Joop

Europa wil het klimaat redden, maar ziet ‘thuis’ de misstanden niet

  •  
04-12-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
romfor_300
Over het klimaat en de vernietiging van de Roemeense oerbossen en hoe de EU daar niet naar lijkt te willen kijken
In Parijs kwamen vrijwel alle leiders bijeen om de grootste werelddreiging te overwinnen: de klimaatverandering. Europa is als vanzelfsprekend stevig vertegenwoordigd. En niet alleen de afvaardiging is stevig, ook de taal. Waar Amerika en China zich bedienen van hartverwarmende retoriek, willen de Europeanen concrete doelen verplichten. Maar Europa weigert te erkennen dat de laatste wildernis in eigen huis wordt gekapt.
Ontbossing is natuurlijk een gewichtig agendapunt. Bomen zijn belangrijk in de strijd tegen CO2. Brazilië en Noorwegen kondigen aan dat ze samen de ontbossing van het Amazonegebied blijven tegengaan tot 2020. Daarna zien ze wel weer verder. Dat hun gezamenlijke programma tot noch toe, hoe nobel ook, weinig impact heeft, blijkt wel uit de cijfers. Het oerwoud wordt nog steeds in een rap tempo weggewerkt. De ontbossing steeg met 18%. Van de longen van de aarde blijft weinig over. Het koosnaampje van de Braziliaanse oerwouden klinkt tegenwoordig erg wrang in de oren. De Noren proberen tenminste te helpen en elk initiatief is waardevol.
Wij Europeanen weten waar we het over hebben. Wij hebben bijna al onze bossen vernietigd. Achteraf krabben we onszelf achter de oren, maar enfin, we hebben er wel goed van geleefd. In Nederland creëren we vol ijver nieuwe natuur, maar zoals dat gaat met replica’s, blijft het origineel beter. Op sommige plekken op ons continent ligt nog oerbos. Daar moeten we heel zuinig op zijn. Een groot deel daarvan bevindt zich op Roemeens grondgebied. Waar het Amazoneregenwoud ‘de longen van de aarde’ wordt genoemd, zijn de Karpaten de laatste wildernis van Europa. Oerbossen waar beren, wolven en lynxen leven. Velden die worden toegeëigend door herders met hun kuddes schapen. Traditionele dorpjes. De laatste wildernis van Europa? Waarschijnlijk. En tegelijkertijd misschien wel de laatste plek in Europa waar je de essentie van het leven zo diep kunt naderen. Een rijk gebied in alles behalve financiën. Een potentiële bron voor ecotoerisme. Een ware hemel op aarde, zo u wilt. 
Maar waar Eva een appel uit de boom plukte, kappen wij Europeanen in een angstaanjagend hoog tempo de bomen in dit magnifieke gebied om. In de hoek van Europa is een kapitale klimaatvernietiging gaande. De Roemeense overheid kan weinig beginnen tegen de ‘legale’ (tussen aanhalingstekens) en illegale houtkap. Daar zijn talloze redenen voor. Een hele belangrijke is de corruptie. Hoog en laag worden ambtenaren omgekocht om weg te kijken. Daarbovenop is veel van de bevolking in deze gebieden arm en sommigen van hen profiteren op de korte termijn van de houtkap. Als de bossen straks weg zijn, zien ze wel weer verder. En dan zijn er nog de buitenlandse bedrijven die de Roemeense bossen opeisen. Het zijn voornamelijk houtverwerkende bedrijven uit Oostenrijk die de Karpaten verminken. Dit doen zij via duistere wegen. Worden zij betrapt, dan halen zij hun schouders op. Ze kunnen wel tegen een stootje dankzij de miljoenenwinst die zij jaarlijks maken. 
Uit onderzoek van Greenpeace uit 2012 blijkt dat elk uur een stuk bos ter grootte van drie voetbalvelden verdwijnt. Of die cijfers juist zijn, is van weinig belang. De urgentie daarachter is honderd procent waar. Ook het Zweedse meubelbedrijf Ikea heeft kortgeleden een Roemeens woud gekocht. De Zweden zweren dat ze milieuvriendelijk willen opereren, maar Ikea heeft het woud vast niet aangekocht om lekker door te wandelen.
Roemeense en internationale maatschappelijke organisaties maken zich ondertussen ernstig zorgen over de bossen die links en rechtsom in buitenlandse handen vallen. Ze kunnen echter weinig meer ondernemen dan ze nu doen: lawaai maken en hopen dat ze gehoord worden. Dit laatste is nog nauwelijks het geval. Integendeel. De toekomst is weinig rooskleurig. De dreiging van TTIP en soortgelijke verdragen is voelbaar. In Roemenië zelfs heel letterlijk. Vooralsnog financieel, maar ook de natuur komt aan de beurt. Zie het magische Roșia Montană, waar de Canadezen goud willen delven ten koste van de omgeving die van groot cultureel en natuurlijk belang is – een studievoorbeeld van wat TTIP Europa kan kosten.
De woorden die in Parijs zijn gesproken zijn mooi. Europa heeft er zin in. Terwijl de overige naties nog even doorpraten, kunnen wij het goede voorbeeld geven. De Karpaten in. De laatste wildernis van Europa redden. De kwaadaardige Oostenrijkse monopolie doorbreken. Een concreet, nobel doel en haalbaar bovendien. Maar er is wel haast bij. Anders eindigen de Roemeense oerbossen als houtpellets in West-Europa.
cc-beeld: Michaela

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Armagaddon
Armagaddon4 dec. 2015 - 18:31

>>> Citaat: Europa wil het klimaat redden, maar ziet ‘thuis’ de misstanden niet >>> Goed bevlogen inzending voor maatschappelijk zelfonderzoek en kritiek, hoofdzakelijk van een verwevenn politiek van de welbekende hypocriete mens zonder visievolle maatschappelijke verantwoordelijkheid en inzicht op ons aller toekomst. >>> Slechts gedreven door de winst van het electoraat en niet vergeten de zogenaamde echter eveneens falende onafhankelijke pers/medi die op de winst van oplages, mediageile onderwerpen richt. >>> Veel en veel minder op informatie op de gevaarlijke maatschappelijke ontwikkelingen zoals natuur, klimaat en ecologische ontwikkelingen, gezondheid, pharma industrie en voedings industrie

123456zeven
123456zeven4 dec. 2015 - 18:31

Ikea boycotten altijd +1

RationeleBurger
RationeleBurger4 dec. 2015 - 18:31

Weinig reacties op je stukje nog, blijkbaar weinig interesse helaas. Ik ben het overigens wel met je eens. Behoud en aanleg van natuur in Europa zijn erg belangrijk. Kanttekening is echter wel dat het voor het 'grote plaatje' erg belangrijk is wat grote landen zoals China en India doen. We kunnen hier immers onze achtertuin schoonvegen, maar als zij steeds meer en meer gaan vervuilen heb je er alsnog weinig aan. Wat dat betreft zou een overgangsvorm van energiewinning erg welkom zijn. Ik zou nog steeds mijn geld inzetten op veiligere vormen van kern-energie voordat de stap gemaakt kan worden naar volledig duurzame energiebronnen, en dan hopelijk ook voor de 'opkomende markten'.

herpi2
herpi24 dec. 2015 - 18:31

Daarbij is het stoken op hout uiteraard lekker CO2 rijk. Johan

omaoeverloos
omaoeverloos4 dec. 2015 - 18:31

Natuurlijk moeten die bossen gekapt worden, waar moeten de windmolens anders geplaatst worden?

[verwijderd]
[verwijderd]4 dec. 2015 - 18:31

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
tovapas
tovapas4 dec. 2015 - 18:31

Erwin ik sluit me aan bij het commentaar van Frank vd D. en ik stel jou de vraag; waarom zie jij zoveel voordelen aan een verenigd Europa? Je beseft hopelijk dat zodra politici geen strijd meer met elkaar voeren de burger nog gigantischer de lul gaat wezen. Dat het juist de neo-liberale agenda is die schijt heeft aan het milieu/de natuur, behalve als er geld mee te verdienen is. Dat de afstanden tussen politici en de kiezers nog verder gaat vergroten en dat dit niet democratie dient. Wij geven macht uit handen aan derden Erwin en nalaten stringente controle op die overhandigde macht uit te oefenen is per se de macht kwijtraken. En het is jouw wens dat deze machten nog onbereikbaarder worden? Wake up Erwin!

Rootman
Rootman4 dec. 2015 - 18:31

[Opvallend is derhalve dat in al die jaren geen publiek debat is ontstaan over de wenselijkheid om Brussel beter te organiseren.] Die tijd is voorbij. Ook ik reageerde 2 jaar geleden met argumenten over lobbyisten, het verhuiscircus, de veel te hoge bezoldigingen en het gebrek aan democratie. Het gaat het niet worden, na Oekraine, de vluchtelingencrisis en TTIP. De stekker eruit en opnieuw beginnen: 2016 is het jaartal dat de EU zal eindigen. (woorden van een overtuigd linkse Eurofiel, geen EUrofiel).

crumb2
crumb24 dec. 2015 - 18:31

Hartverwarmend betoog van deze meneer Popa. Maar ook hij vergeet gemakshalve de oorzaak van de grootschalige vernietiging (en uiteindelijke zelfmoord), te noemen : de waanzinnige en dodelijke bevolkingsaanwas van de mens in de afgelopen 200 jaar. Een stijgingspiek die sinds de industriële revolutie bijna loodrecht omhoog gaat. De zon tegemoet,net als Icarus.

1 Reactie
TomPoes2
TomPoes24 dec. 2015 - 18:31

De curve is aan het afvlakken en de verwachting is dat de piek zal liggen rond de 10 tot 11 miljard. Dat valt wel te behapstukken, op voorwaarde dat men overstapt op een circulaire economie.

Rootman
Rootman4 dec. 2015 - 18:31

Roemenië heeft slechte kaarten gekregen toen het lid van EU en NATO werd. Maar het zal nog wel even duren voordat de Roemenen dit beseffen. Ondertussen is het wel prima dat er aandacht aan de waarde van dit gebied wordt besteed, want ook ik heb het zelfs nooit overwogen als vakantiebestemming (nu is fietsen in de bergen ook wel erg zwaar). Onbekend maakt onbemind, maar qua taal is Roemeens een beetje verstaanbaar, itt de Slavische talen en Hongaars. Want in de dorpjes zul je wel niet ver komen met Duits en Engels.

2 Reacties
lembeck
lembeck4 dec. 2015 - 18:31

Roemeens is een bakermat van de Kelten en de Keltische taal. Niet de enige, maar Roemenië hoort er wel bij.

pietdeg2
pietdeg24 dec. 2015 - 18:31

"ook ik heb het zelfs nooit overwogen als vakantiebestemming" Terwijl het toch juist de rafelranden van Europa zijn die interessant zijn, omdat die lang verwaarloosd zijn en dus niet volledig kapot geëxploiteerd. In Roemenië ligt overigens ook nog de enorme Donaudelta, eveneens een prachtig natuurgebied. "(nu is fietsen in de bergen ook wel erg zwaar)." Bergen maken fietsen juist leuk. Bergen hebben namelijk een fantastische eigenschap: als je boven bent dan gaat het onherroepelijk weer omlaag. Dat is nog eens wat anders dan de wind in Nederland, want zelfs als je een rondje fietst heb je op de een of andere manier continu tegenwind.

zweistein
zweistein4 dec. 2015 - 18:31

Met het geld dat we nu aan vluchtelingen besteden zouden we met gemak de oerbossen in Roemenie kunnen redden.

2 Reacties
ton14024
ton140244 dec. 2015 - 18:31

Brood, bad, bed, voor elke boom.

lembeck
lembeck4 dec. 2015 - 18:31

Wat wilde je doen dan? Ze terugsturen, zoals de IND braafjes doet? En ze dan op straat zetten: Zoek het zelf maar uit, zolang je maar weggaat? Of ze terugbrengen in een oorlogsgebied waar velen zullen omkomen door de oorlog daar? Je opmerking is nietszeggend onderbuik gepruttel. Kom met iets zinnigs?

TomPoes2
TomPoes24 dec. 2015 - 18:31

"Anderzijds moet je niet de competitie uit de geglobaliseerde wereld willen meppen." Eeeeeeh........, waarom eigenlijk niet?

1 Reactie
TomPoes2
TomPoes24 dec. 2015 - 18:31

Reactie op Erwin Lamme, vr 04 december 2015 21:03

DitBenIk2
DitBenIk24 dec. 2015 - 18:31

Goed dat u het op de agenda zet, van de karpaten wist ik niks af.

1 Reactie
lembeck
lembeck4 dec. 2015 - 18:31

Ik ook niet. Schrik er van. Maar ik weet wet dat tegelijk met de klimaatconferentie in Parijs er een TISA conferentie in Zwitserland gehouden wordt: https://www.sp.nl/nieuws/2015/12/vrijhandelsakkoorden-saboteren-klimaatakkoord Oftewel.... geld blijft belangrijker dan kinderen en kleinkinderen. De rijkste mensen hebben allang voor zichzelf gezorgd en de rest kan gevoeglijk verhongeren, of stikken, wat deze mensen betreft. Hoogste tijd dat Moeder Aarde zich gaat laten gelden. Dat kan o.a. mijn dood ook betekenen, als de verwachte Tsunami in de Atlantische Oceaan aan de kust van een Europees land gaat komen, of als de caldera bij Napels gaat uitbarsten. Dat moet dan maar. Beter een wereld zonder mensen en met alleen planten en dieren want die wereld zal gezond zijn en blijven. De mens vernietigt alles.

ArnoldX
ArnoldX4 dec. 2015 - 18:31

Wereldwijde bevolkingsreductie kan een stap op weg zijn naar de oplossing voor vele door mensen veroorzaakte problemen ! Helaas zal dit een utopie blijken te zijn, dus gezamenlijk gestaag richting uitsterven van de mensheid. Wat dan wel weer een kans biedt voor de aarde om zich te herstellen van 'na mij de zondvloed' gedrag van de mensheid.

2 Reacties
hugo bergveen
hugo bergveen4 dec. 2015 - 18:31

Die bevolkingsreductie komt vanzelf bij ongewijzigd beleid. Overigens: de aarde zal altijd overleven, al zal dat niet zijn in de vorm die wij kennen. Nogal arrogant, om te denken dat wij de alfa en de omega van de evolutie zijn.

TomPoes2
TomPoes24 dec. 2015 - 18:31

Over Population is a Myth - http://tinyurl.com/jcvq634

herpi2
herpi24 dec. 2015 - 18:31

Meer dan 60 procent van de Roemenen stookt op hout. Vrijwel zeker omdat de rijke Butan gasflessenleverancier het tegenhoudt. Zo komt er een reuze pijpleiding binnen in het stadje Fundulea. Maar niemand heeft daar gas. Niemand zou weer een peperdure "butelie" kopen Als het gas tot aan de deur kwam.

1 Reactie
TomPoes2
TomPoes24 dec. 2015 - 18:31

Weten ze in Roemenië nou nog altijd niet hoe je biogas maakt?

Bart van Oerle
Bart van Oerle4 dec. 2015 - 18:31

En dan wil Urgenda naar een fossiel vrije wereld waarin biomassa de backup optie moet vormen. Zeg dus maar dag tegen al het bos in Europa en de rest van de wereld... Ik zeg: tel je zegeningen, doordat we overstapten op kolen en later olie is heel veel bos blijven staan. Stoken ze nog op hout in Roemenië? Laten we ze alsjeblieft aan de kolen of olie helpen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen4 dec. 2015 - 18:31

Dat biomassa niet duurzaam is, dat begrijpt iedereen wel, maar ik had nog niet door dat Urgenda om biomassa vraagt. Ik had het idee dat het hen om zon en wind ging. Kun je je stelling ook aantonen?