Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europa voorkomt dat Oekraïne economisch ten onder gaat

  •  
03-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1651 keer bekeken
  •  
51398209320_55775f33ab_k

“Ook al is het oorlog, we proberen Oekraïne economisch zoveel mogelijk overeind te houden.” Dat zegt Caspar Veldkamp, bewindvoerder van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), in de podcast Betrouwbare Bronnen. “Behalve het militaire front dat alle voorpagina’s beheerst, is er ook een economisch front: je moet het land zo weerbaar mogelijk houden, ook voor de wederopbouw straks. Die zou vele malen kostbaarder worden als we de economie nu niet onderhouden en stutten. Het land moet zo goed mogelijk doordraaien.”

De economische schade van de oorlog is voor Oekraïne tot nu toe zo’n 100 miljard dollar, tweederde van de economische omvang, zegt Veldkamp. “Dertig tot vijftig procent van de bedrijven functioneert niet. Dat betekent overigens dat 50 procent wél functioneert”, zegt hij.

De precieze schade is moeilijk te meten. Een indicator is het electriciteitsverbruik. Dat is 60 procent van wat het voor de oorlog was. Om Oekraïne te helpen, is op 16 maart het Oekraïense electriciteitsnetwerk gekoppeld aan het Europese. “Dat was al de bedoeling en dat hebben we versneld. Wat ze extra produceren en zelf niet gebruiken, kunnen ze nu exporteren. Daarvoor komt cash terug. Dat is een nuttige en heel eerlijke manier om een land overeind te houden.”

Oekraïne heeft zeer vruchtbare grond. De landbouwexport gaat zoveel mogelijk door. “Probleem is wel dat graan en zonnebloemolie normaal via de havens het land uit gaat, maar die zijn geblokkeerd of worden bedreigd.”

Volgens Veldkamp biedt deze crisis ook kansen. “De industrie was erg vervuilend en energie-afhankelijk. Dat kan nu versneld veranderen.” De G7 denkt na over een ‘Marshallplan’ voor Oekraïne, waarin de EBRD een belangrijke partner zal zijn. Het economisch potentieel van Oekraïne is hoog: “Landbouw in het westen, Grondstoffen in de Donbas.”

Groot probleem is de hardnekkige corruptie: een honderdtal oligarchen beheerst zo’n 50 miljard dollar van de economische waarde. Hun rol moet verminderen. “Er wordt wel vooruitgang geboekt. Zo is de nationale bank voor een deel hervormd en die heeft zich ook voorbereid op de inval. De wisselkoers is vastgezet, er is kapitaalcontrole en de IT en medewerkers zijn naar veilige delen van Oekraïne verplaatst.”

Veldkamps bank – in 1991 opgericht om de voormalige Sovjet- en Oostbloklanden snel aansluiting te laten vinden op de West-Europese economie - verstrekt leningen en neemt aandelen in kleine en middelgrote Oekraïense bedrijven. Dit gaat ook door tijdens de invasie.

Ook andere landen die veel last hebben van de oorlog krijgen hulp. Zo is het armste land van Europa, Moldavië, inmiddels aangesloten op het Europese gasnetwerk. Ook kreeg het een lening om buiten Moldavië een strategische gasvoorraad aan te leggen – buiten bereik van Rusland waardoor het zich bedreigd voelt.

Rusland en Belarus zijn aandeelhouder van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, ze kunnen er niet gemakkelijk uitgezet worden. Wel heeft de bank hun middelen bevroren en de kantoren in Rusland en Belarus zijn gesloten. “Die beslissing was een emotioneel moment. De bestuurders uit die landen zaten gewoon aan tafel en de Duitse collega had zijn donkerste pak aangetrokken.”

cc-foto: Olekasndr K

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Olav Meijer
Olav Meijer3 mei 2022 - 18:01

Een positief, hoopgevend artikel. [Groot probleem is de hardnekkige corruptie: een honderdtal oligarchen beheerst zo’n 50 miljard dollar van de economische waarde. Hun rol moet verminderen.] Het doel moet natuurlijk zijn, dat hun rol uitgespeeld gaat worden. Maar dat zal lange-termijn-werk zijn.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mei 2022 - 20:46

[Maar dat zal lange-termijn-werk zijn.] Waarschijnlijk wel. De oligarchen zitten natuurlijk veilig in het buitenland van hun miljarden te genieten.

Kikkerts
Kikkerts3 mei 2022 - 12:20

''Europa voorkomt dat Oekraïne economisch ten onder gaat'' Mooi, gewoon blijven doorgaan met de jaarlijkse miljarden EU subsidie aan Oekraïne. Daar zal ook Rusland echt geen bezwaar tegen hebben. En dan vooral niet vergeten om het daarbij ook te laten. Dus niet weer gaan vragen om in ruil daarvoor wapentuig aan de Russische grens te kunnen plaatsen. Je gulle hand overspelen door een EU/NAVO lidmaatschap in het vooruitzicht te stellen etc. Oekraïne is een soeverein corrupt land en het is verder in ieders belang dat ze zelf hun interne problemen oplossen. Wel blijven soebatten natuurlijk dat de machtige rijke bovenlaag in ruil voor de jaarlijkse miljarden subsidies een tandje minder gaat met zelfverrijking/corruptie. En misschien, maar wordt het eigenlijk alweer over de top, in overweging geven of het niet wat minder kan met ongegeneerd de Azov club e.d. te sponseren.

2 Reacties
Greendutch
Greendutch3 mei 2022 - 15:06

volkomen terecht dat je kritisch kijkt naar wat gebeurt, zullen we morgen Rutte ook even stevig op z’n schouder tikken en manen de A’damse zuidas erg stevig aan te pakken zodat overmorgen al die russische roebels geconfiskeerd worden?

Hashtag
Hashtag3 mei 2022 - 15:28

"Oekraïne is een soeverein corrupt land en het is verder in ieders belang dat ze zelf hun interne problemen oplossen. " geheel mee eens. @Greendutch "A’damse zuidas erg stevig aan te pakken zodat overmorgen al die russische roebels geconfiskeerd worden?" confiskeren is (vooralsnog) niet onder een sanctie vallend instrument, we bevriezen alleen tegoeden i.p.v. afpakken. En wat betreft aanpakken Amsterdamse zuidas: mijn zegen hebben ze, alhoewel ik Rutte dat niet zo snel zie doen (gevalletje stemvee te vriend houden enzo)

youppie
youppie3 mei 2022 - 9:00

Het is ook wel een idee om in de Oekraïne aan dierenwelzijn te gaan denken. In de vooroordelen zijn alle Nederlandse veehouders 'criminals bij default' en worden er enorme hetzes gevoerd die zo ongeveer op een boerocaust beginnen te lijken. Maar over Oekraïense plofkippen, varkenshouderijen en megastallen hoor je helemaal niets.

6 Reacties
Karingin
Karingin3 mei 2022 - 11:04

Goed idee man, terwijl je struikelt over de lijken en de kogels om je oren vliegen gaan we ‘t ff over de megastallen hebben

Karingin
Karingin3 mei 2022 - 11:05

Boerocaust…Jezus man doe normaal achterlijke gladiool

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mei 2022 - 11:32

Megastallen met financiele steun van de Nederlandse overheid. Uiteraard moet dit stoppen. https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/strie

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mei 2022 - 11:35

Nederland draagt bij aan de opbouw van de bio-industrie in landen met een NOG LAGER welstandsniveau voor dieren dan Nederland.

youppie
youppie3 mei 2022 - 11:51

@Karingin: Het gaat over de herontwikkeling van de Oekraïne NA de oorlog. Dan moet het land weer opnieuw opgebouwd worden. Voor de oorlog, toen het associatieverdrag blindelings werd uitgevoerd, werd er overeengekomen dat Oekraïne zonder heffingen toegang kreeg tot de Europese markt. Een paar oligarchen hebben toen enorme kippenfarmen en slachterijen opgericht die heel Europa overspoelden met plofkippenvlees. Het was/is daar niet best gesteld met het dierenwelzijn. Zo ongeveer alles waar Wakker Dier zich in Nederland druk over maakt, gebeurt daar in het echt.

Greendutch
Greendutch3 mei 2022 - 15:11

een beetje geduld met Oekraïne is op z’n plaats denk ik, als men zich meer naar de EU richt moet men dezelfde normen hanteren, na de oorlog zal men daar over veel dingen anders gaan denken , ook over dierenrechten. waarom ga je alvast niet erheen om hen daarover te informeren?