Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europa pakt financiële cowboys aan

  •  
15-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
ANP-Beurs300.jpg
Europarlement legt speculatie op overheidsschulden aan banden ... Handel op financiële markten moet transparanter ... Ook kredietbeoordelaars moeten openheid van zaken geven
Speculeren op financiële problemen van landen is in de EU vrijwel onmogelijk geworden. Het Europees Parlement heeft, na een jaar onderhandelen, een wet aangenomen die dat verbiedt. Dat meldt de NOS dinsdagavond.
Het Europarlement stemde in grote meerderheid voor een inperking van het zogeheten ‘naked short selling’ , het verkopen van effecten die men eigenlijk niet in bezit heeft, om vervolgens te kunnen profiteren van de daling van de beurskoers. Dit kan ook met staatsobligaties. 
Beleggers die zich willen verzekeren tegen een faillissement van een EU-lidstaat moeten voortaan de bijbehorende staatsobligaties ook daadwerkelijk bezitten. Het Europarlement heeft ook besloten om de handel in staatsobligaties transparanter te maken, zodat toezichthouders wantoestanden beter kunnen voorkomen, aldus de NOS.
Ook beoordelaars van kredietwaardigheid zoals Moody’s en Standard & Poor’s moeten openheid van zaken geven over hoe de beoordelingen van landen tot stand komen, zo meldt nieuwssite Fox Business. De kredietbeoordelaars zijn onder vuur komen te liggen, omdat ze in een paar maanden tijd de status van Portugal, Ierland, Griekenland, Italië en Spanje verlaagden. Deze negatieve beoordelingen veroorzaakten onrust op de financiële markten en stuwden de rente waartegen de landen geld kunnen lenen omhoog. Druppel die de emmer deed overlopen is waarschijnlijk de foutieve statusverlaging van Frankrijk door Standard & Poor’s geweest.
Lees meer bij de NOS , Europa.eu , Business Insider en Fox Business

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.