Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Europa heeft een nieuwe Napoleon nodig

  •  
03-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4526 keer bekeken
  •  
SA_471-De_intocht_van_Napoleon_te_Amsterdam,_9_oktober_1811

De intocht van Napoleon in Amsterdam, oktober 1811. Door Mattheus Ignatius van Bree. Collectie Rijksmuseum.

Nu de spanning in de wereld per dag groter wordt, voel ik mij als Europeaan kwetsbaar. Tussen drie sterke blokken met elk één duidelijke opperbevelhebber - Poetin in Rusland, Xi van China en commander-in-chief Joe Biden - dobberen wij maar wat rond met in de stuurhut Frans Timmermans, Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen, Olaf Scholz en hun twintig of dertig evenknieën.

Gelukkig is Frans Timmermans geobsedeerd door groen, en dan niet legergroen. Wanneer de Europese wapenproductie eenmaal op gang komt, gaat Frans waarschijnlijk de fabrieken af om te kijken of kogels en granaten geen overmatige belasting voor het milieu vormen. Ik bedoel: die dingen veroorzaken altijd wat rook als ze worden afgeschoten, maar het zou toch fijn zijn als ze met behulp van zonnepanelen of windmolens kunnen worden vervaardigd.

Het ware probleem zit hem natuurlijk in de besluitvorming rond de inzet van al dat dodelijke prachtspul. Als Frankrijk en Duitsland menen dat China in de Zuid-Chinese zee gestopt moet worden, vinden Luxemburg en Malta dat dan ook? Draait zo'n discussie vervolgens uit op een veto van de premier van Bulgarije, waardoor de Chinese vloot kans ziet op te stomen naar onze kusten?

Duidelijk is dat we een nieuwe Napoleon (man/vrouw/non-binair) kunnen gebruiken. Een militair genie die krachten weet te bundelen, en ons in vorm houdt op het hobbelige pad richting de tweeëntwintigste eeuw. Napoleons zijn echter hopeloos uit de tijd, denk aan hoe ieniemienie-dictators als Matthijs van Nieuwkerk rücksichtslos worden gecanceld. De nieuwe Napoleon moet daarom over een bovenmenselijke dosis vernuft en een hypergevoelige politieke antenne beschikken.

Dat geeft niet, iedere tijd heeft zijn eigen uitdagingen. Over honderd jaar leren onze achterkleinkinderen op school over een groot krijgspersoon, die gehuld in regenboogcape ons continent behoedde voor een al te verre opmars van het Nieuw-Russische Rijk van Tsaar Vladimir I.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (56)

haarklover
haarklover4 mrt. 2023 - 18:47

En als China een gevaar is, zouden landen in de omgeving (bijv. Taiwan, Japan, Indonesië, India en Australië) eens moeten praten over samenwerking.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mrt. 2023 - 10:08

Dat doen ze waarschijnlijk ook

haarklover
haarklover4 mrt. 2023 - 18:46

Napoléon was gewoon een egoïst die oorlogen begon om de aandacht van de binnenlandse misère af te leiden. Zijn avontuur in Egypte was een grote mislukking, dus vluchtte hij terug naar Frankrijk en moesten zijn manschappen het maar uitzoeken. Bij de veldtocht naar Rusland offerde hij ook het grootste deel van zijn leger.

onyxcumulus
onyxcumulus4 mrt. 2023 - 16:48

Putin lijkt mij een geschikte kandidaat

dirk den boer
dirk den boer4 mrt. 2023 - 13:02

Als je je punt wil maken, moet je enigszins overdrijven. Het gaat om besluitvorming en effectief optreden in oorlogssituaties, en daarin was napoleon natuurlijk toch wel goed voorbeeld, die slavernij en totalitaire allures en hand overspelen? Kijk even verder dan dat. Ik vind het kinderachtig om dat erbij te slepen. Zou dat in de loop der tijd niet wat verbeterd kunnen worden, in plaats van die goede kanten van despotie en hierarchie verder uit te werken?

2 Reacties
Jozias2
Jozias25 mrt. 2023 - 0:36

@dirk Zoals dat hitler ook goed was in militaire logistiek door het aanleggen van snelwegen en dat kritiek op zijn gedrag tegen de joden is kinderachtig om er bij te slepen?

dirk den boer
dirk den boer5 mrt. 2023 - 12:21

Niemand wil de Napoleon van 1800 terug, Jozias, maar wel EEN Napoleon dus figuur met zijn allures en capaciteit om tegenstand te bieden tegen gevaarlijke vijand. Als wij de jonge Napoleon aan de gang hadden gehouden, voordat hij zijn hand overspeelde in Rusland, hadden wij nu trouwens misschien al 2.5 eeuw een verenigd Europa gehad, overal dezelfde regels zoals nu moeizaam bevochten, geen antisemitisme en homohaat meer (daar rekende hij mee af), gelijke kansen voor hoog en laag en geducht tegenstander van Rusland. Dat kan niet meer helaas. Hitler was een ander geval, die was van den beginne aan al een gevaarlijke racist, lees Mein Kampf nog maar eens.

Gio Servas
Gio Servas4 mrt. 2023 - 12:45

Napoleon? Is dat niet dat ventje wat zich flink op Rusland kapot beet? En dan ook door de aanval op Rusland een flinke bijdrage heeft betekend op het Russische wantrouwen tegenover het westen? Lijkt mij niet echt handig dan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2023 - 12:28

Er bestaat een veelzeggende grafiek waarin het dramatische verloop van Napoleons speciale operatie is weergegeven. https://ageofrevolution.org/200-object/flow-map-of-napoleons-invasion-of-russia/

Jozias2
Jozias24 mrt. 2023 - 11:13

Bijzonder deze oproep om een nieuwe napoleon. Beetje alsof je oproept tot een nieuwe Mussolini of de ‘voc mentaliteit’. Napoleon was niet alleen een groot veldheer en een hervormer. Zijn oorlogen kostten miljoenen levens, hij creëerde een totalitaire politiestaat en bracht de slavernij terug. Hij koloniseerde landen (waaronder Nederland) en buitte deze uit.

Paul Spijkers
Paul Spijkers3 mrt. 2023 - 23:26

Of het is een een verwarde oefening om een Jongeneel te maken.

Paul Spijkers
Paul Spijkers3 mrt. 2023 - 23:24

De schrijver wil dat de wereld net zo simpeltjes word als zij eigen misopvattingen over de wereld.

dirk den boer
dirk den boer3 mrt. 2023 - 19:35

Ik zag net op TV een Chinees aan de maaltijd, geen vegetarische, op menu stond Ukrainian Sausage. Rusland is onoverwinnelijk, dacht die eter. Rusland en China samen tegen het Westen. Niet tegen Europa dus, want dat is echt geen partij meer voor die twee, het gaat om een TransAtlantische vijand, aanstichter en hoofdleverancier van wapens, intelligence en munitie.

WRM
WRM3 mrt. 2023 - 19:30

Ik sprak gisteren over het creëren van een typisch vijandbeeld en zo kregen de Nazis naar eigen zeggen de massa in 12 jaar mede In dit geval rennen we dan wellicht alleen naar een nucleaire crash en voor zo ver mensen het idee hebben dat ze dat kunnen winnen er blijft wereldwijd niemand over Overigens durf ik te betwijfelen over er iemand behalve een paar beroepsmilitairen staat te trappelen te vechten voor of bij Taiwan of dichterbij de Oekraïne

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer4 mrt. 2023 - 16:26

Hahahaha, WRM, maar al te waar. Gelukkig staan de beroepsmilitairen bij ons onder strenge controle, vaak ook nog door een vrouw (sexe die sowieso minder gebrand is op conflicten, meer op vrede). Maar als je Rutte hoort, zitten we daar ver vanaf...

JoostdeF
JoostdeF3 mrt. 2023 - 15:30

We hebben geen sterke leider nodig, maar een sterke democratie met betrokken burgers. Een sterke leider die bereid is om, zoals je in je betoog wenst, de democratie opzij te zetten eindigt in een dictatuur (of in een nieuwsuur).

a.doorgeest
a.doorgeest3 mrt. 2023 - 15:29

Deze reactie is verwijderd

MG1968-2
MG1968-23 mrt. 2023 - 15:18

De schrijver voelt de tijdgeest vrijwel feilloos aan. Een nogal vreemde combinatie van nationalistisch georiënteerde conservatieven, ouder-links, anarchisten, pacifisten, populisten en rechtsextremisten (waaronder een heel contingent aan jonge mensen als reactie op het heersende narratief onder leeftijdsgenoten) toont zich heden ten dagen uitermate bevattelijk voor het concept van het autoritaire leiderschap. Maar inderdaad : 'vrijwel feilloos'. De schrijver richt zich niet tot één van deze groepen maar juist tot dat deel van de samenleving dat zich juist heel fel verzet tegenover het gedachtegoed dat Taams telkenmale (toegegeven, hij maskeert het soms slim) zelf omarmt. "De nieuwe Napoleon moet daarom over een bovenmenselijke dosis vernuft en een hypergevoelige politieke antenne beschikken." Of weet het toch dat zijn pleidooi alleen bij gelijkgestemden zal landen. Waarschijnlijk wel dus: de karaktertrekken die hij noemt zijn het tegengestelde van een napoleon. Hij wenst een napoleon. Niet denken. Maar doen. Dáár is de afgrond. Die representeert het gevaar. Daaropaf. Wie heeft wat aan vernuft, Of politieke antenne. Of überhaupt wat te makken met de ander zou ik er bijna aan toevoegen. Het is grappig om te zien dat onderstaande discussie zich inderdaad rondom die maatschappijvisies gepositioneerd werd. En wordt. Ja. Natuurlijk. Ook schuldig: ik heb niets met Taams gedachtegoed dat hij met een -toegegeven- fijne pen weet weer te geven.

GMatth52
GMatth523 mrt. 2023 - 15:10

"Dat geeft niet, iedere tijd heeft zijn eigen uitdagingen. Over honderd jaar leren onze achterkleinkinderen op school over een groot krijgspersoon, die gehuld in regenboogcape ons continent behoedde voor een al te verre opmars van het Nieuw-Russische Rijk van Tsaar Vladimir I." De heer Taams heeft een wat vertekend beeld van het conflict met Rusland: er is geen sprake van een "al te verre opmars van het Nieuw-Russische Rijk". Rusland moet juist het hoofd bieden aan een existentiële dreiging van de kant van Amerika, vanuit buurland Oekraïne. Oekraïne is gedegradeerd tot een vazalstaat van Amerika. President Zelensky wordt gegijzeld door Amerika en Oekraïense fascisten. Amerikaans deskundige Douglas Macgregor: Zelensky is onze marionet. De Europese landen zullen, na Oekraïne, het meest te lijden hebben van deze oorlog. De Europese landen moeten zich losmaken van de Verenigde Staten. Vervang de NAVO door een veiligheidsstructuur, die ook Rusland insluit. Sluit vrede sluiten met 'Tsaar' Vladimir. Er is geen 'Europese Napoleon' nodig. Want in zijn tijd deed de Franse president De Gaulle (1890-1970) het goede: een eind maken aan de Amerikaanse zeggenschap -via de NAVO- over de Franse defensiepolitiek. De andere NAVO-landen kunnen het beste dit historische- voorbeeld volgen.

14 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 mrt. 2023 - 22:31

@GMatth52, het klinkt redelijk absurd om een bondgenootschap met een democratie die Europa al diverse keren uit de brand heeft geholpen te vervangen door een Rusland, een land geleidt door oud KGB-ers dat zijn eigen bevolking onderdrukt, delen van meerdere buurlanden bezet en aan de lopende band oorlogsmisdaden begaat. De VS is niet perfect en soms onbetrouwbaar, maar 10x beter en betrouwbaarder dan Rusland. Gelukkig zijn er maar weinig mensen in Europa en Nl die dit soort ideeën hebben. In West Europa zit er nog enkelen, en aan de andere kant van het voormalige ijzeren gordijn, waar ze ervaring hebben met de Russen, nog minder. Gaat gewoon nooit gebeuren.

a.doorgeest
a.doorgeest4 mrt. 2023 - 6:36

@ GMatth52 - U verkondigt hier een hoop gevaarlijke onzin - welleswaar op redelijke wijze verpakt, maar toch... Rusland zou volgens U het hoofd moeten bieden aan een existentiële dreiging vanuit Oekraïne? U weerkaatst slechts de laatste oneliners van Poetin over dit onderwerp. Oekraïne is NOOIT een bedreiging geweest voor Rusland, zeker niet na het overdragen van al haar kernwapens. Het is de newspeak van een gekrenkte supermacht in haar nadagen, die aan mateloze zelfoverschatting leidt. Het loskoppelen van Europa van de NAVO en de VS? Wij moeten ons losmaken van onze geliefde bodyguard, zodat ook onze hoofden plaats kunnen nemen op het hakblok van de Russische Federatie ? Daar pleit U voor. Het ontwerpen van een Europees veiligheidssysteem is na de invasie van Oekraïne passé, en aantoonbaar zeer ongewenst geworden. Frankrijk is weer lang en breed terug bij de NAVO. U resoneert voor mijn gevoel met name oud-SP standpunten, en die partij heeft wat buitenlandse politiek betreft een buitengewoon slechte reputatie: nooit ingrijpen, waar dan ook, alles op zijn beloop laten, ten kosten van onze vrede en veiligheid en feitelijk internationaal (meestal) niet solidair. Zoals gezegd: uw woorden klinken redelijk, maar zijn fataal - en zwaar ongewenst - in hun uitwerking.

HarrieV2
HarrieV24 mrt. 2023 - 8:03

'Sluit vrede met Tsaar Vladimir'. Kijk eens aan. Eentje met humor.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2023 - 13:56

Douglas Macgregor? Deze 76-jarige extreemrechtse pensionado voorziet een militaire overwinning van Rusland. Eerder bepleitte hij op RT annexxatie van de Donbas. Geen prettige man.

Woeki Hypo
Woeki Hypo4 mrt. 2023 - 15:07

@ A little bit of sunshine, 3 mrt. 2023 - 23:31, “ ... , het klinkt redelijk absurd om een bondgenootschap met een democratie die Europa al diverse keren uit de brand heeft geholpen …. ” Resultaten behaald in het verleden, zijn geen garantie voor heden en toekomst. En een aantal (fundamenteel) negatieve zaken in het verleden en heden worden hierbij niet vermeld. Ik vind o.a. economische sancties die onszelf (Europa / EU) schaden, de wil om pijpleidingen uit te schakelen (terrorisme), het betrekken van Europese landen als slagvelden (wie heeft hier belang bij) bij een geopolitiek conflict, en de weigering om (samen) een veiligheidsstructuur in Europa op te stellen (had al lang moeten gebeuren door hoogopgeleiden), geen vormen van uit de brand helpen, maar meer een vorm van het vuur (maximaal) opstoken t/m een atoombom vuur. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

GMatth52
GMatth524 mrt. 2023 - 16:41

A little bit of sunshine 3 mrt. 2023 - 23:31 "@GMatth52, het klinkt redelijk absurd om een bondgenootschap met een democratie die Europa al diverse keren uit de brand heeft geholpen te vervangen door een Rusland, een land geleidt door oud KGB-ers dat zijn eigen bevolking onderdrukt, delen van meerdere buurlanden bezet en aan de lopende band oorlogsmisdaden begaat. De VS is niet perfect en soms onbetrouwbaar, maar 10x beter en betrouwbaarder dan Rusland." Rusland was bondgenoot van 'het Westen' in WO I èn II, en was ook ònze bevrijder van de Duitse bezetting. Het is maar de vraag wie er door Amerika onderdrukt wordt, en voor wie Amerika betrouwbaar is. Onderdrukt worden sociaal zwakkeren en etnische minderheden/mensen van kleur in eigen land, en de brede laag van werkende mensen in landen waar de VS militaire staatsgrepen hebben hebben ondersteund (Oekraïne, Chili, Iran, Guatemala, Indonesië, Griekenland) of rechtstreeks hebben aangevallen c.q. bezet (Vietnam, Panama, Grenada, Irak, Afghanistan). Betrouwbaar zijn de V.S. voor rijke of pro-westerse landen, die hen ondersteunen, of aan hun leiband lopen (VK, Nederland, Canada, Israël, Japan, Filippijnen) . Die 'betrouwbaarheid' van de V.S. slaat onmiddellijk om in intimidatie of regelrechte agressie, zodra landen grenzen stellen, of minder meegaand worden, zoals Panama, Venezuela, Libië, Irak, Syrië, Cuba en het post-communistische Rusland hebben ervaren. Some animals are more equal than others (naar G. Orwell)

GMatth52
GMatth524 mrt. 2023 - 17:26

a.doorgeest 4 mrt. 2023 - 7:36 "@ GMatth52 - U verkondigt hier een hoop gevaarlijke onzin - welleswaar op redelijke wijze verpakt, maar toch... (...) Oekraïne is NOOIT een bedreiging geweest voor Rusland, zeker niet na het overdragen van al haar kernwapens. Het is de newspeak van een gekrenkte supermacht in haar nadagen (...)." Oekraïne is uit zichzelf geen dreiging voor Rusland, maar de V.S. zijn dat wel - zeker vanuit NAVO-satelliet Oekraïne aan Ruslands voordeur. "Het loskoppelen van Europa van de NAVO en de VS?" De belangen zijn te verschillend: Europa heeft belang bij vreedzame samenwerking met Rusland, maar niet bij een strijd die de V.S. voeren om het behoud van hun supermacht. "(..) onze hoofden op het hakblok van de Russische Federatie" Vaak wordt verondersteld, dat Rusland (of de vroegere Sowjet-Unie) Europa heeft willen overheersen, maar dat is nooit zo gebleken. Rusland was bondgenoot van Europese landen in hun onderlinge oorlogen, maar heeft behalve veilige grenzen nooit veroveringsambities richting Europa gehad - met uitzondering van Turkije. Wel is Rusland vanuit het Westen aangevallen, zeker 5 keer na 1800: Napoleon 1812 , Engeland-Frankrijk-Sardinië 1854, Duitsland 1915, Geallieerden 1919, Duitsland 1941. "Het ontwerpen van een Europees veiligheidssysteem is na de invasie van Oekraïne passé, en aantoonbaar zeer ongewenst geworden." Helaas, maar dat ligt aan het opdringen van de NAVO sinds 1994, waar de V.S. voor gekozen hebben.

a.doorgeest
a.doorgeest4 mrt. 2023 - 21:38

GMatth52 - U loopt wel erg selectief te winkelen in de Wereldgeschiedenis. De track-record van Rusland is heel wat minder onschuldig dan U denkt en voorspiegelt: winteroorlog tegen Finland - op Russisch initiatief. Deel bezet land nooit terggegeven. Bezetting Oost-Europa - Polen, deels bezet en opgeschoven, Tjechoslowakije, Roemenië, Bulgarije, etc - allemaal onder de voet gelopen, en pas na decennia noodgedwongen weer verlaten. Hongaarse opstand, Praagse lente. Het inlijven van de Baltische staten, en ga zo nog maar even door - de oude DDR. Wat Amerikaanse militaire presentie betreft in de Baltische staten en wellicht ook ooit in de Oekraïne: ook daar heeft U ongelijk. In de Baltische staten is deze bewust heel lang erg laag gehouden; in Oekraïne zou het niet anders zijn geworden. Europa heeft thans vooral behoefte aan geloofwaardige afschrikking, en dat doe je in NAVO-verband samen met de VS. Uw stellingen zijn zo onjuist en onzinnig dat ik er verder geen woorden aan zal wijden. Rusland is geen mak schaap, maar op dit moment een losgeslagen beer met akelig scherpe klauwen ! Tot slot: de VS hebben niemand NAVO-lidmaatschap opgedrongen sinds 1994. Allemaal vrijwillige aansluitingen bij onze internationale, en voor ons meestal prettige verzekeringsagent !

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mrt. 2023 - 10:21

Doorgeest Ook de eeuwenlange tumulteuze relatie van Rusland en Finland inclusief de voor de Finnen traumatische Winteroorlog oprakelen zou weinig toevoegen aan de wens van Finland om haar neutraliteit op te geven. Ze vertrouwen het huidige Rusland niet.

GMatth52
GMatth525 mrt. 2023 - 13:49

a.doorgeest 4 mrt. 2023 - 22:38 "De track-record van Rusland is heel wat minder onschuldig dan U denkt en weerspiegelt: winteroorlog tegen Finland - op Russisch initiatief. Deel bezet land nooit terggegeven. Bezetting Oost-Europa - Polen, deels bezet en opgeschoven,( ...) etc - allemaal onder de voet gelopen, en pas na decennia noodgedwongen weer verlaten." 1. De 1e Fins-Russische oorlog van 1939 was inderdaad een aanval uit Rusland, maar de Russen hadden voorterrein bij Leningrad nodig: zij hebben vóór het begin van de oorlog de Finnen aangeboden, om hen met een gebiedsruil ruimschoots te compenseren. Tijdens de 2e Fins-Russische oorlog 1941-'44 beperkten de Finnen zich bij Leningrad tot een blokkade, en werden na de wapenstilstand van 1944 coulant behandeld: behoud van soevereiniteit, met neutraliteit. De Baltische staten kregen hun soevereiniteit niet terug, maar de Duitse aanwezigheid daar tijdens WO II was een directe bedreiging voor Leningrad, en daar is toen om elke m2 grond keihard gevochten. De Oost-Europese landen waren -op genoemde uitzonderingen na- bondgenoten van Duitsland. Deze landen werden tijdens WO II niet "onder de voet gelopen" zoals u suggestief beschrijft, de Russen verdedigden zich in een strijd op leven en dood. Polen is niet 'bezet', maar bevrijd. De Sowjet-Unie wilde in deze landen -net als in de DDR- bevriende regimes: alleen maar begrijpelijk: haar veiligheid stond voorop.

a.doorgeest
a.doorgeest5 mrt. 2023 - 14:39

@ GMatth52 - Waar U uw oogkleppen heeft aangeschaft, weet ik niet, maar ze zijn wel van een buitengewoon goed merk. Afghanistan - in 1979 door de Russen binnengevallen: 1 miljoen - meest - burgerdoden. Polen bevrijd? Nadat het land eerst professioneel door de nazi's en Russen in tweeën was gehakt. De Russische avonturen van de laatste 15 jaar heb ik allemaal nog niet genoemd. Maar U vindt het vestigen van Russische invloedsferen op diverse plekken allemaal heel begrijpelijk en te vergoelijken, zo blijkt uit uw woorden. Buitengewoon blij dat mensen zoals U vrijwel geen invloed hebben op het veiligheidsdenken hier in Europa.

GMatth52
GMatth525 mrt. 2023 - 14:42

a.doorgeest 4 mrt. 2023 - 22:38 "Het loskoppelen van Europa van de NAVO en de VS? Wij moeten ons losmaken van onze geliefde bodyguard, zodat ook onze hoofden plaats kunnen nemen op het hakblok van de Russische Federatie ? Daar pleit U voor. (...) Tot slot: de VS hebben niemand NAVO-lidmaatschap opgedrongen sinds 1994. Allemaal vrijwillige aansluitingen bij onze internationale, en voor ons meestal prettige verzekeringsagent ! " De VS zijn voor hun West-Europese NAVO-bondgenoten "een meestal prettige verzekeringsagent", omdat deze landen rijk zijn, deels een koloniaal verleden hebben en ''gezellig' meeprofiteren van de neo-koloniale uitplundering van Afrika en Latijns-Amerika. Zolang zij kritiekloos de Amerikaanse agressie tegen niet-bevriende landen steunen -Afghanistan, Irak, Iran, Jemen- steunen is alles prima. Vergelijk de behandeling van de vroegere Oost-Europese 'satellietstaten' door Rusland eens met het ingrijpen van de V.S. in hun 'achtertuin': CIA-staatsgrepen c.q. invasies in Guatemala (1954), Cuba (1961), Brazilië (1964), Bolivia (1964), Dominicaanse Republiek (1965), Chili (1973), Argentinië (1976), Grenada (1983), Panama (1989), opnieuw Bolivia (2019). Een mislukte machtsgreep in Venezuela (2019). U zult zien hoeveel Latijns-Amerikanen met hun hoofd op het hakblok van de 'voor 'ons' meestal prettige verzekeringsagent' gelegen hebben. Om van de Irakezen, Syriërs, Libiërs, Afghanen, Indonesiërs, Vietnamezen, Jemenieten en Palestijnen maar te zwijgen.

a.doorgeest
a.doorgeest5 mrt. 2023 - 18:47

@ GMatth52 - Afsluitend en concluderend (wat mij betreft) - Uw these dat Rusland in haar geschiedenis nooit uit te is geweest op gebiedsuitbreiding is onhoudbaar. Rusland heeft expansie in oostelijke richting, Zuidwaarts en Westwaarts achter de rug, maar heeft in haar bestaan ook weer de nodige bezette c.q. veroverde gebieden moeten opgeven. - Wat U over de VS zegt, kan ik in hoge mate onderschrijven: dat land heeft helaas een veelvoud aan blunders en dubieuze praktijken achter de rug - vaak buiten Europa; - Wat Oekraïne betreft; daar is Rusland de agressor - de VS zijn er niet oorlogszuchtig, maar pareren slechts. Tot slot lopen Amerikaanse en Europese veiligheidsbelangen in Europa op dit moment goeddeels parallel. Ongewenst onze oude en sterke bondgenoot los te laten. De Russen paaien door hen te pleasen is levensgevaarlijk en ongewenst, en zal alleen maar tot meer ellende in ons werelddeel leiden.

GMatth52
GMatth525 mrt. 2023 - 22:59

a.doorgeest 5 mrt. 2023 - 19:47 "@ GMatth52 - Afsluitend en concluderend (wat mij betreft) - Uw these dat Rusland in haar geschiedenis nooit uit te is geweest op gebiedsuitbreiding is onhoudbaar. Rusland heeft expansie in oostelijke richting, Zuidwaarts en Westwaarts achter de rug," Ook voor mij afsluitend en aanvullend/concluderend. Wat betreft de Russische expansie Oostwaarts en Zuidwaarts heeft u natuurlijk gelijk: veel uiteenlopende volkeren werden bij het Russische rijk, niet zelden tegen hun zin. Ik bedoelde de expansie westwaarts, en dan moet de beruchte Poolse deling eind 18e eeuw genoemd worden: Rusland annexeerde gewelddadig het oostelijke deel van het sterk verzwakte Polen-Litouwen, wel in samenwerking met Oostenrijk en Pruisen- en ook op initiatief van de Pruisische koning. Polen verdween van de kaart, na een kort herstel onder Napoleon. Het bestuur in Russisch-Polen was repressief, en hard tegen Pools verzet . Na het herstel van Polen in 1918 (ook na oorlog met de Russen) werd Polen opnieuw uitgewist door Nazi-Duitsland. Er waren ook misdaden van Sowjet-zijde (moorden bij Katyn). Tijdens opstand van Warschau in augustus 1944 kwamen aanwezige Sowjet-troepen niet te hulp. met uitzondering van Poolse troepen (generaal Berling).

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 mrt. 2023 - 14:10

Allereerst is Rusland geen sterk blok, misschien kan het straks geopolitiek door als aanhangsel van China. En waarom Europees denken? Ik zie meer in een democratisch 'westers' blok, alle Europese landen (niet alleen de EU), de VS, Canada, Japan, Zuid-Korea, Australië, Nieuw Zeeland. Zou wel goed zijn als Europa militair wat sterker wordt zodat ze uiteindelijk iets meer in dit globale pact te vertellen hebben.

Volrin
Volrin3 mrt. 2023 - 13:35

Is Taams niet bekend met het feit dat Napoleon tot twee keer toe zijn macht verloor en verbannen werd? Dat hij ook meerdere mislukte campagnes uitvoerde. Hij was misschien goed in tactieken, maar briljant strateeg was hij beslist niet. Dan rest nog het punt dat Napoleon een dictator was.

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer3 mrt. 2023 - 20:14

Maar die tactiek (techniek, vaardigheid) is misschien wel belangrijker in de strijd (blitz krieg, nog blitzer dan wat we gewend waren) vd toekomst, de strategie mag Brussel voor de tijd die nodig is in handen leggen van een despoot en zijn generaals (voor het militaire aspect dan). Anders wordt het niets.

dirk den boer
dirk den boer3 mrt. 2023 - 20:18

En misschien moet die militaire strateeg/despoot wel een AI figuur worden, succes verzekerd.....

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 mrt. 2023 - 13:20

Mag ik jullie non-binaire, postmoderne Napoleon 2.0 worden ?

2 Reacties
a.doorgeest
a.doorgeest3 mrt. 2023 - 15:38

@ Baloemparoempaloempa - We kunnen het een kansje geven, maar wel graag even 'n proeftijd van zeg ongeveer 3 maanden. Mocht je aanpak falen, dan zou ik er graag nog vanaf kunnen. Origineel voorstel wel - gooi er 'n open sollicitatie tegenaan, zou ik zo zeggen...

dirk den boer
dirk den boer3 mrt. 2023 - 21:15

En kies een andere gebruikersnaam voor je solliciteert.....

Kit2
Kit23 mrt. 2023 - 13:01

Maak je geen zorgen, vroeg of laat is er een maniak, die het volk toeroept: '' Boter of kanonnen?'' en dan gilt de goegemeente, links en rechts: ''Kanonnen''. Die goegemeente is er al, we wachten op de Verloss... eh..Ik bedoel de Maniak.

de passie preker
de passie preker3 mrt. 2023 - 12:56

Dictators Napoleon en Hitler behaalden met hun roekeloze en meedogenloze gedrag 10 jaar lang de ene na de andere militaire overwinning , maar uiteindelijk crashte alles in verbazingwekkend korte tijd catastrofaal. Blijkbaar blijven “sterke mannen” toch steeds weer aantrekkelijk voor bange en onzekere mensen.

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer3 mrt. 2023 - 20:50

Ik trek er andere les uit. The arrogance of power ligt altijd op de loer...

dirk den boer
dirk den boer4 mrt. 2023 - 16:44

En ze waren in het begin zeker niet roekeloos, eerder berekenend, rationeel, strategisch, naarmate ze meer successen haalden, werd dat wel beduidend minder, ja, zo gaat het altijd natuurlijk.....eigenlijk maar goed ook misschien, voor de mensheid altogether

PGS
PGS3 mrt. 2023 - 12:50

Ik verwonder mij over een aantal conclusies die worden getrokken. Omdat Europa 1 continent is, welke uit vele landen bestaat, zal het besluitvorming minder snel gaan. Dus die vergelijking van Europa met Amerika, Rusland en China gaat mank. Want hoe men ook draait of keert, Europa zal altijd een verzameling van verschillende landen blijven bestaan. Daarnaast mocht Napoleon misschien wel een militaire genie zijn geweest, maar hij was ook een dictator. Dus ik verbaas mij er over dat hier een oproep wordt gedaan om een dictator te willen hebben. En het feit dat " Matthijs van Nieuwkerk rücksichtslos werd gecanceld " was vanwege het feit dat hij zeer grensoverschrijdend bezig is geweest. Dus het is een goede zaak dat hij "gecanceld" werd.

4 Reacties
dirk den boer
dirk den boer3 mrt. 2023 - 19:29

Zou je het gedrag en optreden van Poetin ook grens overschrijdend mogen noemen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2023 - 14:01

Dat mag.

dirk den boer
dirk den boer4 mrt. 2023 - 15:45

Sterker nog: het is een schoolvoorbeeld van grensoverschrijdend. Wij kennen alleen nog de micro vorm ervan, in de relatie sferen. Wat hebben wij het toch ook goed hier, zover van het front. Mijn ouders begonnen altijd maar weer over de oorlog als het gezellig dreigde te worden, maar dat vervaagt langzamerhand, alhoewel? Door de verhalen van al die Ukrainers nu? Valt eigenlijk nog mee, zouden ze dat helemaal willen uitwissen??

dirk den boer
dirk den boer6 mrt. 2023 - 13:46

Vorige maand tulpen geplant met Ukraiense vluchtelinge. Waar we het over hadden - of er wel of niet water moest in het plantgat - waarom geen streepjescode op de knolselderij van appie - over dat lastige verschil tussen de en het bij nlse woordjes - over de nieuwe bustijden De oorlog kwam nauwelijks aan bod, dreigt te vervagen, of??

Dehnus
Dehnus3 mrt. 2023 - 12:27

Maar waar haal je zo gauw een kort Frans persoontje vandaan die de revolutie nog meegemaakt heeft en dus een appeltje heeft te schillen met de novellen.

3 Reacties
Dehnus
Dehnus3 mrt. 2023 - 14:07

Novellen = nobellen

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2023 - 14:02

Napoleon had waarschijnlijk een voor die tijd normale lengte dus dat is geen probleem.

dirk den boer
dirk den boer4 mrt. 2023 - 16:37

Op de foto vh schilderij torent hij boven de rest uit (lijken allemaal best tevreden met de nieuwe situatie en machtsverdeling, raar eigenlijk), maar ja, gezeten op een paard? Wel zie ik in de linker hoek een dwergje staan tussen al die reuzen. Wie was dat? Moet een bestaand figuur geweest zijn. Niet erg flatteus....

HarrieV2
HarrieV23 mrt. 2023 - 12:25

Meer verantwoordelijkheid bij de EU dus als ik het goed begrijp. Zo'n man/vrouw/X moet natuurlijk wel uit de voeten kunnen. is dat niet wat een sterke EU persoonlijkheid in de weg zit?

3 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo3 mrt. 2023 - 13:24

@HarrieV2, 3 mrt. 2023 - 13:25, "Meer verantwoordelijkheid bij de EU dus als ik het goed begrijp. " De huidige EU betekent geen vrede maar oorlog. Zowel intern als extern. Bovendien is deze EU een vazal. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

DaanOuwens
DaanOuwens3 mrt. 2023 - 19:36

@ Woeki Hypo De huidige EU is vrede Zowel intern als extern Bovendien is de EU geen vazal.

GMatth52
GMatth524 mrt. 2023 - 4:12

Daan Ouwens: de EU betekent onderdrukking c.q. oorlog, zowel intern als extern: - uitverkoop publieke voorzieningen Griekenland aan bedrijven, - massawerkloosheid en afbraak sociale zekerheid aldaar; - het laten verkommeren van vluchtelingen in Griekse kampen; - faciliteren jacht op vluchtelingen door Libische kustwacht; - inmenging EU-lidstaten in oorlogen Libië en Syrië; - inmenging in Maidan-staatsgreep Oekraïne annex burgeroorlog. Geen vrede maar 'pacificatie'