Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europa neemt heft in eigen hand

  •  
17-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eu.jpg
Europese Unie krijgt eigen Openbaar Ministerie … Taak: opsporen en vervolgen van iedereen die de financiële belangen van de EU schaadt
De Europese Unie krijgt vanaf 1 januari 2015 een eigen Openbaar Ministerie. Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen. Het is de bedoeling de opsporing, vervolging en het uiteindelijk voor de rechter brengen van wie de financiële belangen van de EU schaadt, te vergemakkelijken. De EU schat het bedrag dat elk jaar verloren gaat als gevolg van fraude op 500 miljoen euro.
De Morgen schrijft hierover:
Het nieuwe orgaan zal een ver doorgedreven gedecentraliseerde structuur hebben en bijgevolg geen extra kosten voor het Europese budget met zich meebrengen. Er komt een Europese Procureur die wordt bijgestaan door vier plaatsvervangers. De eigenlijke onderzoeken zullen echter gebeuren door afgevaardigden van het Europese Openbaar Ministerie in de betrokken lidsta(a)t(en), waarbij ze gebruikmaken van het personeel van de nationale parketten en werken op basis van de nationale wetgeving.”
De Europese Commissie haalt een voorbeeld aan van een kwestie waarbij een Europese procureur bij een grensoverschrijdende zaak wellicht voor een andere afloop had kunnen zorgen. Verdachten in Duitsland en Bulgarije werkten samen om landbouwsubsidies op te kunnen strijken. In Duitsland leidde de vervolging tot een veroordeling, de verdachten die in Bulgarije terecht stonden werden vrijgesproken.
cc-foto: Main Blanche

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

GingerTed
GingerTed17 jul. 2013 - 17:10

"Europa neemt heft in eigen hand" Men bedoelt: Europa neemt ons heft in eigen hand.

Winston2
Winston217 jul. 2013 - 17:10

"spookburger" Die is goed!

JoopSchouten
JoopSchouten17 jul. 2013 - 17:10

Klinkt goed en zal dit type misdrijven kunnen inperken maar zolang de onderliggende oorzaken worden niet aangepakt blijft het dweilen met de kraan open. Vraag je eerst altijd af waarom mensen asociaal worden en gaan stelen. De oplossingen zijn altijd te vinden in de beantwoording van deze vragen. Niet in cosmetische oplossingen.

opmerker
opmerker17 jul. 2013 - 17:10

Taak: opsporen en vervolgen van iedereen die de financiële belangen van de EU schaadt Dat zou ook kunnen opgaan voor hen die tegen de de financiële belangen van de EU zijn. Zoals b.v tegen het ESM.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jul. 2013 - 17:10

En wéér een reden dat Nederland deze EUropese gestapo zo snel mogelijk schop onder de flikker moet geven, weg uit deze EUropese diktatur.

1 Reactie
Rootman
Rootman17 jul. 2013 - 17:10

Strijd tegen corruptie is een reden om uit de EU te gaan?

[verwijderd]
[verwijderd]17 jul. 2013 - 17:10

hmm en op welke wettelijke basis gebeurt dat? kan me niet voor de geest halen dat we daar ooit mee ingestemd hebben

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten17 jul. 2013 - 17:10

Het is vooralsnog een voorstel van de Europese Commissie. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-709_nl.htm Bij: 'verdere stappen' staat dat de Raad van de Europese Unie akkoord moet gaan na het Parlement. De Raad van de EU zijn als ik me niet vergis de vakministers van de afzonderlijke landen op het betreffende gebied, dus dat zullen die van Justitie wel zijn. Het Parlement is direct gekozen, de ministers hebben een mandaat via de landsparlementen. Lijk te me niet heel ondemocratisch. Zowel De Morgen als Joop vermelden daar weinig of niets over. Dat is jammer, want daardoor komt de burger weinig te weten over het hoe en wat van al die instituten en bljift het beeld bestaan van die duistere moloch die het niet is.

toshiba
toshiba17 jul. 2013 - 17:10

Waarvoor dat geklaag over Europa. Eerst is de wereld te klein omdat er op Europese schaal zo enorm gefraudeerd wordt door bedrijven. Dit soort fraude is bijna altijd grensoverschrijdend. Nu stelt de EU een oplossing in om dit aan te pakken en weer is de wereld te klein. Dit soort bedrijven en fraude is alleen op internationaal / eu nivo aan te pakken. Ik vind t prima initiatief, zeker gezien het feit dat het gedecentraliseerd wordt georganiseerd en er geen extra kosten aan verbonden zijn.

3 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten17 jul. 2013 - 17:10

Helemaal mee eens.

WendyB2
WendyB217 jul. 2013 - 17:10

Omdat het mij niet erg duidelijk is op welke rechtsgrond dit OM dan zou opereren. Als de Bulgaren in het genoemde voorbeeld worden vrijgesproken is dat neem ik aan het resultaat van een proces volgens Bulgaars recht. Dat soort rechtbankuitspraken gaat dit zelfbenoemde OM dan gewoon overrulen? Opnieuw vervolgen, net zo lang tot er een gewenste uitspraak komt? Als dat vrijspreken het gevolg is van corruptie in Bulgarije dan is dat een ander probleem.

GingerTed
GingerTed17 jul. 2013 - 17:10

Ik ben iet tegen een Europees OM of bijvoorbeeld een Europees leger. Het gaat mij erom dat er een heel proces van soevereiniteitsoverdracht en bijbehorende democratische nationale volksraadpleging wordt overgeslagen bij de totstandbrenging van de EU-instanties.

Tom Meijer
Tom Meijer17 jul. 2013 - 17:10

Heel goed initiatief. En wat een volstrekt belachelijke negatieve reacties weer. Onwetendheid zorgt voor veel ellende.

1 Reactie
pieterpan2
pieterpan217 jul. 2013 - 17:10

Zonder de open grenzen van de EU was deze grensoverschrijdende criminaliteit helemaal niet mogelijk geweest.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jul. 2013 - 17:10

Als ik me bedenk welke rol Goldman Sachs heeft gespeeld in griekenland waardoor dat land in een geweldige afgrond is gestort en dat het enige doel was om ervoor te zorgen dat de Euro niet de plaats van de dollar als meest gebruikte wereldmunteenheid zou worden dan lijkt me een dergelijke organisatie prima op zijn plaats.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos17 jul. 2013 - 17:10

"Goldman Sachs " Tsja en dan weten we nog steeds dat er 17000 miljard dolar (verdiend -gokwinst- voor de crisis van 2008, vooral via bedrijven als deze) is weggesluisd naar belastingparadijzen......het lijkt me dat daar heel veel te halen zou moeten zijn. Dat met die dollar blijft overigens maar niet lukken, de Euro is ondanks de te verwachten hogere rente op de Amerikaanse kapitaal markt toch weer in waarde gestegen....jammer genoeg overigens..., wordt de import toch weer goedkoper!