Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europa is niet gediend met slappe knieën

  •  
10-11-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Of je het nu leuk vindt of niet, minstens één op de zes Franse kiezers stemt voor het FN en Marine Le Pen is – volgens de polls - op weg een serieuze presidentskandidate te worden'
Begin jaren tachtig van de vorige eeuw werkte ik als jong politiek verslaggever mee aan de uitzending van Prinsjesdag. Ik mocht na het uitspreken van de Troonrede live de reactie van de ‘kleine’ partijen in de Tweede Kamer optekenen. Tot die ‘kleintjes’ behoorde sinds 1982 ook het Kamerlid Hans Janmaat van de Centrumpartij. In al zijn wijsheid besloot de NOS toen dat er voor de ‘extreemrechtse Janmaat geen plek was in de Prinsjesdaguitzending. De Centrumpartij was toen een éénmansfractie en de regel werd ingevoerd, dat alleen partijen met meer dan één zetel het woord kregen in de uitzending. Hans Janmaat kwam dus niet in het draaiboek voor.
Handdruk Ik moest hieraan denken toen ik hoorde dat Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg de komende week Marine Le Pen, de leider van het Franse Front National, bij haar bezoek aan Den Haag niet zal begroeten. Formeel blijft de handdruk achterwege omdat Le Pen een gast is van PVV-leider Geert Wilders en niet van de Tweede Kamer.
Dat zal allemaal wel waar zijn, maar van politieke moed getuigt het niet. ‘Kleinzielig en laf’ was dan ook de sneer van Wilders aan het adres van de Kamervoorzitter. Of je het nu leuk vindt of niet, minstens één op de zes Franse kiezers stemt voor het FN en Marine Le Pen is – volgens de polls – op weg een serieuze presidentskandidate te worden.
Krampachtig De gang van zaken rond Le Pen doet me het ergste vrezen voor de krampachtigheid, die dreigt voor de Europese verkiezingen van volgend jaar mei. Het leidt geen twijfel dat de onmacht die de kiezer voelt over de crisis uitgebuit zal worden door diegenen die Europa de zondebok van alles willen maken. Het bezoek van Marine Le Pen aan Geert Wilders is daar een onderdeel van.
De ‘eurosceptici’ – verspreid over de EU – zijn ook hard bezig om over hun eigen schaduwen heen te springen. Allianties worden gevormd, van PVV en FN, met Vlaams Belang en Duitse, Tsjechische, Hongaarse, Zweedse en Finse anti-Europeanen. Vooralsnog zegt de Britse UKIP (UK Independence Party) hieraan niet mee te doen, maar de kans is niet gering dat anti-Europa straks 200 van de 750 zetels in het Europees Parlement bezet. Een verdubbeling in vergelijking met nu.
Met een grote bocht om deze groeiende politieke macht heenlopen is natuurlijk niet het antwoord. Het tegendeel, zo dicht mogelijk tegen ze aan schurken is dat evenmin. Ik was dan ook verbijsterd om te horen, dat VVD-Europa-woordvoerder Mark Verheijen ‘geharnaste eurofielen’ zoals Guy Verhofstadt een groter gevaar vindt voor een verenigd Europa dan eurosceptici als Marine Le Pen. Populisme met een hele korte bocht.
Vertrouwen De veel gehoorde stelling dat de bevolking steeds minder vertrouwen heeft in Europa is ook maar heel betrekkelijk waar. Het verhaal klopt, maar hetzelfde geldt voor de nationale regeringen. Ook daar glijdt sinds het uitbreken van de crisis in 2007 het geloof in het heil van de nationale politici steeds verder onderuit. En, per saldo hebben de burgers wel net iets meer vertrouwen in Europa dan in hun eigen regeringen.
Zelfbewust verder werken aan het uitbouwen en verbeteren van Europa is de te volgen weg. Verbeteren, zeker waar het gaat om het democratisch gehalte van de Europese samenwerking. Dat kan al door bij deze verkiezingen de kiezers een grotere stem te geven over de topjobs in de EU, ook over ‘Europese lijsttrekkers’. Meer betrokkenheid van de nationale parlementen bij een echt ‘Europees debat’ zou ook veel schelen.
Verder zou de Europese Unie, wil het de motor van de economie aanzwengelen om banen te scheppen, vooral veel meer energie moeten steken in het uitbouwen van de interne markt. Het grenzeloos zaken kunnen doen in de EU, met haar 500 miljoen consumenten, heeft de burger tot nu toe zeker geen windeieren gelegd. Maar het is toch te gek voor woorden, dat eigentijdse markten als IT, telecommunicatie en e-commerce meer met nationale dan Europese regels van doen hebben?
Europa moet vooral werk van zichzelf maken. De Brit Hugo Brady van het Europe Institute van de London School of Economics zei het onlangs zo:
All political communities must adapt if they are to survive. The rise and fall of political systems is the tale of history and the EU is no special exception. That leaves the Union with two choices: evolve into something better, or be replaced by someting worse.” 
Spijt Van het uitsluiten van Hans Janmaat, weliswaar in opdracht van de NOS-bazen, heb ik tot op de dag van vandaag spijt. Zelf maakte hij toen van de nood een deugd. Omdat hij als Kamerlid wel toegang had tot de studio bij de Ridderzaal, dook hij gewoon op achter de geïnterviewden tijdens de live-uitzending. Zoals wethouder Hekking dat bij Koot en Bie deed tijdens een tv-optreden van de burgemeester van Juinen. Het was hilarisch, maar de regie schakelde weg.
Jammer, ook Janmaat had recht op terechte vragen.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Weetnietalles2
Weetnietalles210 nov. 2013 - 22:12

"Verbeteren van de EU" stelt Sneijder. Ja, nogal logisch, dat wi iedereen. Het probleem is dat niet duidelijk is hoe de EU verbeterd kan worden. De een wil federalisering, de ander sterke natiestaten. Dus als Sneijder zegt verbeteren zonder aan te geven wat dan prcies, is het de normale bezwering van eurocraten. Ok hij noemt democratisering, komenm ze daar nu pas achter? Ja, hij denkt dat de democratie bevorderd wordrt als we bij onze stem ook kunnen bepalen wie een politieke functie krijgt in de Commissie. Ik moet er niet aan denken dat mijn stem helpt Schulz op het schild tte hijsen. De schijninvloed op een of meer Commssie leden is meer in de sfeer van brood en spelen, het zou de verkiezing een soort popularitietswedstrijd maken, maar wezenlijk verdandert en daardoor niets aan de ondoorzichtige bestuursvorm van de EU, die vast ligt in het verdrag. Waarom gebruikt Sneijder het woord uitbuiten van de crisis? Hebben de huidige ideologische partijen geen verantwoordelijkheid voor de crisis en mogen andere partijen hen daarop niet aanspreken, is dat uitbuiten?

MarjoleinS2
MarjoleinS210 nov. 2013 - 22:12

Zolang Europa geregeerd wordt door Lobbyisten zal er nooit een politiek Europese Unie bestaan op grond van vertrouwen door haar kiezers. Er is teveel ongelijkheid tussen Noord en Zuid en tussen rijk en arm. Er zijn te grote nationale verschillen, die overbrug je niet zomaar. Ook extreem rechtse partijen zullen onderling niet die economische saamhorigheid kweken waar de burger sterk behoefte aan heeft. Waar bestuurlijk Europa naar moet kijken is inderdaad de proteststem waar de extreem rechtse partijen hun voordeel mee doen. Dat betekent vooreerst kritisch kijken naar de eigen ideologie: waarom vertegenwoordig ik mijn partij in Europa: is dit voor de kiezer, of ligt de prioriteit bij mezelf? Wat motiveert mij? De politiek is op nationaal en internationaal niveau in en in verziekt, er is overal sprake van corruptie en oneigenlijk gebruik van posities. Er is geen transparantie, geen oprechtheid en bezieldheid politiek te bedrijven waar het voor bedoeld is; de burger, alle inwoners binnen de EU. Economen die roepen dat de crisis voorbij is zullen nog van een koude kermis thuis komen. Europa leeft op drijfzand. Wat betreft de PVV en Geert Wilders, die gaan zeer zware tijden tegemoet. Ze komen in een identiteitscrisis terecht. Ze zullen confrontaties ervaren die de werkelijke aard van de PVV naar boven zal halen. Na 2014 zal het een andere PVV zijn. De PVV is vooral Geert Wilders, zijn ware gezicht komt naar boven. Hij gaat het zwaar krijgen. Zijn uitdaging ligt erin of hij durft te kijken naar de persoonlijke beweegredenen; zijn gevoel van macht binnen de PVV en deze uit te willen dragen op Europees niveau. Hij kan niet langer politiek bedrijven op het niveau zoals voor hem gebruikelijk binnen de PVV. Ben benieuwd of hij in staat is te luisteren naar Marine le Pen. Zij zal nooit zijn hunkering naar macht accepteren zoals nu gebruikelijk binnen de PVV En Geert Wilders heeft haar nodig, want de PVV is in Europa veel te klein, een kleine muis. 2014 beloofd een interessant jaar te worden voor Geert Wilders en de PVV. De aanvang ervan start komende woensdag met het bezoek van Marine le Pen in de tweede kamer. Het kan zijn dat er van binnenuit de PVV protest gaat komen, maar ook van de kiezers, vanuit de Europese en nationale politiek. Hoe dan ook, Geert Wilders zal gedwongen worden naar zijn persoonlijke beweegredenen te kijken en zal ongekend geconfronteerd worden met zijn eigen machtsverlangen, en hoe moeilijker voor hem dit te erkennen hoe heftiger de confrontaties zullen worden.

Rode druppel
Rode druppel10 nov. 2013 - 22:12

Nog steeds sluiten Eurofielen hun ogen voor de resultaten van de Euro. Nog steeds beslissen de leiders van lidstaten wat er gebeurt. Europa is er om de banken en multinationals te helpen. Dat dit ten koste van hun burgers gebeurt nemen ze op de koop toe. En dan het nog gek vinden dat de burger sceptisch wordt. Er komt een grote bankentest aan. Hopelijk een zeer strenge. En dan zullen de Eurofielen met hun neus op de feiten worden gedrukt. Als onze leiders niet in willen zien dat burgers zeggenschap willen hebben over de inrichting van Europa ( zoals een sociale agenda ), zal de dreiging van een bloedige opstand toenemen. Naar mijn mening is de Nobelprijs voor de vrede te vroeg toegekend, dit moet op een drama eindigen.

JoopSchouten
JoopSchouten10 nov. 2013 - 22:12

In de titel worden we al op het verkeerde been gezet. Want wie is 'Europa' ? Alles wordt gelinkt aan 'de economie' je kunt dus stellen dat dit wordt bedoeld. Aangezien het huidige begrip van 'de economie' zich beperkt tot slechts een aantal kapitalistische ondernemingen (die zich aan elke vorm van sociale en overheidscontrole willen onttrekken) en banken met een ondeugdelijk monetair beleid kun je stellen dat dit stuk op drijfzand is gebasseerd. 'De Economie' betreft alles en iedereen. Aangezien de burgers geen directe invloed kunnen uitvoeren omdat partijpolitiek in de weg staat (daarom spreek ik liever over een particratie) is een geheel andere vorm van samenwerking beter dan het wijzigen van de huidige. 'That leaves the Union with two choices: evolve into something better, or be replaced by someting worse.' is angstpraat. In een echte directe democratie wordt iedereen goed ingelicht en betrokken. Nu zijn we afhankelijk gemaakt van de eerder genoemde kapitalistische ondernemingen en banken. En mensen met verstand weet wat dat betekend. Niks slappe knieën, met gestrekt been de EU aanpakken is beter. Het roven moet stoppen.

Tom Meijer
Tom Meijer10 nov. 2013 - 22:12

Prima stuk. Het is inderdaad verontrustend zoals de wolven zich verenigen. Dat is natuurlijk ook geen wonder nu rechts failliet en over het hoogtepunt heen is.

Klapschaats2
Klapschaats210 nov. 2013 - 22:12

Zullen we eens beginnen met het mogen stemmen voor de bevoegdheden van de EU? Tot waar willen we dat NL gaat, en waar begint de EU? In epische onderhandelingen hebben het CDA en de PVDA beslist dat er geen volksraadpleging zou komen. Dat wreekt ons allen, zo niet geheel Europa bij gebrek aan mandaat. Ondertussen organiseren inderdaad zich verdrukt voelende bevolkingsgroepen en dreigt een Egyptische situatie in de EU. Wel democratisch gekozen, en toch niet werkbaar. Een correctie ter verkrijging van draagvlak voor de EU is snel nodig.

neutralist
neutralist10 nov. 2013 - 22:12

Dat burgers iets meer vertrouwen hebben in Brussel dan hun eigen regering zegt niet per definitie iets over Brussel. Probleem is dat de Eurofielen te ver voor de troepen uit zijn gaan lopen. Allemaal mooi en aardig maar ze willen gewoon geen superstaat. In die zin had de VVD woordvoerder gelijk dat mensen als Van Rompuy meer kwaad dan goed doen door te zeggen: welles!!! Europa is wel goed, jullie snappen het niet. Opkomend nationalisme lag natuurlijk voor de hand als reactie op deze expansiedrift in Brussel. Het is als met de bouw van het nieuwe cultuurcentrum in Den Haag voor meer dan 200 miljoen euro. Het gaat niet om geld of wat burgers ervan vinden in deze crisistijd, het gaat om prestige. Politici willen wat nalaten als ze weg gaan. Iets groots hebben gedaan. Dat lukt in Brussel net als in Den Haag: een grote blunder.

Rootman
Rootman10 nov. 2013 - 22:12

2 grote radicale fracties in het komende EU parlement: Radicaal populistisch rechts en het minstens zo radicale en populistische 'centrum', nominaal bestaande uit meerdere fracties. Beiden, vlaggezwaaiers of niet, ferm in het neoliberale kamp. Ondertussen lobbyen de multinationals en banken lustig voort, wordt de middenklasse uitgehold, wordt souvereiniteit wegonderhandeld in TAFTA, worden de lidstaten steeds meer surveillance/ politiestaten, en komt er heel heel langzaam steeds meer verzet op gang. Het gaat inderdaad een hele toer worden om te voorkomen dat we op fascisme afstevenen.

mario8282
mario828210 nov. 2013 - 22:12

De echte slappe knieën van "Europa" is de snel groeiende armoede in de echte Europa die "Brussel" compleet verwaarloost. Wat je niet confronteert komt achter je aan.

Jensbos
Jensbos10 nov. 2013 - 22:12

"All political communities must adapt if they are to survive. The rise and fall of political systems is the tale of history and the EU is no special exception. That leaves the Union with two choices: evolve into something better, or be replaced by someting worse." Exact, het enige antwoord is laissez-faire aanpakken, d.w.z. sociaal economisch "doorpakken"

insignia
insignia10 nov. 2013 - 22:12

Ik denk dat er had moeten staan: " be replaced by something better or keep evolving into something even worse". Dat zou meer realiteit bevatten. De strict kapitalistische structuur waar krampachtig aan vast gehouden wordt is onhoudbaar en zal leiden tot afkeer van de EU. Terugkeer tot een Europese Gemeenschap met een sociale structuur is de enige redelijke oplossing.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch10 nov. 2013 - 22:12

5 op de 6 Fransen stemmen dus niet op de FN. Dat is het goede nieuws.

opmerker
opmerker10 nov. 2013 - 22:12

" Het grenzeloos zaken kunnen doen in de EU, met haar 500 miljoen consumenten, heeft de burger tot nu toe zeker geen windeieren gelegd." De burger is in 13 jaar in Nederland niets meer gaan verdienen.

Wouter3
Wouter310 nov. 2013 - 22:12

Ineenstorting EU. Hoewel Marine Le Pen terecht voorziet dat de Europese Unie - net als andere grote rijken - ooit ineen zal storten, ontgaat het haar en haar eurokritische bondgenoten in Europa, dat niet alleen eurofiele maar ook eurofobe partijen daarvan het slachtoffer zullen worden. Gelukkig biedt dat gezamenlijke slachtofferschap ongekende perspectieven, omdat het alle partijen dwingt de handen ineen te slaan, in het belang van het algemeen. Wat het beteugelen van de grens- en partijoverschrijdende problemen betreft is het dan ook te hopen dat de bevrijdende(!) ineenstorting van de EU niet lang meer op zich zal laten wachten.

rbakels
rbakels10 nov. 2013 - 22:12

Misschien zou het goed zijn als de NOS Wilders voortaan ook maar zou negeren. Een paar jaar geleden leek het erop dat we Wilders serieus moesten gaan nemen toen hij "gedoogpartner" werd. Sinds Wilders om vijf voor twaalf het Catshuisakkoord opblies weten de andere partijen dat Wilders niet meer serieus kan worden genomen als mogelijk coalitiepartner. En we beginnen te wennen aan de provocaties van Wilders. Alleen kreeg ik de indruk dat het journaille dit betreurt: Wilders is héérlijk voor nieuwsmedia, of die zijn standpunten nu delen of niet. Als ons land over een paar jaar onbestuurbaar wordt door Wilders wil ik Sneijder nog wel eens spreken of journalisten zich voldoende realiseren dat ZIJ Wilders in het zadel hebben getild door hem zo veel ruimte te geven in de media.

1 Reactie
boswachter2
boswachter210 nov. 2013 - 22:12

++Als ons land over een paar jaar onbestuurbaar wordt door Wilders wil ik Sneijder nog wel eens spreken of journalisten zich voldoende realiseren dat ZIJ Wilders in het zadel hebben getild door hem zo veel ruimte te geven in de media== De NOS tilt al jaren de PvdA in het zadel. maar ja dat is in jouw ogen zeker goed.

cengiz66
cengiz6610 nov. 2013 - 22:12

Eén op de zes Fransen kiezen wellicht voor mevrouw Le Pen. Vijf van de zes dus niet. Mogelijk 200 zetels in het Europese Parlement naar anti. 550 dus niet. Volgens mij kiest de overgrote meerderheid dus niet de zijde van deze ontevredenen. Ik word zo moe van het gedweep met deze minderheid.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer10 nov. 2013 - 22:12

"Eén op de zes Fransen kiezen wellicht voor mevrouw Le Pen. Vijf van de zes dus niet." Het lijkt weinig (en ik denk dat dit ongeveer de helft van het natuurlijk maximum is wat dergelijk vunzig gedachten'goed' aan stemmen kan verkrijgen) maar het is met het franse kiesstelsel een gevaarlijk aantal stemmen. Het is al eens misgegaan toen mensen die normaal links stemmen gedwongen werden op 'normaal' rechts te stemmen om te voorkomen dat Le Pen president werd. Zo onschuldig is het dus niet allemaal.

[verwijderd]
[verwijderd]10 nov. 2013 - 22:12

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten10 nov. 2013 - 22:12

'... de overige rechts-populisten hebben een betrekkelijk onschuldige agenda' Als je je verdiept je in hun netwerk geeft het een andere beeld.: http://politiek.blog.nl/tag/front-national