Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europa: 'Mag 't 'n onsje minder zijn?'

  •  
26-06-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ik ken Frans Timmermans als een bekwaam mens maar nu handelt hij tegen beter weten in
‘Europees wat Europees moet, nationaal wat nationaal kan’. Zo luidt het mantra dat het kabinet Rutte-Asscher heeft gekozen voor het uitzetten van zijn Europa-beleid. “De tijd van een ‘ever closer union’ is voorbij”, schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken deze week in een brief aan de Kamer.
De brief is bedoeld als antwoord aan al die eurosceptici die vinden dat Nederland teveel naar de pijpen van ‘Brussel’ danst. Een lijst van 54 Nederlandse actiepunten is opgesteld om duidelijk te maken, dat dit kabinet korte metten zal maken met de regel- en bemoeizucht van al die eurocraten in Brussel. Het BurgerforumEU staat door deze inzet in z’n hemd met zijn oproep tot een referendum over het Nederlandse EU-lidmaatschap, zo lijken Rutte c.s. te willen communiceren.
Schoolmelk Maar klopt dat beeld? Zet dit kabinet werkelijk de hakken in het zand? Ja, zo blijkt uit de lijst van ‘actiepunten’, de verstrekking van schoolmelk en schoolfruit heeft geen grensoverschrijdende dimensie . Dus dat is nationaal beleid. Hetzelfde geldt voor het beheer van onze bossen, het lawaai langs het spoor en de weg, de veiligheid van tunnels en de duur van het zwangerschapsverlof, om nog een paar andere ‘beleidsterreinen’ te noemen.
Tegen dit alles valt weinig in te brengen. En Nederland doet er ook goed aan in dit soort gevallen op de rem te trappen. Maar  snijdt het werkelijk hout, zijn daarmee de piketpalen weer van Brussel naar Den Haag verplaatst? Of heeft de olifant een muis gebaard?
Minister Timmermans geeft daar in zijn brief zelf het antwoord op. De financieel-economische crisis heeft geleerd, zo schrijft hij, “dat meer Europees toezicht, monitoring en handhaving nodig is om de eurozone goed te laten functioneren”. Anders gezegd: hoeveel de Nederlandse regering besteden wil is een Europese zaak geworden.
Maar het blijft daar niet bij. Ook als het gaat om energie, klimaat, asiel, interne markt, defensie, belastingfraude is “Europese samenwerking hard nodig”. Dus op terreinen waar het er toe doet is Europa niet alleen onvermijdelijk, maar ook zeer gewenst.
Verstand Ik ken Frans Timmermans als een bekwaam mens. Spreekt niet alleen zijn talen goed, hij heeft ook veel van verstand van het buitenland. Zeker van het stuk buitenland, dat Europa heet. Europa, Europese samenwerking, loopt eigenlijk als een rode draad door heel zijn carrière. Hij weet als geen ander dat Nederland niet zonder Europa kan. Andersom wel.
Toch wil hij met de brief de eurosceptici paaien. Tegen beter weten in. En dat is altijd een beetje het hopeloze van het Europa-debat in Nederland: eigenlijk voluit kiezen voor een toekomst in en met Europa, maar toch in ieder geval de schijn proberen op te houden dat ‘Den Haag’ niet onder doet voor ‘Brussel’.
Thuisfront Jammer genoeg blijft in de brief over de overdreven regelzucht van de EU dit onbelicht: Europa zit straks – na de toetreding van Kroatië – opgescheept met een voorzitter en 27 overijverige Eurocommissarissen. Allemaal nationale kopstukken uit de lidstaten,  die voor het thuisfront maar wat graag met eigen plannen en richtlijnen een stempel op de Europese geschiedenis willen drukken.
Maar er is in Europa geen werk voor 28 beleidsmakers. Een afgeslankte commissie naar het model van de Europese Centrale Bank zal een beter middel zijn tegen de stortvloed van overbodige regelgeving.
Kortom, zet het mes in het aantal commissarissen. En stop met die kruideniersmentaliteit van mag ’t ’n onsje minder zijn?  Wees juist eerlijk over de rol en betekenis van Europa en ga zo voor ‘het volle pond’.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

lancelot2
lancelot226 jun. 2013 - 15:28

Landgenoten, Dit is nog maar het begin van een horror scenario die EUROPA heet. Frankrijk, Spanje en Italië hebben straks, binnenkort héél véél geld nodig om niet om te vallen. Griekenland ging hun voor, we weten allemaal wat Jan Kees de Jager riep: Wij krijgen het geleende geld met rente terug. Wij weten nu ook wel dat wat Jan Kees de Jager toen riep never nooit gebeurt. En NU wil ons horror-kabinetje Rutte2 ons nog meer af pakken, ze zitten al te smullen bij het zien van o.a. ons pensioenpot. Dat is dood geld in de ogen van die gasten, geld moet rollen en in dit geval moet dat geld naar Brussel. Onze welvaart en vrijheid word met de dag afgebroken door onze Roverheid. Het is tijd dat de politiek gaat wijken voor een zakenkabinet. Uit de EU en weg met de EURO. Een zakenkabinet komt voor het eigen land en volk op. Nu is de tijd daar.

rbakels
rbakels26 jun. 2013 - 15:28

Sinds ik Timmermans als Staatssecretaris voor Europese zaken nog volstrekte onzin hoorde vertellen over een bepaalde kwestie, naar alle waarschijnlijkheid omdat hem dat politiek beter uitkwam, zie ik Timmermans als een ordinaire populist, iemand die zegt wat hij denkt wat de kiezers willen horen, ook al weet hij dat het een leugen is. Concreet ging het om een project om tot een Europees privaatrecht te komen, dat Timmermans "een belachelijke grap" noemde, terwijl elke jurist weet dat dit een zeer zinvol project is al was het maar om uitholling van consumentenrechten te voorkomen.

adriek
adriek26 jun. 2013 - 15:28

"Kortom, zet het mes in het aantal commissarissen. En stop met die kruideniersmentaliteit van mag 't 'n onsje minder zijn? " Het aantal commissarissen zal me een worst zijn. Dat is niet het grootste probleem. Zet het mes maar eerst in de europesche begroting! Zowel het interne vergadercircus met zijn exorbitante aanwezigheidspremies, en andere waanzinnige regelingen, maar vooral ook de ondoorzichtige subsidiemolen en de machts- en lobbyspelletjes daaromheen verdienen een flinke schoonmaakbeurt. Staat De Haagse ivoren toren al mijlenver van de maatschappij, de Brusselse navelstaarders en zelfbevlekkers torenen daar nog eindeloos ver bovenuit.

[verwijderd]
[verwijderd]26 jun. 2013 - 15:28

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
rbakels
rbakels26 jun. 2013 - 15:28

Het is een misverstand dat we een €-crisis hebben. We hebben een schuldencrisis. Over de vraag hoe hoog de schuld van een land mag zijn verschillen economen heftig van mening. De VVD heeft een soort financiële anorexia tot geloof verheven. Het is te hopen dat er geen kabinetscrisis voor nodig is om dit beleid om te buigen. Zoals dat ook in de jaren '30 gebeurde. Wie heeft het leiderschap om een werkelijk stimuleringsbeleid op te zetten? De zuinige, strenge en fantasieloze VVD-apparatsjik Kamp op Economische Zaken is een ramp. Anders moesten we toch maar eens aan een kabinet-Roemer gaan denken. Emile is ook niet echt een ondernemer, maar hij lijkt mij wel een man die ministers kan aansturen om een slim beleid te gaan voeren. Een goede manager moet vooral niet alles zelf willen doen: hij moet de juiste mensen aansturen.

Rechterhand
Rechterhand26 jun. 2013 - 15:28

Als de EU compounds in Brussel en Straatsburg van de aardbol verdwijnen, zal het niet voor volgend jaar zijn dat de gewone burger er wat van merkt. Het eeuwige riedeltje dat wij niet zonder europa kunnen, klopt gewoon niet. Wij kunnen inderdaad niet zonder europese partners. Maar dat betekent niet automatisch dat dat in EU verband moet. De EEG werkte ook prima. Bouw alle regelingen en wetten weer af, grenzen weer losjes bewaken en EU parlement opdoeken. Zal Europa weer van opknappen. Probleem is dat wij daar niets over te zeggen hebben. Ook al zal de meerderheid van Nederland uit de EU willen stappen gaat dat niet gebeuren. Lekkere democratie zijn we dan. Nepcratie noem ik het eerder.

1 Reactie
rbakels
rbakels26 jun. 2013 - 15:28

De grenzen worden strenger bewaakt dan vóór Schengen. Vooral in de trein merk je dat. Het kost de belastingbetaler klauwen met geld, terwijl alleen oliedomme illegalen met de trein reizen. Dat zoveel mensen uit de EU willen is een teken hoe ernstig het met het populisme is gesteld. Nationale politici die vrezen macht te verliezen spannen samen met banken die te veel toezicht vrezen om de EU zwart te maken. Bovendien is de EU een dankbare zondebok: als Rutte impopulaire maatregelen wil nemen plooit hij het zo dat de EU de schuld krijgt van zijn eigen plannen. De pers zit in het complot: die besteedt alleen aandacht aan "Brussel" en "Straatsburg" als er iets mis is, en doet nog lekker knus of allesom Den Haag draait.