Joop

Europa wil duurzaam voorbeeld zijn, maar laat de Amazone platbranden

  •  
19-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
800px-Terra_Indígena_Porquinhos,_Maranhão_(25758143568)

© cc-foto: Ibama

Ondanks dat de Farm 2 Fork strategie enkele goede voorstellen bevat, vallen de Europese landbouw- en handelsplannen niet te rijmen met de grote woorden van Timmermans & Co
Als eerste het goede nieuws. Na jarenlang aandringen op strengere regels voor diertransporten en slachthuizen, is de Europese Commissie overstag: ze gaat eindelijk de regels herzien. Een doorbraak, gezien de eerdere weigeringen, maar ook pure noodzaak. De EU vervoert jaarlijks meer dan anderhalf miljard dieren, vaak onder afschuwelijke omstandigheden. Ook gebeuren er grote ongelukken, zoals afgelopen november toen er meer dan 14.000 schapen verdronken doordat een overbeladen vrachtschip kapseisde.
De wekenlange export van levende dieren naar landen buiten de EU – vaak uitgevoerd met gammele vrachtschepen – kunnen we niet langer accepteren. En de maximale vervoerstijden voor álle diertransporten moeten drastisch omlaag. Ook de frequente misstanden in slachthuizen mogen niet langer ongestraft blijven.
Naast deze aanpassing van dierenwelzijnsregels, worden onder meer de Europese schoolmelk- en schoolfruit programma’s, pesticidewetgeving en ‘ten minste houdbaar tot’ voorschriften herzien, zo is te lezen in de plannen van de Europese Commissie.
Ook zijn er voornemens voor betere voedseletiketten. Een goede ontwikkeling: als je een product koopt is het belangrijk dat je alle informatie over voedingswaarden, herkomst en impact op milieu en dierenwelzijn gemakkelijk terug kunt vinden op het etiket. Zo moet bijvoorbeeld duidelijk zijn of een dier in een kooi, in een stal of buiten in de wei heeft geleefd. Informatie moet duidelijk zijn en niet misleidend, zoals nu nog soms het geval is.
Dan het slechte nieuws: het meest teleurstellende van de ‘boerderij tot bord’ strategie is namelijk, dat de Europese Commissie zich onvoldoende heeft afgevraagd of met de immense omvang van de Europese veestapel en met de huidige Europese consumptie- en handelspatronen wel écht een duurzaam voedselsysteem bereikt kan worden.
De Europese vee-industrie houdt en slacht elk jaar meer dan zeven miljard dieren. Om die dieren te voeden wordt beslag gelegd op enorme hoeveelheden grond buiten Europa. Alleen al voor productie van Europees veevoer wordt zo’n 8,8 miljoen hectare grond gebruikt in Zuid-Amerika: grond die ten koste gaat van het ernstig bedreigde Amazone-regenwoud; en grond die gebruikt had kunnen worden voor lokale voedselproductie in Zuid-Amerika. Lokale voedselproductie waarnaar de Europese Commissie ironisch genoeg zegt te streven in haar strategie.
Bovenop de grote hoeveelheden veevoer, importeert Europa jaarlijks meer dan 151 miljoen kilo rundvlees uit Zuid-Amerika. Ook daarvoor zijn enorme stukken land – en dus regenwoud – nodig. Het is geen toeval dat het aantal bosbranden in de Amazone drie keer zo hoog is in de buurt van veehouderijen, vergeleken met de rest van de Amazone. De vraag hoe Europa een duurzaam voorbeeld kan zijn voor de rest van de wereld, terwijl het grote delen van het Amazonewoud laat platbranden voor zijn honger naar veevoer en goedkoop vlees wordt echter niet beantwoord in de ‘boerderij tot bord’ strategie. Sterker nog: met de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen wil de EU een vrijhandelsverdrag afsluiten dat de invoer van Amazone-vlees en Amazone-veevoer nog verder zal aanwakkeren.
Naast de destructieve effecten die de vee-industrie heeft op de biodiversiteit, is deze ook een enorme klimaatsloper: maar liefst 18% van alle antropogene uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door de veehouderij.
Toch is de noodzaak om de Europese vleesproductie en -consumptie te verminderen kennelijk nog steeds taboe in Brussel en worden zelfs alle zeilen bijgezet om de immense veestapel in Europa in stand te houden. De afgelopen zeven jaar ontving de landbouwsector in de EU zo’n 363 miljard euro. Greenpeace berekende dat daarvan zo’n 196 miljard euro ten goede kwam aan de vee-industrie. Ook in de Europese landbouwplannen voor de komende zeven jaar zijn geen veranderingen te zien die het subsidieaandeel voor de vee-industrie significant omlaag brengen. Enkel de Europese miljoenensubsidies voor vleesreclames als ‘Kip, het meest veelzijdige stukje vlees’ zijn op verzoek van de Partij voor de Dieren geschrapt.
Ondanks dat de Farm 2 Fork strategie enkele goede voorstellen bevat, vallen de Europese landbouw- en handelsplannen niet te rijmen met de grote woorden van Timmermans & Co, die ‘wereldleider op het gebied van duurzame voedselproductie’ willen worden. Alleen een heroverweging van het aantal dieren in de veehouderij en een sterke promotie van duurzame diëten zullen dat doel daadwerkelijk binnen bereik brengen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

Polletje2
Polletje221 mei 2020 - 3:24

Baron van Kleef beweert dat de illegale houtkap in Brazilië van één van de duurste hardhout soorten die er bestaan, ipé, gebeurt om het te versnipperen tot "biomassa". Prijs van een kubieke meter ipé: 3695 euro ex-BTW – https://www.af.nl/voorraad/massief/ipe/prijslijst.html Rookt de kachel een beetje lekker bij jullie, daar in Nederland?

9 Reacties
Baron von Kleef
Baron von Kleef21 mei 2020 - 7:09

@Polletje Zie commentaar onderaan, uitgekookte. Het maakt helemaal geen donder uit trouwens wat er met die -illegaal- gekapte bomen gebeurd, iets wat maar niet bij je wil doordringen. Blijf jij lekker maar van de zijlijn schreeuwen, actievoerder van lik m'n vestje.

Baron von Kleef
Baron von Kleef21 mei 2020 - 8:15

@Polletje Om het verhaal even kort samen te vatten; Je bent tegen Biomassa? Maar je bent voor de kap van illegale bomen, zolang er maar meubeltjes van worden gemaakt voor in je woonkamertje, of voor je veranda. "Prijs van een kubieke meter ipé: 3695 euro ex-BTW –" Je weet zelfs de prijs te benoemen. Dat maakt jou rechtser dan rechts. Misschien moet je je nick veranderen in Trumpje.

Polletje2
Polletje221 mei 2020 - 11:18

Baron von Kleef: "De kap van bomen dus, niet het verbranden van bossen. Ofwel, Biomassa! Biomassa, één van de standpunten van…. Groen Links. Joe Speedboot: "Bron?" Baron von Kleef: "Voordat ik je die bron geef, wat denk jij dat er met die omgehakte bomen gebeurd is? Roeiboten van gemaakt misschien? Polletje: "Ipé is een van duurste houtsoorten die er bestaan. Baron von Kleef lijkt op iemand die beweert dat er illegaal diamanten worden geïmporteerd, om als steenkool te worden verbrand." Baron von Kleef: "Om het verhaal even kort samen te vatten; Je bent tegen Biomassa? Maar je bent voor de kap van illegale bomen, zolang er maar meubeltjes van worden gemaakt voor in je woonkamertje, of voor je veranda." Om het verhaal even kort samen te vatten Baron: er bestaan geen illegale bomen, wel illegale houtkap en daar wordt van alles mee gemaakt, maar geen biomassa, want dat hout kost in Nederland 3695 euro ex-BTW per kubieke meter. Dat vindt zelfs GroenLinks te duur.

Baron von Kleef
Baron von Kleef21 mei 2020 - 15:45

@@Polletje Je werkt zeker bij een houthandel? Terrasplank Ipe Hardhout 2.1 x 14.5 cm Glad geschaafd Vanaf € 4,95 per stuk Flapdrol.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2020 - 17:53

Ik weet alleen dat de overheid hier nog rustig zelf overal bepaalt ingevoerd hardhout gebruikte toen dat al lang verboden was in Nederland. Of daar iets in veranderd is waag ik me te betwijfelen. Zoiets wordt een keer gecheckt, aan de kaak gesteld, en vervolgens weer vergeten lijkt het.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2020 - 17:54

bepaalt=bepaald

Polletje2
Polletje222 mei 2020 - 1:28

Plankjes met een lengte van 0,60 cm voor meer dan 2900 euro de kuub, flapdrol. "Deze levendige terrasplanken kunnen beperkt pinholes, noesten en kleurverschil bevatten.", dus ook nog van inferieure kwaliteit. Er bestaan niet alleen verschillende soorten ipe, maar iets met noesten en kleurverschillen kun je inderdaad het beste alleen maar op je terras gebruiken, of misschien in sommige gevallen voor ramen en kozijnen. Voor parket is het al minder geschikt en naarmate de dikte van de plank groter is, wordt de prijs per kuub hoger. Voor meubels moet je nog een betere kwaliteit hebben. Nee, ik werk niet in de houthandel, maar ik heb wel hout ingekocht om bij de bouw van huizen te gebruiken. Niet om te versnipperen voor verwarming of de opwekking van energie natuurlijk. Overigens lijken me prijzen onder de 3000 euro per kuub een reden voor de inspectie om eens een kijkje te gaan nemen, flapdrol.

Baron von Kleef
Baron von Kleef22 mei 2020 - 9:18

Ik kan bijna niet geloven dat je dit als "pleidooi" gebruikt hebt. Jij bent het meest schrijnende geval welke ik ooit ben tegen gekomen mbt; "Links lullen, rechts vullen". Jij; “Deze levendige terrasplanken kunnen beperkt pinholes, noesten en kleurverschil bevatten.”, dus ook nog van inferieure kwaliteit." Dat je het gore lef hebt om deze prachtige bomen op kwaliteit te beoordelen, maakt jou echt het laagste van het laagste. Jij; "Vlak bij mij stond er eentje in een dal te bloeien, midden in een veld met suikerriet, op een wat regenachtige dag, maar met de zon er bovenop. Dat is al jaren geleden, maar dat vergeet je nooit." Jij; "Voor parket is het al minder geschikt en naarmate de dikte van de plank groter is, wordt de prijs per kuub hoger. Voor meubels moet je nog een betere kwaliteit hebben." Dus je laat de bomen zeker ook nog uitzoeken voor je daar, die je wilt verwerken. Jij; "Nee, ik werk niet in de houthandel, maar ik heb wel hout ingekocht om bij de bouw van huizen te gebruiken. Niet om te versnipperen voor verwarming of de opwekking van energie natuurlijk." Het hele feit dat jij er voor uitkomt dat je deze bomen gebruikt voor commerciële doeleinden en dan hier durft te verkondigen dat je zo begaan bent met het Amazoneregenwoud, maakt me kotsmisselijk.

Polletje2
Polletje223 mei 2020 - 2:50

Je gebruikt geen ipé om huizen mee te bouwen, flapdrol. Ik heb ook geen parket op de vloeren, maar tegeltjes en geen IKEA-meubels van MDF of andere troep, maar wel van echt hardhout, omdat je die niet met chemische rotzooi hoeft te impregneren tegen de houtworm en de termieten en niet krom trekken of opzwellen door het vocht en dus 100 jaar of langer meegaan. Als ik een huis bouw en/of inricht is elke stap gericht op duurzaamheid, passieve veiligheid en goede logistiek/gebruiksgemak onder het motto: "eenvoud is het kenmerk van het ware", flapdrol.

HaloOfFlies
HaloOfFlies20 mei 2020 - 10:27

Laat die Brazilianen toch gewoon lekker de helft van al hun bomen kappen. Hebben we in Europa ook gedaan.

3 Reacties
Polletje2
Polletje221 mei 2020 - 3:33

Dat Europa/het Westen op de eerste plaats verantwoordelijk is voor de vernietiging van het milieu overal op de wereld is algemeen bekend. HaloOfFlies is een van de weinigen die daar voorstander van is. Overigens is hij ook een voorstander van corona: HaloOfFlies: "Ik kijk vooral naar doden per miljoen inwoners, en dan doen in ieder geval Putin en Bolsonaro het niet slecht." Helemaal als je bedenkt dat de Universiteit van Sao Paulo schat dat het werkelijk aantal besmettingen 16x hoger ligt dan de officiële cijfers. Gelukkig zijn er bijna 200 miljoen Brazilianen, dus we kunnen nog even vooruit.

HaloOfFlies
HaloOfFlies21 mei 2020 - 10:24

Ik ben niet zozeer 'voor' - ik neem het ze alleen niet kwalijk. Ik vind het raar de Brazilianen iets kwalijk te nemen wat we zelf ook doen/gedaan hebben. Als je het succes van Coronamaatregelen wil meten, kijk je -als je tenminste mensenlevens als het belangrijkste ziet- naar het aantal doden per miljoen inwoners. Hoe minder hoe beter. Nederland heeft er momenteel 336, Rusland 21, Brazilie 89. Don't shoot the messenger....

Polletje2
Polletje223 mei 2020 - 3:05

WHO noemt Zuid-Amerika nieuw epicentrum coronavirus - https://www.parool.nl/wereld/live-who-noemt-zuid-amerika-nieuw-epicentrum-coronavirus~b2b5c7d5/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

J.janssen2
J.janssen219 mei 2020 - 19:55

Verschrikkelijk!! En dan ook nog de multinationale oliemaatschappijen die als aasgieren op loer liggen om te kunnen boren naar olie...pfff

3 Reacties
Polletje2
Polletje219 mei 2020 - 22:13

Meestal gaat het om steenkool, ijzererts en bauxiet (aluminium) door "Vale, formerly Companhia Vale do Rio Doce" - The company has had two catastrophic tailings dam failures in Brazil: Mariana, in 2015, and Brumadinho, in 2019; the Brumadinho dam disaster caused the company to lose its license to operate eight tailings dams in Minas Gerais and its stock to lose nearly 25 percent in value. Mariana dam collapse classified as serious human rights violation - https://www.youtube.com/watch?v=lhO9ryibzcc Brazil’s deadly dam disaster may have been preventable - https://www.nationalgeographic.com/environment/2019/01/brazil-brumadinho-mine-tailings-dam-disaster-could-have-been-avoided-say-environmentalists/ maar vooral om landbouw.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2020 - 16:26

Bauxiet is ook belangrijk om vocht in op te slaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2020 - 17:55

dus tegen uitdroging!

MountEverest
MountEverest19 mei 2020 - 15:19

"De Europese vee-industrie houdt en slacht elk jaar meer dan zeven miljard dieren. Om die dieren te voeden wordt beslag gelegd op enorme hoeveelheden grond buiten Europa. Alleen al voor productie van Europees veevoer wordt zo’n 8,8 miljoen hectare grond gebruikt in Zuid-Amerika: grond die ten koste gaat van het ernstig bedreigde Amazone-regenwoud; en grond die gebruikt had kunnen worden voor lokale voedselproductie in Zuid-Amerika. Lokale voedselproductie waarnaar de Europese Commissie ironisch genoeg zegt te streven in haar strategie." 8,8 miljoen hectare is 88.000 km2. Dit totale oppervlakte van Zuid-Amerika is 17.840.000 km2. Dus er wordt maar liefst een half (!) procent gebruikt om sojabonen te verbouwen voor de Europees veevoer. Ter vergelijking: de oppervlakte van de Amazone is ongeveer 5.500.000 km2, waarvan ca 3.300.000 km2 in Brazilië ligt. De totale oppervlakte van de Amazone is 5.000.000 km2, waarvan

4 Reacties
timlinke
timlinke19 mei 2020 - 17:50

Volgens de FAO is vleesproductie de nummer-1 oorzaak van ontbossing en is al 15% van de Amazone hierdoor verloren gegaan. Dus relativeren lijkt me hier een beetje bagatelliseren.

LaBou
LaBou 20 mei 2020 - 10:35

Berg redeneert volgens een oud versje, alleen kent hij maar één regel: "Aan een boom, zo vol geladen, mist men vijf zes pruimen niet." Helaas, mount, aangezien iedereen zo redeneert valt al dat gepluk behoorlijk op. En jammer genoeg gaan er nooit meer nieuwe pruimen an die boom groeien. En dan sta je daar met je niet zo goeie gedrag.

MountEverest
MountEverest20 mei 2020 - 17:02

@Tim @LaBou Er wordt veel bos platgebrand voor de lokale veehouderij, landbouw, mijnbouw en andere doeleinden. Dat is de verantwoordelijkheid van de Braziliaanse regering. Die 88.000 km2 wordt gebruikt voor de teelt van sojabonen voor de Europese veehouderij en betreft niet alleen Brazilië maar heel Zuid-Amerika. Dat is 0,5% van de totale oppervlakte van dit continent (17.840.000 km2). In een artikel in de Correspondent van 25 april 2017 kwam ik de volgende informatie tegen over de sojaverbouw in Brazilië: soja: 20 miljoen hectare veeteelt: 200 miljoen hectare Gert van der Bijl, soja-expert bij Solidaridad zegt hierover: "‘Als de Braziliaanse veesector, misschien met Nederlandse kennis, wat intensiveert, dan kan er veel ruimte vrijkomen om meer soja te verbouwen om de groeiende en steeds welvarender bevolking te voeden." https://decorrespondent.nl/6592/soja-heeft-ten-onrechte-een-slecht-imago-en-nederland-loopt-voorop-in-de-verduurzaming-van-de-boon/1473083962944-48200e9d

Polletje2
Polletje221 mei 2020 - 14:23

Op deze video kun je goed zien hoe duurzaam de teelt van soja is - https://www.youtube.com/watch?v=qLGrNgPoUhU

Ryder
Ryder19 mei 2020 - 14:51

Export van levende have verbieden? Van mij mag het. De import van veevoer zal pas stoppen als wij minder vlees gaan consumeren. Waar wachten we op?

Polletje2
Polletje219 mei 2020 - 14:22

"Amazônia tem maior desmatamento dos últimos dez anos para o mês abril, diz Imazon. O sistema de monitoramento do Imazon registrou 529 quilômetros quadrados de desmatamento na Amazônia. A área destruída é maior que a da cidade de Porto Alegre. Um aumento de 171% em relação a abril de 2019 - https://g1.globo.com/jornal-nacional/noticia/2020/05/18/amazonia-tem-maior-desmatamento-dos-ultimos-dez-anos-para-o-mes-abril-diz-imazon.ghtml 529 vierkante kilometer, een verhoging van 171% in vergelijking met april 2019. Bolsonaro geeft ze vrij baan en Nederland helpt een handje mee.

18 Reacties
Polletje2
Polletje219 mei 2020 - 14:23

529 vierkante kilometer in 1 MAAND, ja, je leest het goed.

Baron von Kleef
Baron von Kleef19 mei 2020 - 15:06

@Polletje Uit hetzelfde artikel vertaald; "Het bewakingssysteem van Imazon registreerde in april 529 vierkante kilometer ontbossing in de Amazone. Het verwoeste gebied is groter dan dat van de stad Porto Alegre - een stijging van 171% ten opzichte van april 2019. De kap vond vooral plaats in de deelstaten Pará (32%) in Mato Grosso (26%), Rondônia (19%) en Amazonas (18%). De meeste ontbossing vond plaats in privégebieden of in de bezettingsfase. Het kappen van het bos had ook gevolgen voor natuurbeschermingseenheden, nederzettingen en inheemse gronden. De kap van bomen dus, niet het verbranden van bossen. Ofwel, Biomassa! Biomassa, één van de standpunten van.... Groen Links. (Zwart Links zou toch beter zijn?)

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 mei 2020 - 17:14

'Ofwel, Biomassa!' Bron?

Baron von Kleef
Baron von Kleef19 mei 2020 - 17:40

@Speedboot Voordat ik je die bron geef, wat denk jij dat er met die omgehakte bomen gebeurd is? Roeiboten van gemaakt misschien?

Polletje2
Polletje219 mei 2020 - 22:02

Baron von Kleef: "wat denk jij dat er met die omgehakte bomen gebeurd is?" Amazon fires increase by 84% in one year - https://www.bbc.com/news/world-latin-america-49415973 Instead, we find it’s the other way around, the forests were cut and then burned, presumably to enrich the soils. It is “slash and burn” agriculture, not “burn and slash.” - https://maaproject.org/2019/amazon-fires-deforestation/ Daar komt niet 1 kilo biomassa voor de opwekking van energie vandaan, dat zijn boosaardige leugens van extreem-rechts.

Polletje2
Polletje220 mei 2020 - 8:16

Baron von Kleef: "Voordat ik je die bron geef, wat denk jij dat er met die omgehakte bomen gebeurd is?" Dat antwoord heb je nu. Wat was je bron?

Baron von Kleef
Baron von Kleef20 mei 2020 - 9:14

@Polletje :-) Dit is echt een leuke. Jouw bron, als je een stukje verder leest; Instead, we find it’s the other way around, the forests were cut and then burned, presumably to enrich the soils. It is “slash and burn” agriculture, not “burn and slash.” Ofwel, eerst de bomen gekapt, daarna de boel platgebrand. "It is “slash and burn” agriculture, not “burn and slash.”

Jan Man
Jan Man20 mei 2020 - 9:45

@Baron von Kleef “Biomassa, één van de standpunten van…. Groen Links.” Volgens mij al heel lang niet meer. https://www.eeadvies.nl/wp-content/uploads/2016/12/Standpunten-Politieke-Partijen.pdf

Baron von Kleef
Baron von Kleef20 mei 2020 - 9:54

@Polletje Ik lees het nu pas, je had 't zelf al aangegeven... We maken er wel een rommeltje van zo? "dat zijn boosaardige leugens van extreem-rechts" ZwartLinks is toch geen extreem-rechts? Alhoewel; "GroenLinks wil houtcentrale niet tegenhouden" "Partij is spoor bijster" https://www.telegraaf.nl/nieuws/1256791549/groen-links-wil-houtcentrale-niet-tegenhouden

Polletje2
Polletje220 mei 2020 - 11:17

Baron von Kleef - Daar staat "presumably to enrich the soils", niet om het het naar Nederland te transporteren. Dat zijn de "boosaardige leugens van extreem-rechts” Ik weet niet waar ze in Amsterdam die "biomassa" vandaan wil halen, maar dat is niet uit de Amazone. Daar wordt het gewoon platgebrand, "presumably to enrich the soils" en dat is al heel lang zo. Als jij bewijzen hebt dat het gerooide hout uit het Amazonegebied naar Nederland gaat voor de energieopwekking, dan wil ik daar graag de bronnen voor hebben, want dan kunnen we daar actie tegen gaan ondernemen. Geeft je die bronnen niet, dan geef je daarmee toe dat je je schuldig maakt aan het verspreiden van de boosaardige leugens van extreem-rechts.

Baron von Kleef
Baron von Kleef20 mei 2020 - 15:53

@Polletje "Wood laundering brings illegal Amazon timber to Europe" "The investigation found that 11 EU countries imported 9,775.376 cubic meters of ipe timber from forest management plans with indications of fraud between March 2016 and September 2017. France imported the largest volume, followed by Portugal, Belgium and the Netherlands." https://www.dw.com/en/wood-laundering-brings-illegal-amazon-timber-to-europe-report/a-43065620 Succes met je actie.

Baron von Kleef
Baron von Kleef20 mei 2020 - 16:17

@Polletje 4. Illegale houtkap (pag 9) https://www.vvnh.nl/system/files/BRAZILIE.pdf

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 mei 2020 - 16:46

'“GroenLinks wil houtcentrale niet tegenhouden” “Partij is spoor bijster”' Je draait er leuk omheen, maar waar blijft nou dat bewijs dat GL hout uit de Amazone als biomassa wil gebruiken? Of was het weer eens je dikke duim..?

Baron von Kleef
Baron von Kleef20 mei 2020 - 18:09

@Speedboot :-) ↑ Zal ik het hele verhaal nog even verder voor jullie uitkauwen anders, dan slikt het wat makkelijker. Het transport van de Amazone naar de US waar de bomen worden versnippert etc Zeg het maar. Of, je zou jezelf eens wat beter kunnen verdiepen, dan sta je niet zo voor lul. (en de vrouwelijke vorm natuurlijk)

Polletje2
Polletje221 mei 2020 - 2:59

Het onderzoek van DW verhaalt: "This allows the forest engineers responsible for estimating the volume of wood available for cutting within a given forest management area to overestimate volumes or fraudulently add trees of high commercial value to the area's forest inventory," she added. "State environment departments subsequently issue credits for the harvesting and movement of this non-existent timber. These credits are then used to cook the books." In particular, loggers target high-value ipe trees, found deep in the Amazon rainforest." Natuurlijk is er sprake van illegale kap en houthandel op grote schaal, maar Ipé is een van duurste houtsoorten die er bestaan. De uitleg van Baron von Kleef lijkt op die van iemand die beweert dat er illegaal diamanten worden geïmporteerd, om als steenkool te worden verbrand. Baron van Kleef zou zich eens wat beter in de materie moeten verdiepen, want dan zou hij niet zo voor lul staan. Dat extreem-rechtse volk heeft de gewoonte om heel hoog van de toren te blazen, maar het zijn net slechte pokeraars, die keer op keer een modderfiguur slaan.

Polletje2
Polletje221 mei 2020 - 3:15

Prijs van een kubieke meter ipe: 3695 euro ex-BTW - https://www.af.nl/voorraad/massief/ipe/prijslijst.html Het gaat om een beschermde soort wegens gevaar voor uitroeiing en ik ken bij mij uit de buurt 2 soorten: eentje die paars bloeit en eentje die bijna fluoriserend geel bloeit, geler dan de Nederlandse Goudenregen: https://fr-fr.facebook.com/AdilsonBarrosoAmbientalista/photos/lindo-pé-de-ipê-florido!/1492111994177456/ Paarse ipé - http://www.umpedeque.com.br/arvore.php?id=615

Polletje2
Polletje221 mei 2020 - 3:39

Vlak bij mij stond er eentje in een dal te bloeien, midden in een veld met suikerriet, op een wat regenachtige dag, maar met de zon er bovenop. Dat is al jaren geleden, maar dat vergeet je nooit.

Baron von Kleef
Baron von Kleef21 mei 2020 - 6:54

@Polletje Ik beweer dat niet, dat staat in het artikel. Kan je geen Engels lezen ofzo? Ik heb nog wel meer bronnen, als je wilt. Planet of the Humans ook niet gezien zeker? Wat ben jij nou voor "actievoerder" met je struisvogel mentaliteit. Kansloos figuur.

itsme3
itsme319 mei 2020 - 14:14

De Amazone wordt platgebrand omdat mensen meer kunnen verdienen aan landbouwgrond dan aan oerwoud. Als er geen vraag naar veevoer is vanuit Europe dan wordt er wel wat anders neergezet. Gewassen voor biobrandstof bijvoorbeeld. Maar platgebrand wordt het toch.

3 Reacties
Polletje2
Polletje219 mei 2020 - 15:08

Zolang de multinationals er geld mee kunnen verdienen wel en voor binnenlands gebruik is het niet, want Brazilië heeft een overvloed aan duurzame energie, in de vorm van waterkracht, wind- en zon-energie. De slachtoffers zijn het Amazonegebied + de kleine boeren die voor de lokale voedselvoorziening zorg dragen. Blijkbaar is "itsme" er nu ook achter dat het kapitalisme niet deugt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2020 - 4:48

En diezelfde multinationals worden goed bediend in Nederland en in Europa overigens niet minder goed. Dat gelul van Timmermand heb ik altijd al zo genoemd zoals ik het nu schrijf. De Eu is gebouwd op de vrije markt die vrij is voor graaiende multinationals, niet om de meest behoeftigen uit andere landen toegang te geven, dat is een farce. Nederland als Europees belastingparadijs voor dit soort rovers is nog een stukje erger. Al zie ik steeds meer Europese landen hun huid verkopen aan de hoogste bieder.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 mei 2020 - 4:49

in Nederland, in Europa etc... Timmermans...