Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Europa op zoek naar vrouwelijke en gehandicapte astronauten

  •  
17-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Russian Soyuz TMA-15M space capsule landing

© epa04793979 Italian astronaut Samantha Cristoforetti speaks by satellite phone outside of the Soyuz TMA-15M space capsule after she and U.S. astronaut Terry Virts and Russian cosmonaut Anton

Het Europese Ruimteagentschap ESA wil meer diverse ruimtevaartcrews. Bij de nieuwe wervingsronde voor astronauten roept de ruimtevaartorganisatie vrouwen en gehandicapten daarom op om te solliciteren.
De Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti denkt dat een handicap geen beletsel hoeft te zijn voor een een ruimtevaartcarrière. “Als het op ruimtevaart aankomt, zijn we allemaal gehandicapt”, tekent persbureau Reuters op uit haar mond.
Dit is de derde sollicitatieronde in de geschiedenis van ESA. Aanmelden is mogelijk van 31 maart tot 28 mei. Daarna volgt een selectieproces waarvan de uitslag volgend jaar oktober wordt verwacht. ESA is op zoek naar in totaal 26 astronauten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen17 feb. 2021 - 15:11

Ik moest meteen denken aan "onze" Job toen ik dit las, maar het lijkt me niet aannemelijk dat hij in de ruimte gaat vertoeven. Ik neem ook niet aan dat nu doven, blinden , mensen met autisme of spasmen kunnen solliciteren. Er zullen maar een beperkt aantal mensen met een beperking overblijven. Een glutenallergie of zo.

Dehnus
Dehnus17 feb. 2021 - 13:24

Erm, voor ruimtevaart maakt een handicap vaak geen hol uit hoor. Maar goed je kon weer lekker je vooroordelen uiten. En welke lobbygroepen, zeg mij nu eens waarom een man zonder benen in zero g minder zou kunnen bewegen dan iemand met benen? En Nederland komt niet eens van de grond man, tenzij je op Europees en zelfs globaal gaat kijken, is bemande ruimtevaart te duur. Waarom denk je dat NASA samenwerkte met de Duitsers en ESA? En waarom je uberhaubt Nederlandse Astronauten had? NASA werkt juist heel veel samen met Europese universiteiten en ESA. Dit omdat aan beide kanten veel knappe koppen zitten die met weinig geld veel moeten doen.

Dehnus
Dehnus17 feb. 2021 - 13:21

Jup, buiten fysieke gezondheid (hart, bloedvaten, hersenen, etc) die bij opstijgen van de raket een probleem op kunnen leveren maakt het in zero g weinig uit. Sterker nog iemand zonder benen kan dan wel eens voordelen hebben. Ook kleinere mensen (want daar word nu ook aan gedacht) zouden veel voordelen kunnen hebben in ruimte vaart. Dus sommige criteria worden dus nu terecht afgeschaft.

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie17 feb. 2021 - 16:00

Voordelen van beenloze astronauten. Onder hoge G-krachten zijn benen nutteloze vleeszakken waar je bloed naartoe kan stromen en je een black-out kan krijgen. Benen zijn ook best zwaar, zo'n 18% van je totale lichaamsgewicht. Ze nemen ruimte in. Nu is dat op het ISS in bijna zero-g niet zo'n heel groot probleem, maar toch. Benen hebben ook energie, dus voedsel nodig. Minder been, minder voedselbehoefte. Zonder benen verplaatst je zwaartepunt zich meer richting je armen wat in zero-g mogelijk bewegen makkelijker maakt. Het ruimte toilet zal een stuk makkelijker zijn als deze voor mensen zonder benen is ontworpen. Nadelen: Huidige ruimtepak is ongeschikt dus EVA's zijn in eerste instantie niet mogelijk. Momenteel gebruiken mensen op het ISS hun voeten om zich vast te houden op bepaalde plekken. Verder goed plan!

Rick Hofland
Rick Hofland17 feb. 2021 - 12:56

Ik heb zelfs een beetje de indruk dat die astronauten meer voor de PR de ruimte ingaan dan dat ze iets toevoegen en iets kunnen wat een robot op afstand bestuurd vanaf de aarde niet kan.

3 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie17 feb. 2021 - 15:34

Dat valt vies tegen. Zowel het onderzoek als onderhoud op het ISS is niet zomaar iets dat of zomaar automatisch kan of remote met een bestuurbare robot. Voor experimenten op mensen heb je natuurlijk per definitie mensen nodig, maar als je kijkt naar bijvoorbeeld ruimtewandelingen om het ISS te upgraden of te repareren, dan zijn er een hoop voorbeelden te vinden waar een robot met een specifieke set mogelijkheden tegen problemen was aangelopen die niet door zijn toolset opgelost konden worden. Een mens is momenteel nog steeds een significante factor flexibeler dan een robot en dat zal nog wel een tijdje zo blijven.

Fredje3
Fredje317 feb. 2021 - 16:19

Hmm ben wel benieuwd hoe we met een robot de invloeden van de ruimte in alle aspecten op het menselijk lichaam kunnen monitoren.

Joe Speedboot
Joe Speedboot17 feb. 2021 - 19:06

'Ik heb zelfs een beetje de indruk dat die astronauten meer voor de PR de ruimte ingaan dan dat ze iets toevoegen' Dat zegt meer over jouw gebrek aan kennis dan over die astronauten.

Sustainaboy
Sustainaboy17 feb. 2021 - 12:10

Is there an age limit? Every space mission represents an extremely high investment for all stakeholders involved. For this reason, and to ensure that each recruited astronaut can fulfil at least two missions during their employment with ESA prior to retirement, ESA is obliged to set a maximum age limit of 50 years. This means that applications from anybody older than 50 at the time of applying cannot be taken further in the selection process.

LaBou
LaBou 17 feb. 2021 - 11:33

Een Nederlandse missie komt niet eens van de grond, ongeacht de gender van de bemanning. Ze komen al polderend nooit tot een eenduidige koers.

MG1968
MG196817 feb. 2021 - 11:11

Als de kans nogal groot is dat je gedurende de veeljarige opleiding aan ouderdom het loodje legt.. tja.. dan ben je vast te oud ;)

MG1968
MG196817 feb. 2021 - 11:04

Bij gelijke geschiktheid is er géén reden om voorkeursbehandeling van groepen die ondervertegenwoordigd zijn -op welk gebied dan ook- af te keuren. Dat komt immers er op neer dat je dat doen wat je maatschappelijk wenselijker acht prefereert boven het opgooien van een muntje. En nee dat heeft niets meer te maken met geschiktheid.

1 Reactie
MG1968
MG196817 feb. 2021 - 11:09

Overigens: De term 'gelijke geschiktheid' is ook nog eens een verwarrende. Het gaat natuurlijk om de geschiktheid-sec voor een functie. Mensen zijn altijd verschillend en nemen andere capaciteiten mee die onderling gewogen kunnen worden, met name afgezet ten opzichte van de eisen. :Letterlijk gelijk geschikt bestaat alleen bij twee dezelfde personen. Maar dat is natuurlijk niet waar het om gaat.

Winterdepressie
Winterdepressie17 feb. 2021 - 10:59

Kies een flat-earther! Die zijn mentaal een beetje gehandicapt en de entertainment waarde zou eindeloos zijn. Volgend jaar gaat Tom Cruise al naar het ISS voor een film en Cruise zit zo'n beetje op dat zelfde niveau.

1 Reactie
Hank Nozemans
Hank Nozemans17 feb. 2021 - 14:08

Dat zou inderdaad hilarisch zijn. Hoge entertainment waarde.

Pieterplezier
Pieterplezier17 feb. 2021 - 10:58

De vraag hierin is denk ik: hoe bepaal je kwalificaties. Zolang deze zich niet op de fysieke immobiliteit richten, kun je niet zeggen zoals jij hierboven zegt: ondanks dat eerste meer gekwalificeerd is. Dat gaat dan niet meer op. Bij gelijke kwalificatie kan nu dus een keuze gemaakt worden voor een gehandicapte. Wel interessant deze discussie :)

henk-alexander
henk-alexander17 feb. 2021 - 9:32

Onder 'mensen met een beperking' zien we een grote diversiteit - wat de selectieprocedure niet makkelijk maakt.

Jozias2
Jozias217 feb. 2021 - 8:51

@altijd geslaagt Dat weet ik niet hoor. John Glenn was 77 jaar.

Pieterplezier
Pieterplezier17 feb. 2021 - 8:35

Altijd: je komt er maar op één manier achter.... ;) Dus geen vooringenomenheid (ik ben geheid te oud...)

P Haan
P Haan17 feb. 2021 - 8:22

Ik was in de veronderstelling dat ruimtevaart nog steeds iets van een doel had. Geen idee welk, maar ach. Je gaat niet voor niets de records brandstof per kilometer verbreken hoop ik?? Ik zou verwachten dat er crews gezocht worden die iets bijdragen aan kennis, nu begint het te klinken als een uitje waar iedereen welkom is. De schade die elke lancering aanricht is zo groot, dat een keer niet gaan als je het niet meer weet betekent dat ik nog jaren met mijn ouwe Pan rond kan knorren.

2 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland17 feb. 2021 - 13:21

De ruimtevaart heeft een lange termijn doel en dat komt voort uit dat de mensheid met zekerheid op een bepaald moment op aarde uit zal sterven vanwege een tal van mogelijk factoren. Steven Hawking (toen hij nog leefde) en vele andere grote denkers onderschrijven dit en je kan zelf wel bedenken wat voor factoren hier allemaal oorzaak van kunnen zijn. Je kan dan als mensheid denk “prima, we leven toch prima zoals we nu leven en als het onze tijd is dan is het onze tijd”, maar dan kan je net zo goed ook stoppen met zoeken naar oplossingen voor onze CO2 uitstoot, want de echt grote gevolgen daarvan zullen de mensen een paar generaties na ons de meeste last van krijgen en die manier van denken is niet anders dan “wie dan leeft wie dan zorgt”, of “na ons de zonvloed”. Of je kan met de wetenschap dat er gegarandeerd in de toekomst een vulkaanuitbarsting of een komeetinslag gaat komen die het einde van de mensheid betekent op aarde via de ruimtevaart beetje voor beetje proberen om andere planeten te gaan bewonen. Dat is ook iets van de lange adem, maar in theorie is dat echt mogelijk. En als ik Elon Musk mag citeren “the second option is much more exciting than just do nothing and wait for a cataclysmic event”. En voor wie Elon Musk meteen weer neerzet als een vervuilende gestoorde geest, deze man is door de Biden administratie gevraagd hen te adviseren over hoe de CO2 uitstoot het beste kan worden teruggedrongen en de oplossing is voor hem heel simpel “Taxs CO2 emissions”, de enige en tevens meest simpele oplossing om iets in onze maatschappij te veranderen qua CO2 uitstoot. En ja, hij heeft er geen moeite mee dat SpaceX dan ook flink moet gaan betalen voor hun ruimtevaart. Helaas ging dit de Biden administratie te ver en was dit politiek niet haalbaar…… dus stapt Biden weer in het klimaatverdrag van Parijs, dat (en ik citeer Elon Musk weer) “slechts een papieren tijger is en daarnaast ook nog eens bij lange na niet genoeg bijdraagt aan vermindering van CO2 uitstoot”. Kortom, er gaat ook de komende 4 jaar niks echt veranderen aan de CO2 uitstoot in de VS. China loopt hier trouwens inmiddels ver in voor op de rest van wereld (ook volgens Musk) Maar goed, er zijn genoeg hele intelligente mensen op aarde die ook nog eens heel betrokken zijn met de toekomst van onze planeet en de mensheid en die ook nog eens geen digibeet zijn en weten hoe een computer werkt, dit laatste kan niet gezegd worden van de mensen die in westerse landen de overheden bemannen. (zie ook in Nederland bij Lubach zijn item van zondag) Als we de wereld willen veranderen hebben we in de politiek slimme jonge mensen nodig met een positief toekomst beeld over wat er allemaal mogelijk is als de juiste stappen durven worden gezet.

Winterdepressie
Winterdepressie17 feb. 2021 - 15:46

"Je gaat niet voor niets de records brandstof per kilometer verbreken hoop ik??" Bedoel je het record minste brandstof per kilometer? Dat zullen denk ik de Voyager sondes zijn, maar zelfs Elon Musk's roadster is per kilometer nu al de meest zuinige auto ooit, wat in zichzelf hilarisch is, want nu is dus een EV het meest zuinig per liter kerosine per kilometer. Brandstof verbruik in de ruimtevaart industrie is peanuts vergeleken met elke andere industrie of infrastructuur. En als je echt een schadelijke praktijk aan de kaak wilt stellen, focus dan meer op onzin zoals Bitcoin. Momenteel verbruikt crypto currency per dag met zoveel energie, dat je er zelfs met omzettingsverliezen makkelijk een Saturn 5 mee kan lanceren... Elke dag..