Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europa laat ijsbeer uitsterven

  •  
15-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
In de afgelopen vijf jaar is het aantal verhandelde ijsberenhuiden met 375 procent gestegen
Er gloeide weer een sprankje hoop aan de horizon. Zou er tijdens deze CITES-conferentie (Convention on International Trade in Endangered Species) dan toch steun komen voor de ijsbeer? De cijfers liegen er namelijk niet om: in 2050 zullen er nog slechts zo’n 8000 witte beren over zijn. Niets staat extra bescherming in de weg zou je denken. Maar dan had je waarschijnlijk geen rekening gehouden met Europa.
Het nobele voorstel van de Verenigde Staten en Rusland om de ijsbeer op Lijst 1 te plaatsen (commerciële handel in het dier of delen van het dier wordt dan verboden) werd net als drie jaar geleden, afgeschoten door Europa. Laten we even terug gaan naar de vorige conferentie. De Verenigde Staten dienden toen hetzelfde voorstel in. Europa, goed voor 27 van de 177 stemmen, vond toen dat de VS ‘eerst maar eens iets moest doen aan de grootste bedreiging voor de ijsbeer: de klimaatverandering’. Het voorstel werd afgewezen en de ijsbeer werd weer drie jaar lang vogelvrij verklaard.
In de afgelopen vijf jaar is het aantal verhandelde ijsberenhuiden met 375 procent gestegen, de prijs voor een huid is meer dan verdubbeld. Aangezien er goed geld te verdienen valt in de handel, stijgen de jachtquota elk jaar explosief. Zo komt de ijsbeer in een vicieuze cirkel terecht waar geen ontsnappen aan is. Hoe hoger de prijs die betaald wordt, hoe meer er gejaagd wordt. Hoe meer er gejaagd wordt, hoe zeldzamer ijsberen worden. En helaas… hoe zeldzamer iets is, hoe meer ervoor betaald wordt.

Natuurlijk dient ook het probleem van de klimaatverandering aangepakt te worden, maar dat sluit niet uit dat de ijsbeer niet beschermd kan worden tegen de jacht. Ze worden nu van alle kanten bedreigd, zodat de populatie al is afgenomen tot nog zo’n 20.000 dieren.
Genoeg reden dus om de ijsbeer extra te beschermen. Duitsland, Polen, België, Bulgarije, Tsjechië en Hongarije stonden direct achter het voorstel van de VS en Rusland. Staatssecretaris Dijksma liet zich op de valreep overtuigen om ook voor meer bescherming te stemmen. De hoop groeide! Jammer genoeg werden de Europese landen het maar niet eens en kwamen ze met een alternatief voorstel: Canada moest voortaan laten weten hoeveel ijsberen het per jaar zou doden. Dit voorstel ging volledig voorbij aan het feit dat Canada elk jaar de jachtquota bekend maakt. Het zal weinig verbazing wekken dat dit voorstel geen steun kreeg. Hierop besloot de EU zich van stemming te onthouden. Maar liefst 27 stemmen gingen in rook op, net als de toekomst van de ijsbeer.
Hoewel Europa dus geen vuist maakt tegen de Canadese jacht, doen de Canadezen dit zelf wel. 85 procent van de Canadezen is namelijk voor een commercieel handelsverbod op ijsbeerproducten en 72 procent van de bevolking keurt het af dat hun regering tegen het voorstel van de VS stemde (Environics, 2013).
De volgende conferentie vindt plaats in 2016 in Zuid-Afrika. Drie jaar om onze Europese politici te overtuigen van de noodzaak om de ijsbeer extra te beschermen. Het zou toch zonde zijn als uw kleinkinderen dit prachtige dier alleen kennen uit plaatjesboeken?

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

lembeck
lembeck15 mrt. 2013 - 11:35

En in dierentuinen. Als iets geld kost wil men er niets meer aan doen. Schrijnend vertoon van geldliefde.

Marc Marc
Marc Marc15 mrt. 2013 - 11:35

Volgens Mitch Taylor die al 30 jaar ijsberen onderzoekt is er sprake van overpopulatie en is er geen relatie met global warming. Zie https://www.youtube.com/watch?v=I63Dl14Pemc

Dewik2011
Dewik201115 mrt. 2013 - 11:35

De cijfers liegen er namelijk niet om: in 2050 zullen er nog slechts zo'n 8000 witte beren over zijn. Dat zijn geen cijfers, dat is een (vage) prognose. De echte cijfers laten zien dat de ijberen populatie sinds 1960 is verdubbeld en waarschijnlijk nog ondeschat. Er zouden er wel eens 35,000 kunnen zijn. Het gaat goed met de ijsbeer en in sommige plekken zelfs een ware plaag. Dat het goed gaat had ter maken met het afschaffen van de jacht; het enige probleem voor de ijsbeer. Het feit dat de ijberenhuidhandel met 375% is gegroeid zegt ook helemaal niets. Het klinkt dramatisch maar als het aantal is gestegen van 1 naar 4 hoeven we daar ook niet wakker om te liggen. Er worden zo'n 500 ijsberen door de jacht gedood.

Dewik2011
Dewik201115 mrt. 2013 - 11:35

Het is leuk om emphatie te hebben voor ijsberen, ze knuffelen lekker, als ze je niet opeten. Maar....als je voor ijsberen bent, dan ben je dus tegen zeehonden. De 35,000 ijsberen eten zo'n 1,400,000 zeehonden per jaar. Dat is een ware slachting onder de ook zeer knuffelbare zeehondjes. De natuur is wreed, ijsberen ook. Wat ijsberen-beleid is waarschijnlijk geen slecht idee.

.3
.315 mrt. 2013 - 11:35

Een voorspelling voor 2050, nou nou, hoe geloofwaardig. En uit de toename van het aantal verhandelde ijsberenhuiden met 375% kun je ook concluderen dat het erg goed gaat met de ijsberen.

1 Reactie
techneutje2
techneutje215 mrt. 2013 - 11:35

En als er "teveel" dieren zijn, dan knallen we ze toch gewoon af!? De mens eist Lebensraum, nietwaar! Straks 10 miljard mensen en geen dieren meer, een wereld waarin jij je gelukkig zult voelen.

techneutje2
techneutje215 mrt. 2013 - 11:35

"En uit de toename van het aantal verhandelde ijsberenhuiden met 375% kun je ook concluderen dat het erg goed gaat met de ijsberen." Die conclusie slaat nergens op in mijn optiek, maar het was vooral het gebrek aan empathie voor dieren dat me stoorde in uw reactie.

1 Reactie
.3
.315 mrt. 2013 - 11:35

Ik heb helemaal geen gebrek aan empathie voor de dieren, integendeel. Ik reageer alleen op de cijfers en de conclusie. Als een vissersvloot iedere keer terug komt met minder vis dan concluderen we dat het slecht gaat met de visstand. Maar als een jager iedere keer terug komt met MEER berenhuiden dan concludeert men nu dat het slecht gaat met de berenstand. Leg me dat dan eens uit.