Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Europa moet zich gaan voorbereiden op zomers met temperaturen van 50ºC'

  •  
13-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
777 keer bekeken
  •  
34581982514_84390e82e9_k

© cc-foto: Philippe Rouzet https://flic.kr/p/UFTGzQ

Meteorologen van de Met Office, het Britse KNMI, waarschuwen dat Europa in de toekomst te maken gaat krijgen met hittegolven waarbij de temperatuur stijgt tot 50 graden of zelfs hoger. Ze reageren daarmee op het bericht dat woensdag op Sicilië een nieuw Europees hitterecord gebroken zou zijn. In de havenstad werd een temperatuur gemeten van 48,8 graden Celsius. Het oude record staat op 48 graden en werd in 1977 gemeten in Athene.
Professor Peter Stott van de Met Office, die al twintig jaar onderzoek doet naar hittegolven, stelt in een blog over de hoge temperaturen: “Klimaatverandering maakt extreem weer, dat verband houdt met hitte, veel heviger en als we naar deze recordtemperaturen kijken denken we dat de kans daarop zeer vergroot is.”
In juni 2019 steeg de temperatuur in Frankrijk voor het eerst boven de 45 graden. “De kans dat we deze echt extreme temperaturen nu iedere zomer gaan zien is behoorlijk groot.” Stott zegt dat nog niet valt te zeggen per wanneer dat gaat gebeuren maar dat “Europa zich moet voorbereiden op nieuwe records met de mogelijkheid dat de temperatuur tot boven de 50 graden Celsius stijgt, waarschijnlijk in het gebied rond de Middellandse Zee waar de invloed van hete lucht uit Noord-Afrika het grootst is.”
De meteorologen wijzen er op dat de hitte na de extreme temperaturen in Griekenland en Turkije zich naar het westen verplaatst en het Iberisch schiereiland en Marokko er de komende dagen mee te maken zullen krijgen. In Spanje is de eerste hittegolf al geregistreerd. In het land is sprake van een hittegolf als temperaturen gedurende drie dagen vijf procent boven het gebruikelijke maximum stijgen.
Spaanse meteorologen wijzen er in El Pais op dat het aantal hittegolven in de afgelopen tien jaar verdubbeld is. “Over dertig jaar zal een zomer als deze als ‘koud’ worden gezien’, stelt Rubén del Campo, woordvoerder van Aernet, het Spaanse KNMI. De temperaturen zullen de komende dagen vijf tot tien graden boven het gemiddelde komen. Stofwolken die in de atmosfeer drijven en het zonlicht tegenhouden, kunnen de stijging misschien enigszins temperen.
"In Spanje vreest men voor de beelden die men ziet van Griekenland, Italië en Turkije en waar duizenden hectare natuur verwoest zijn, er inmiddels enkele doden zijn te betreuren en waar maar geen einde lijkt te komen aan de natuur- en bosbranden. In Spanje is men goed voorbereid en staan de professionals klaar om snel en adequaat in te grijpen maar de medewerking van de inwoners van Spanje wordt daarbij ook gevraagd. "
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (63)

Phil2
Phil215 aug. 2021 - 11:16

Betekent meer verkoop van airco's... waarvoor elektriciteit benodigd is. Aangezien 60% daarvan nog wordt opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen, stijgen ook de emissies. Ergo: nog meer broeikas effect en opwarming.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead15 aug. 2021 - 8:15

Ik word eerlijk gezegd moe van al die onheilsprofetieen die over ons worden uitgestort. Al jaren hoor ik xat het nu echt "vijf voor twaalf" is. Wanneer is het nou eens twaalf uur ?

1 Reactie
The Apple
The Apple15 aug. 2021 - 9:47

NU.

Pater
Pater14 aug. 2021 - 14:14

Warme Golfstroom zou wel eens kunnen gaan verdwijnen. Koudere winters, zomers naar de 40 °C.

1 Reactie
Eellco2
Eellco214 aug. 2021 - 17:16

Ja, die winters, dat denk ik ook, maar de zomers óók koel, want immers: dat zal de zee, waarover de wind aanwaait, het hele jaar door zijn.

Kit2
Kit214 aug. 2021 - 13:19

Heerlijk off-topic, maar wat dan nog. Bij mij in de buurt is een insectenhotel aangelegd en daarbij alle andere faciliteiten voor huismussen. Die had ik hier in de stad in geen jaren meer gezien en nu, twee jaar later, overal nestjes huismussen, die weer als vanouds in een zwerm van enkele tientallen rondscharrelen. Dank aan de inzet van wie dat mogelijk heeft gemaakt: heel vertrouwd gezicht.

Eellco2
Eellco214 aug. 2021 - 9:41

Is die 48,8 °C wel echt een Europees temperatuurrecord? De Friesche Koerier meldt op maandag 13 augustus 1956: Hittegolf op Sicilië CASTELVERANO (ANSA) – Op Sicilië is vrijdag een temperatuur van vijftig graden Celsius in de schaduw gemeten. https://twitter.com/BuildBackBett14/status/1426157238431932417

3 Reacties
JasDon
JasDon14 aug. 2021 - 11:17

Sowieso is die 48,8 graden dubieus, het kwam van een of ander boerenweerstationnetje af.

Frans Kwakman
Frans Kwakman14 aug. 2021 - 11:31

Komt bij Eelco, mijn collega die op Sicilie vakantie viert, zij vertelt dat het best uit te houden is. Uiteraard waar zij nu zit. Er zijn zat mensen die houden van warmte. Ik weet nog dat ik zuchtte van opluchting toen ik vanuit de warme Provence, de zwitserse hoogte van 1000 m bereikt had. Ieder z'n meug. Trouwens het zal hier vroeger ook wel eens bloedheet geweest zijn, zo heet dat "de mussen dood van het dak vallen".

Bart Vreeken
Bart Vreeken14 aug. 2021 - 12:10

Laten we ons maar beperken tot de officiële metingen. Die moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Overigens, voor zover ik weet moet de 48,8 graden van deze week nog bevestigd worden door de WMO.

Bart Vreeken
Bart Vreeken14 aug. 2021 - 9:32

Een betere kop was geweest: "Zuid-Europa moet zich gaan voorbereiden ...". Voor Spanje, Italië en Griekenland komt dat inderdaad in beeld, het huidige temperatuurrecord zit daar niet zo ver van af. In onze omgeving is 40+ al heel veel. De 40,7 graden uit 2019 was een enorme uitschieter, maar gezien de voortgaande opwarming kan dat natuurlijk nog wel vaker gaan gebeuren.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen15 aug. 2021 - 5:15

Nederland net zo goed, die 40,7 was misschien een uitschieter, maar de afgelopen 3 zomers waren de warmste ooit. Ook dit jaar (je zou het niet zeggen, maar normvervaging treedt gauw op) de warmste juni (hittegolf in Zuid-NL) ooit gemeten. De trend is helder en duidelijk. Over een aantal jaren is 35+ in de zomers van NL normaal geworden.

Break on through
Break on through14 aug. 2021 - 9:04

Ben me al lang aan het voorbereiden. Zomers van ´18,´19 en ´20 zijn eyeopeners.... Branden rondom de planeet zijn nog maar het begin vrees ik. Spanje en zuid Frankrijk woestijngebied? Maar wat moet je dan met de winter? Immers zo´n winter als afgelopen winter in Nederland is ook een extreem en all in the game... Isolatie die je voor de winter inzet werkt in de zomer tegen je. Je komt de extreme warmte niet meer kwijt....

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen15 aug. 2021 - 5:16

Dit jaar viel het idd nog "mee", alhoewel deze zomer in de jaren 80-90 een grote zou zijn geweest. Kun je nagaan.

PVDB2
PVDB214 aug. 2021 - 8:29

Sevilla: 42 graden Celsius voor vandaag voorspeld; Madrid ook 42 Celsius. Marrakesh het hele weekend 46 graden Celsius (weliswaar geen Europa) Inlandse steden. Afhankelijk van de luchtvochtigheid natuurlijk geen temperaturen waar je veel activiteiten zal gaan doen. Behalve smeren dan met een dergelijke hoge UV-index als nu in deze 42 Celsius actueel is. Een jaar of twee geleden was het nog 40 Celsius in Nederland; je hoort mensen sowieso klagen over het weer. Te koud, te nat, regen, te droog. Maar het klagen dat ik toen hoorde sloeg alles. Je kan klagen maar daar wordt het niet koeler door. De kans dat het vaker 40 graden wordt is aanzienlijk. En dan nog zal je waarschijnlijk beter af zijn dan in Zuid-Europa.

tempest
tempest14 aug. 2021 - 7:24

Lijkt me heel verstandig. Nieuwbouw erop gereed maken en airco’s plaatsen elders, anders wordt het niet leefbaar.

Déjà vu
Déjà vu14 aug. 2021 - 7:15

Europa 50°C, en Afrika dan? Indien Afrika onleefbaar wordt, dan zullen de Afrikanen deze kant opkomen. Welk gewassen zijn instaat de klimaat wisseling te overleven? Er zijn nog talloze vragen te beantwoorden. Laat Rutte eens een keer met een actieplan komen! Kan hij gelijk ook de vraag beantwoorden waarom hij wel de waterschade van Limburgers gaat vergoeden en niet de bevingschade van de Groningers!

1 Reactie
Rechtvznraap
Rechtvznraap14 aug. 2021 - 16:16

Doe mij dan ook maar het kwartje van Kok

Winterdepressie
Winterdepressie13 aug. 2021 - 21:57

Het probleem hier zal toch echt heel anders zijn. Onder de Alpen en Pyreneeën is dit een mogelijk scenario, maar daarboven toch echt minder, helemaal wanneer de golfstroom afzwakt. Het probleem in noordwest Europa en Scandinavie gaat worden dat hele volksstammen deze kant op gaan komen om aan het onleefbare klimaat te ontsnappen.

3 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas14 aug. 2021 - 11:37

Dat zal inderdaad het scenario voor noordwest Europa en Scandinavië zijn. Toen ik het van de week met een buurman had over de klimaatverandering en opmerkte dat er meer bij komt kijken dan alleen stijgende temperaturen, meer wateroverlast en bedreiging van de voedselvoorziening, maar ik ook de klimaatvluchteling erbij haalde, lachte hij dit weg, en zei dat rechtse partijen dit wel zouden tegenhouden.

Winterdepressie
Winterdepressie14 aug. 2021 - 15:00

@Pindaklaas, Voedselvoorziening gaat een enorm hoofdpijndossier worden. Feitelijk heb je op elk continent een locatie of 2 nodig die volgens het Nederlandse model landbouw kunnen doen om ook maar een sprankje hoop te hebben alle monden te kunnen voeden. Uiteindelijk is er maar 1 rivierdeltagebied dat al verregaande infrastructurele maatregelen tegen extreem hoog water heeft. In Zuid America, Azië of Australie bestaat dit simpelweg niet. Van te voren identificeren welke locaties het best aangepast kunnen worden voor zo'n klus is bijna onmogelijk gezien alle onzekere factoren.

EenMening
EenMening14 aug. 2021 - 15:29

@Winterdepressie Nederland heeft inderdaad verreweg de beste waterbouwkundigen van de wereld. Dat biedt ons de mogelijkheid om andere landen te helpen bij het realiseren van oplossingen. "Feitelijk heb je op elk continent een locatie of 2 nodig die volgens het Nederlandse model landbouw kunnen doen" Als ik het goed begrijp zie je het Nederlandse agrarische model als oplossing voor de wereldwijde voedselvoorziening???

EenMening
EenMening13 aug. 2021 - 21:33

@Durk Deze hoogleraar geeft, zoals het een wetenschapper betaamt, een genuanceerde reactie. Een wetenschapper zal niet elke weerextreem toeschrijven aan klimaatverandering. Een opiniesite die mensen wil doordringen van de ernst van klimaatverandering, zal dit natuurlijk juist wel doen. Bosbranden komen van nature veel voor en kunnen bijvoorbeeld ontstaan door blikseminslag. Natuurbranden kunnen op de lange termijn nuttig zijn voor het voortbestaan van het bos. Door een bosbrand komt een vol gegroeid deel van het bos weer vrij. Natuurbranden beginnen meestal als bodembranden maar worden gevaarlijk als ze overslaan naar boomkruinen.

The Apple
The Apple13 aug. 2021 - 21:32

De usuak suspects zien er alleen maar een goede reden in om dit te bagatelliseren.

Kuifje3
Kuifje313 aug. 2021 - 21:13

Een tip voor degenen die vloerverwarming aan laten leggen: neem meteen topkoeling. Het kost je iets meer, maar werkt geweldig tijdens de hete dagen. Airco is dan eigenlijk niet meer nodig.

Breuddwydiwr
Breuddwydiwr13 aug. 2021 - 19:42

Ik ga mij vanaf morgen, uiterlijk overmorgen, hier grondig op voorbereiden.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman214 aug. 2021 - 7:47

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Wie de vrede wil gorde zich ten strijde. Wie klopt zal worden opengedaan Wie de schoen past trekken em aan....... Wasted words, wie maakte daar ook weer een liedje over?

ManekiNeko
ManekiNeko14 aug. 2021 - 8:55

Te laat

RaRa17
RaRa1713 aug. 2021 - 19:03

Ik wanneer kan ik mij in Nederland eens voorbereiden op een hittegolf?

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman213 aug. 2021 - 21:36

Schaf een desnoods draagbare airco aan die je aansluit op een zonnepaneel of desnoods een windmolen. . ....

Durk Morrees
Durk Morrees13 aug. 2021 - 18:36

Vandaag (vrijdag) in de Nieuws BV (BNNVARA) op televisie een interview met een hoogleraar fysische geografie gespecialiseerd in bosbouw en beheer Guido van der Werf met nogal een verrassende wetenswaardigheden. De invloed van klimaatverandering als oorzaak op het hogere aantal bosbranden wereldwijd laat hij in het midden omdat er meer factoren zijn. Belangrijker is dat zoals hij vertelde het een tekortkoming is in bosbeheer dat de huidige branden een zo groot probleem vormen voor ons en veelbetekenend niet zozeer voor de natuur. De mens moet het juiste bosbeheer zorgen dat zich niet dergelijke, in wezen onnatuurlijke, bossen zich kunnen ontwikkelen. Voor de natuur, en helemaal in het belang ervan, is een regelmatige brand in normale omstandigheden juist goed voor de diversiteit omdat het voor variatie zorgt. De mens is er met niet correct bosbeheer oorzaak van dat er bossen als in Zuid-Europa en elders in de wereld kunnen ontstaan en gaan er bovendien, wat daarnaast toegevoegd onverstandig is, ook nog temidden van wonen. Juist bosbeheer kent een beheer waarbij bossen zich niet als de brandgevaarlijke kunnen ontwikkelen met daarnaast dus een meer divers natuur wordt ontwikkeld.

10 Reacties
Durk Morrees
Durk Morrees13 aug. 2021 - 22:39

Ik heb wat meer over wat van der Werf precies verteld gevonden waarvan de link hieronder. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/minder-natuurbranden-maar-wel-heviger-zelfs-in-arctische-gebieden~b4a862e0/ Dat maakt dat ik een enkele zaken moet corrigeren die ik verkeerd begreep waar het meeste overeind blijft maar er ook opmerkelijk toe te voegen feiten zijn. In het Volkskrant-artikel waarvan ik de link hier bijgevoegd heb erkent hij weliswaar duidelijker dat de invloed van de mens op klimaatverandering (dat zal handelen en bevolkingstoename zijn) er zeker is maar zoals hij bij de Nieuws BV toevoegt is het een te complex samenspel van meerdere factoren om daar simplistisch over te zijn waar het gaat om bosbranden en de ernst daarvan. In het Volkskrant-artikel verteld hij daarbij dat in plaats van een toename van het aantal bosbranden deze juist wereldwijd afnemen. Het zijn zeer grote bosbranden waarvan de frequentie toeneemt. Door klimaatverandering en de daarbij voorkomende langer periodes van droogte in eerder meer natte gebieden of temperatuurstijging in eerder zeer koude gebieden die daardoor de permafrost aantasten zijn er meer potentiële grote brandhaarden. Maar dat gaat dus samen met de belangrijke invloed van slecht bosbeheer. De grote naaldbossen waar dat ook meer gemengde bossen of loofbossen hadden kunnen zijn door goed bosbeheer zijn volgens van der Werf een grote oorzaak van de grotere branden. "Bosbrand is kortweg het gevolg van vier variabele factoren, doceert Van der Werf: zuurstof, hoge temperaturen, droge biomassa en een ontstekingsbron. ‘Veel van de branden die nu woeden, lopen synchroon met hittegolven, die de bossen uitdrogen. Dan is het logisch dat de kans op brand groter is. Maar branden horen erbij in de natuur. Er zijn ook volstrekt natuurlijke ontstekingsbronnen, zoals bliksem.’ Dat het aantal natuurbranden op wereldschaal afneemt in plaats van toeneemt, is volgens Van der Werf makkelijk te verklaren: ‘De meeste branden vinden plaats in Afrika en Australië. Dat zijn continenten waar van oudsher veel savannes liggen – graslandschappen met hier en daar wat bomen. Zulke vlaktes zijn zeer gevoelig voor branden, dat hoort echt bij dat type landschap. Nu wereldwijd de vraag naar landbouwgrond stijgt, gaat dat vaak ten koste van de savannes. Hun oppervlakte neemt dus af, en daarmee ook de kans op brand daar.’ Tegelijkertijd ziet Van der Werf, die het fenomeen bosbrand al meer dan twintig jaar onderzoekt, wel een toename van hevige bosbranden zoals in Noord-Amerika en Siberië, inclusief het Arctisch gebied. Ook dat valt te verklaren: ‘Die gebieden warmen relatief sneller op dan gebieden dichter bij de evenaar. Door stijgende temperaturen en bijvoorbeeld eerder smeltende sneeuw in boreale gebieden drogen bomen en bodem sneller uit en wordt het brandseizoen verlengd. Zeker wanneer periodes zonder neerslag ook langer worden – wat nu het geval is.’"

Karingin
Karingin13 aug. 2021 - 22:57

Blablabla jezus man je zinnen worden steeds onzinniger. En inhoudelijk slaat 't ook nergens op

The Apple
The Apple14 aug. 2021 - 3:08

Karingin - Hij heeft dit anders uit betrouwbare bron - https://www.youtube.com/watch?v=nwL6GWYg34M

Hans Welbedagt
Hans Welbedagt14 aug. 2021 - 4:43

Geachte professor, Morrees, Mijn complimenten, dat u op klimatologie zeer deskundig bent, en daar een zeer goed doordachte visie neer zet, op dit progressief intellectueel platvorm, wat wordt ondersteund door een linkse omroep. Over het onderwerp klimaatverandering had ik u een aantal vragen gesteld. Op mijn gestelde vragen aan u, heb ik nog geen concreet antwoord op gekregen. U zegt van wel, maar dat is niet juist. Dat komt natuurlijk dat u het ook druk heeft, met het beknopt kunnen beantwoorden van vragen van uw andere studenten. En dat u op vele andere gebieden ook uw deskundigheid op dit links platform natuurlijk graag wilt ventileren. In uw vorige reactie over het onderwerp klimaat schreef u o.a. : Daar waar de natuur zelf een apocalyptisch scenario in petto heeft waar wij geen oorzaak van zijn en dan ook niets tegen kunnen doen kan ik u verzekeren dat er een dergelijk scenario vroeg of laat zal plaatsvinden. Vraag 1: Is uw bovenstaande stelling subjectief of objectief ? Vraag 2: Meer dan 90% van de klimaatwetenschappers, beweren dat de klimaatverandering nu door het menselijk handelen wordt veroorzaakt, i.p.v. door een natuurlijk proces, vergeleken met het tijdperk voor de industriële revolutie. Deelt u de stelling van deze wetenschappers ? Vraag 3: Krijgt u ook een vergoeding van onze nationale trots, de groene koninklijke Shell ? Vraag 4: Wat betekent eco-socialisme ? Vraag 5 Kunt u aantonen waarom volgens u mevrouw Klein met haar stelling verkeerd zat ? ( Dat was een vraag die mijn kamergenoot Joe Speedboot aan u had gesteld) Verzoek op deze 5 vragen, een kort en bondig antwoord te geven. Met vriendelijke groet, Hans Welbedagt 2e ma Meteorologie

DaanOuwens
DaanOuwens14 aug. 2021 - 7:23

@ Durk Morrees Jij schrijft: Belangrijker is dat zoals hij vertelde het een tekortkoming is in bosbeheer Nee dat is niet belangrijker. Als namelijk de temperatuur niet opliep en het brandgevaar er minder toe deed dan was het bosbeheer niet belangrijk. Oorzaak en gevolg heet dat. Je moet niet keer op keer naar je extreem rechtse opvattingen toe redeneren.

vdbemt
vdbemt14 aug. 2021 - 9:31

Gezien je werkelijk onbegrijpelijke betoog acht ik het zeer onwaarschijnlijk dat je de heer Guido van der Werf goed begrepen en geïnterpreteerd hebt. "De invloed van klimaatverandering als oorzaak op het hogere aantal bosbranden wereldwijd laat hij in het midden omdat er meer factoren zijn." Wat betekent dat klimaatverandering 1 van de factoren is. Klimaatverandering is een factor. En er zijn nog meer factoren.

henk-alexander
henk-alexander14 aug. 2021 - 10:14

Voordat men Durk Morrees helemaal tot de grond toe afbrandt nog even een commentaar van Ingeborg Beugel over het bosbeheer in Griekenland - wat zijn inbreng plausibel maakt. https://www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/8ed0288e-ec08-45f9-b77b-4100a3931ced/2021-08-12-hebben-de-branden-in-griekenland-gevolgen-voor-de-regering-mitsotakis

EenMening
EenMening14 aug. 2021 - 14:56

@henk-alexander Klimaatsceptici hebben er belang bij om weerextremen te bagatelliseren, klimaatalarmisten hebben er daarentegen belang bij om alle weerextremen (en de bosbranden) toe te schrijven aan klimaatverandering. @Durk neigt naar de ene kant, @Apple, @Karingin en @Daan O. naar de andere kant. De hoogleraar uit de BNN-Vara uitzending nuanceert. Ingeborg Beugel vestigt de aandacht op het desastreuze Griekse bosbeheer. Daar is nog veel aan te verbeteren door het aanleggen van brandgangen, het verwijderen van de onderbegroeiing en het vervangen van naaldbomen door loofbomen. In Portugal spelen soortgelijke problemen. In dat land zijn uitgestrekte eucalyptusbossen aangelegd omdat eucalyptusbomen snel groeien. Deze bomen bevatten aromatische olie, die boven de 30 graden Celsius zeer brandbaar is en daardoor vaak de oorzaak is van hevige bosbranden.

Durk Morrees
Durk Morrees14 aug. 2021 - 22:33

@ De meesten. Ik haal een hoogleraar met verstand van zaken aan die e.e.a. in een buiten ideologisch activistisch vervuild kader plaatst. Ik zie geen argumenten ertegen. Wel een aantal van mensen die deze bron en nog andere als de informatie die zij biedt waarderen. @Hans Ik heb de vragen die je stelde in de betreffende draad beantwoord.

Joe Speedboot
Joe Speedboot15 aug. 2021 - 9:02

'@Hans Ik heb de vragen die je stelde in de betreffende draad beantwoord.' Misschien dat je ze hier nog even kan copy pasten. Dan kan iedereen zien dat je ze helemaal niet beantwoord maar er op de bekende nietszeggende wijze omheen draait.

ton14024
ton1402413 aug. 2021 - 18:01

Mijn koelkast staat al op de stereo.

Kaas2
Kaas213 aug. 2021 - 17:19

Ze zullen daar hun landen er op moeten inrichten net als dat nu al in bvb dubai gebeurt. Een graat of 5 er bij in Nederland is meer dan welkom!

6 Reacties
Haz
Haz13 aug. 2021 - 18:00

Dit dus. Laat maar snel komen die verhoging.

vdbemt
vdbemt13 aug. 2021 - 18:52

Je beseft niet wat je zegt.

Tom Meijer
Tom Meijer13 aug. 2021 - 18:54

5 graten erbij? Welke vis heb je in de aanbieding?

Karingin
Karingin13 aug. 2021 - 22:53

Ja tof man, word jij lekker bruin en je tuin ook

Herr Vorragend
Herr Vorragend14 aug. 2021 - 9:56

Ik verslik me al in 1 graat. Laat staan 5

Eric Minnens
Eric Minnens14 aug. 2021 - 16:41

Kaas moet eigenlijk zijn Gratenkaas.

Gewoon de Feiten
Gewoon de Feiten13 aug. 2021 - 17:08

Gedurende de jaren '70 liftte ik als jongen door Spanje, en herinner me dat het 40 graden was in het gebied waar ik doorheen ging. Dat vond men daar al heel heet toen...

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 aug. 2021 - 17:29

Jaren 90 liftte ik door spanje in de buurt van Madrid ook 40 graden

vdbemt
vdbemt13 aug. 2021 - 17:58

Dat was toen al heel heet. Nu gaat 50 graden gewoon worden.

Tom Meijer
Tom Meijer13 aug. 2021 - 18:56

Ik heb in de jaren 70 nog geologisch veldwerk bij ruim 50 graden gedaan op de Sierra d'Espuña.

EricDonkaew
EricDonkaew14 aug. 2021 - 7:56

@TomMeijer --------------------------------------------- Dat is dan, zoals men dat noemt, een niet-erkend Europees hitterecord. Net als de gemeten temperatuur op Sicilië. Die is ook nog niet erkend. Voorlopig staat het record dus nog op 48 graden, Athene, Griekenland, 1977.

Pindaklaas
Pindaklaas14 aug. 2021 - 11:48

@Tommeijer, Dat is goed mogelijk als de luchtvochtigheid dat toelaat en je voldoende water hebt om te drinken. Dat zal in je jaren 70 geen probleem geweest zijn. Op de plekken waar het nu extreem warm is is ook een gebrek aan voldoende drinkwater. Zonder voldoende drinkwater is het voor een mens onmogelijk lang in zulke temperaturen te verblijven. Je eiwitten gaan stollen, je droogt uit, en je sterft een pijnlijke dood.

Oki Doki
Oki Doki13 aug. 2021 - 17:05

Bij dat soort temperaturen worden mensen zo'n beetje dood gekookt in hun eigen bloed. Dat schijnt een hele nare manier te zijn om te overlijden. De toekomst ziet er dus niet goed uit.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman14 aug. 2021 - 11:43

Remember, Mad dogs and Englishmen go out in the middaysun. En de mensen in die warme landen hebben zich reeds lang aangepast aan die hitte. Bijv. siesta in Spanje. In India werken ze ook niet als het zo heet is. Maar er zal best wel eens een mens overleden zijn van de hitte maar ook vriest er af en toe iemand dood.

Gewoon de Feiten
Gewoon de Feiten13 aug. 2021 - 17:01

Dat ziet er uit als een mus. Die heb ik al lang niet meer gezien in Amsterdam. Voor het laatst dat ik mussen zag was in Mexico jaren geleden. Twee keer heb ik een hittegolf meegemaakt in Sonora, Mexico. Het was 50 graden en dan is het zo heet dat je de ventilator uit zet want die blaast enken hele hete lucht in je gezicht. (Ik had geen airco.) Dan is zitten al doodvermoeiend en zweet je alsof je in een sauna zit. Het was ook in dat woestijnachtige gebied met die hitte ook zo droog dat ik halverwege het natscheren de tweede helft van mijn kaak weer opnieuw nat moest maken met water en wat shampoo, want die was terwijl ik de eerste helft scheerde al weer droog geworden. (Shampoo koekt niet aan tussen je scheermesjes. Werkt beter dan schuim.)

5 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens13 aug. 2021 - 18:35

Hallo, hier de taalpolitie. (Nee hoor, grapje, een foutje is zo gemaakt, je wist dit natuurlijk ook wel.) (Je krijgt dan ook geen boete, maar een reminder.) https://www.vlaanderen.be/taaladvies/scheren-schoor-scheerde-geschoren-gescheerd Overigens, dat van die shampoo wist ik niet. Leuk weetje voor de Nachtzuster. ???? Mussen moet je zoeken in buurten met veel schuinstaande dakpannen (zolders dus). Vielen ze niet van het dak, daar in Mexico?

Thuiszitter
Thuiszitter13 aug. 2021 - 19:45

Zijn nog rond de miljoen huismus broedparen , aantallen zijn gehalveerd maar je hoeft er nog niet voor naar Mexico om ze te zien.

Gewoon de Feiten
Gewoon de Feiten13 aug. 2021 - 20:34

PS: Ik hoor de taalpolitie al weer denken "het is 'Dan werd het er' niet 'Dan werd her er', en 'want dan was een kant" niet "want dat was de kant", en "nog steeds verkocht wordt" met "dt." Godzijdank ben ik m'n vergissingen niet. :D

Gewoon de Feiten
Gewoon de Feiten13 aug. 2021 - 20:44

Ik bedoelde dus zelf opwarmende scheerschuim. En om pietje precies te zijn, het gebruik van " en ' kan ook meer consistent. Maar ik heb nu wel ontdekt dat je hier een :D kan plaatsen... dus "Ellek nadeel heb z'n voordeel."

Gewoon de Feiten
Gewoon de Feiten14 aug. 2021 - 6:59

@Thuiszitter, dank. Blij dat te horen. Ik woon vlak bij het Amsterdamse Bos, en het wemelt hier van de kraaien. Die heb ik vaak meeuwen en reigers van het dak van het lagere gebouw rechts voor onder van mij weg zien jagen. Ik heb zelfs hun luchtgevechten gezien... met heel veel gekrakeel.