Joop

Europa wordt Avondland door weren vluchtelingen

  •  
17-04-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ik zie parallellen met de laatste fase van het Romeinse Rijk
Vierhonderd vluchtelingen uit Afrika verdrinken en op de Facebook pagina ‘Nederland mijn Vaderland’ verschijnen deze berichten, de spelling is niet van mij: ‘Kut zeg, hahaha’ en ‘Meer meer meer’’, ‘Scheeld weer 400’, ‘Scheelt belasting’ en ‘Niks aan te doen, wij verdrinken in de schulden’.
Vierhonderd vluchtelingen verdrinken en de EU wordt van alle kanten gewaarschuwd dat het aantal vluchtelingen met tienduizenden per maand zal toenemen, maar heeft geen inhoudelijk antwoord, behalve over de organisatie van de Frontex die eigenlijk zoveel mogelijk mensen moet tegenhouden.
Vorig jaar zochten 170.000 mensen uit Afrika en het Midden-Oosten hun toevlucht tot gammele bootjes om de oversteek te maken naar voornamelijk Italie. Dit jaar zal het aantal drastisch toenemen. De oorzaken zijn bekend. Geen eten in Afrika en geen veiligheid in het Midden-Oosten. Oorlog all over the place. Geen toekomst voor de jonge bevolking op onze buurcontinenten.
Oswald Spengler schreef rond 1900 over Europa als Avondland, een cultuur die ten onder gaat. Ik moet daaraan denken en aan de val van het Romeinse Rijk toen de horden van alle kanten de grenzen overspoelden, uit als ze waren op de welvaart. En het systeem vervolgens implodeerde omdat de grensbewaking niet meer te bemensen viel en financieel niet meer te stutten was.
De sociaal-economische en politieke problemen in Afrika en het Midden-Oosten zijn structureel. Voor een niet onbelangrijk deel zijn ze het gevolg van de kolonisatie. Veel landen zijn nog maar een halve eeuw onafhankelijk. Nog steeds drukt het westen een zware stempel op de landen: we willen onze oliestroom vanuit het Midden-Oosten veiligstellen. Verder zal het nog decennia duren voordat er nieuwe politieke systemen zich uitkristalliseren in het Midden-Oosten. De extreem jonge bevolking – 40 % is jonger dan 18 jaar – heeft geen werk en kan geen leven opbouwen.
In Afrika is de situatie misschien nog uitzichtslozer. Waar het Midden-Oosten nog wat te bieden heeft, werpt Europa hier alleen maar handelsbarrieres op zoekt zelf maximale ruimte om onze spulletjes af te zetten.
De keuze aan Europa is heel simpel. Willen we achter onze steeds hoger opgetrokken muren blijven zitten en ons wentelen in onze (tijdelijke) welvaart die gebaseerd is uitbuiting van andere landen en volkeren? Dan zullen we steeds onmenselijke politiek gaan voeren, om hongerende mensen in onze achtertuin te laten verrekken. Daarbij vergeten we gemakshalve dat menselijke waardigheid een mensenrecht is. Europa zal haar moraal verliezen en is daarmee ten dode opgeschreven. De geschiedenis heeft uitgewezen dat onrechtvaardigheid ten onder gaat.
Het alternatief is dat we kiezen voor het voortbestaan van Europa, maar dan als minder welvarend werelddeel, dat bereid is rijkdom te delen. Europa is ooit opgericht om ervoor te zorgen dat er geen oorlog meer zou komen en dat we garant zouden staan voor democratie en mensenrechten. Intussen lijkt het instituut Europa meer een sta in de weg te worden voor zijn eigen principes. Rijkdom waarop wij menen recht te hebben, maar die uiteindelijk van iedereen is. Onze landbouw wordt gesubsidieerd (ons land krijgt een miljard euro van de EU) alsof we noodlijdend zijn, hetgeen puur concurrentievervalsing is. Afrika mag alleen ruwe grondstoffen exporteren, waar het westen zelf producten van maakt die we weer kunnen dumpen bij die exporteurs. Heeft er eigenlijk wel economische dekolonisatie plaatsgevonden
We zullen dan moeten investeren in de economieën in het Midden-Oosten, de handelsbarrieres met Afrika moeten slechten. Geen dictators meer steunen met wapenexport waar wij aan verdienen, maar waar de lokale bevolking aan ten onder gaat. Het is kiezen tussen een korte termijn en lange termijn visie.
Maar als ik de nieuwe VVD-strategie lees, over het steunen van machthebbers als bijvoorbeeld Sisi omdat de daarbij afgedwongen stabiliteit ons uitkomt, en de partij lak heeft aan de Raad van Europa richtlijnen voor mensenrechten, als ik bovenstaande reacties op Facebook lees, – ik vergeet er nog een: ‘uitgeroeit, opgeruimt’ – dan zie ik parallellen met de laatste fase van het Romeinse Rijk. En ik zie ook er over enige tijd een Morgenland verrijzen op onze as.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

PeterDraman
PeterDraman17 apr. 2015 - 11:51

De uitkomst is dus eigenlijk meer belasting gaan heffen opdat we onze "rijkdom" nog beter kunnen delen met diegene die hier hun geluk komen zoeken. Tegelijkertijd verdwijnen er aan de onderkant van de banenmarkt steeds meer banen door danwel automatisering of outsourcing. Is er een enorm gebrek aan huurwoningen, en gaat het steeds slechter met de gezondheidszorg en het onderwijs. Welk toekomstperspectief kunnen wij een economische vluchteling bieden?

omaoeverloos
omaoeverloos17 apr. 2015 - 11:51

"In Afrika is de situatie misschien nog uitzichtslozer." Nou, zo uitzichtloos is de situatie in Afrika niet, hoor. Overigens vreemd dat hier een heel continent met toch wel diverse landen als Marokko en Zimbabwe op de grote hoop gegooid wordt. Zo beschouwd kun je ook stellen dat de situatie in Europa uitzichtloos is met als voorbeeld Oekraine. Maar goed, ben zelf toch wel aardig bekend met een land als Kenia en de mensen daar zien hun situatie absoluut niet als uitzichtloos, integendeel. Ze hebben dan ook totaal geen behoefte om hun leven in de waagschaal te stellen door met een gammel bootje, tegen betaling van enkele jaarsalarissen, naar Europa te gaan. Ze hebben liever dat de Europeaan naar hun land komt, zodat ze de schoonheid ervan kunnen laten zien.

panterarosso65
panterarosso6517 apr. 2015 - 11:51

auw auw auw "Ik zie parallellen met de laatste fase van het Romeinse Rijk " in de laatste fase van het rijk werden ze overlopen door de barbaren van buiten eerst in rome zelf later in constantinopel door de turken (die vanuit centraal azie naar wat nu turkije genoemd wordt kwamen) Als er 1 rijk is dat wel open stond was het het romeinse wel, burgerschap was mogelijk bv via dienst in het leger, een aantal van de keizers zoals bv trajanus kwamen uit koloniën (spanje en niet eens van adel in zijn geval) dat gezegd hebbende gaius julius ceasar veegde wel een keer de hele middelandse zee schoon van piraten en ander tuig

Armagaddon
Armagaddon17 apr. 2015 - 11:51

>>> Ctaten: Europa wordt Avondland door weren vluchtelingen Ik zie parallellen met de laatste fase van het Romeinse Rijk Tineke Bennema >>> Volkomen mee een, met deze eeuwenoude Eyeopener uit de menselijke geschienis....anders gezegd...het is m.i. eveneens een natuurwet: >>> Waar te grote verschillen heersen, tenderen deze naar een evenwichtstoestand...of weer anders: hebben ergens mensen een niet meer uit e houden tekort, dan halen zij dat, zelfs eventueel met geweld ergens anders vandaan vandaan.... >>> Bovenstaande moet ook een Eyeopener zijn voor de onnoemlijk rijke(n), grootmachten >>> Schaamteloos en stuitend.... en een teken van onnoemelijke inhumane en laag bij de grondse uitingen van ongerwijfeldn verdwaasde stupide onderbuikse uitingen van Tokkies op FB.

[verwijderd]
[verwijderd]17 apr. 2015 - 11:51

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
hannogroen
hannogroen17 apr. 2015 - 11:51

'De Europese Unie probeert juist om bij te dragen aan de stabiliteit en welvaart in het Midden-Oosten en Afrika.' Misschien moet je je eens wat verdiepen in bijvoorbeeld het Europese landbouwbeleid. Aan de ene kant worden er gigantische barrières opgeworpen om de export van Afrika naar Europa zo lastig mogelijk te maken en tegelijkertijd dumpt Europa zwaar gesubsidieerde landbouwproducten op de Afrikaanse markt tegen prijzen die zo laag zijn dat zelfs Afrikaanse boeren er op de lokale markt niet tegenop kunnen concurreren. Van wat één Europese koe jaarlijks aan subsidie ontvangt kan je zo ongeveer een vliegticket naar Afrika betalen. 'Verder is het onzin dat Europa een cultuur in verval zou zijn.' De economische groei is al jaren beneden peil, langs de Europese grenzen zijn er voortdurend oorlogen, de kloof tussen arm en rijk groeit steeds schever, jongeren in Z-Europa komen nauwelijks meer aan een baan, en een aantal snel opkomende economieën knaagt steeds meer aan de concurrentiepositie van Europa. Nee het gaat geweldig..

123456zeven
123456zeven17 apr. 2015 - 11:51

afrika was toch dat continent waar West-Europa bakken met ontwikkelingsgeld in heeft gekieperd? Heeft dat nu officieel geen reet geholpen? En het is nu toch ook het continent waar de Chinezen druk aan het investeren zijn waardoor er in allerlei Afrikaanse landen eindelijk eens wat gebeurd?

1 Reactie
Ethio
Ethio17 apr. 2015 - 11:51

afrika was toch dat continent waar West-Europa bakken met ontwikkelingsgeld in heeft gekieperd? Heeft dat nu officieel geen reet geholpen? En het is nu toch ook het continent waar de Chinezen druk aan het investeren zijn waardoor er in allerlei Afrikaanse landen eindelijk eens wat gebeurd? Nou ja bakken met hulp.... Dat is maar relatief. Er stroomt al decennia meer geld uit Afrika dan er in gaat. Bij de hulp praat je over iets als een Euro per week per persoon. Daar mag je geen wonderen van verwachten. Het zijn kleine bedragen. Ik woon in Ethiopië; het land dat de meeste bilaterale hulp krijgt van Nederland (80 miljoen per jaar). In de afgelopen vier jaar heeft Heineken evenveel geld geïnvesteerd als onze nationale hulp. Hulp bedragen zijn in internationale verhoudingen peanuts. Toch heeft de hulp in de donkerste jaren van Afrika (1975-1995) verlichting gegeven; miljoenen mensen in leven gehouden en een basis voorziening van onderwijs en gezondheidszorg in stand gehouden zodat de economieën na 1995 weer sterk konden groeien. De meerderheid van de top-tien groei landen in de laatste 15 jaar liggen in Afrika. En een aantal daarvan hebben helemaal geen olie of andere mineralen. Dat hulp geen reet geholpen heeft is een rechts praatje van mensen die een zeer éénzijdige manier van kijken hebben. Genuanceerde wetenschappers laten zien dat hulp wel helpt. Alleen komen hun artikelen niet in de populaire pers. Hulp is complex en er gaan zeker dingen fout. Maar er gaat in ieder geval een stuk minder fout dan bij de 'rechtse' hobby: oorlog voeren.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201417 apr. 2015 - 11:51

Er is een hoop mis.. Gewelddadige geloof- en ideologiegekken ronselen uit grote aantallen jonge machteloze werkelozen en gefrustreerde pubers. Vredelievende gemeenschappen, families en groepen worden bestolen en bedreigd. Mensen worden uitgezogen door supranationale corporaties en 'aanhang'. Regeringen zijn corrupt. Bevolkingsgroepen met eeuwen oude gewoonterechten worden gedwongen verplaatst en verspreidt zonder of noemenswaardige compensatie. Sociale verbanden worden kapot gemaakt. Ik zou ook vluchten.

1 Reactie
denmol
denmol17 apr. 2015 - 11:51

+1

denmol
denmol17 apr. 2015 - 11:51

"Afrika mag alleen ruwe grondstoffen exporteren, waar het westen zelf producten van maakt die we weer kunnen dumpen bij die exporteurs. Heeft er eigenlijk wel economische dekolonisatie plaatsgevonden" Een van meest illustrerende voorbeelden van deze idiote en misdadige wijze van uitbuiting en vervalsing is de zogenaamde Belgische chocolade waar geen donder Belgisch aan is want cacao groeit helemaal niet in dat land.

1 Reactie
JoopSchouten2014
JoopSchouten201417 apr. 2015 - 11:51

Over de oorsprong van cacao.: http://www.cacaochocolade.nl/main.php?p=inhoud&h=1&g=1 Ik ben niet tegen wereldhandel. Het gaat mij om een eerlijke verdeling van de opbrengsten, verantwoorde productie en herstel van de natuur na vruchtgebruik.

denmol
denmol17 apr. 2015 - 11:51

Europa kan z'n borst nat maken want die Afrikanen waarvan hun continent tot op de dag van vandaag leeggeroofd wordt en altijd een wingewest is geweest voor goederen en grondstoffen waarmee wij onze welvaart en rijkdom hebben kunnen opbouwen. Deze Afrikanen wachten niet meer lijdzaam op een hand-out in de vorm van zogenaamd eeuwig durend maar weinig tot geen effect sorterende ontwikkelingshulp, ze zijn niet meer dom en achterlijk te houden zoals dat de afgelopen eeuwen met succes is gedaan door Europa. Ze komen hun deel van de taart nu met gevaar voor eigen leven halen en ik geloof niet dat ze te stoppen zijn en ik vind dat ze gelijk en recht hebben om een leven in Europa na te streven en wij moeten ze daartoe de kans gunnen want wij stelen nog steeds hun grondstoffen en houden ze massaal arm.

2 Reacties
Peter Lankhorst
Peter Lankhorst17 apr. 2015 - 11:51

.. en houden ze massaal arm. En de honderden miljarden euro's aan ontwikkelingshulp dan die de afgelopen tientallen jaren richting Afrika zijn gegaan? Allemaal zinloos want ze blijven toch arm? Later we daar dan ook maar mee stoppen. Maakt niet uit wat je doen (als "Westen") het is toch nooit goed.

juliusvold
juliusvold17 apr. 2015 - 11:51

want die Afrikanen waarvan hun continent tot op de dag van vandaag leeggeroofd wordt en altijd een wingewest is geweest voor goederen en grondstoffen waarmee wij onze welvaart en rijkdom hebben kunnen opbouwen. >> Dat is onzin. Weliswaar heeft Europa een bijzonder onfris koloniaal verleden in Afrika, maar de sterke economische groei en welvaart in Europa vond al plaats vóór deze kolonisatie en daarna heeft Afrika er maar zeer beperkt toe bijgedragen. ze zijn niet meer dom en achterlijk te houden zoals dat de afgelopen eeuwen met succes is gedaan door Europa. >> Beweert u nu werkelijk dat de politiek van Europa is om Afrikanen dom te houden? U moet zich schamen. en ik vind dat ze gelijk en recht hebben om een leven in Europa na te streven >> U weet net zo goed als ik dat dit totaal onuitvoerbaar is en bovendien; omdat onze voorouders een verkeerde politiek voerden m.b.t. Afrika, moeten we nu dus maar het hele continent in Europa toelaten. Bizarre redenering. en wij moeten ze daartoe de kans gunnen want wij stelen nog steeds hun grondstoffen en houden ze massaal arm. >> Tuurlijk; het is een complot. Zelden zoveel onzin in één reactie van u gelezen, terwijl u normaal wel argumenteert.

[verwijderd]
[verwijderd]17 apr. 2015 - 11:51

ik vind dat we de welvaart moeten delen. zodat de mensen in afrika het beter krijgen. het moet in afrika beter worden voor ze niet in europa. dus meer ontwikkelingshulp. er moet echt veel en veel meer geld naar de landen in afrika. zodat het leven daar in materieel opzicht verbeterd. immaterieel moeten de mensen zelf doen. en dat zal dan ook beter lukken. het allereerste wat moet gebeuren is het opheffen van handelsbarieres etc. de landbouw in europa en ook holland moet beseffen dat het fini is met de subsidies. ook uitgekochte glastuinbouw zal moeten investeren in afrika, en dan met lokale leidinggevenden. en dan niet zoals in kenia de mensen uitbuiten. het mag wat kosten. uiteindelijk zal de rol van de europeanen geleidelijk aan verminderen en kunnen ze op hun lauweren rusten. afrika kan dan een florerend continent worden. is voor iedereen goed. geef ze die kans.

1 Reactie
denmol
denmol17 apr. 2015 - 11:51

Positief geluid wat je hier laat horen.