Joop

Europa niet solidair genoeg met vluchtelingen

  •    •  
26-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eu_top_vluchtelingen.jpg
EU ruziet over opvang vluchtelingen… landen willen geen concrete afspraken maken maar alleen 'vrijwillig' vluchtelingen over Europa verspreiden
Na een zeer fel debat donderdagavond heeft de EU besloten de komende jaren in ieder geval 40.000 vluchtelingen over de EU te zullen gaan ‘verspreiden’. Hierbij gaat het voornamelijk over vluchtelingen uit Eritrea en Syrië die naar Griekenland en Italië vluchten. De druk op deze Europese landen is groot en moet worden verdeeld over de rest van Europa.
Maar het debat over hoe de vluchtelingenstroom goed aan te pakken verliep niet zonder slag of stoot. Vooral Italië mengde zich boos in de discussie. Italië is voorstander van verplichte opvang van een middels een verdeelsleutel vastgesteld aantal vluchtelingen. Dit was ook het voorstel van de Europese Commissie in de hoop de afzonderlijke EU-landen tot meer solidariteit te dwingen.
Maar dat lukte dus niet.
De landen die het meest tegen de verplichte opvang met quota waren, waren vooral de Oost-Europese landen. Zij vonden vooral dat ieder land zijn eigen grenzen op zijn eigen manier moet bewaken. Nederland was wel voor het opstellen van vaste quota. Maar kwam zelf ook niet over de brug met een concreet voorstel over hoeveel vluchtelingen ons land dan zou opvangen. Rutte:
Nederland is bereid mee te doen als ook andere landen meedoen.
De Italiaanse premier Matteo Renzi van Italië, schrijft Trouw , zou woedend hebben gezegd:
Als je het niet eens kunt worden over 40.000 personen, dan verdien je het niet Europa genoemd te worden. Wees solidair, of verspil onze tijd niet.
De Europees president Donald Tusk deed een oproep aan alle landen om voor het eind van de maand juli concreet aan te geven hoeveel vluchtelingen ze kunnen opvangen. Eerder deze week liet hij zich daar fel over uit door te stellen dat ‘solidariteit zonder opofferingen je reinste hypocrisie is’.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Mark Gh
Mark Gh26 jun. 2015 - 7:06

Die Oost Europeanen snappen het. Europese samenwerking moet vrijwillig zijn, zonder dwang en op basis van wederzijds voordeel. Dat is er hier niet en dus willen ze het niet. Zo zouden meer lansen moeten handelen.

Paul22
Paul2226 jun. 2015 - 7:06

Wal keert schip vanzelf http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/duitsland-gaat-vaker-controleren-aan-de-grens

Sardar2
Sardar226 jun. 2015 - 7:06

"Als je het niet eens kunt worden over 40.000 personen, dan verdien je het niet Europa genoemd te worden. Wees solidair, of verspil onze tijd niet." EU is er niet om over personen eens te worden maar over wat de personen moeten inleveren om de multinationals dikker te maken. Dat heeft de Italiaanse première even vergeten!

BasVV
BasVV26 jun. 2015 - 7:06

Je kunt het ook omdraaien. De Oost-Europese leiders beschermen hun eigen bevolking. Precies wat zij behoren te doen.

RoBru
RoBru26 jun. 2015 - 7:06

"Wees solidair, of verspil onze tijd niet". Zegt eigenlijk alles. Pijn verdelen is nooit leuk. Niet gewenste pijn is nog minder leuk en alle regeringsleiders weten dat ze de kosten (en eventuele overlast) bij hun onderdanen neerleggen terwijl er al niet te veel draagvlak is voor opvang binnen Europa. Geen aantrekkelijk perspectief dus....

MOJOMAN
MOJOMAN26 jun. 2015 - 7:06

In het geval van Eritrea zou ik zeggen : Of je lost de boel in eigen land op, of wij marcheren naar binnen met een leger en zetten de corrupte bende die nu aan de macht is af, want het is niet zo dat wij de shit van een ander in eigen land hoeven op te lossen. Pappen en nathouden mag ook. Doen we al jaaaaren.

neutralist
neutralist26 jun. 2015 - 7:06

Ja het is wel een echte eenheid hoor, dat Europa. Verbonden door de munt en verder door helemaal niks.

RoBru
RoBru26 jun. 2015 - 7:06

Wie vindt dat Europa niet solidair genoeg is? Wie bepaalt überhaupt hoe solidaire we 'moeten' zijn? Wat is solidair genoeg? Iedereen opvangen die wil? Eerlijk verspreiden? De kosten eerlijk delen? Hoe solidair moeten we bijvoorbeeld zijn met Israël/Palestina, Syrië/Irak/IS, Colombia/FARC, Nigeria/Boko haram? Wat IS solidariteit in dit soort gevallen precies?

opmerker
opmerker26 jun. 2015 - 7:06

Weer een bewijs dat de EU wishfull thinking is. Open grenzen in de EU voorziet de vluchtelingen, eenmaal over de buitengrens, onbeperkte toegang. Die buitengrenzen zijn dan de middellandse zee en Oost Europese staten. Dat zijn armste landen met een dure grensbewaking. Daar is geen geld voor. Beter en goedkoper om ieder land zijn grenzen weer te laten bewaken. Terug naar af.

frankie50
frankie5026 jun. 2015 - 7:06

Het lijkt mij een ongepast en schandalig als je als land wel de vruchten van het opengrenzenbeleid van de EU wil blijven plukken door een ongekend groot arsenaal van arbeidsmigranten onze kant op te gaan sturen omdat zij in eigen land moeilijk aan de bak kunnen komen of omdat ze daar veel minder verdienen, maar voor een eerlijke verdeling van vluchtelingen in de EU zelf de grenzen dicht wenst te blijven houden, je had ze moeten horen toen er een quotumregeling werd geopperd voor Moe-landers in ons land en andere EU-lidstaten. Ik hoop dat deze 'ik neem het vlees en jij krijgt het bot' mentaliteit van deze landen eens hard wordt afgestraft door de andere EU-lidstaten, en als dat met een stop op arbeidsmigratie zou moeten gaan gebeuren zou er ook meteen heel veel oneerlijke concurrentie op onze arbeidsmarkt gaan verdwijnen, en dat is volgens mij alleen maar toe te juichen.

Armagaddon
Armagaddon26 jun. 2015 - 7:06

>>> Citaten: Europa niet solidair genoeg met vluchtelingen EU ruziet over opvang vluchtelingen… landen willen geen concrete afspraken maken maar alleen 'vrijwillig' vluchtelingen over Europa verspreiden >>> Dit doet niet af, om het boemerang effect van vluchtelingen de werkelijke oorzakelijke trachten te beginnen te bestrijden. >>> De vroegere gevolgen van kolonisatie, uitbuiting van volk en grondstoffen en daarna de landen op bijna alle niveaus in desolate toestand onafhankelijkheid te verlenen en achter te laten en wij maar kapitalisme bedrijven.....Shame nd Scandal nog steeds misdadig opererende EU....!!

MarcKaptijn
MarcKaptijn26 jun. 2015 - 7:06

Europa is überhaupt niet solidair op dit moment. Naast vluchtelingen kan je dit zien aan een schandalig vasthouden van een crimineel en mislukt beleid t.a.v. Griekenland. Een Unie die het goed vind dat vele burgers (niet alleen in Griekenland overigens) letterlijk op straat leven en uit de vuilnisbak moet eten is de naam unie niet waardig.

peterh2
peterh226 jun. 2015 - 7:06

Iedereen heeft de mond vol over hoe zielig deze mensen zijn, maar als het puntje bij het paaltje komt dan wil men daar geen consequenties aan verbinden. Mooie gevoelige woorden maar ze zijn niet gemeend, het is hypocriet vooral van de 'linkse' moralisten. Wees dan eerlijk: we willen ze hier gewoon niet, dat kan onze samenleving gewoon niet aan. Niet qua verzorgingsstaat en niet qua sociale cohesie. Alle peilingen geven dat aan, het sociale vangnet (hangmat in sommige ogen) kan dit gewoon niet aan. Open grenzen zorgt automatisch voor een hardere 'free-for-all' samenleving. Ik ben erg 'links' maar het eerlijke verhaal is in dat we de grenzen moeten sluiten om onze verworvenheden te behouden, daar heeft 'rechts' het gewoon bij het rechte eind. Juist in het belang van onze eigen onderklasse (van welke kleur en religie dan ook), die zijn als eerste de dupe van massale instroom van vooral kansloze jonge mannen.

1 Reactie
TonNoort
TonNoort26 jun. 2015 - 7:06

U bent dus gewoon rechts, iemand die links is zou zoiets niet durven denken, laat staan uitspreken.

TruusBeek
TruusBeek26 jun. 2015 - 7:06

Meest wereldvreemde is natuurlijk het aantal waarover deze heren en dames praten. Er komt meer dan een veelvoud binnen en na verloop van tijd zoeken ze toch hun land van keus en dat zal geen Polen of Roemenie zijn. Vraag mij steeds af waarom ze niet naar Rusland of China trekken ( om oveer Saoedie arabie enKatar maar te zwijgen)want die landen hebben geen last van deze vluchtelingen stromen. peter h kun jij mij dat vertellen??

1 Reactie
peterh2
peterh226 jun. 2015 - 7:06

Omdat deze landen duidelijk aangeven dat ze niet op gelukzoekers zitten te wachten, daar geen 'Bed-Bad-Brood' voor je klaar staat maar de goot wacht. Daar begrijpt men dat grote groepen kansloze jonge mannen ontwrichtend werken op de maatschappij, zeker als in die maatschappij er nog sprake is van een leidende ideologie (islamitisch, socialistisch, communistisch). Heel lomp gezegd, daar laat men de 'dobbernegers' gewoon dobberen en neemt men niet eens de moeite om ze op de Australische manier terug te slepen. Ik zeg niet dat ik zo hard zou willen zijn maar denk wel dat het een afschrikkende werking heeft...

zweistein
zweistein26 jun. 2015 - 7:06

Het is wel een beetje vreemd dat de EU de Zuid-Europese landen verbiedt om de vluchtelingen linea recta naar Afrika terug te sturen, maar ze vervolgens zelf niet wil hebben. Deze twee zaken kunnen onmogelijk beide waar zijn.

1 Reactie
TonNoort
TonNoort26 jun. 2015 - 7:06

Helemaal mee eens. Maar het gebeurt wel, wat volgens mij betekent dat we ze aan hun lot overlaten.

TruusBeek
TruusBeek26 jun. 2015 - 7:06

peter h, vr 26 juni 2015 09:39 ja helaas links en rechts hebben hier geen antwoord op en ja ongeremde toestroom zal knagen aan ons sociaalvangnet.

1 Reactie
lembeck
lembeck26 jun. 2015 - 7:06

Jij wel dan?

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2015 - 7:06

Kunnen we niet gewoon geld vragen aan de vluchteling? Als ik bed, bad en brood wil moet ik daar in het buitenland ook gewoon voor betalen. De kosten als land even netjes voorschieten natuurlijk, we zijn geen barbaren en de vluchtelingen dan gewoon aan het werk zetten om dat geld aan ons terug te betalen, een soort leenstelsel als met de studiebeurs? Doen ze gelijk ook nuttige werkervaring op, leggen ze sociale contacten en komen niet in een sociaal isolement terecht.

1 Reactie
KapiteinJan2
KapiteinJan226 jun. 2015 - 7:06

Geweldig plan, dat noemden we vroeger slavernij. Onze voorouders hadden dus een vooruitziende blik dat die Afrikanen gelukkiger zouden zijn op pak em beet een Braziliaanse suikerplantage en hebben ze de reis- en verblijfskosten even voorgeschoten. Wat een revolutionaire kijk op zo'n controversieel onderwerp uit onze geschiedenis. Pet af voor uw kronkel.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2015 - 7:06

Misschien een quota instellen voor Oost-Europeanen hier in Nederland als ze geen vluchtelingen op willen nemen. Nederland staat altijd vooraan in de solidariteitsrace en is een van de grootste netto betalers van de EU terwijl de netto ontvangers proberen hun snor te drukken.

1 Reactie
bEngel2
bEngel226 jun. 2015 - 7:06

Inmiddels werken er 250 duizend MOE landers in Nederland.

potloodpeop
potloodpeop26 jun. 2015 - 7:06

Hoe ver gaat solidariteit met bootvluchtelingen? Ik denk dat iedereen best wel echte vluchtelingen wil accepteren, maar gelukszoekers daar zit niemand op te wachten. Dezen verpesten het voor de echte probleemgevallen.

1 Reactie
MOJOMAN
MOJOMAN26 jun. 2015 - 7:06

Laat het in Eritrea en Syrie nou toevallig niet zo heel erg gezellig zijn, dus dat komt jou dan vast goed uit. Dat zijn dus geen ' gelukszoekers ' in de financiele zin van het woord.

TonNoort
TonNoort26 jun. 2015 - 7:06

Voor al diegenen die altijd afgeven op Brussel, het is niet Brussel waar we vanaf moeten. We moeten af van onze regeringsleiders, die mannen die te schijterig zijn om problemen aan te pakken uit angst dat hun achterban begint te piepen. Die zich verschuilen achter de leugens over hoe vol het hier is en wat al die vluchtelingen wel niet kosten uit pure angst om hun eigen zetel kwijt te raken. Onze regeringsleiders zijn helemaal niet geïnteresseerd laat staan uitgerust om problemen op te lossen. Hun enige zorg is hoe ze kunnen blijven zitten waar ze zitten, zonder zich te verroeren. Dat daar duizenden mensen het leven voor moeten laten, zal ze een rotzorg zijn.

2 Reacties
Machielse2
Machielse226 jun. 2015 - 7:06

Want Nederland kan nog wel een aantal tienduizenden vluchtelingen opnemen? Opnemen van een vluchteling + gezinshereneging + nageslacht heeft in de lange termijn ook wel iets meer impact dan 1 persoon.

lembeck
lembeck26 jun. 2015 - 7:06

Ik ben het zowaar met je eens.

MichelReiziger
MichelReiziger26 jun. 2015 - 7:06

Lijkt me een logische conclusie, Solidariteit kan alleen mogelijk zijn, als EUropa 1 is, dat is EUropa niet. Dat was het nooit, dat is het niet, dat zal het ook nooit worden. Hoe zeer EUroscisten u dit ook wijs proberen te maken, EUropa is geen 1. Alleen al uit het simpele feit dat meer dan 60% van de assielzoekers, een voorkeur heeft om in GB assiel aan te vragen geeft voldoende te denken.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman226 jun. 2015 - 7:06

De meeste asylanten spreken meer of minder Engels of komen uit gebeiden die vroeger door het VK gekoloniseerd zijn. Dat verklaart de trek naar de VK, er gebeurt het omgekeerde. Londen vindt dat een probleem, maar beseft niet dat het de consequenties zijn van de geschiedenis. Europa is niet één, maar zou dat dus beter wel zijn. Elke immigrant is een pleidooi voor meer eenheid. Er zit niets anders op, de EU is een verzekering tegen oorlog en voor welvaart. Maar zoals wel vaker gebeurt, de premie is bezwaarlijk. Maar wie de premie niet betaald loopt grote kans een keer op de koffie te komen. Mensen die voor de EU zijn worden maar al te vaak weggezet als dwaze idealisten die een droom najagen. Dat is nonsens, het zijn realisten die geleerd hebben van het verleden en weten dat het gehate westerse kapitalisme toch veruit de beste kansen biedt.