Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europa ruziet verder

  •  
22-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
ANP-47709928

© usage worldwide

Escalatie over gezamenlijke begroting en opvang vluchtelingen dreigt
Een grote groep Europese landen, waaronder Nederland, spreekt zich uit tegen een gezamenlijke Europese begroting, meldt de NOS. Dit heeft minister Wopke Hoekstra van Financiën via een brief laten weten aan Eurogroep-voorzitter Centeno. De rij ondertekenaars bestaat verder uit Finland, Zweden,Denemarken,Oostenrijk, Litouwen, Letland, Estland, Ierland, Malta, België en Luxemburg.
Eerder deze week ontvouwden de Franse premier Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel plannen voor een zogenaamd eurozonebudget. Hiermee zou de Europese economie bestendiger gemaakt moeten worden in tijden van crisis. Ook zouden investeringen uit deze pot betaald kunnen worden. Landen die economisch in de problemen komen, kunnen op die manier geholpen worden, vindt Macron.
Alle lidstaten zouden moeten bijdragen aan het gezamenlijke fonds. In het geval van Griekenland moesten andere landen wel bijspringen. Dat wil de Fransman in de toekomst voorkomen. Noord-Europese landen, waaronder Nederland, zijn al jaren tegen zo’n plan omdat gevreesd wordt dat op die manier een permanente geldstroom naar zuidelijke Europese lidstaten zal ontstaan.
Er lijkt een ‘perfect storm’ van onenigheid te ontstaan binnen Europa. Zo ligt Italië op ramkoers met Brussel over de opvang van vluchtelingen. Matteo Salvini, vice-premier namens coalitiepartij Lega, zei gisteren in een video op Facebook dat ‘schepen die vluchtelingen oppikken uit zee maar moeten doorvaren naar het land onder wiens vlag men vaart, bijvoorbeeld Nederland.’ Dat het lastig wordt op korte termijn de rijen te sluiten, blijkt uit het feit dat de Visegrádgroep (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije) de migratietop die deze zondag in Brussel op de agenda staat zal boycotten. ‘Het zal niet gemakkelijk worden om tot een gemeenschappelijke Europese aanpak te komen,’zei premier Mark Rutte na afloop van de ministerraad.
Cc-foto: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.