Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europa toch een stukje minder ontspannen

  •  
14-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tjeerd Rooyaards
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Kepler
Kepler15 mrt. 2017 - 8:16

EU is een tandeloze tijger en zal dat altijd zijn. Over de max. lengte van ladders kun je eenvoudig wetten maken maar als het er op aan komt loopt de EU vast op bureaucratie en gebrek aan rechte ruggen. Wegblazen die roze wolk!

1 Reactie
rbakels
rbakels15 mrt. 2017 - 10:40

De EU heeft wel degelijk een heleboel voor elkaar gekregen. Een goed voorbeeld is het consumentenrecht, inclusief de rechten die je hebt bij aankopen via internet. Als de EU niet had ingegrepen hadden de consumentenrechten het afgelegd tegen e belangen van bedrijven. Een ander mooi voorbeeld is het mededingingsbeleid, ooit geleid door "onze" Neelie Kroes. De Commissaris voor de mededinging pakt bedrijven soms hard aan, en wordt ook wel een anti-Amerikaanse houding verweten. Mooi zo. we zijn geen kolonie van de VS, al gedraagt de VS zich vaak wel koloniaal. Voor de toekomst vestig ik mijn hoop op de EU bij het bestrijden van belastingontwijking. op nationaal niveau is daar niets aan te doen, omdat landen in hun eentje niet op kunnen tegen bedrijven die hen handig tegen elkaar uitspelen. En dan heb je nog louche landen als Nederland die een beleid heeft dat er op is gericht dat belastingontwijkers het beetje belasting dat ze dan nog wel betalen in Nederland betalen. wat de lengte van ladders betreft: EU standaarden vergemakkelijken wel degelijk de handel, en bevorderen de veiligheid. of bent u tegen inernationale handel, net als Donald Trump? Daar kunnen vooral slechte bedrijven van profiteren, en het zal sowieso de consumenten benadelen als die meer moeten betalen voor buitenlandse producten. Er is ook wel eens geschamperd over een EU regel voor de kromheid van komkommers (het was een bericht in komkommertijd!) Tot de aap uit de mouw kwam dat er tientallen regels waren voor de kromheid . . van komkommers en die ene regel dus juist een enorme vereenvoudiging betekende. De EU heeft trouwens relatief weinig ambtenaren. Dat is soms juist een nadeel. Bij het maken van ingewikkelde wetgeving laat de EU zich daarom helpen door externe adviseurs, en dat staan belanghebbende bedrijven in de rij om een handje te helpen. Uiteraard wel met een welbegrepen eigenbelang in het achterhoofd.

TurkseTurk
TurkseTurk14 mrt. 2017 - 22:31

Waarom maakt Europa zich toch zorgen om Turkije? Het is toch het Turkse volk die juist op Erdoğan stemt? Op 15 juni 2015 tijden de mislukte staatsgreep kwam duidelijk naar voren dat het Turks volk mans genoeg is met blote handen en een kopstoot kogel op te vangen zonder angst voor de dood. Gek genoeg soldaten te dreigen dat zijn eigen dood de soldaat hoofdpijn bezorgen zal. Dus Turken dreigen hun eigen soldaten met narigheid Door de soldaat te zullen proveceren hem te vermoorden. Hoe machtig Erdoğan straks ook is... zodra hij het vetrouwen van zijn volk verspeelt kan geen macht Erdoğan op zijn plek houden. Het Turkse volk is brutaal en mans genoeg hem ook weer opzij te zetten. Turkse volk heeft zijn mansheid bewezen heb vertouwen op de Turkse karakter van democratie. Dus... laat Turkije en Erdoğan gaar koken in zijn eigen sap. ... Waarom heeft Europa de dwangmatigheid om zich zorgen te maken en te bemoeien. Eerlijk. Democartie daar... phoe lekker belangrijk dat is alleen belangrijk als het uitkomt. Waarom kijk je niet naar Somalië Egypte of Koeweit. ... nu ga je maar Eu kandidaat schap. .. regels zijn duidelijk zolang je niet voldoet blijft Turkije nog eens 100 jaar wachten...Dus geen zorgen. ..

5 Reacties
Pater Familias
Pater Familias15 mrt. 2017 - 1:05

Turkije wilde ook wel bij de EU. Maar daar stonden veel hervormingen tegenover. Dat je de staatsvorm in Turkije nog een democratie noemt is een gotspe natuurlijk. Elke kritische krant is gesloten, elk televisie kanaal zendt Erdo-propaganda uit. Twitter en FB worden regelmatig geblockt. En iedereen die het niet met Erdogan eens is loopt het risico om opgejaagd te worden door de Erdojügend. De EU heeft een enorme bak geld afgelopen jaren overgemaakt naar Turkije, en dat was niet bedoeld om een dictatuur op te richten maar om de democratie te verbeteren. Na de "staatsgreep" zijn alle instantie`s gezuiverd wat Erdo natuurlijk een enorm netwerk geeft om ongehoorzamen op te sporen en te vervolgen. En natuurlijk beloont hij getrouwen met mooie baantjes, zo houdt hij ze tevreden. En over 10 jaar is de oppositie volledig verdwenen. Maar goed, je zegt het al. Democratie is niet zo belangrijk. Prima, ga er vooral wonen en niet mopperen als het toch geen land van melk en honing is. Oohja, kunnen we ff de rekening indienen van de miljarden aan subsidie`s de afgelopen jaren? Ik denk dat het normale leven in Turkije snel onbetaalbaar wordt. Daarnaast, als de investeringen uitblijven dan stort Turkije sowieso in een crisis. Het inkomen van de Turk is onder Erdogan dan wel verdubbeld. De schuld van de gemiddelde Turk is verviervoudigd, en dat is een consumptieve schuld. (krijg je door meer te importeren dan te exporteren) Maar goed, blijf achter je grote leider aanhobbelen zou ik zeggen. De zorgen die ik heb? Dat als Erdogan zo doorgaat dat Turkije over 10 jaar weer terug is bij af. Alle investeringen ten spijt, maar weer een grote groep mensen die elders hun brood moeten gaan verdienen. Dat interne spanningen niet meer binnen de landsgrenzen blijven maar dat die spanningen ook elders in Europa tot spanningen leiden. Dat wij in NL weer veel tijd en algemene middelen kwijt zijn om een stel heethoofden uit elkaar te houden. Heethoofden die de koppen in de krant bepalen en daarmee ook het politieke debat bepalen. Dat we over 10 jaar nog steeds deze discussie hebben terwijl er misschien wel andere thema`s zijn.

TurkseTurk
TurkseTurk15 mrt. 2017 - 9:15

Hmmm... ok de kern Europa investeerd al jaren in Turkije en wil dat Turkse economie niet instort zodat Turken in Turkije blijven en Europa niet komen opzoeken... Erdoğan is slecht omdat hij niet democratisch is en daardoor Turkse economie schade toebrengt waardoor Turkse economie verder in elkaar zal donderen en Turken als economische vluchtelingen naar Europa vluchten. Met alle respect... Dit is kinderachtig eenvoudige fantasie sprookje. Die Rotterdam rel heeft in de kern een ruzie die het gevolg is van de wereldwijde machtsverschuivingen richting Azië. ..Rusland en Turkije...en tevens zijn de deelnemers van de Rotterdam rel in de achtergrond Usa, Duitsland en Turkije. ... Om preciezer te zijn... Europa verliest zijn greep op Turkije Usa versnelt bewust deze negatieve relatie in zijn eigen belang... Vervolg plan... Europa en China moet eerst voeten Usa kussen... die gaat Turkije een knipoog geven en Turkije doet zijn deur arrogant op een kier open met een strenge afgunst toezicht houdend op nederige houding Eu... dat is de toekomst... Duitsland ziet dit en Rotterdam rel is zijn emotionele uiting omdat het controle begint te verliezen over Turkije.

TurkseTurk
TurkseTurk15 mrt. 2017 - 9:21

Alhoewel Nederland meer als 400 jaar goede relaties gekend heeft met Turkije is de Rotterdam rel een ernstige kortzichtige korte termijn belang handeling die een verraad is ten opzichte van de Nederlandse belangen. Turkije transformeert in een kern land. Een hub in olie energie luchtvaart handel industrie militair technologisch wetenschappelijk als veranderen in een kern land van de Islam die leidend is als leidend voor de Turkse wereld als het land van een volk die het meest ondernemend is en snel net zo handig erin woedt als de Joden... Turkije transformeerd in een buitengewoon sterke land in alle opzichten... het is zeer zeer dom ruzie te hebben met Turkije.

rbakels
rbakels15 mrt. 2017 - 10:48

Inderdaad, Turkije wilde ooit bij de EU, en voorde allerlei goede hervormingen door om bij de EU te kunnen komen. Zo werd de doodstraf afgeschaft. Sinds anti-Turkse sentimenten in de EU de overhand krijgen en een EU-toetreding verder weg lijkt dan ook hebben de Turken geen haast meer zich aan EU-normen aan te passen. Wat vaak wordt vergeten is dat menig nieuw EU-lid niet is toegetreden omdat die al helemaal EU-rijp was, maar opdat die dat op termijn zou worden. Turkije hoeft economisch ook net meer zo nodig bij de EU. Het gaat het land economisch voor de wind, en ik voorzie op termijn een samenwerking met de vele andere landen met een Turkse cultuur in Azië. Wist u dat Azerbeidjaans op Turks lijkt als Vlaams op Nederlands? Turkmenistan aan de andere kant van de Kaspische zee doet zelfs qua naam aan Turkije denken. Zelfs de Koreaanse taal heeft Turkse elementen. Zo krijgen we straks en islamitische Turkse Unie als concurrent voor de EU.

Pater Familias
Pater Familias15 mrt. 2017 - 14:10

Turkse Turk, Als je het verschil niet wil zien tussen een gezonde democratie en een totalitaire fascistische leider dan denk ik dat ik je ook niets kan bij brengen. Maar goed, schijnbaar ben je een kereltje met een gekrenkte trots die het heeft over voeten kussen. Tja, kleinzieligheid ten top. Turkije werd gewoon eventjes geweerd vanwege de taal die men uitkraamde, en vervolgens kwam Kaya als ongewenste vreemdeling binnen. (geen diplomatieke onschendbaarheid) Dat Erdogan door zijn getrouwen op pad te sturen zelfs zijn eigen wetten overtreed schijnt niemand te zien. Of is dat de befaamde Turkse rechtsstaat? De wetten gelden alleen voor een ander? @ Frits, ja er was nog niet voldoende hervorming doorgevoerd dus logisch dat men nog even een pas op de plaats maakt. Van mij hoefde Oekraïne er ook nog niet meteen bij, want dat betekent op den duur weer een extra poppetje aan tafel terwijl het verstandiger is om eerst de EU te hervormen. En het gaat Turkije voor de wind door een enorme schuldenlast op zich te nemen. In 10 jaar tijd al bijna verviervoudigd. Echt, Erdogan kan een grote mond opzetten maar economische sanctie`s zullen Turkije harder treffen dan de EU.