het compleet verrotte systeem zoals de EMU nu is wat 'wij' zien als het beste voor Europa en niet op iemand als Dijsselbloem, hij kan er niks aan doen. ***Jeroen Dijsselbloem verdient 'n standbeeld | Pieter Klein http://blogs.rtlnieuws.nl/pieter-klein/1125-jeroen-dijsselbloem-verdient-n-standbeeld.html*** Ja en we noemen het standbeeld: The Great Template

Jensbos
Jensbos26 mrt. 2013 - 14:22

Deze hele affaire tekent weer eens het bankroet van de "laissez-faire" , no-nonsense economie. Ze hadden gelijk een rem op de uitvoer van kapitaal uit Cyprus moeten zetten, er zijn nu toch weer wat slimmerikken erin geslaagd hun bijdrage aan de crisis te ontlopen. en Jan met de pet mag het tekort weer ophoesten! Individualisering van de lusten, socialisering van de lasten, de verdeling van de armoede.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten26 mrt. 2013 - 14:22

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3416328/2013/03/27/Brussel-wil-11-2-miljard-extra-om-gat-in-begroting-te-dichten.dhtml Je verwacht het niet hè.

wvdstraat
wvdstraat26 mrt. 2013 - 14:22

Een "template" is géén "blueprint" !

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger26 mrt. 2013 - 14:22

Het is meer een sjabloom...

pepeC
pepeC26 mrt. 2013 - 14:22

Wat een onzin. Hij is wel degelijk verkeerd geciteerd. Dat de persoon die het interview afnam het woord "template" gebruikte in de vraag, wil nog niet zeggen dat het antwoord een bevestiging van de vraag was. Het antwoord was heel wat genuanceerder.

1 Reactie
mees.
mees.26 mrt. 2013 - 14:22

Precies!

JoopSchouten
JoopSchouten26 mrt. 2013 - 14:22

Maakt mij niet uit. Het geldsysteem is sowieso ondeugdelijk en corrupt. Hij blijft er mede verantwoordelijk voor dat onschuldige burgers moeten creperen.

2 Reacties
boeie
boeie26 mrt. 2013 - 14:22

de burgers die hier last van hebben zijn belasting betalers en de genen die belasting betalen creperen over het algemeen niet..

robvaniren
robvaniren26 mrt. 2013 - 14:22

Daar waar jij een systeem ziet, ziet iemand anders een anarchie. Daar wordt aan gesleuteld, jij wil alles anders.Hoe zou je t vinden als iemand zegt: als dat misloopt , weten we je te vinden? wordt je gecriminaliseerd? Dan zeg jij: ik was arm, en DUS onschuldig. ammehoela vent, zeg ik dan.

opgeheven
opgeheven26 mrt. 2013 - 14:22

Hoe kan iemand die het woord "template" niet kent zo'n hoge internationale positie bekleden? Is deze meneer nu een brekebeen of leggen we hem als Nederlandse media nu onder een vergrootglas omdat het een Nederlander is? Van Juncker (hoop dat ik zijn naam goed schrijf) hoorde ik dergelijke fouten niet.

1 Reactie
robvaniren
robvaniren26 mrt. 2013 - 14:22

Ach, je hoeft geen wonderboy te zijn, om een land te besturen. Je moerstaal goed spreken lijkt mij het belangrijkste.

[verwijderd]
[verwijderd]26 mrt. 2013 - 14:22

Dit soort geknoei krijg je dus als je een nieuwkomer zo'n positie geeft (wat overigens een bewuste keus is geweest). Iedereen probeert in deze situatie duidelijkheid te krijgen en die hoort Dijsselbloem ondubbelzinnig te geven. Of hij moet zwijgen. Een beetje voor de vuist weg antwoorden is dodelijk. Daarom moet Dijsselbloem twee zaken radicaal uit elkaar houden: het nieuwe beleid en de manier waarop toepassing daarvan in Cyprus is uitgepakt. Het nieuwe beleid (als excuus voor het nu pas toepassen ervan wordt het rustiger vaarwater genoemd) is om de schade allereerst bij de vervuiler te halen, in volgorde van verantwoordelijkheid: de banken, de obligatie- en aandeelhouders, spaarders met meer dan een ton en daarna eventueel pas het Europese noodfonds. Bij iedere vraag over Cyprus moet hij IJzerenheinig wijzen op de unieke situatie van Cyprus en dat de specifieke uitkomst een gevolg is van het politieke proces in Cyprus. En bij iedere vraag over het beleid moet hij allereerst zeggen dat dat los staat van de uitkomst ervan in Cyprus. De financiële wereld is gewend te werken met mensen die hun verantwoordelijkheid kennen, ieder woord op een goudschaal wegen en niet met vaagheden de markten op hun kop zetten. Journalisten die in die wereld werken zijn dan ook een soort Kremlinwatchers die aan close readen doen en weten dat zelfs de volgorde van de uitgesproken zinnen de echte boodschap kunnen bevatten. Zie bijvoorbeeld hoe schijnbaar nietszeggend perstoespraken van Bernanke zijn. Dijsselbloem loopt als een olifant door de porseleinkast. Ook weer met zijn uitspraak over het ESM. Als hem wordt gevraagd of hij hoopt dat het noodfonds niet meer hoeft te worden ingezet, dan kan hij best bevestigen dat hij dat hoopt maar nooit zonder daar met uitroeptekens achteraan te zeggen dat wanneer dat onverhoopt nodig mocht zijn het ESM klaarstaat om koste wat kost de euro overeind te houden. Laat hij dat na, dan zaait hij twijfel aan de bereidheid om het ESM indien nodig in te zetten en heb je meteen de poppen aan het dansen.

3 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos26 mrt. 2013 - 14:22

[De financiële wereld is gewend te werken met mensen die hun verantwoordelijkheid kennen, ieder woord op een goudschaal wegen en niet met vaagheden de markten op hun kop zetten. ] Dat is de financiele wereld helemaal niet. Deze wereld is gewend in voortdurende onrustige bewegingen te reageren, als een kip zonder kop. Ze wegen zeker niet elk woord op een goudschaal om de doodeenvoudige reden dat ze denken daar geen tijd voor te hebben. De transacties gaan soms zo snel dat de handelaar geen idee meer heeft wat er gebeurt. De financiele wereld heeft jarenlang een keiharde erectie gekregen in de wetenschap dat de EU uiteindelijk de boel toch wel gaat redden. Die erectie begint nu wat af te nemen. Het wordt tijd.

Backtobasics
Backtobasics26 mrt. 2013 - 14:22

"De financiële wereld is gewend te werken met mensen die hun verantwoordelijkheid kennen, ieder woord op een goudschaal wegen en niet met vaagheden de markten op hun kop zetten "Dijsselbloem loopt als een olifant door de porseleinkast. " Ach gut........, het zijn natuurlijk ook van die gevoelige, en tere zieltjes daar achter hun computerschermpjes..... En ach.....al die mensen die nu door gevolgen van het gepruts van deze "gevoelige zieltjes" keihard moeten bezuinigen, die kunnen natuurlijk wel tegen een stootje die moeten niet zo zeuren.....toch?

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten26 mrt. 2013 - 14:22

"spaarders met meer dan een ton en daarna eventueel pas het Europese noodfonds". Met alle respect, maar wat is het verschil tussen een spaarder met €99.999 en een spaarder met €100.001 op zijn rekening, behalve het rekenkundige verschil van €2,--? Ik hoor alleen maar: ''De verantwoordelijken'' worden aangepakt. Maar die honderdduizendplusspaarder is net zo mijn verantwoordelijk als de honderdduizendminspaarder. De waarheid is dat beiden worden bestolen, niets meer en iets minder. Ik kan daar geen redelijkheid in zien. En dan ook in 1 adem als medeverantwoordelijk worden weggezet met aandeelhouders enz.. Ik maak dan ook bezwaar tegen de opgeroepen beeldvorming. Er zijn maar 2 schuldigen. Dat zijn Cyprus en Europa. Cyprus dat heeft toegestaan dat haar banken wanbeleid hebben gevoerd en Europa dat een individuele lidstaat de instrumenten uit handen slaat die soevereine landen wel hebben om weerstand te bieden aan dergelijke crises. Dit alles ten faveure van machtsgeile carrièrepolitici met hoogmoedswaanzin en wel over de ruggen van de spaarder in Cyprus en de Europese belastingbetaler. We worden bestolen en aan de bedelstaf gebracht. To hell with the EU en de Euro

[verwijderd]
[verwijderd]26 mrt. 2013 - 14:22

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
boswachter2
boswachter226 mrt. 2013 - 14:22

Wanneer Rutte in zo'n situatie gekomen zou zijn als Dijsselbloem nu, dan was de wereld op Joop te klein. De meeste steunen hem nu daar hij een PvdA man is en die kunnen dus niets verkeerd doen. Nou dan kijk alleen maar naar de beurs gisteren. Velen hier hebben oogkleppen op.

BasVV
BasVV26 mrt. 2013 - 14:22

Dit is weer een typisch "klein" cultuurprobleemje. Meneer Diijselbloem denkt dat hij in de engelse taal kan spreken. Het leuke is dtit het faillisement van heel veel internationale firma's weergeeft. Het matcht niet.

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra26 mrt. 2013 - 14:22

== Meneer Diijselbloem denkt dat hij in de engelse taal kan spreken. == Zijn vader was leraar engels, hij heeft zelf in Ierland gestudeerd. Waarom zou die man geen engels kunnen spreken?

longlivemokum
longlivemokum26 mrt. 2013 - 14:22

Het zal allemaal meevallen volgens mij: Cyprus is voorlopig gered en de hele financiele wereld kan voorlopig nog een beetje ademen met opluchting.

2 Reacties
lembeck
lembeck26 mrt. 2013 - 14:22

De financiële wereld misschien. Ik niet meer.

denmol
denmol26 mrt. 2013 - 14:22

"Cyprus is voorlopig gered" Daar is volgens mij alles mee gezegd met vooral de nadruk op voorlopig.

lembeck
lembeck26 mrt. 2013 - 14:22

Template: Engels-Nederlands vertaling voor "template" "template {zelfstandig naamwoord} template {znw.} - malplaatje {het} template {znw.} (ook: pattern, templet, stencil) sjabloon {het} template {znw.} (ook: stencil, pattern, templet, cartridge) patroon {het} template {znw.} (ook: model, calibre) - mal {de} Sjabloon of mal zijn de juiste vertaling in dit geval en zojuist 1Vandaag gezien hebbende, weet ik dat Dijsselbloem het niet per ongeluk zei en dat hij het woord heeft laten vallen in weerwil van de zwijgcode die er schijnt te heersen. Het woord Template is correct. Dit systeem ZAL vaker gebruikt gaan worden. Het zal me niet verbazen als het hier ook gaat gebeuren, omdat we dankzij Rutte nog dieper in de shit zitten dan had gehoeven. Zelf sta ik inmiddels roder dan rood. Volgende maand heb ik 25 euro om van te eten. Hoe het in mei gaat weet ik nog niet. Ik sta 250 euro rood in totaal. Er ging nl iets kapot en een reseve heb ik niet meer, want dat kan in deze gemeente niet meer. Meer dan 925 op de bank betekent extra rekening van de gemeentebelasting om dat 'te veel' maar gelijk over te maken. Twee jaar terug had ik dat nog wel tot ik fors moest bijbetalenn aan de belasting hier en ik heb twee computercrashes gehad en moet dat ding nu weer wegbrengen. Gelukkig nu garantie. Ik houd mijn hart vast als de huurverhoging erdoor komt... Ik denk dat ik zeker 1 jaar eerder voedselbankhulp moet aanvragen. Rutte wordt bedankt.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten26 mrt. 2013 - 14:22

Ik begreep dat hij een journalist positief bevestigde op een vraag of Cyprus een sjabloon kan zijn.

vriest
vriest26 mrt. 2013 - 14:22

Sinds het aantreden van rutte 2 gaat het verkeert met nederland .Wij staan nu op nummer 7 op de lijst die aangeeft hoe slecht het gesteld is met eurolanden uit de unie .Welke boven ons staan weet u zo langzamerhand wel ,op een staat griekenland de rest van het rijtje is steeds in het nieuws . alleen vermeld de lijst buiten slovenie ook hongarije en nog een paar ex oostblok landen .Men waarschuwd nederland dan ook dat de leningen aan zuideuropa en de nog komende leningen te zamen met een oplopende werkeloosheid btw verhoging en een drieenhalf procent geldontwaarding desarstreus voor nederland zijn .In de woorden van dijsselbloem laat hij vast doorschemeren dat mocht het slecht met nederland gaan deze coalitie zeker gebruik maakt van de in de 70er jaren gemaakte wet ,die de regering het recht geeft indien er calamiteiten zijn zij beslag mag leggen op u bezittingen en gelden.Vandaar dat dijsseltje niet loog ,en ook dat hetgeen cypres overkwam ons dus zomaar te wachten staat .Met dank aan europa en ondertekenaar rutte .

1 Reactie
bruces
bruces26 mrt. 2013 - 14:22

Wat wil je dan ? Sponsor blijven van al die banken, met een DSB-beleid en rente, in de ZEU-en MOE-landen ?

[verwijderd]
[verwijderd]26 mrt. 2013 - 14:22

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Joeri2
Joeri226 mrt. 2013 - 14:22

" Ik snap niet dat de internationale pers zo'n punt maakt van de uitspraak van Dijsselbloem " U snapt het niet? We garanderen tot 100.000 NADAT we er eerst 10.000 ervan af hebben gehaald. Hoe moeilijk is dat te begrijpen? En: " Bij Cyprus mogen we dit want dat is een bijzonder geval " Echt. Zo moeilijk is het allemaal niet. Ja, tenzij je PvdA idolaat bent, dan is het allemaal moeilijk te rijmen met uw waanideeen. Maar dat ligt dan toch meer aan de waanideeen dan aan iets anders.

JoopSchouten
JoopSchouten26 mrt. 2013 - 14:22

'Ik snap niet dat de internationale pers zo'n punt maakt van de uitspraak van Dijsselbloem dat ...' Ik wel Erwin. De belangen zijn anders. De Reiter en Financial Times journalisten zijn aanhangers van de mannen van het echte grote geld. door mij roofkapitalisten genoemd. 'Het lijkt me veel belangrijker in welke mate Cyprus moet meebetalen aan het akkoord. t/m Het was waarschijnlijk beter geweest om Cyprus meer te lenen in ruil voor het geleidelijk saneren van de bankensector. Dit had een hoop gedoe gescheeld.' Zo zie ik het ook. Maar als tussenoplossing want het systeem zal moeten veranderen. 'Onschuldige' mensen worden op deze wijze de armoede ingeflikkerd. Dat blijf ik onverteerbaar vinden.

denmol
denmol26 mrt. 2013 - 14:22

"Ik snap niet dat de internationale pers zo'n punt maakt van de uitspraak van Dijsselbloem" Dat jij dat niet snap ik inmiddels wel.

[verwijderd]
[verwijderd]26 mrt. 2013 - 14:22

We lijden onder een krediet/hypotheekcrisis. Dus wat doen VVD, PvdA elite. Niet de lieden met schulden, de veroorzakers van de crisis aanpakken. Nee het omgekeerde, de spaarders snoeihard onderuit halen. Inflatie hoog, rente laag en vermogensbelasting op spaargeld. En het dan ook nog normaal en rechtvaardig vinden om spaarders rechtstreeks geld over te laten maken aan anderen met schulden. En lieden die alle ellende veroorzaakt hebben en in Nederland maar liefst 700 miljard hypotheekschuld hebben hoeven niks bij te dragen aan de crisis. Steker nog de subsidie op hypotheken wordt alleen maar groter.

2 Reacties
bruces
bruces26 mrt. 2013 - 14:22

Kees een lulverhaal. Hypothekers betalen renten aan de bank. Zijn geen ontvangers. Alle bakstenen naar de staat ? Bewoners op straat ? Wel ingewikkeld.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos26 mrt. 2013 - 14:22

Het alternatief zou zijn de bank failliet laten gaan, dan had geen enkele spaarder nog iets gehad. Nu houden de kleine spaarders hun geld. Nou ja klein. Ik heb geen 99.999 euro op de bank.

Joeri2
Joeri226 mrt. 2013 - 14:22

"Ik heb vandaag pas geleerd wat het Engelse woord voor blauwdruk is. Daarom weet ik ook zeker dat ik het niet gezegd heb, ik kende het woord niet eens." Per direct ontslaan. Als je het woord template niet kent ben je ongeschikt voor na 2000. Microsoft gebruikt het woord template al sinds 1985, al Dijselbloem nog nooit met Microsoft heeft gewerkt dan is er toch echt een steekje bij hem los.

1 Reactie
itsme3
itsme326 mrt. 2013 - 14:22

Template is een sjabloon. Blauwdruk is een blueprint. De woorden hebben een compleet verschillende betekenis en de vertaling van template met blauwdruk is dus een journalistieke fout.

Heileeuw
Heileeuw26 mrt. 2013 - 14:22

Het woordje template is niet hetzelfde als een blauwdruk, ook niet in het Engels. Mijn vermoeden is dat de journalist van de FT het fijn heeft opgeblazen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger26 mrt. 2013 - 14:22

Nee, het kan een sjabloon zijn, zoiets waar je iets precies mee kan overtrekken.

Joeri2
Joeri226 mrt. 2013 - 14:22

Derk Sauer! Doe er iets aan. Begin een bank! Een bewaarbank. Geen Spaar, geen Leen maar een betaal/bewaar bank. Een bank dat betalingen doet. Loon/Uitkering op de bewaarbank, Pinnen in de winkel. Mag best iets kosten, ik geloof dat de ING 30 euro per jaar vraagt om rente op mijn loon-geld te mogen vangen bij andere banken. Zoiets wil ik ook best voor een bewaar-bank betalen. U mag dan niks met mijn geld doen, niks anders dan bewaren. Wat kost zo'n bank nou? Een paar ton aan computers die betalingen bijhouden. Een paar contracten met AH en een paar pin-automaten. Misschien een deal met andere betaalautomaten... Hoewel, ik las dat banken die langzaam overal aan het weghalen zijn. Kwartje per opname? Kan best. Doen ze in de U.S. ook. U kunt zelfs een eigen chipknip maken, het OV mag dat ook dus waarom zou een burger dat niet mogen? De bewaarEuro. Beweuro zeg maar. Of laten we het gewoon gulden noemen, die naam is vrij, en trekt vast wel wat klanten. Kunt u leuke deals maken met de BIJ of andere winkels. Winkels zijn toch 1980. Iedereen koopt straks per internet, dat zijn alleen maar overboekingen. Het voordeel van de bewaarbank is dat hij niet om kan vallen, en dat de Dijselbloem er niet 10% van af kan halen. Ik stap meteen over, want ik ben oranje/groen/lopendmannetje kots beu. Meneer Saur, u heeft het begin kapitaal, het verstand en het hart voor zo'n bank. Ik stap morgen over.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger26 mrt. 2013 - 14:22

***Derk Sauer! Doe er iets aan. Begin een bank! Een bewaarbank. Geen Spaar, geen Leen maar een betaal/bewaar bank.*** Ik vind het een heel goed plan, maar ik vind eignelijk dat de Nedelandse Bank, dat is de bank die we met zijn allen betalen deze service zo en zo zou moeten aanbieden, aan elke Nederlander. Dat zelfde zou moeten gebeuren in elk Euroland. Dit geld is dan bij wet ongelimiteerd gegarandeerd. Zo als ik al zo vaak hier evangeliseer, geld en rente zijn een noodzakelijk kwaad. Dat is niet bedoeld als product. Bovendien is het als overheid je belangrijkste sturingsmiddel. Als je je sturingsmiddel laat bepalen door een markt wat totaal niet te vertrouwen is de kans krijgt om Je biedt elke Nederlander dus de mogelijkheid om zijn/haar geld veilig te parkeren op een betaalrekening bij de Nederlandse Bank met eventueel een inflatie correctie in de vorm van rente tot een bepaald bedrag (dat is zo en zo de spaarrente tegenwoordig al) Daarnaast mogen de 'gokbanken' zelf blijven doen wat ze zelf willen, maar vallen net zo als elk ander bedrijf niet meer onder elke vorm van overheidsgarantie.

[verwijderd]
[verwijderd]26 mrt. 2013 - 14:22

Duitse MinFin: "Rekeningen Europeanen zijn veilig - tenzij een land bankroet gaat." http://xandernieuws.punt.nl/content/2013/03/Duitse-MinFin-Rekeningen-Europeanen-zijn-veilig--tenzij-een-land-bankroet-gaat

1 Reactie
hundun
hundun26 mrt. 2013 - 14:22

EU to push for losses on big savers at failed banks: lawmaker (Reuters) - The European Parliament will demand that big savers take losses if their banks run into trouble, a senior lawmaker told Reuters, adding momentum to a policy unveiled as part of a Cypriot bailout. ... Now the likelihood is rising that tough treatment of big depositors will be written into a new EU law, making losses for large savers a permanent feature of future banking crises. ... http://www.reuters.com/article/2013/03/26/us-eu-savers-idUSBRE92P0NZ20130326

[verwijderd]
[verwijderd]26 mrt. 2013 - 14:22

Ik dacht eerst dat links Nederland stil zou blijven over het gedrag van deze stuntel (met in mijn achterhoofd de commotie toen de PVV gedoogde en "wat zal de wereld wel niet van Nederland vinden"), maar ik ben aangenaam verrast over het realisme!

1 Reactie
denmol
denmol26 mrt. 2013 - 14:22

"Ik dacht eerst dat links Nederland stil zou blijven" Dat komt alleen omdat jij, zoals veel van je geloofsgenoten, denkt dat "links" een entiteit is die in jouw bevooroordeelde opinie ergens blind voor gaat terwijl je, nu je dit forum zo vaak bezoekt, inmiddels zou moeten weten dat links bestaat uit individuen die in hun meningsvorming genuanceerd en zeer divers zijn en als dat je niet eerder opgevallen was dan moet ik je helaas rekenen tot de groep domrechtse factfree roeptoeters waarvan er een aantal zijn die zich hier regelmatig op luidruchtige en vaak koddige wijze te kijk zetten.

denmol
denmol26 mrt. 2013 - 14:22

Europa doet alsof alles wat nu zogenaamd boven tafel komt, Griekenland en nu Cyprus, en wat op den duur voor problemen zou gaan zorgen zaken zijn die zomaar uit de lucht zijn komen vallen. De individuele regeringsleiders, inclusief Merkel en haar vazal Rutte, zijn allemaal te schijterig, uiteraard vanuit electorale overwegingen om hun eigen bevolking het echte, en om met Samsom te spreken, eerlijke verhaal te vertellen. Hierdoor is er geen, door alle regeringsleiders gedeeld, overall beeld van wat er speelt en wordt elke vooraf al bekend probleemgeval dat opdoemt, gebracht en voor de buitenwereld, wat een eufemisme is voor de eigen kiezer, gebracht als een natuurramp die niet vooraf te voorspellen was en dat is gewoon een regelrechte leugen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 mrt. 2013 - 14:22

[...en om met Samsom te spreken, eerlijke verhaal te vertellen.] Als Samson nu in de lucht komt en het eerlijke verhaal gaat vertellen, dan zal ie ongeveer uitleggen dat rond cyprus de goede maatregelen zijn genomen, dat dezelfde typen maatregelen in het vervolg bij andere landen (Malta oid) weer genomen kunnen worden, dat de aanpak dus een blauwdruk is, dat dit allemaal precies de goede manier vooruit is. Én dan voegt ie er aantoe dat Dijsselbloem loog over het niet kennen van het woord template want Dijsselbloem spreekt engels en heeft wel eens software als Word en Excel gebruikt. Dat gaat niet gebeuren, Samson vertelt welliswaar dat ie het hele, eerlijke verhaal verteld, maar hij houdt het hele, eerlijke verhaal echt wel voor zich.

denmol
denmol26 mrt. 2013 - 14:22

Eigenlijk is die sharia toch niet zo gek want als al deze graaiende bankiers en ceo's zouden weten dat bij diefstal hun hand afgehakt zou worden ze toch wel even zouden nadenken voordat ze tot grootschalig steelgedrag zouden overgaan zie ik Teeven al denken.

2 Reacties
bruces
bruces26 mrt. 2013 - 14:22

Silvio Berlusconi is nu gewaarschuwd. Zijn vrienden ook.

robvaniren
robvaniren26 mrt. 2013 - 14:22

Ik denk dat Teeven ook wel weet dat die graaiers slim genoeg zijn, het zo aan te pakken dat het geen diefstal is, juridisch gesproken.

mees.
mees.26 mrt. 2013 - 14:22

Jeroen Pauw,Paul Witteman,Humberto Tan bij DWDD,Frenk van der Linden....ook Joop trouwens en Nieuwsuur Toin Huys,die hele rits schijnheiligen....allemaal moeten ze zich zitten schamen. Prem trouwens verdedigde Dijsselbloem met verve,hoofdredacteur Pieter Klein van RTL nieuws maakt gehakt van vele journalisten en economen Jeroen Dijsselbloem verdient 'n standbeeld | Pieter Klein http://blogs.rtlnieuws.nl/pieter-klein/1125-jeroen-dijsselbloem-verdient-n-standbeeld.html

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin199326 mrt. 2013 - 14:22

Mee eens. Ik heb het al eerder in andere termen getracht te zeggen: de democratisering van het nieuws en de commentaren daarop via de electronische media is niet onverdeeld een voordeel. Wie gewiekst één fragmentje van één man, in dit geval Dijsselbloem, eruittrekt, en het snelst is, staat aan de basis van een razendsnelle proliferatie van de beschuldiging, en daarna kakelt elk 'medium' dat na. Wie dieper na wil denken en context en achtergronden wil doornemen, die wordt bestraft met genegeerd worden, en uiteindelijk met vergetelheid en ontslag. (Niet dat dat voor Klein zal gelden, maar de ontwikkeling is volop aan de gang.) Dat leidt tot toenemende sensatiezucht en bevrediging daarvan. Dat is dan weer een gevaar voor de heuse politieke democratie, want populisme, desinformatie, en andere ellende profiteren van deze ontwikkelingen. Die onderknuppel van de FT (allemaal zwaar overschat, dit soort 'vakbladen', trouwens) is ermee aan de haal gegaan, en zal wel opslag krijgen. Wantrouw de non-wetenschappelijke wereld van de 'haute finance', en mijd haar 'nieuws' als de pest. Die hele beurswereld is manisch, zwaar neurotisch, en ziek. Daarom worden daar rivieren aan alcohol (vooral wodka) en bergen cocaïne verslonden. Tip: zet je eigen media uit, en lees een goed boek, bijvoorbeeld Moby-Dick, of het verzameld werk van Willem Elsschot. Vooral 'Lijmen', van die laatste, is actueler dan ooit.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 mrt. 2013 - 14:22

Tsja, de Eurogroep heeft precies het goede gedaan, maar Dijsselbloem liegt over het niet kennen van het woord "template". Liegende ministers moeten we niet willen hebben. Hij had gewoon bij z'n verhaal moeten blijven, en niet half draaien, half nuanceren.

[verwijderd]
[verwijderd]26 mrt. 2013 - 14:22

Volgens Duitse journalisten gaat het bij het wegsluisen om een bedrag van 4,5miljard. Tja hadden de heren geen rekening meegehouden dat je met een corrupt land te maken hebt.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen26 mrt. 2013 - 14:22

Cyprus is corrupt, dat is al 40 jaar bekend. Maar dat wegsluizen heeft daar nou net weer niets mee te maken, dat gebeurd door de klanten van de banken, niet door Cyprus. Overigens is de bestemming van het geld in veel gevallen Nederland.

[verwijderd]
[verwijderd]26 mrt. 2013 - 14:22

@ Dennis Mollis: "inmiddels zou moeten weten dat links bestaat uit individuen die in hun meningsvorming genuanceerd en zeer divers zijn en als dat je niet eerder opgevallen was dan moet ik je helaas " Natuurlijk zijn er genuanceerde linkse bijdragen , zoals er ook genuanceerde rechtse bijdragen zijn maar links bestaat ook uit ongenuanceerde figuren, rechts trouwens ook...( waaronder ik soms ook, en als ik het dan terug lees schaam ik me weleens....)

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté26 mrt. 2013 - 14:22

Het label links voegt dus niets toe behalve emotionele lading?