Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europa telt 800.000 'moderne' slaven

  •  
13-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
mensenhandel300.jpg
Ruim 220.000 moderne slaven worden seksueel uitgebuit ... Mensenhandel levert georganiseerde misdaad jaarlijks 25 miljard euro op
In de Europese Unie leven zo’n 880.000 mensen als slaven. Dat meldt de Duitse krant Der Spiegel op basis van cijfers van het Europese Parlement. Meer dan een kwart van de slaven wordt ook nog eens seksueel uitgebuit.
Het rapport is opgesteld door de CRIM-commissie van het Europese Parlement. Die commissie doet onderzoek naar georganiseerde misdaad, witwaspraktijken en corruptie in Europa. De commissie concludeert dat mensenhandel in Europa jaarlijks ongeveer 25 miljard euro in het laatje breng van de georganiseerde misdaad.
In totaal zijn in Europa zo’n 3600 internationale criminele organisaties actief volgens het rapport. Naast mensenhandel doen de organisaties ook aan handel in organen, handel in wilde dieren en cybercriminaliteit.
Om de gigantische problemen onder controle te krijgen, heeft de commissie een aantal specifieke eisen opgesteld. Zo moeten Europese belastingparadijzen verdwijnen, moet er Europese juridische overeenstemming komen dat klokkenluiders niet vervolgd mogen worden als misdadigers en mogen criminelen die veroordeeld zijn voor het witwassen van geld of corruptie vijf jaar geen contracten sluiten in publieke functies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

rneumann
rneumann13 okt. 2013 - 8:55

Ja ja. Nederland voert het hoge woord over de mensenrechten in Qatar. Het is toch dubbelde moraal

StormdeBeer
StormdeBeer13 okt. 2013 - 8:55

De schuld van 'belastingparadijs' europa? Wie verzint zoiets. Belasting paradijs voor grote multinationals ja, niet voor vrouwenhandelaars.. Ipv de meiden en de klanten aan te pakken, roei de pooier uit. Zoals we dat jarenlang doen, door ze een vergunning te geven en belasting te laten betalen en ze te beschermen. Maar het is een breed rapport over organen handel, wilde dieren en cybercriminaliteit. Toe maar. Allemaal de schuld van Europa, jaja. Amerika, Midden Oosten buiten schot? daar worden geen (loon) slaven gehouden.. daar hebben ze geen grote vraag naar organen..? De meeste wilde dieren worden verscheept naar china omdat ze daar de meest maffe eigenschappen aan bv gemalen neushoorn toeschrijven. Dit zijn globale problemen. Maar ik zeg pak deze criminelen aan. Vooral doen. Ik ben het wel eens met hoe klokkenluiders vervolgt worden, belachelijk. Maar wat ga je doen.. pfff.. als wij een dronken diplomaat een nachtje vastzetten wordt de hele landelijke export naar Rusland stopgezet en moet Timmermans zo diep door het stof dat alleen zijn kont nog zichtbaar is. 'Wilt u wat glijmiddel Meneer Poetin?'

boeie
boeie13 okt. 2013 - 8:55

Als je een ipad koopt hou je indirect de moderne slavernij in China in stand..

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 okt. 2013 - 8:55

O. En hoeveel slaven- houders telt Europa dan?! Wie zijn ze ?

meijerlahn
meijerlahn13 okt. 2013 - 8:55

Zo moeten Europese belastingparadijzen verdwijnen, -------------------------------------- Yes sure, dat zet zoden aan de dijk. http://bedrijfsoprichtinginternationaal.nl/belastingparadijzen

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 okt. 2013 - 8:55

Noem mij één land die de echte slaven NIET kent! In mij oog bestaat geen maatschappij zonder slaven. De slavernij wordt altijd gekoppeld aan zwarte slaven, nu heb je naast zwarte slaven ook blonde, bruine, gele en groene slaven. Ik zie bijvoorbeeld in de hele Arabische acht agressieve bolle slaven-houders en de rest zijn allemaal slaven: '' ja baas, nee baas'' Toen ik in Marokko ooit woonde, dacht ik altijd dat de koningen en Prinsen echt gouden balletje uitpoepen en plassen appelsap in gouden potten. Nu lach ik mijn ex-gedachten uit en hard ook, maar het beef dom- gezellige momenten, ook leuk!

TonNoort
TonNoort13 okt. 2013 - 8:55

Opvallend dat de ontkenning de kop opsteekt zodra er iets voor ligt dat niet appelleert aan wat ons gezond verstand zegt. Is het de abstractie, we zien het toch niet dus hoe kan het dan waar zijn. Of ligt het dieper, het past niet in ons beeld dus rationaliseren we het weg door met allerlei argumenten te komen. Ik geloof zondermeer dat het cijfer een aardige indicatie is, en dat het zelfs wel eens meer zou kunnen zijn. Momenteel werken er volgens verschillende inschattingen tussen de 500.000 en 700.000 vrouwen als seksslaaf in de seksindustrie. In Nederland gaat er jaarlijks 135 miljoen euro om in de vrouwenhandel. In Utrecht, op de Wallen, overal waar prostitutie voorkomt zijn vrouwen die gedwongen worden tot seksslaven.

MichelReiziger
MichelReiziger13 okt. 2013 - 8:55

@Luc DePater, zo 13 oktober 2013 15:23 Het is evident dat met de open grenzen 'slaven' makkelijk verplaatst kunnen worden. Het voordeel is ook dat we nu een een Europees plaatje kunnen tonen waar een dure commisie heel veel geld in heeft gestoken. Altijd leuk die EU 'facts'..zeker ook dat ze vaak (moedwillig) niet kloppen

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2013 - 8:55

''Zo moeten Europese belastingparadijzen verdwijnen, moet er Europese juridische overeenstemming komen dat klokkenluiders niet vervolgd mogen worden als misdadigers en mogen criminelen die veroordeeld zijn voor het witwassen van geld of corruptie vijf jaar geen contracten sluiten in publieke functies.'' Zo, doe maar gek, 5 jaar lang geen contracten af sluiten in ''publieke'' functies! Bam!.......maar als je vrouw, dochter of zoon dat doet is het natuurlijk geen probleem, we moeten onze concurrentie positie niet opgeven natuurlijk.....en natuurlijk mogen klokkenluiders niet als criminelen vervolgd worden, een bijstands uitkering voor ze is goedkoper en dat zal ze ook leren de vuile was buiten te hangen nietwaar? Wie verzint zoiets.....over die arme meiden maar niet te spreken. Een pooier hoort gewoon in de bak, niet in een mooi huis, die meiden hebben recht op een drugsvrij bestaan met familie en kinderen. Maar als Wolfsen man genoeg blijkt om aanvang te maken met het sluiten van van mensenhandel verdachte afwerk plekken valt de gehele media over hem heen met de nadelen....geen oplossingen aandragen, welnee, afzeiken, wat een volk die ''Europeanen''....

1 Reactie
Rootman
Rootman13 okt. 2013 - 8:55

Maar als Wolfsen man genoeg blijkt... Dat is hij zeker niet! Ook hij is deel van de sociaal ultraconservatieve PvdA vleugel die fact free alle verhaaltjes over mensenhandel klakkeloos overneemt zonder ook maar een moment naar de sexwerkers zelf te luisteren. Het is de taak van een bestuurder zich goed te informeren: nu zijn de meeste dames de veel gevaarlijker illegaliteit in verdwenen. http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/juli/26/prostituees_lsquo_het_is_nu_voor_ons_juist_nog_o Er zijn 'onderzoeken' die een dwangpercentage van 90% aangeven (en waarschijnlijk nog vele malen hoger') tot een meer nuchtere 9% (nog altijd meer dan een factor 10 hoger dan het aantal aanhoudingen en zeker het aantal veroordelingen- zo is bij de razzia in Alkmaar van afgelopen maart nu nog slechts 1 persoon onder verdenking!). En hoe extreem de criteria voor dwang zijn: http://zondares.blogspot.nl/2013/09/antwoord-op-waar-rook-is-is-vuur.html En wat betreft de pooiers: 'Pooier' is ook een verzamelbegrip: Slavendrijver, uitbuiter, partner,, beveiliger, verhuurder of incidentele vriend/vertaler etc. Hoezeer dit begrip is opgerekt om 'doelstellingen' te kunnen halen: http://zondares.blogspot.nl/2013/10/je-vent-uit-de-lik-houden-12.html Overigens is verslaving vrijwel incompatibel met sexwerk.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2013 - 8:55

De combinaties van beweringen aangespekt met "human interest stories" van wat een slachtoffer heeft meegemaakt. Ik heb nog steeds erg grote moeite met dit soort aanpak. Nu is het allemaal gebaseerd op een verhaal in "Der Spiegel". Het wordt steeds moeilijker om aan echt objectief onderzoek te komen want iedereen die dit soort dingen meldt heeft er een flink stuk eigenbelang bij om het flink aan te dikken. Tijdschriften willen hun oplage vergroten, politiediensten willen een forser budget voor hun werk. Ik mis iets als een echt objectief wetenschappelijk onderzoek waarin onbevooroordeeld en eerlijk-objectief verslag wordt gedaan van wat concreet wordt vastgesteld en wat hype is. Ik meldde het al eerder, ik weet voor een feit dat jonge dames uit landen als Roemenië op pad gaan met de wetenschap dat ze wanneer ze opgepakt worden moeten claimen dat ze gedwongen werden om een lange gevangenisstraf in eigen land waar zich prostitueren, ook als ze dat buiten eigen land doen, strafbaar is. Dat soort gegevens maken het verdomd moeilijk om te weten wie echt gedwongen werd en wie dat helemaal niet is maar dat om heel andere redenen claimt. Zolang we daar hier niets mee doen heb ik geen flauw idee hoeveel waarheidsgehalte deze verhalen bevatten.

1 Reactie
StormdeBeer
StormdeBeer13 okt. 2013 - 8:55

Ach Bogdan als je het stuk leest heeft het niets met Human Intrest te maken, het gaat alleen maar om de almighty euro. 'Hoeveel had het ons opgeleverd', of, 'wat het ons kost' (wat op hetzelfde neer komt) Dat er een persoonlijk verhaal aan gekoppeld wordt is om Nederland er met de haren bij te slepen.

Weetnietalles2
Weetnietalles213 okt. 2013 - 8:55

Ik sta wat ambivalent tegenover dit bericht over hoge criminaliteit. Samenwerking is altijd goed. Maar wat ik mis is een beschrijving in hoeverre bestaande EU regels bijdragen tot de toegenomen criminaliteit. Bijvoorbeeld het vrij verkeer van personen zo best een enorme aanjager kunnen zijn van moderne slavernij. Dus OK samenwerking, maar wel graag een analyse waardoor het komt, die toename.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus13 okt. 2013 - 8:55

Ja meneer de lobby uw grenzen gaan echt wel dicht. Zodat Ikea in België twee keer zoveel voor dezelfde tafel kan vragen als in Nederland. Terwijl de mensen handelaren gewoon eventjes een weilandje oversteken en nog steeds kunnen wat ze willen. Het enige verschil is dat de Herder weer eventjes lekker over uw Duitse Boodschappen heen kan pissen en de geile uniformpjes weer uw auto leeg kunnen halen voor de lol bij de grens. Want jongens wat een lol was dat zeg. Voor de crimineel maakt het niks uit want die gaat wel via het weilandje. Maar Jan met de Pet kan dan effectief geen vrijheid van goederen meer uitvoeren terwijl de grote bedrijven het wel kunnen. Daar gaat het ze nu al jaren om, en daar zitten ze al jaren om te lobbyen. Dat er in Nederland bedrijven zijn die hun leveranciers geheim moeten houden uit angst voor financiële represailles jegens hunzelf en hun leveranciers.. zegt toch al genoeg? Het grote geld wil de grenzen dicht voor Jan met de Pet, maar open voor Volkswagen, Ikea, Heineken en Bruna. Het grote geld wil terug naar de middeleeuwen in mensenrechten, namelijk dat Jan met de Pet het LAND toebehoort en geen vrijheid heeft zich te vestigen in een ander stuk land. Hij die eigenaar is van dat land bezit dan ook zijn mensen weer. En dat is wel zo handig als je groot kapitaal bent. Als u uw onderzoek krijgt dan wil ik ook een onderzoek naar het effect van paspoorten en registratie van nationaliteit. Want die kunnen misbruikt worden om mensen onder de duim te houden. Als ik uw paspoort namelijk inneem kunt u nergens meer naar toe en bent u dus in feite mijn eigendom, niet legaal natuurlijk maar zo gaat het vaak wel. Ja ik ben heel erg voor open grenzen, vrijheid is een recht voor allen niet alleen voor die met geld. Open grenzen zijn namelijk niet te misbruiken en komen concurrentie ten goede. Nederland kan niet oefen-loos haar belasting omhoog gooien bijvoorbeeld. En criminelen moet je oppakken met de politie, daar helpt een grens controle niks tegen. Dus stimuleer de Nederlandse ouderwetse handels geest en open die grenzen! Alleen bangeriken blijven thuiszitten!

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2013 - 8:55

Ik geloof wel dat er een crimineel deel van de samenleving is waar werkelijk sprake is van slavernij. Maar ik kan mij nauwelijks voorstellen dat er bijna 1 miljoen slaven zijn in Europa. Ik denk dat een groot deel van de uitbuiting plaatsvindt in het grijs circuit. Zoals bijvoorbeeld de buitenlandse matrozen op binnenvaartschepen, buitenlandse medewerkers in de land- en tuinbouw, sommige grote bouwprojecten en de transportbranche. Dat zijn voorbeelden van economische sectoren waar soms mensen onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden werken. Dat is al erg genoeg en reden genoeg om op Europees niveau naar oplossingen te zoeken. Er is geen reden dat verhaal nog eens wat aan te dikken.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman13 okt. 2013 - 8:55

[Maar ik kan mij nauwelijks voorstellen dat er bijna 1 miljoen slaven zijn in Europa.] Wat dacht je van alleen al de prostitutie...